204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Wonen in Denemarken

Het kleinste, vlakste én continentaalste land van Scandinavië is Denemarken. Samen met Zweden en Noorwegen ligt het precies in het noorden van Europa. Het is net als Nederland een koninkrijk en vormt samen met Groenland en de Færöer het Koninkrijk Denemarken. Van alle Noordse landen is Denemarken het meest zuidelijk en met een brug is het verbonden met Zweden. Het land is dan eigenlijk ook één groot schiereiland met tal van kleinere eilanden.

De laatste jaren emigreren steeds meer Nederlanders naar Denemarken en dit is natuurlijk niet zomaar. Nederlanders in Denemarken zoeken het geluk waar de Denen zo bekend om staan. Ook de veiligheid in het land is een belangrijke factor. Heb jij ook besloten dat je in Denemarken gaat wonen? Emigreren naar Denemarken is geen nieuwe uitvinding dus is het lezen van dit artikel misschien wel de moeite waard.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor Denemarken?

Er zijn tal van redenen waarom Nederlanders er tegenwoordig massaal voor kiezen om hun Nederlandse nationaliteit te verruilen voor de Deense. De hoge levensstandaard in combinatie met veiligheid, ruimte en rust maken het land erg aantrekkelijk voor Nederlanders. Omdat het een land in de Europese Unie (EU) is wordt de stap om te verhuizen natuurlijk ook makkelijker gezet.

Europese Unie

Denemarken is een van de meest welvarende Europese landen. De Scandinavische landen kun je op hetzelfde niveau als Denemarken plaatsen, maar de meeste Europese landen komen zeker niet in de buurt van het goed geregelde systeem van Denemarken. Wat goed is om te weten is dat Denemarken als Europees land geen Euro als valuta gebruikt, maar de Deense kroon.

De lokale bevolking van Denemarken zijn de gelukkigste mensen op aarde

Denemarken is door de VN uitgeroepen tot gelukkigste land ter wereld. De laatste jaren is het land ingehaald door Finland, maar het land blijft dan wel op nummer twee staan. Waarom zijn de mensen die in Denemarken wonen dan zo gelukkig? Dit heeft verschillende redenen natuurlijk. In de eerste instantie komt het door hun cultuur, maar ook de economie helpt hier natuurlijk een handje bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het perfect geregelde sociale vangnet in het land.

De Deense cultuur – Hygge

Volgende de Denen zelf is ‘hygge’ erg moeilijk uit te leggen aan buitenlanders. Wel is het een enorm belangrijk aspect van de Deense samenleving. Hoe wij het kunnen uitleggen is dat het staat voor gezelligheid, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het staat ook voor warmte, saamhorigheid en een fijne tijd hebben. Een goed voorbeeld van hygge is dat je samenkomt met vrienden of familie, kaarsjes aansteekt en spelletjes speelt. Het gevoel dat dit alles creëert is dus hygge.

Verder zijn de mensen vooral open en erg tolerant. Denen kennen weinig taboes en dat maakt het leven in het land vrij aangenaam.

Wet van Jante

Ook is de wet van Jante erg belangrijk in het land. Het is een soort gedragscode dat bestaat uit 10 regels. Het is door de Deens-Noorse schrijver Aksel Sandemose geschreven. In dit boek beschreef hij de bekrompenheid van de Scandinavische mentaliteit. Jante vond dat je je kop niet boven het maaiveld mag uitsteken. Nooit. Het is dan ook echt een klassiek begrip in Scandinavië.

Het gaat er hierbij om dat je niet beter bent dan een ander en je gelukkig moet zijn met jezelf. Ook is er bijna geen sprake van hiërarchie in het land. Natuurlijk kunnen we niet alle Denen over een kam scheren, maar ‘doe normaal dan doe je al gek genoeg’ geldt wel voor de meeste Denen. En veel mensen denken dat deze mentaliteit ervoor zorgt dat Denen vaak tot gelukkigste mensen ter wereld zijn uitgeroepen.

