204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Werken in Oostenrijk

Nederlanders die vaak op wintersport gaan kennen bijna altijd wel iemand die werkt in Oostenrijk. Dit zijn namelijk ook vaak wintersportliefhebbers die kiezen voor de mooie bergen met prachtig uitzicht en voor de goede kwaliteit van het leven in Oostenrijk. Wanneer je in Oostenrijk gaat werken hoeft dit natuurlijk niet per se in de wintersportbranche te zijn, maar kun je natuurlijk ook gaan werken in een van de grote Oostenrijkse bedrijven in een van de grote steden. Door vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie (EU) is deze stap voor ons Nederlanders niet al te groot. Dus ga jij binnenkort emigreren naar Oostenrijk of ben je van plan om in Oostenrijk aan de bak te gaan? Lees dan gauw verder.

Waarom zou je in Oostenrijk willen werken?

Het land is natuurlijk al erg populair onder toeristen van de hele wereld. Het maakt niet uit of je nu op straat loopt in het centrum van Wenen of op een berg staat in Salzburg. Je zult toeristen tegenkomen. Maar toeristen trekken natuurlijk ook weer weg. Waarom zijn er dan ook mensen die ervoor kiezen om wat langer in het land te blijven en willen zij graag werken in Oostenrijk?

Deze vraag is eigenlijk erg makkelijk te beantwoorden. Oostenrijk is een land met erg gunstige levensomstandigheden. De hoofdstad Wenen is bijvoorbeeld al meerdere keren uitgeroepen tot leefbaarste stad ter wereld. Het land heeft een erg goed sociaal vangnet en hun zorgstelsel is ook enorm goed geregeld. Het is dan waarschijnlijk ook precies daarom dat je in het land expats kunt vinden vanuit de hele wereld.

Vacatures in Oostenrijk

Wanneer je hebt besloten om te werken in Oostenrijk dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat je gaat solliciteren. Maar waar kun je vacatures vinden en zijn er eigenlijk wel genoeg banen beschikbaar?

Kranten

Ten eerste is het goed om te weten dat je in Oostenrijk tot op de dag van vandaag nog veel vacatures en advertenties in de kranten kunt vinden. Een krant lezen kan je dus enorm helpen met het vinden werken. Een paar bekende kranten zijn de Standard, Die Presse en Kurier. Vergeet niet om ook de website van deze kranten te bekijken, want sommige hebben een vacaturebank online staan!

Vacaturesites

Oostenrijk heeft verschillende vacaturesites waar je naar banen kunt zoeken. Enkele voorbeelden zijn Monster, Stepstone en Willhaben. Ben jij de Duitse taal nog niet heel machtig, maar heb je wel een goede talenkennis van het Engels? Dan kun je natuurlijk ook solliciteren op vacatures waarbij Engels voldoende is. Dit kun je doen op websites zoals Indeed of Virtual Vienna.

Ook zijn er verschillende uitzendbureaus zoals Manpower en Adecco die een ‘menu vacatures’ hebben voor mensen die graag in Oostenrijk werken. Hier kun je ook je wensen aangeven. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je graag als skileraar wilt werken, misschien wil je in een après ski bar bier tappen of wil je toch ‘gewoon’ de dienstverlenende sector in? Dan zoeken zij alles voor je uit.

Let op!

In Oostenrijk is LinkedIn niet zo populair als in Nederland. In Oostenrijk wordt er vooral gebruik gemaakt van ‘Xing’.

Werken in Oostenrijk als vakantie

Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaat natuurlijk niet iedereen naar Oostenrijk voor het wintersportseizoen. Máár hoe je het wend of keert, het blijft wel een van de populairste periodes voor buitenlanders om er te werken. Wanneer je er wat langer blijft zul je ook merken dat het toerismesector toch best populair is en je hier niet altijd werkervaring voor nodig hebt. Wel is het vaak hard werken en zul je meer dan vijf dagen per week moeten werken.

Wintersportgebieden

Populaire wintersportgebieden zijn Salzburg, Tirol en Saalbach. In deze gebieden zijn ze in de winter dan ook veel op zoek naar personeel voor de wintermaanden.

Praktische zaken

Oostenrijk is een lidstaat van de EU en daarom heb je geen werk- of verblijfsvergunning nodig wanneer je er wilt werken. Wel moet je wanneer je er langer dan drie maanden verblijft en hierbij ook nog wilt werken jezelf aanmelden voor de ‘anmeldebescheinigung’. Dit is je vergunning om er langer te kunnen verblijven en er te kunnen werken.

