204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Wonen in België

Internationale verhuisbedrijven hebben het er de laatste jaren maar druk mee. Al die Nederlanders die hebben besloten om naar België te verhuizen. Je zou denken dat wanneer je in België woont er niet een heel groot verschil zal zijn met Nederland zal zijn, maar niks is minder waar. Het is en blijft een ander land en Nederland en België zijn toch wel twee landen met hun eigen cultuur en tradities. Ben jij ook een van de Nederlanders die naar onze zuiderburen gaat emigreren? Lees dan gauw dit artikel verder om te weten hoe het is om te wonen in België.

Waarom naar België verhuizen?

Wanneer je in België gaat wonen kun je genieten van de sociale zekerheid. Veel mensen vinden dit in België namelijk veel beter geregeld. Ook wordt er regelmatig de Nederlandse overheid genoemd waarvan mensen vinden dat deze het de laatste jaren minder goed doet dan België. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het is wel een veelgehoorde argument.

Verder ligt het land natuurlijk erg dichtbij Nederland en kan het dus ook zijn dat jij gewoon in Nederland blijft werken. Het idee om dichtbij familie en vrienden te blijven geeft mensen ook een soort zekerheid waardoor zij de stap voor een verhuizing naar België sneller nemen dan elders in het buitenland.

De Belgische cultuur

Veel mensen denken bij België gelijk aan de Belgische biercultuur. Echter, is het land natuurlijk veel meer dan dat. In België ligt het er ook aan waar in België je gaat wonen. Ja, je gaat verhuizen, maar is dit naar Vlaanderen of Wallonië?

In de eerste instantie gaan veel Nederlanders naar Vlaanderen en gaan Fransen vaker naar Wallonië. Dit komt natuurlijk door de talen die in dat gebied gesproken worden. Deze twee taalgemeenschappen maken het ook dat de culturen tussen deze twee regio’s een beetje verschillen. De gemeenschappen en cultuur in beide regio’s zijn eigenlijk wel aardig van elkaar afgesloten. Hierdoor vragen buitenlanders zich vaak af of er überhaupt wel één Belgische cultuur bestaat. Ondanks de verschillen kun je inderdaad wel zeggen dat het land ook wel één cultuur heeft.

Belgen zijn een trots volk. Ze zijn trots op het land en cultureel erfgoed. Hierbij komen we dan natuurlijk terug op de Belgische biercultuur. De Belgen zijn trots op hun grote verzameling traditionele bieren waarvan de geschiedenis teruggaat tot ver in de middeleeuwen.

Ook de Belgische steden zijn prachtig en kennen een lange en rijke geschiedenis. Op de werkvloer heerst er in België ook een duidelijke hiërarchie. De baas maakt de beslissingen en daar ga je tegenin. In Nederland is dit toch wel echt anders. Ook tijdens vergaderingen zullen Belgen wat meer luisteren dan praten.

De taal in België

In België wonen betekent dat je te maken zult krijgen met verschillende talen. Je zult in jouw regio wel een standaardtaal horen, maar wanneer je voor bijvoorbeeld werk of plezier naar een andere stad in een andere regio rijdt zul je misschien het Frans horen in plaats van het Nederlands. Zorg er wel voor dat voordat je gaat verhuizen naar België goed kijkt in welke regio je gaat wonen zodat je ook weet welke taal er wordt gesproken. In België zijn er 3 officiële talen. Dit zijn het Nederlands, Frans en Duits.

De Nederlandse taal

Het overgrote gedeelte van België spreekt Nederlands. Dit is ongeveer 60% van de Belgische bevolking. Het Nederlands is sterk gerelateerd aan het Vlaams wat ook wel het Zuid-Nederlands wordt genoemd. Het Nederlands is de officiële taal in Vlaanderen. De hoofdstad Brussel is tweetalig. Dit zijn het Nederlands en het Frans.

De Franse taal

Het frans is de op twee na meest gesproken taal in België. Het wordt in Wallonië gesproken, maar natuurlijk ook zoals je eerder hebt kunnen lezen in het tweetalige Brussel. In Brussel is het wel zo dat ongeveer 50% het Frans als moedertaal heeft. Verder zijn er in Frankrijk natuurlijk ook veel Vlamingen die het Frans als tweede taal hebben.

