Frankrijk, van oudsher al een populair vakantieland onder Nederlanders. Wie ziet niet elk jaar al die caravans/campers richting Frankrijk vertrekken? Alle Franse campings staan in de zomer vol met Nederlanders en zo zien we maar weer: Frankrijk blijft een favoriete vakantiebestemming van ons Nederlanders. Misschien ben jij ook iemand die altijd al op vakantie is geweest naar Frankrijk en heb je nu besloten dat je in Frankrijk wilt gaan wonen. Wel moet je de dingen goed regelen wil je naar Frankrijk verhuizen. Lees daarom gauw verder en misschien heb je wat aan onze nuttige informatie.
Naar Frankrijk verhuizen
Frankrijk is een prachtig land en als je gaat emigreren zul je merken dat het een droom is die uitkomt. Het fijne is ook dat het een land is in de Europese Unie en het dus extra vertrouwd voelt als je er gaat wonen. Emigreren naar een ander land lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar er zijn wel een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. In Frankrijk is het bijvoorbeeld erg handig om de taal te leren spreken. Fransen spreken vaak geen Engels. Als je er dus gaat wonen en dingen moet regelen is het dus goed dat je al een basiskennis van de Franse taal hebt, want aan het Engels heb je helaas niet veel.
Voorbereiding op de emigratie naar Frankrijk
Als eerste is het belangrijk om al je zaken in Nederland goed te regelen voordat je daadwerkelijk gaat emigreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huur, rekeningen en de belasting. Al deze onderwerpen gaan wij in dit artikel bespreken zodat jij met een gerust hart in Frankrijk kunt gaan wonen. Ook kun je op onze website de raadplegen om stap voor stap alles goed aan te pakken.
Documenten
Als je in Frankrijk wilt gaan wonen is de eerste simpele stap dat je in Nederland je documenten goed controleert. Kijk goed na tot wanneer de documenten geldig zijn en verleng deze indien nodig. Je wilt natuurlijk wel dat wanneer je naar Frankrijk gaat emigreren deze documenten nog een langere tijd geldig zullen zijn. Dit is namelijk ook erg belangrijk voor het regelen van je zaken in Frankrijk. Je wilt niet gelijk bezig zijn met het regelen van een nieuw paspoort of rijbewijs terwijl je nog andere belangrijkere zaken hebt die je moet uitvoeren. Het is ook verstandig om kopieën te maken van deze documenten in het geval van diefstal, verlies of schade. Bewaar dan ook niet alleen de documenten op een veilige plek tijdens je emigratie, maar berg de kopieën ook veilig op.
Verder is het ook handig om bijvoorbeeld eventuele diploma’s op te vragen bij DUO. Dit kan gemakkelijk online. Wel dient een Nederlands diploma in het buitenland een NUFFIC diplomabeschrijving te hebben. Misschien ga je niet studeren in Frankrijk en denk je dit helemaal niet nodig te hebben, maar in het geval van werken in Frankrijk heb je deze misschien ook nodig. Het kan namelijk voorkomen dat een werkgever je naar jouw diploma’s vraagt.
Legalisatie documenten
Je diploma is niet het enige document dat vertaald dient te worden. Dit is ook het geval met andere officiële documenten. Dit noemen ze ook wel het legaliseren van documenten. Wanneer je Nederlandse document wordt gelegaliseerd wordt het voorzien van een bepaalde stempel of sticker. Het komt ook soms voor dat een document eerst vertaald moet worden voordat je het kunt legaliseren. Dit komt omdat landen de documenten graag in hun eigen taal willen hebben. Het beste wat je kunt doen is om eerst even contact op te nemen met de ambassade/consulaat van Frankrijk om na te vragen aan welke voorwaarden jouw document moet voldoen. Vaak kun je hier ook meer informatie over vinden op hun website
Huur opzeggen
Verder dien je natuurlijk ook je huur in Nederland op te zeggen. Doe dit op tijd, want je hebt natuurlijk een opzegtermijn. Dit staat genoteerd in je contract. Kijk dit goed na en voorkom dat je straks onnodig nog een maand of misschien zelfs twee, huur in Nederland moet betalen terwijl je dan al naar Frankrijk verhuisd bent. Want het huis in Frankrijk is natuurlijk niet je tweede huis, maar je bent er daadwerkelijk gaan wonen.
Verhuisbedrijven
Voor het verhuizen van je inboedel moet je goed kijken naar internationale verhuisbedrijven. Deze hebben veel ervaring met internationaal verhuizen. Ook zijn hun verhuizers meer ervaren en zullen zij je spullen netjes afleveren in je nieuwe huis in Frankrijk. De verhuiskosten voor internationale verhuizingen zijn afhankelijk van jouw wensen. Men moet bijvoorbeeld rekening houden met de grootte van jouw inboedel en hoeveel verhuizers er nodig zijn. Omdat je natuurlijk geen tijd hebt om elk internationaal verhuisbedrijf te bellen/mailen om offertes op te vragen kun je het beste via MOOVA vrijblijvend offertes aanvragen. Vergelijk gratis offertes zonder er veel voor te hoeven doen!
