Nederlanders kennen Zwitserland vaak van wintersportvakanties, wandelvakanties of stedentripjes. Wij begrijpen wel dat je met zo een prachtig uitzicht over bijvoorbeeld de bergen droomt over een tweede huis of vakantiewoning in Zwitserland. Wil jij emigreren naar Zwitserland? Heb je bijvoorbeeld ook al gedacht een een betaalbaar verhuisbedrijf? Lees dan gauw verder.
Wil jij ook emigreren naar Zwitserland?
Emigrerende Nederlanders willen echter wel liever investeren in vastgoed. Hierbij wordt er gekeken naar appartementen of wil men dat er een appartement wordt gebouwd in het gebied naar keuze. In Zwitserland is een chalet ook erg populair. De Nederlanders die graag naar Zwitserland willen emigreren vragen zich dan ook af hoe je daar een huis kunt kopen en of dit überhaupt wel kan.
Kan een buitenlander een huis kopen in Zwitserland?
Het klopt inderdaad dat het niet toegestaan is om als niet Zwitsers-ingezetene onroerend goed in Zwitserland te kopen met een woonbestemming. Misschien heb je al weleens eerder van de ‘Lex Koller wetgeving’ gehoord. De regel dat niet-Zwitsers geen huis mogen kopen is wettelijk vastgelegd middels deze wetgeving.
Gelden er uitzonderingen?
Wel gelden via deze zelfde wetgeving natuurlijk uitzonderingen hierop. Deze wetgeving reguleert alles met betrekking tot het investeren in vastgoed door buitenlanders.
Ontheffingen
Jaarlijks is het zo dat er 1500 ontheffingen worden verdeeld over de 26 kantons in het land. Wel zijn er aan deze ontheffingen helaas beperkingen verbonden nl:
- Het maximaal bewoonbare woonoppervlak mag maar 200m2 zijn.
- Het maximale grootte grondstuk dat in volledig eigendom is mag maximaal 1000 m2 zijn.
Een hypotheek aanvragen in Zwitserland?
In Zwitserland kun je zeker een hypotheek aanvragen. Er zijn zelfs diverse manieren voor het financieren van vastgoed. Wel is dit altijd in combinatie met vermogensbeheer. Het is zelfs zo dat in Zwitserland de banken bereid zijn om tot ongeveer 60% van je tweede woning te financieren!
Zwitserse banken
Ook is goed om te weten dat uitsluitend in Zwitserland gevestigde banken dit mogen doen. Buitenlandse banken mogen je géén hypotheek verstrekken voor een huis in Zwitserland.
Mag iedereen in Zwitserland wonen en werken?
Alle inwoners van de Europese Unie (EU) of de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA-land), in het Engels EFTA-land genoemd, mogen zich vestigen in Zwitserland. Wel ben je verplicht om hierbij aan te tonen dat je een inkomen in Zwitserland hebt.
Jouw Zwitserse woning verhuren
In Zwitserland is het door de wet zo geregeld dat je een huis niet mag verhuren aan vaste bewoners. Hiermee wil de overheid handel op de woningmarkt voorkomen. Je mag je huis uitsluitend aan toeristen verhuren in Zwitserland. Hierbij is het wel verstandig om te regels hiervoor in jouw eigen kanton goed na te vragen. Dit kun je misschien doen bij bijvoorbeeld een makelaar. Dit vanwege het feit dat regelgeving in kantons kan verschillen.
Belastingen in Zwitserland?
Ten eerste is het goed om te weten dat Zwitserland geen erfbelasting kent. Verder is het zo dat je in Zwitserland geen addertjes onder grond zult tegenkomen wanneer het op belasting aankomt. ‘What you see is what you get’. Alle belastingen zijn bekend en hierbij loop je ook niet tegen ongewenste verrassingen aan. Hierbij is het ook verstandig om naar de regels van jouw kanton te kijken, want de tarieven kunnen per kanton verschillen.
Belastingen in Zwitserland
Wanneer je in Zwitserland een huis koopt zal het land belasting heffen op je vermogens-, onroerendezaak- en inkomstenbelasting. En verder ook op mogelijke huurinkomsten. Dit komt omdat het onroerend goed dat je hebt gekocht natuurlijk in Zwitserland staat en in bijna alle belastingverdragen staat vermeld dat dit mogelijk is. Het land waar het onroerend goed staat kan belasting heffen.
Huurwaarde
In Zwitserland is het zo geregeld dat wanneer je de woning niet verhuurd de woning toch een huurwaarde toegekend zal krijgen. Deze dien je bij je te belasten inkomen op te tellen. Een voordeel hieraan is dat je alle kosten inclusief rente van je hypotheek hiervan in mindering kunt brengen. Daardoor blijft er meestal te weinig over voor Zwitserland om te kunnen belasten.
Tot slot..
Zoals je hebt kunnen lezen is het verstandig om jezelf goed te informeren voordat je naar Zwitserland gaat verhuizen. Verdiep je verder ook in de Zwitsers cultuur, de taal en het dagelijks leven. Vergeet bijvoorbeeld niet dat je in Zwitserland niet met de Euro kunt betalen, maar alleen met de Zwitserse Frank. Voor de Zwitsers is dit hun veilige haven en willen ze verder ook niets met de Euro te maken hebben.
Kijk rond op onze website
Graag informeren wij jou wat meer over je emigratie naar Zwitserland. Kijk daarom verder tussen de andere artikelen op onze website.