204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Verhuizen naar Duitsland: wat te doen?

Duitsland is natuurlijk niet alleen een buurland, maar het is ook populair onder menigeen voor vakanties. Ook gaan Nederlanders de laatste jaren massaal in Duitsland wonen. Dit is natuurlijk niet zomaar en heeft dit met een aantal zaken te maken. Wanneer je naar Duitsland verhuist blijf je toch toch nog in de buurt van Nederland. Dit betekent dat je je vrienden en familie uit Nederland altijd in de buurt hebt. Dit is een erg belangrijk factor wanneer mensen emigreren naar Duitsland, want de drempel ligt dan gewoonweg een stuk lager. Verder heeft Duitsland een van de grootste economieën ter wereld waardoor er veel mensen naar Duitsland emigreren. Het is leuk dat je naar het buitenland verhuist, maar vergeet alsjeblieft je zaken niet goed te regelen. Voor tips hierover kun je dit artikel verder lezen.

Naar Duitsland emigreren

Misschien ben je weleens in Duitsland op vakantie geweest waardoor je weet dat het land haar zaken goed op orde heeft. Verder is het natuurlijk gewoon een prachtig land met veel ongerept natuur en een rijke geschiedenis. Wel is het verstandig om van tevoren het land en de Duitse cultuur te leren kennen. Vergeet hierbij ook de Duitste taal niet. Probeer er van tevoren voor te zorgen dat je een basiskennis hebt van de Duitste taal zodat je gemakkelijk een gesprek aan kunt gaan met bijvoorbeeld je Duitse werkgever.

Bereidt je goed voor op de emigratie

Je moet niet alleen je zaken op orde hebben omdat je in Duitsland gaat wonen, maar je moet natuurlijk altijd proberen om je zaken op orde te hebben. Waar je ook bent. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn er misschien misschien bepaalde dingen die je door persoonlijke omstandigheden niet hebt kunnen oplossen. Dit maakt uiteraard niks uit, maar zorg wel dat je hier goede regelingen voor treft voordat je alles voor de verhuizing officieel in gang zet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huur in Nederland, openstaande rekeningen of je belasting.

Welke documenten zijn noodzakelijk?

Wanneer je in Duitsland wilt gaan wonen is het belangrijk om je papierwerk in Nederland goed geregeld te hebben. Controleer daarom alle documenten die je nodig hebt voor je verhuizing. Kijk bijvoorbeeld goed na tot wanneer noodzakelijke documenten geldig zijn. Denk hierbij aan je paspoort/ID-kaart of je Nederlandse rijbewijs. Zijn deze binnenkort niet meer geldig? Verleng deze dan per direct, want je zult ze vooral aan het begin van je emigratie nodig hebben. Het is ook verstandig om van deze documenten kopieën te maken in het geval van diefstal, verlies of schade.

Wanneer je in Duitsland gaat wonen is het ook handig om ervoor te zorgen dat je eventuele diploma’s bij de hand hebt. Deze kun je gemakkelijk online opvragen bij DUO. Echter is het wel zo dat een Nederlands diploma in het buitenland een diplomabeschrijving dient te hebben. Dit kun je laten uitvoeren door NUFFIC. Je denkt nu misschien dat je geen diploma’s nodig hebt, maar het komt vaak voor dat een Duitste werkgever naar je diploma’s vraagt.

Het legaliseren van documenten

In het buitenland wonen betekent ook dat andere documenten soms vertaald dienen te worden. Ook moeten documenten vaak gelegaliseerd worden. Dit betekent dat ze dan worden voorzien van een speciale stempel of sticker. Soms is het zelfs nodig om eerst een document te vertalen voordat je het kunt legaliseren. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de ambassade/consulaat van Duitsland. Zo weet je precies welke documenten aan welke eisen moeten voldoen.

Handige tips

Zeg je huur in Nederland op tijd op, want vaak heb je te maken met een opzegtermijn. Je opzegtermijn kun je in je huurcontract vinden. Zorg dat je dit goed regelt, want als je dit niet op tijd doet zul je straks extra huur in Nederland moeten betalen terwijl je straks al klaar bent met je verhuizing naar Duitsland. Vergeet ook niet eventuele abonnementen op te zeggen. Ook gas- elektriciteit aanbieders, tv en internet moeten opgezegd worden. Hierbij is het ook belangrijk dat je goed naar de contracten kijkt.