Denemarken is heel erg veilig

In de Global Peace Index van 2021 staat Denemarken op nummer 3 van veiligste landen ter wereld. Het is dus best een veilig land. Jarenlang heeft het land op nummer twee veiligste landen landen gestaan, maar is nu ingehaald door Nieuw-Zeeland. IJsland staat nu alweer jaren op nummer 1. Wanneer je de grote steden in het land bezoekt, denk hierbij aan de hoofdstad Kopenhagen of bijvoorbeeld Århus dan voel je ook een veiligheid. De steden in het land zijn enorm relaxed en in Kopenhagen zal het je ook opvallen dat iedereen zich netjes aan de regels houdt en je niet snel ruziënde mensen zult zien. In andere steden in Europa is dit toch vaak niet het geval.

De perfecte balans tussen werk en privé

Uit onderzoek is gebleken dat Denemarken de meeste vrije tijd en minste werkuren biedt aan werkende mensen. In heel Denemarken is het maximum van een officieel werkweek 37 uur per week. Maar vaak werken de Denen een stukje minder en dat is rond de 33 uur. Hun werkdag begint tussen 08:00 en 09:00 en eindigt tussen 15:00 en 17:00. Hierdoor kunnen de kinderen ook opgehaald worden van school waardoor families samen kunnen eten. Familie is namelijk erg belangrijk voor Denen en zij hechten dan ook veel waarde aan samen tijd doorbrengen.Wanneer je gaat werken in Denemarken zul je zien dat de Denen stipt op tijd de werkvloer verlaten. Doordat er geen hiërarchie is binnen de Deense cultuur maakt het hierbij dan ook niet uit of je de directeur bent van het bedrijf of een medewerker. Iedereen is gelijk en verlaat daardoor ook samen de werkvloer. Deze gelijkheid is erg belangrijk in Denemarken. Overwerken in het land is ook echt ‘not done’. Wanneer jij er als Nederlander voor zou kiezen om bij je nieuwe baan over te werken zullen zij dit niet waarderen. Overwerken wordt eerder gezien als uitsloverij of zelfs slechte timemanagement.

Ook het gemiddelde salaris in Denemarken is goed in evenwicht met de kosten voor levensonderhoud in het land en zijn de vakantiedagen en vakantietoeslagen zeer goed geregeld. Wanneer je alle eerdergenoemde aspecten samenvoegt begrijp je eigenlijk meteen waarom Denemarken wereldwijd zo goed scoort.

De Deense taal

In Denemarken wordt er Deens gesproken. Ook in Groenland en de Færöer eilanden valt het Deens onder het verplichte lespakket, omdat deze landen natuurlijk onderdeel zijn van het Deense koninkrijk. Een leuk weetje is dat IJsland tot 1944 ook onder het Deense koninkrijk viel en het Deens tot 1999 op IJslandse basisscholen ook verplicht was. Enfin, laten we verder gaan over het Deens. De taal behoort tot de Scandinavische tak van Germaanse talen. Wanneer je de Deense taal hoort zal het je opvallen dat het best veel op de Nederlandse taal lijkt. Dit is natuurlijk niet zo heel gek, want het Nederlands is ook een Germaanse taal. In het algemeen is het Deens voor ons Nederlanders dan ook vrij makkelijk te leren.

Het grappige van Denemarken is dat de Denen zelf elkaar nog altijd niet helemaal kunnen verstaan. Het land heeft enorm veel dialecten, omdat Denen in het verleden erg geïsoleerd in hun eigen gemeenschappen leefden. Dit is dan vooral de uitspraak natuurlijk, want grammaticaal gezien is het een vrij simpele en consequente taal. Wel heeft het Deense alfabet 29 letters in plaats van de 26 letters die wij in Nederland gewend zijn.

Het Engels

In Denemarken spreekt men over het algemeen erg goed Engels. Hierdoor je jezelf in Denemarken prima verstaanbaar maken en meegaan in het dagelijkse leven. Wel wil je natuurlijk op den duur gewoon Deens willen spreken wanneer je er levenslang gaat wonen. Je kunt misschien goed voorbereid naar Denemarken door alvast een cursus Deens te volgen.

Verder zijn in Europa de Denen die de meeste buitenlandse talen spreken. Het grootste deel van de bevolking vindt het spreken van een vreemde taal noodzakelijk én belangrijk in de globaliserende wereld waarin we nu leven.

