204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Working in France

Veel Nederlanders trekken van oudsher al naar Frankrijk, maar in Frankrijk wonen betekent natuurlijk ook in Frankrijk werken. Het emigreren naar het buitenland is natuurlijk al erg spannend, maar wanneer je ook nog op zoek moet naar een baan zal dit het hele proces vele malen spannender maken.

Maar hoe gaat het werken in Frankrijk nu precies in zijn werk en wat moet je allemaal regelen wanneer je gaat verhuizen naar Frankrijk? Deze vragen en meer zullen wij in dit artikel met je bespreken zodat we je een beetje kunnen helpen bij jouw nieuwe avontuur. Lees snel verder!

Heb je een werkvergunning nodig?

Omdat Frankrijk net als Nederland ook een lidstaat is van de Europese Unie (EU) betekent dit dat je geen speciale visums of vergunningen nodig hebt om er te kunnen wonen of werken. Dit is natuurlijk in alle landen van Europa (die lid zijn van de EU) makkelijk geregeld.

Hoe vindt je een passende vacature?

Er zijn online veel websites te vinden met vacatures in het buitenland. Zo zijn er dus ook websites zoals bijvoorbeeld Indeed met een ‘menu vacatures’ voor in Frankrijk. Hier kun je wanneer je naar banen in Frankrijk zoekt misschien een leuke baan vinden.

Verschillende soorten arbeidscontracten

Wanneer je in Frankrijk gaat werken zul je al gauw zien dat er in het land met twee soorten contracten wordt gewerkt. De ene wordt het ‘contract durée déterminé’ (CDD) genoemd en de ander de ‘contrat durée indetérminé’ (CDI). De CDD is vergelijkbaar met een 6-maanden of jaarcontract in Nederland. De CDI is weer vergelijkbaar met een vast contract in Nederland.

Het Franse loonstrookje leren kennen

Wanneer je in Frankrijk gaat wonen en werken zul je al gauw merken dat het loonstrookje er anders uitziet. Je Franse werkgever houdt namelijk bepaalde sociale premies in op je salaris. Deze premies zijn voor zaken als je pensioen, ziektekosten en eventuele werkloosheid. Dit is ongeveer en kwart van je belastbaar inkomen. Ook ben je verplicht om hiernaast inkomstenbelasting te betalen. Echter is dit niet zoals in ons kikkerlandje via je werkgever geregeld, maar dien je dit zelf apart te zetten.

Franse cultuur op de werkvloer

In Frankrijk houden ze tot op de dag van vandaag nog steeds erg van hiërarchie. Het verschil tussen management en de rest van het personeel wordt dan nog steeds duidelijk gemaakt met ‘cadre’ en ‘non-cadre’. In Nederland houden we van polderen en zijn we dit niet echt meer gewend. Hier zul je in Frankrijk wel aan moeten wennen, want daar wordt het niet op prijs gesteld door de manager wanneer personeel zich bemoeit met belangrijke beslissingen.

Behoor jij tot de groep leidinggevenden, dus het ‘cadre’ dan kun je rekenen op een hoger salaris en bijvoorbeeld een telefoon of laptop van de zaak. Wel verwachten Franse werkgevers dat je hierbij de nodige overuren maakt.

Begroetingen

Je zal er in Nederland eigenlijk niet aan moeten denken. Dat je elke ochtend op de werkvloer langs alle collega’s loopt om ze een hand te schudden en ook nog eens te begroeten met zoenen. En stel je ook nog eens voor dat je hierbij moet vragen hoe met deze collega’s gaat. Nee, in Nederland doen we dit niet.

In Frankrijk wordt dit in tegenstelling tot Nederland wel van werknemers verwacht. Fransen hebben namelijk elke ochtend een ritueel om alle collega’s langs te gaan en deze te begroeten met een zoen en hierbij ook ‘ca va’ te vragen. Vergeet geen collega’s tijdens dit rondje, want dit zal zeker voor de nodige drama zorgen.

Verder is het tegenwoordig vooral van belang dat je goed kijkt naar wat je collega’s doen. In een klein bedrijfje op het platteland in de Provence zal dit zeker nog echt elke dag gedaan worden en in de grotere steden ook, maar toch zijn er ook wel internationale bedrijven waarbij dit misschien nog iets minder vaak wordt gedaan. Wanneer je in Parijs of Marseille bij een hip internationaal bedrijf werkt zal dit misschien van jou als Nederlander minder snel verwacht worden.

Werktijden in Frankrijk

Sinds het jaar 2000 kennen de Fransen een 35-urige werkweek.

Vrije dagen

Frankrijk heeft net als andere landen in Zuid-Europa veel feestdagen. Bij feestdagen die op een dinsdag of donderdag vallen is het dan ook gebruikelijk om de vrijdag of maandag nog extra vrij te nemen om zo lekker extra lang vrij te zijn. Dit heet een ‘fait le pont’ oftewel ‘een bruggetje maken’.

Lunchpauzes in Frankrijk

In Nederland hebben we niet echt gecompliceerde regels wanner het aankomt op de lunchpauzes. In veel bedrijven begint de lunchpauze rond 12:30 en duurt dit een half uur. Soms krijg je in je pauze betaald en soms niet. Ook eten Nederlanders gemakkelijk een boterham met kaas om daarna weer snel aan het werk te gaan.

In Frankrijk zul je dit niet tegenkomen en zullen de Fransen je raar aankijken wanneer jij dit wel doet. Eten is heilig, dus zo ook je lunchpauze. Een lunch kan en mag vaak gewoon 2 uur lang duren en hierbij wordt er dan ook een volledige maaltijd genuttigd. Dit betekent dat je veel bedrijven in Frankrijk tussen ongeveer 12:00 en 15:00 s’ middags niet kunt bereiken, omdat iedereen met lunchpauze is.

De Franse taal

Het is verstandig om een beetje Frans te kunnen spreken, omdat je met het Engels niet heel ver zult komen. In een grote stad zoals bijvoorbeeld Parijs of Lyon kom je tegenwoordig wel steeds meer mensen tegen die Engels kunnen spreken, maar dit is nog steeds toch wel echt sporadisch.

Het beste wat je daarom kunt doen is je Frans op krikken door uitgebreid een taalcursus te volgen. Doe dit uiteraard wel aan een goede adres zodat je snel Frans zult kunnen spreken.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen hebben Frankrijk en Nederland toch wel veel cultuurverschillen wanneer het aankomt op werk. Het zou verstandig en zeker de moeite waard zijn om je hier van tevoren in te verdiepen zodat je weet waar je straks mee te maken zult krijgen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog andere vragen met betrekking tot een emigratie naar Frankrijk? Wil je misschien wat meer weten over het klimaat of de landschap? Dan kun je ook altijd even naar onze andere artikelen op de website kijken. Wie weet wordt jouw vraag daar beantwoord.

en_GB