Uitschrijven in Nederland
Wanneer je gaat verhuizen naar Frankrijk dien je jezelf uit te schrijven bij je huidige gemeente in Nederland. Dit is wettelijk verplicht wanneer je wilt emigreren. Dit is natuurlijk wel een enge stap, omdat het dan allemaal wel echt heel erg dichtbij komt. Je uitschrijven bij de gemeente kun je tot 5 dagen voor je vertrek doen. Soms moet je ook langs het gemeentehuis, maar dit is per gemeente verschillend. Daarom kun je het beste de website van jouw gemeente raadplegen om te kijken wat je precies allemaal moet doen.
Verzekeringen
Wanneer jij je uitschrijft bij de gemeente kun je ook je zorgverzekering opzeggen. In Frankrijk kun je dan via je werkgever of overheid zorgen voor je Franse zorgverzekering. Je Nederlandse zorgverzekering kun je opzeggen door middel van een speciaal opzegformulier wegens emigratie bij je zorgverzekering. Vergeet je ook niet uit te schrijven bij je huis- en tandarts. Verder dien je in Nederland natuurlijk ook een eventuele inboedel- of autoverzekering op te zeggen, want je wilt hier natuurlijk niet onnodig voor betalen.
Digi-D
Zorg ook dat je Digi-D in orde is. Veel mensen denken deze na een emigratie niet meer nodig te hebben, maar dit is zeker niet het geval. Misschien zijn er dingen die je achteraf nog dient te regelen en kun je hiervoor je Digi-D gebruiken.
Belastingen
Verder is de belastingdienst natuurlijk erg belangrijk. Dit klinkt als een heel gedoe, maar als je gaat emigreren naar Frankrijk kun je het beste ervoor zorgen dat je belastingen in Nederland goed geregeld zijn. Om je belastingzaken goed te regelen kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst. Zij sturen je dan een formulier die je dient in te vullen betreft je verhuizing. Je krijgt dan ook automatisch extra informatie toegestuurd over wat je nog meer moet regelen. Regel dit goed, want wanneer jij je zaken op orde hebt kun je met een gerust hart verhuizen naar Frankrijk.
Pensioen en uitkering
Kijk goed naar je Nederlandse AOW om te weten waar jij recht op hebt. Ben je dus met pensioen of ga je binnenkort met pensioen? Dan kun je het beste informatie aanvragen bij jouw pensioenfonds over de door jouw in Nederland opgebouwde AOW. Hier kun je ook aangeven dat je naar het buitenland gaat emigreren en kun je vragen naar de mogelijkheden.
Als je een uitkering ontvangt en gaat emigreren is het slim om eerst contact op te nemen met de UWV of desbetreffende gemeente, want soms is het helaas zo dat jij je uitkering niet kunt meenemen naar het buitenland. En je wilt straks natuurlijk niet zonder inkomsten komen te zitten.
Andere zaken
Vergeet niet eventuele mobiele abonnementen of sportschool abonnementen op te zeggen. Ook moet je de gas- elektriciteit aanbieders, tv en internet niet vergeten. Kijk hierbij ook goed naar de contracten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je kinderen hebt moet je deze ook uitschrijven van hun school of kinderdagverblijf.
In Frankrijk kun je voor een langere tijd nog je Nederlandse bankrekening gebruiken, maar op en duur is het wel handig om een Franse bankrekening te openen. Dit hoef je niet meteen te doen, dus doe dit gerust later.
Gemeentehuis in Frankrijk
Wanneer je naar Frankrijk verhuist is het niet mogelijk om je officieel in te schrijven bij het ‘la Mairie’ ofwel het gemeentehuis. Dit komt vanwege het feit dat men in Frankrijk geen bevolkingsregister zoals in Nederland kent. Je kunt je alleen als stemgerechtigde inschrijven bij de la Mairie op hun ‘liste électorale’. Dit is een lijst waar mensen die willen stemmen zich kunnen inschrijven. In Frankrijk wordt dan aan de hand van deze lijst een schatting gedaan van het totaal aantal bewoners van een dorp, stad of regio.
Wel moet je in het gemeentehuis aangifte doen van een geboorte, overlijden, huwelijk of wanneer je schoolgaande kinderen hebt. Deze aangiften komen dan in de burgerlijke stand. In het Frans de ”état civil” genoemd.