Verhuisbedrijven

Wanneer je vanuit de ene Nederlandse gemeente naar een nieuwe gemeente verhuist kan het allemaal al wat ingewikkelder verlopen dan normaal, dus laat staan wanneer je naar een Duitse gemeente verhuist. Wanneer je naar een ander land verhuist wil je natuurlijk ook je inboedel meeverhuizen. Bij het verhuizen naar het buitenland is het extra belangrijk om goed onderzoek te doen naar verhuisbedrijven. Zorg ervoor dat je een verhuisbedrijf kiest die al veel ervaring heeft met verhuizingen naar het buitenland. Wanneer je kiest voor ervaren verhuizers zal je verhuizing een stuk makkelijker verlopen.

Kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf

De kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf liggen vooral aan jouw wensen. Heb je een grote inboedel? Zijn er veel verhuizers nodig? Wil je een in- uitpakservice? Zoals je ziet zijn er verschillende factoren die de prijs bepalen. Wij begrijpen dat je geen tijd hebt om meerdere verhuisbedrijven te bellen om offertes op te vragen en daarom willen wij jou hier graag bij helpen. Bij Moova kun je in een keer bij verschillende verhuisbedrijven offertes aanvragen. Dit is geheel vrijblijvend. Zo kun jij de gratis offertes op je gemak bekijken en kiezen voor het bedrijf dat jou het meest aanspreekt.

Uitschrijven uit Nederland

Wanneer je gaat verhuizen is het natuurlijk belangrijk om jezelf uit te schrijven bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Je bent wettelijk verplicht om dit te doen wanner je gaat emigreren. Je kunt je tot 5 dagen voor je vertrek uitschrijven. Bij sommige gemeente moet je ook langs het gemeentehuis, dus kijk goed na wat voor jou geldt. Let ook op dat je een bewijs van uitschrijving ontvangt.

Zorgverzekering

Je dient ook je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. In Duitsland kun je dan gebruik maken van de Krankenkasse. Wanneer je gaat emigreren kun je bij je zorgverzekering om een speciaal formulier vragen om je zorgverzekering op te zeggen.

De Nederlandse belastingdienst

Zorg ervoor dat je belastingzaken in Nederland goed geregeld zijn. Je kunt hiervoor contact opnemen met de belastingdienst. Zij sturen je dan een speciaal formulier betreft je emigratie. Deze vul je in zodat je later extra informatie toegestuurd kunt krijgen met betrekking tot het emigreren naar Duitsland. Je krijgt hier dan automatisch bericht over.

Uitkeringen en pensioen

Controleer goed bij je eigen pensioenfonds waar je recht op hebt. Neem desnoods contact met ze op om dingen te vragen. Ook is het verstandig om aan te geven dat je gaat emigreren zodat zij je goed kunnen helpen.

Wanneer je een uitkering ontvangt en gaat emigreren is het verstandig om eerst contact op te nemen met het UWV of de desbetreffende gemeente. Het is namelijk zo dat je een uitkering niet altijd kunt meenemen naar het buitenland. Regel dit goed, want je wilt straks natuurlijk niet zonder een inkomen zitten.

Inschrijving bij de Duitse gemeente

Net zoals in Nederland dien je jezelf in Duitsland bij de gemeente waarin je gaat wonen in te schrijven. Dit wordt ‘anmeldung’ genoemd en dit kun je bij het ‘einwohnermeldeamt’ doen. Het is wel lastig om dit te vinden, want afhankelijk van de streek kan het ook ‘bürgerbüro’ of ‘meldewesen’ genoemd worden. Je dient je binnen een week aan te melden bij de Duitse gemeente. Hiervoor heb je de volgende documenten nodig:

  • Een bewijs van uitschrijving uit de gemeente in Nederland
  • Geldig paspoort/ID-kaart
  • Sommige gemeenten willen ook een uittreksel van het geboorteregister

Na je inschrijving bij de nieuwe gemeente krijg je vaak een ‘anmeldebestätigung’. Dit is het bewijs voor jouw inschrijving. Krijg je deze niet automatisch? Vraag er dan zelf om, want je zult deze waarschijnlijk later nodig hebben bij het regelen van andere zaken.

Studeren in Duitsland

Voor het studeren in Duitsland moet je je natuurlijk inschrijven aan een Duitse universiteit. Dit wordt in het Duits ‘immatrikulation’ genoemd. Ook moet je nadat je bent toegelaten vaak een Duitse of Engelse taaltest afleggen. Wanneer je hiervoor bent geslaagd kun je jezelf officieel inschrijven op de universiteit. Hiervoor moet je wel het nodige papierwerk regelen. Neem daarom je originele middelbareschooldiploma mee en een bewijs van je ziektekostenverzekering.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is er wel het een en ander wat je goed moet regelen wanneer je naar het buitenland verhuist. Ben je nog nieuwsgierig naar onze andere artikelen? Kijk dan gerust rustig rond op onze website.

en_GB