204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Huis kopen in België

Ieder jaar zoeken ongeveer 150.000 Nederlander hun toevlucht in het buitenland. Voor veel van deze mensen is het een droom om een huis te kopen in België. Waarom België en niet een of ander zonnig oord met een hagelwitte strand? Dit komt omdat men graag naar het buitenland wil en België niet al te ver weg is en de cultuur ook niet al te anders is. Denk jij eraan om een huis te kopen of te emigreren naar België? Heb je dan ook al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf? Lees gauw verder voor meer tips en scherpe deals.

 
VERHUIZEN NAAR BELGIE
 
[formidable id=”36″]

Verdere voordelen België

Verder wordt er in Vlaanderen natuurlijk ook ‘gewoon’ Nederlands gesproken wat de stap om te emigreren ook een stuk makkelijker maakt. Ook de mensen die in de grensstreek werken maken deze overstap natuurlijk wat makkelijker. In het verleden waren toch vooral de wat vermogendere Nederlanders die ervoor kozen om zich voorgoed in België te vestigen. Dit werden ook wel fiscale vluchtelingen genoemd.

Tegenwoordig is dit niet meer het geval en zoekt de Nederlander in België gewoon wat meer ruimte én een goedkope woning. In dit artikel gaan wij bespreken hoe je een huis kopen in België in zijn werk gaat.

Zijn de huizen in België echt veel goedkoper?

Ja. De grondprijzen zijn in België een stuk lager en daardoor zijn de huizen en grond ook een stuk goedkoper. Wanneer je dit vergelijkt met ons eigen Nederland zie je eigenlijk wel dat de lage grondprijzen in België natuurlijk een stuk aantrekkelijker zijn voor mensen die een huis willen bouwen. Het kan soms zelfs tot 40% schelen in de prijs.

In België krijg je meer voor je geld

Wat je misschien ook al vaak hebt gehoord is dat je voor de prijs van een rijtjeshuis (rijwoning, zoals ze dat in België noemen) in Nederland een vrijstaande woning in België kunt kopen. Met een grote tuin, minimaal 3 slaapkamers, een garage én zonder strenge bouwvoorschriften.

Een huis kopen of huren?

Of je in België een huis moet kopen of huren ligt natuurlijk aan jouw eigen persoonlijke situatie. Vertrek je voor een korte tijd en wil je eerst even de kat uit de boom kijken? Dan is het natuurlijk verstandig om eerst een appartement te huren. Weet je zeker dat je wilt emigreren en vertrek je voorgoed? Dan kun je natuurlijk weer het beste een huis kopen bij onze zuiderburen. Een eigen woning is dan natuurlijk wel fijn om te hebben.

Hoe regel je jouw hypotheek?

Vroeger kon je ervoor kiezen of je jouw hypotheek bij een Nederlandse bank wilde aanvragen of bij een Belgische bank. Helaas is het al jaren zo dat Nederlandse banken geen hypotheken meer verstrekken op Belgisch onroerend goed. Tegenwoordig moet je dus een hypotheek afsluiten bij een Belgische bank. Je moet er wel rekening mee houden dat sommige Belgische banken moeilijk kunnen doen over het verstrekken van een hypotheek wanneer je gehele inkomen uit Nederland.

Banken in België werken anders

De werkwijze van banken in beide landen is ook gewoonweg anders. De banken berekenen bijvoorbeeld de waarde van het pand op een hele andere wijze. Nederlandse banken gaan uit van de executiewaarde van een woning en wat de hypotheek betreft in België daar kijken Belgische banken naar de venale waarde van een woning. De venale waarde van een woning is de te verwachten verkoopprijs onder normale marktomstandigheden. Een ander opvallend verschil is dat banken in Nederland een forse afsluitprovisie berekenen terwijl dit in België verboden is.

Andere verschillen met Nederland

Huizen in België zijn inderdaad goedkoper, maar er zijn natuurlijk nog meer verschillen met betrekking tot het kopen van een woning in Nederland of in België. Een goed voorbeeld is dat in je in Nederland krijgt wat je ziet. De totale oppervlakte van de woning of perceel zijn altijd exacte cijfers. In België wordt er alleen een indicatie aangegeven. Het kan dus voorkomen dat een woning of perceel uiteindelijk groter of kleiner blijkt te zijn. Een Belgische makelaar is ook niet verplicht om gebreken aan de woning aan de koper door te geven. Daarom is het verstandig om België altijd een taxateur in te schakelen. Het beste is natuurlijk om een Belgische taxateur in te huren, omdat deze goed op de hoogte zijn van de regels in België.

Nog meer verschillen

In België is het ook normaal om een bodemattest aan te vragen of te krijgen. Dit is een document waaruit blijkt dat de van de woning die jij koopt niet vervuild is. In Nederland is dit niet gebruikelijk. Verder wordt er in Nederland aan een onderhandse koopakte bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden toegevoegd terwijl dat in België niet gebeurt.

Schakel altijd een makelaar in

In België is het beroep van een makelaar wettelijk beschermd. Alleen makelaars die toegelaten zijn door het BIV (beroepsinstituut van vastgoedmakelaars) mogen in België hun beroep uitoefenen. Wanneer je een makelaar inhuurt krijg je natuurlijk wel te maken met extra kosten, maar het wordt toch aangeraden om dit wel te doen. Zij kunnen je helpen bij het kopen van een pand en kunnen je ook helpen met onderhandelingen met de eigenaar.

De stappen een huis kopen in België

De aankoopprocedure in België verloopt niet erg ingewikkeld en eigenlijk kun je het onderverdelen in 3 stappen. Natuurlijk rekenen wij hier het zoeken naar een makelaar, bank of woning niet mee.

Stap 1.

De eerste stap is dat de koper en eigenaar gaan onderhandelen over de prijs. De kopende partij kan dan nog even nadenken en beslissen wat hij/zij wilt.

Stap 2.

Zijn alle partijen het eens en heeft de eigenaar een beslissing kunnen nemen? Dan wordt er natuurlijk overgegaan op stap 2. Dit wordt de ‘compromis de vente’ genoemd. In Nederland kennen we dit wel als het ‘voorlopige koopcontract’. Wanneer de koper akkoord gaat kan de aankoop doorgaan. Ook kan de koper alles annuleren, maar hier zijn wel kosten aan verbonden en daardoor komt dit niet vaak voor.

Stap 3.

Nu komen we aan bij de laatste stap. Dit is het ondertekenen van de notariële akte. De koop wordt nu dus definitief afgerond. Dit moet binnen 4 maanden na de ‘compromis de vente’ gebeuren.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er toch nog wel enige verschillen tussen Nederland en België wanneer het aankomt op het kopen van een huis. Het is verstandig dat wanneer jij besluit om te verhuizen naar België en daar te gaan wonen je eerst goed onderzoek doet naar hoe alles in het land geregeld is. Vooral wanneer je er een huis wilt kopen. Zo weet jij van tevoren ongeveer wat je allemaal moet regelen én wat je allemaal kunt verwachten.

Heb je nog vragen?

Heb je meer informatie nodig of heb je nog vragen? Dan kun je altijd bij de gerelateerde artikelen op onze website kijken. In onze artikelen proberen wij je zo goed mogelijk te informeren, dus wie weet kun jij je antwoord daar terugvinden.

en_GB