204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Werken in Duitsland

Zoals je misschien al in onze andere artikelen hebt kunnen lezen wordt Duitsland steeds populairder onder emigrerende Nederlanders. Normaal gesproken denk je bij een emigratie niet zo snel aan een buurland, maar het is toch wel echt populairder dan je denkt. In Duitsland wonen betekent vaak ook in Duitsland werken en dit brengt enorm veel voordelen met zich mee. En dit is niet alleen minder belasting betalen zoals de meeste mensen denken. Het is nog veel meer dan dat. Als jij binnenkort gaat emigreren naar Duitsland of in Duitsland gaat werken en hier meer over wilt weten is het misschien goed om dit artikel even door te lezen!

Waarom zou je in Duitsland gaan werken?

Veel Nederlanders die aan de Duitse grens wonen kiezen er liever voor om Duitsland te gaan werken en worden door deze beslissing een grensarbeider. Veel van deze grensarbeiders kiezen er tegenwoordig voor om te emigreren naar Duitsland. Waarom is dit nu eigenlijk zo? Dit komt vanwege het feit dat er enorm veel voordelen kleven aan het werken in Duitsland. De Duitse arbeidsmarkt doet het enorm goed en de gevolgen hiervan zijn dat er niet genoeg mensen zijn om deze vacatures te vervullen. Dus is het ook nog eens makkelijk om er een baan te vinden. Ook werken bedrijven in het land graag met lange arbeidscontracten wat mensen meer zekerheid en stabiliteit geeft.

Nog een kleine voordeel:

Een ander aspect wat erg fijn is in Duitsland is dat er vergeleken met Nederland amper leeftijdsdiscriminatie voorkomt. Ben jij al wat ouder en heb je enorm veel werkervaring? Dan wordt dit bij onze Oosterburen vaak als een voordeel gezien.

Europese Unie (EU)

Duitsland is een lidstaat van de Europese Unie en dit betekent dat je geen werkvergunning nodig hebt om er te kunnen werken. Als je als Nederlander in Duitsland werkt heb je dus alleen een geldig paspoort nodig.

Vacatures in Duitsland

Net als in Nederland en elders in het buitenland kun je natuurlijk online gemakkelijk op zoek naar de laatste vacatures. Het handige aan deze weg is dat je er al mee kunt beginnen wanneer je nog in Nederland woont.

Uitzendbureaus

Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van uitzendbureaus. In Duitsland werken deze namelijk met veel grote én kleine bedrijven waardoor zij gemakkelijk een baan voor je kunnen vinden. Veel bedrijven hebben hun vacatures online staan of misschien zelfs nog in de krant, maar er zijn ook bedrijven die ervoor kiezen om alleen via deze uitzendbureaus te werken. Daarom kunnen deze bedrijven je erg snel helpen en dat is natuurlijk wel fijn.

Wat is de beste manier voor jou?

Uiteindelijk is het erg belangrijk om te kijken naar wat jij het fijnst vindt om te doen. Heb je liever dat je zelf op zoek gaat? Dan kun je dit dus online gemakkelijk zelf doen. Wil je zo snel mogelijk een baan en wil je er zelf niet al teveel voor doen? Dan kun je het beste gebruik maken van een zo een wervingsbureau.

Solliciteren maar!

Wanneer je begint met solliciteren is het verstandig om te kijken bij wat voor bedrijf je solliciteert. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar in dit geval hebben wij het vooral over of het een internationaal, Duits of Nederlands bedrijf is. Je wilt natuurlijk wel weten in welke taal je moet solliciteren. Bij veel Nederlandse bedrijven die in Duitsland gevestigd zijn kun je jouw sollicitatie gewoon in het Nederlands doen. Bij internationale of Duitse bedrijven die veel met het buitenland werken is het soms ook voldoende om een goede kennis van het Engels te hebben.

Bij een Duits bedrijf solliciteren

Wil je echter bij een Duits bedrijf solliciteren die alleen zaken doet binnen Duitsland? Dan is het verstandig om je sollicitatiebrief in het Duits op te stellen. Duitsers hechten er veel waarde aan wanneer zij zien dat je moeite doet om je te verdiepen in de Duitse taal. Verder krijgen zij op deze manier ook een goede indicatie van jouw Duitse taalniveau.

Extra tips

In Duitsland houden ze van zoveel mogelijk informatie. Probeer dus ook echt alles op je CV te vermelden en vergeet hier geen foto bij te voegen. Verder zijn de werkgevers in het land natuurlijk niet altijd bekend met Nederlandse opleidingen en daarom kan het ook handig zijn om je diploma’s en certificaten bij je CV toe te voegen.

De Duitse werkcultuur

Wanneer je in het buitenland gaat werken krijg je natuurlijk niet alleen te maken met andere nationale feestdagen, maar ook met een andere werkcultuur. Zo ook in Duitsland. Andere landen passen zich natuurlijk niet zomaar aan buitenlandse werknemers, dus met andere woorden: jij moet je aanpassen! En dit is natuurlijk niet meer dan logisch. Na verloop van tijd zul je merken dat je gewend raakt aan de nieuwe cultuur en misschien wil je dan ook niks anders meer!