Je zorgverzekering

Wanneer je tijdelijk in Oostenrijk gaat werken kun je gewoon gebruik maken van je EHIC-pas. Ga je echt emigreren en in Oostenrijk wonen? Dan wordt je via je werkgever in Oostenrijk verzekerd. Het systeem van het ziekenfonds is in Oostenrijk erg goed geregeld en hier hoef je je echt geen zorgen over te maken wanneer je gaat verhuizen. Het is zelfs beter geregeld dan in Nederland.

De taal

In Oostenrijk spreekt met Duits en dit is dan ook de officiële taal. Wel is het zo dat het Oostenrijkse Duits een dialect heeft die voor buitenstaanders nogal onbegrijpbaar kan zijn. Daarom wordt je vaak geadviseerd om in Oostenrijk zelf een Duitse talencursus te volgen zodat je wat meer meekrijgt van het Oostenrijk Duits en niet het Hoogduits.

Let er bij het solliciteren van een baan dan ook op of er naar je kennis van de Duitse taal gevraagd wordt of dat je genoeg zult hebben aan Engels.

De werkcultuur in Oostenrijk

In ieder land is de werkcultuur natuurlijk anders. Voor ons Nederlanders kan dit met onze poldercultuur in het begin nogal verwarrend zijn. Wanneer jij je van tevoren goed verdiept in de werkcultuur van Oostenrijk dan ben je goed voorbereid en zul je niet zo snel voor grote verrassingen komen te staan.

Werkkleding

Het komt natuurlijk vaker voor in het buitenland dat werknemers zich formeler kleden op de werkvloer. Dit is ook zo in Oostenrijk. In grote bedrijven hebben mannen dan ook vaak een pak aan en zijn de dames over het algemeen ook zakelijk gekleed.

Afspraken

Oostenrijkers zijn erg punctueel en zullen dan ook altijd op tijd zijn. Ook houden zij niet van verrassingen en willen zij afspraken ruim van tevoren, minimaal een aantal weken, genoteerd hebben staan. Deze worden altijd via de telefoon of mail gemaakt.

Het gebruik van titels

Oostenrijkers gebruiken altijd titels. Wanneer iemand dus een academische titel heeft wordt diegene altijd aangesproken met ‘Herr Doktor’ of ‘Frau Professor’. Op visitekaartjes is het dan ook noodzakelijk om dit te vermelden. Voor ons Nederlanders kan dit nogal raar zijn, omdat wij als ‘nuchter’ volk toch minder van de titels zijn en men deze in Nederland dan ook ook niet snel zal gebruiken.

Hiërarchie

Verder zijn Oostenrijkers erg van de hiërarchie. De baas is de baas en deze neemt dan ook alle beslissingen zonder te hoeven overleggen. Dit is voor ons Nederlanders erg wennen, want wij zijn toch wel van het polderen. Je kunt jezelf eventueel voorbereiden om te oefenen met luisteren en te oefenen met minder praten. Dit zal je enorm veel drama op de werkvloer besparen.

Tutoyeren

In Oostenrijk houden ze niet van tutoyeren. Er wordt altijd gebruik gemaakt van ‘sie’ en iedereen wordt aangesproken met ‘herr’ en ‘frau’. Ook collega’s zullen elkaar niet anders aanspreken en duurt het vaak erg lang voordat Oostenrijkers wat loskomen. Let er daarom op dat je niet te snel grapjes zult maken op de werkvloer, omdat dit je niet in dank zal worden afgenomen.

Complimenten en geschenken

Oostenrijkers zijn het niet gewend om elkaar relatiegeschenken te geven. Koop dus geen dure cadeaus voor je zakenpartner. Ook zullen zij raar opkijken wanneer je te persoonlijke complimenten maakt.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het werken in Oostenrijk toch wel een beetje anders dan in Nederland. De laatste jaren is het wel zo dat men in de grotere steden toch wel een beetje anders in het bedrijfsleven is gaan staan, maar je zult wel merken dat Oostenrijkers in vergelijking met Nederlanders toch nog vrij conservatief zijn.

Kijk goed naar wat bij jou past

Solliciteer daarom altijd naar vacatures die goed bij jou passen. Denk hierbij aan de populaire sectoren en je eigen opleiding.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog bepaalde vragen met betrekking tot je emigratie naar Oostenrijk? Wil je meer weten over het land, toeristen of de sneeuw? Wil je weten wat je allemaal dient te regelen bij zo een emigratie naar Oostenrijk? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Wij hebben namelijk enorm veel artikelen die jou bij je emigratie kunnen helpen, dus kijk gerust even rond.

en_GB