De Duitse taal

Het Duits is de minst gesproken taal van België. Het wordt door minder dan ongeveer 1% van de bevolking gesproken in de Duitstalige Gemeenschap. Hier zijn de bewoners voor 97% Duitstalig. In 1919 werd dit gebied aan België toegekend door de ‘Vrede van Versailles’ en dit was ter compensatie voor het oorlogsleed in de Eerste Wereldoorlog.

De Belgische keuken

Belgen zijn echte Bourgondiërs en deze Bourgondische stijl zul je na je emigratie waarschijnlijk snel overnemen. Wanneer je er eenmaal bent gaan wonen zul je natuurlijk snel wennen aan de eetgewoontes van België. De Belgen geven vooral de voorkeur aan regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Aan de kust wordt er in het land natuurlijk veel vis gegeten. Vooral mosselen zijn er populair. In de Ardennen wordt er bijvoorbeeld veel wild gegeten en verder in het land dan weer wat meer vlees, zoals bijvoorbeeld varkensvlees.

Het ontbijt

In België ontbijt men meestal met een boterham met kaas of iets zoets zoals jam. Ook wordt er veel melk gedronken en wordt er soms ook ontbeten met ontbijtgranen. Het Belgisch ontbijt is dan ook wel vergelijkbaar met het Nederlands ontbijt.

10 uurtje (10:00)

Rond 10:00 uur hebben de meeste Belgen een koffie break waarbij ze ook een kleine snack eten. Hierbij kun je aan een koekje of een stuk gebak denken.

De lunch

Net als Nederlanders eten Belgen voor de lunch vaak een boterham met kaas of ham. Soms samen met een soep maar niet altijd. Vaak kiezen Belgen er ook voor om de ‘left overs’ van de avond ervoor te lunchen. De lunch wordt meestal tussen 12:00 en 13:00 genuttigd.

4 uurtje (16:00)

De Belgen hebben ook een snackmoment tussen de lunch en het diner. Hierbij wordt er ook weer gebak of koek gegeten. Maar tijdens deze middagsnack wordt er ook vaak gekozen voor een stuk fruit.

Het diner

Belgen eten meestal rond een uur of 18:00/19:00. Vaak beginnen zij met een kleine soep en zal het hoofdgerecht vooral bestaan uit aardappelen, groente en vlees. Ook vis is erg populair. Verder wordt er net als elders in Europa natuurlijk ook veel Chinees, Japans of Italiaans gegeten.

Kosten levensonderhoud

De Belgische economie is vergelijkbaar met de Nederlandse economie. De sociale verzekeringen zijn er goed geregeld en hierbij is de premie voor bijvoorbeeld de zorgverzekering ook een stuk lager. Als je dus binnen kort met pensioen gaat hoef je je ook nergens zorgen over te maken. Voor boodschappen zul je in België wat meer kwijt zijn, maar dit wordt zeker wel gecompenseerd met andere dingen zoals bijvoorbeeld lagere huizenprijzen. Je Belgische bankrekening zal het dus in ieder geval niet heel zwaar hebben. Hieronder hebben wij enkele voorbeelden van de verschillen van producten uit de supermarkt:

  • In België betaal je ongeveer 14% minder voor brood.
  • Voor kaas betaal je in België ongeveer 12% meer.
  • Rijst is in België ongeveer 4,7% goedkoper.
  • Tomaten zijn in België ongeveer 2% duurder.
  • Voor bananen zul je in België ongeveer 34% meer kwijt zijn.
  • Wijn is ook in België ongeveer 17% duurder.

Tot slot..

Zorg ervoor dat je goed voorbereidt bent op je verhuizing naar België. Misschien is het handig om hiervoor een handige checklist te maken zodat je niks zult vergeten. Vergeet ook geen geldig identiteitsbewijs mee te nemen, want deze zul je voor veel zaken aan het begin van je emigratie in het land nodig hebben. Verder betekent in België werken natuurlijk ook dat je belasting moet betalen. Daarom is het verstandig om de regels omtrent belastingen in België goed te onderzoeken en jezelf goed te laten informeren. Zo kun jij voorbereidt aan je emigratie beginnen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen met betrekking tot een emigratie naar België? Dan kun je ook nog altijd onze andere artikelen op de website lezen. Ben jij trouwens ook nog op zoek naar een verhuisbedrijf en wil je gratis verhuisoffertes ontvangen? Dan kan dit natuurlijk ook gewoon via Moova.

en_GB