Wat is er zo anders aan het werken in Duitsland?

Ten eerste is hiërarchie in Duitsland erg belangrijk. De baas is de baas en deze neemt ook alle beslissingen zonder overleg met de medewerkers. Ook moet vaak iedereen op de werkvloer formeel gekleed zijn. Verder is het goed om te weten dat Duitsers erg van academische titels houden. Dan wordt je ook aangesproken met de titel ‘Herr Doktor’ of ‘Frau Doktor’.

Let ook op:

Duitsers zijn erg punctueel en stellen het erg op prijs wanneer jij dit ook bent. Kom je niet ruim op tijd of ben je weleens te laat? Dan zal dit geen goede invloed hebben op je zakelijke relatie. Verder zijn we in Nederland makkelijk met tutoyeren, maar is dit in Duitsland zeker niet het geval. Tutoyeren doe je daar alleen bij vrienden of familie. Daarom is het verstandig om op de werkvloer iedereen met ‘sie’ (u) aan te spreken. Dit zorgt er ook voor dat Duitsers hun werk en privé graag gescheiden houden. Het komt dan ook bijna niet voor dat men na werk gaat borrelen met collega’s. Alles blijft strikt gescheiden.

Sociale zekerheid

In Duitsland is de sociale zekerheid goed geregeld en niet alleen onder normale omstandigheden. Het is nu zelfs namelijk zo dat de Duitse overheid inkomensondersteuning biedt aan bedrijven die getroffen zijn door corona. Verder zij ook de Duitse netto uitkeringen een stuk hoger. Ook heeft het land net als Nederland een arbeidsongeschiktheid- en werkloosheidsuitkering.

De Duitse zorgverzekering

Duitsland heeft twee verschillende soorten ziektekostenverzekeringen. De publieke (gesetzlische krankenversicherung) en de particuliere (private krankenversicherung). De ‘krankenkasse’ is eigenlijk een zorgverzekeraar in Duitsland die jouw ziektekosten regelt. Deze instantie int dan ook de premies van jouw werkgever die op jouw loon worden ingehouden.

Ben je langer dan 6 weken ziek? Dan zorgt de krankenkasse er ook voor dat je 70% van je loon als uitkering krijgt zodat je niet zonder inkomen komt te zitten.

Ga je met de auto naar Duitsland?

Als je met de auto naar Duitsland rijdt is het goed om te weten dat je een milieusticker nodig hebt. In de grote steden zoals bijvoorbeeld Frankfurt, München, Düsseldorf of Berlijn ben je verplicht deze op je auto te hebben. Dit zijn dan de zogenoemde ‘milieuzones’. Zo wil de Duitse overheid de uitstoot van uitlaatgassen verminderen. De kleur van de sticker geeft aan of jouw auto milieuvriendelijk is en of jij bepaalde zones in mag rijden. Rij je liever geen auto in Duitsland? Dan kun je natuurlijk ook altijd gebruik maken van het openbaar vervoer.

Tot slot..

Ook al is Duitsland een buurland met wie wij een geschiedenis en een goede band delen: er zijn toch wel meer verschillen dan je denkt. Veel mensen denken dat zo een emigratie naar een buurland veel makkelijker is dan elders, maar vaak blijkt dit in de praktijk toch wel tegen te vallen. Ja, je hebt je familie en vrienden in de buurt die je snel kunt bezoeken door even op en neer te rijden, maar toch zul je jezelf moeten aanpassen aan de cultuur en leefwijze van de mensen in Duitsland.

Wennen aan de kleine verschillen

Duitsers zijn toch wel wat formeler en hechten veel waarde aan hun rust. Dit betekent dat als je als Nederlander te snel grapjes zult maken dit niet in dank zal worden afgenomen. Ook zijn de zondagen in het land erg stil. Er zullen geen winkelcentra open zijn en je mag eigenlijk wel van geluk spreken als jouw supermarkt in de buurt een keer op zondag open is. Al deze dingen en meer zijn toch wel aspecten van het leven in Duitsland en hier zul je als Nederlander echt aan moeten wennen.

Neem de tijd

Probeer vooral niks gehaast te doen en zorg ervoor dat je rustig de tijd neemt om te wennen aan het leven in Duitsland. Leer de mensen kennen, de omgeving waarin je woont en leer van je Duitse collega’s op de werkvloer. Wanneer jij je best doet zullen zij dit gauw opmerken en zullen zij hier dankbaar voor zijn. Maak je dus vooral niet teveel zorgen en nogmaals, neem de tijd!

Heb je nog vragen?

Zijn er misschien nog andere vragen die je hebt met betrekking tot een emigratie naar Duitsland? Wil je misschien meer weten over het ziekenfonds of hoe je in Duitsland een huis kunt kopen? Dan kun je natuurlijk ook altijd de andere artikelen op onze website lezen. Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk informatie voor je op te zoeken om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

en_GB