De natuur in Denemarken

Denemarken is ook populair voor emigrerende mensen vanwege de rust en ruimte. Het land is namelijk een stuk groter dan Nederland, maar het heeft maar 5,8 miljoen inwoners. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel ruimte je in het land hebt en hoeveel natuur je er tegen kunt komen. Het land bestaat uit ongeveer 405 eilanden! Wel is maar ongeveer een kwart van deze eilanden bewoond. Het land heeft daarom enorm veel natuurgebieden met bossen, eindeloze kustlijnen en prachtige krijtrotsen. Ook de duinen, fjorden en meren maken het land prachtig.

Mooie natuurgebieden

Bekende en erg mooie gebieden zijn Jylland (Jutland), Fyn (Funen) en Sjælland (Seeland). Jylland is een schiereiland dat half Deens en half Duits is. Hier kun je veel mooie stranden, duinen en veengronden vinden. Fyn is het tweede grootste eiland en vormt met allemaal kleine eilandjes het Fyn. Je kunt er veel mooie tuinen vinden en het meest bezochte kasteel Egeskov is ook op dit eiland te vinden. Verder hebben we ook nog het bekende Sjælland. Hier kun je veel stranden vinden en dit gedeelte van Denemarken is enorm populair, omdat Kopenhagen ook op dit eiland ligt. Veel stadsmensen zoeken dan ook graag deze stukken natuur op, omdat het maar ongeveer een half uurtje rijden is. Ook zijn de stranden goed bereikbaar met het openbaar vervoer, want het openbaar vervoersnetwerk in Denemarken is enorm goed geregeld.

Het klimaat

Gemiddeld genomen lijkt het Deense klimaat erg op dat van Nederland. Het land heeft een warme golfstroom waardoor het wel een wat zachtere klimaat heeft dan buurlanden Zweden en Noorwegen. Net als Nederland heeft Denemarken 4 seizoenen. De lentemaanden zijn erg mild en de warmste maand in de zomer is toch wel augustus. In de herfst is het erg regenachtig en bewolkt. De wintermaanden zijn van weer vooral erg koud met veel vorst en ook wel vaak sneeuw.

Het eten in Denemarken

Denemarken heeft veel landbouw en is tegelijkertijd ook een vissersnatie. Hierdoor bestaat de Deenste keuken vooral uit vis, vlees en aardappelen. Door de geschiedenis wordt er in Denemarken nog steeds veel gezouten, gerookte en gedroogde vis, vlees en groenten gegeten. Wat ook leuk is om te weten is dat sinds 2011 in Denemarken extra belasting wordt geheven op verzadigde vetten. Hierdoor zijn bijvoorbeeld pizza’s, maar ook boter en melk duurder geworden. Dit heeft de overheid gedaan om het probleem van overgewicht tegen te gaan.

Het ontbijt – morgenmad

Het Deense ontbijt verschilt niet heel veel met het Nederlandse ontbijt. Het bestaat ook vooral uit broodjes die zijn belegd met bijvoorbeeld kaas en ham. Ook houden Denen van zoetigheid, dus staan zoetigheden zoals bijvoorbeeld jam ook vaak op tafel. Verder wordt er veel muesli en pap gegeten met yoghurt of melk. Verder zijn net als in Nederland koffie, thee en melk ook erg belangrijk.

De lunch – frokost

In Denemarken wordt er meestal rond 12:00 geluncht. Veel Denen lunchen buiten de deur en gaan dan niet alleen naar een restaurant, maar ook vaak naar een ‘kro’. Dit is een cafetaria waar vooral veel Deense gerechten worden geserveerd. Voor lunch wordt er vaak een ‘platte’ gegeten. Dit is bord met hapjes van haring en andere soorten vis. Verder hebben ze in Denemarken natuurlijk het wereldberoemde ‘smørrebrød’. Dit is eigenlijk een simpel gerecht. Het is Deens roggebrood met veel boter en wordt belegd met vlees, vis of groenten.