Ook moet je bij het aanvragen van vergunningen of verbouwingen langs het gemeentehuis. Verder ga je natuurijk ooit met pensioen en dit dien je ook aan te vragen in het gemeentehuis. Hiervoor moet je een certificaat aanvragen. Dit heet de ‘certificat de vie’ en dien je ook door te sturen naar je Nederlandse pensioenfonds.
Zelfstandig ondernemer in Frankrijk
Ten eerste is het goed om te weten dat je een bedrijf in Nederland gewoon kunt aanhouden. Ook op een Frans adres. Bij de Kamer van Koophandel kun je namelijk je adres gewoon wijzigen naar een adres in Frankrijk. De enige voorwaarde is wel dat je dan in Nederland belasting moet blijven betalen. Voor de eerste 6 maanden zou dit een goede oplossing kunnen zijn, maar voor meer informatie hierover verwijzen wij je door naar de Kamer van Koophandel of misschien kun je hiervoor ook je boekhouder raadplegen.
Wil je jouw bedrijf toch wel inschrijven in Frankrijk? Dan dien je dit bij het ‘Centres des Formalités des Enterprises’ (CFE) te doen. Dit is de instantie die bedrijven registreert en is het vergelijkbaar met de Nederlandse Kamer van Koophandel. Hieronder hebben wij de instanties voor je op een rijtje gezet:
- Chambres de Commerce et d’Industrie (CCI)
- Chambre des Métiers et de l’Artisanat (CMA)
- l’Union pour le Recouvrement des cotisations de la Sécurité Sociale et des Allocations Familiales (URSAFF)
- Greffe du tribunal
Frankrijk heeft veel verschillende bedrijfsvormen. Afhankelijk van jouw onderneming ben je dus ondergebracht bij een van de bovengenoemde CFE’s. Valt jouw onderneming onder meerdere CFE’s? Dan wordt dit verdeeld onder de verschillende CFE’s. Wat goed is om te weten is dat een eenmanszaak als micro-entreprise wordt geregistreerd. Dit betekent dat je dan eenvoudig je boekhouding kunt doen en dat je niet BTW-plichtig bent. Je mag dan dus ook geen BTW innen. Op je facturen moet je dit in het kort vermelden. Wanneer je bedrijf is geregistreerd wordt je aangemeld bij de belastingdienst ‘Impots’, een zorgverzekeraar ‘Caisse Maladie, en een pensioenfonds. Voor een ziekenfonds of pensioen zijn er maar een aantal instanties beschikbaar. Wanneer je een lijstje krijgt kun je het beste een van de bovenste kiezen, omdat men zegt dat dit vaak de wat betere zijn. Na een aantal weken krijg je thuis meer informatie opgestuurd en dien je nog een aantal formulieren in te vullen.
Het inschrijven van je bedrijf betekent dat je hier ook jaarlijks voor gaat betalen. Je kunt de eerste rekening na ongeveer 3 maanden op de deurmat verwachten. Betalen doe je bij de URSAFF. Dit is een centrale organisatie die alle sociale verzekeringskosten incasseert. Waarschijnlijk verdien je in het begin nog niks, maar dat vinden ze niet erg en ben je dan ook gewoon verzekerd. Je ziekenfonds dekt ongeveer 70% van de ziektekosten. De rest dien je zelf te betalen. Hiervoor kun je je ook extra laten verzekeren, maar kan dit best duur zijn. Schrik in het begin niet van de kosten die je aan het URSAFF betaald. Reken op een bedrag van rond de €3000. Dit zijn je ziektekosten, arbeidsongeschiktheid, pensioen etc.
Je bent nu ook een fiscaal resident en dit is erg belangrijk met betrekking tot de andere zaken die je in Frankrijk dient te regelen. Er zijn vaak tussenpersonen die Nederlands spreken en graag al jouw administratieve taken over willen nemen. Dit is makkelijker voor jou, maar het is natuurlijk wel tegen betaling. Je geeft dan alles uit handen en hoeft dan niet zelf alle instanties af te gaan. Franse medewerkers spreken vaak geen Engels, dus spreek jij nog geen Frans? Dan is het inhuren van een tussenpersoon zeker wel iets om over na te denken.
Studeren in Frankrijk
Je dient een bewijs van inschrijving te tonen van de universiteit waar je wilt gaan studeren. Je dient ook verzekerd te zijn, maar dit hoeft niet per se via een Franse zorgverzekering te zijn. Je hebt genoeg aan jouw Europese verzekeringspas (EHIC). Verder moet je aantonen dat je genoeg inkomsten zult hebben tijdens je verblijf en moet je ook een bewijs van het Europese onderwijsprogramma kunnen tonen.
Tot slot
Voor verdere informatie over deze onderwerpen of andere vragen kun je altijd onze andere artikelen raadplegen.