Verder heeft Denemarken ook zo haar eigen ‘pølsemand. Dit zijn kraampjes die je overal kunt vinden waar ze wordt verkopen. Eigenlijk is het een soort hot dog stand.

Het diner – aftensmad

Net zoals in Nederland eten Denen meestal rond 18:00 hun avondeten. Vaak bestaat dit uit aardappelen, rijst of paste met vlees of vis. In Denemarken is verder het varkensvlees erg populair. Ook worden er graag worst en gehaktballen gegeten. Eigenlijk kunnen we zeggen dat over het algemeen vlees gewoon een erg belangrijk onderdeel is van het avondeten. Ook houden ze in Denemarken erg van hun toetjes en wordt er vaak na het eten nog een nagerecht als pudding of ijs genuttigd.

Uit eten in Denemarken

Denemarken houden van het leven en hierbij hoort natuurlijk ook het genieten van uit eten gaan. Meestalzijn de restaurants tot 22:00 en in grotere steden vaak nog wat langer geopend. Wanneer je uit eten gaat kun je vooral veel kalfs- en varkensvlees verwachten. Flæskesteg, leverpostej en fiskefrikadeller zijn enkele voorbeelden van typisch Deense gerechten.

Kosten levensonderhoud

Voor een vakantie naar het buitenland staat Denemarken erom bekend erg duur te zijn. Voor het wonen en werken is dit natuurlijk minder, omdat je salaris ook een stuk hoger is. Hierdoor is dit prima te doen. De hoge kosten kunnen dan makkelijk betaald worden. Wanneer je op vakantie gaat met euros kan Denemarken inderdaad erg duur uitvallen. Een handige manier om op de kosten voor je boodschappen te besparen is door groente en fruit per seizoen te kopen.

Om je enkele voorbeelden te geven:

  • Voor brood ben je ongeveer 34% meer geld kwijt dan in Nederland.
  • Voor rijst ben je ongeveer 1,5% meer geld kwijt dan in Nederland.
  • Voor tomaten ben je ongeveer 65% meer geld kwijt dan in Nederland.
  • Bananen kosten je in Denemarken ongeveer twee keer zoveel.
  • Voor wijn zul je ook ongeveer 35% meer kwijt zijn dan in Nederland.

Een leuk dingetjes dat dan weer mooi is meegenomen is dat je voor kaas rond de 1,3% minder kwijt bent dan in Nederland. Wel fijn toch?

Een huis kopen in Denemarken

Het is erg moeilijk om een nieuwe woning te kopen in Denemarken. Vooral een tweede huis is voor buitenlanders bijna onmogelijk. Nederland lijkt in dit opzicht totaal niet op Denemarken. Denemarken heeft de lat namelijk erg hoog gelegd voor buitenlanders om er een huis te kunnen kopen. Hierbij moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld alleen huis kopen in Denemarken wanneer je een inkomen hebt in het land. Hierbij moet je in vaste loondienst zijn of een eigen bedrijf hebben. Ook moet je hierbij nog eens langer dan vijf jaar in Denemarken wonen anders kun je geen hypotheek krijgen. Nu begrijp je natuurlijk beter waarom we eerder zeiden dat een tweede huis in het land kopen bijna onmogelijk is. De gemiddelde kosten voor het kopen van een huis zijn niet veel hoger dan Nederland. De huizen in Denemarken zijn ongeveer maar 5% duurder dan in Nederland. Wanneer je een huis hebt gevonden en het huis eenmaal gekocht is zul je je ook aan de regels moeten houden. Vaak mogen huizen bijvoorbeeld niet verhuurd worden.

De reden voor de strenge regelgeving voor het kopen van een huis is dat de Deense overheid voornamelijk bestaat uit rechtste partijen die immigratie tegen willen gaan.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet heel erg onbegrijpelijk waarom Denemarken een populair emigratieland is. Als je echt wil emigreren, maar dit nog niet zeker weet is het misschien een idee om eerst drie maanden in Denemarken te vertoeven om te kijken of het leven in het land wel bij jou past. Dan kun je na je ervaring de juiste keuzen maken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of heb je wat meer informatie nodig over Denemarken? Dan kun je natuurlijk ook altijd de andere artikelen op onze website lezen.

en_GB