204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Wonen in Engeland

Ga jij emigreren naar Engeland? Engeland vormt samen met Schotland, Wales en Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk (VK). Het zijn geen vier onafhankelijke landen, maar vormen samen één staat. Samen met Schotland en Wales vormt Engeland een eiland in de Noordzee én de Atlantische Oceaan. Samen met Noord-Ierland, Schotland en Wales vormt het één staat genaamd het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Engeland is Londen. De meeste mensen kennen deze stad wel of hebben het vaker bezocht tijdens stedentripjes. De afgelopen jaren zijn in Engeland veel bedrijven op zoek gegaan naar geschoolde werknemers en het is dan ook daarom dat er veel Nederlanders zijn gaan wonen. Ook zijn er veel studenten die een stage in het buitenland moeten afronden en hierbij voor Engeland kiezen.

Ben jij ook iemand die binnenkort naar Groot-Brittannië gaat verhuizen? Dan kan dit artikel je misschien voorzien van wat informatie. Je wilt het land natuurlijk wel alvast leren kennen en weten hoe het is om in Engeland te wonen. Lees dus gauw verder.

Waarom verhuizen meer Nederlanders naar Engeland?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er veel internationale bedrijven in Engeland die op zoek zijn naar ervaren en geschoolde werknemers. Hierbij gaat het om studenten, stagiaires, net afgestudeerden en ervaren medewerkers. Het land heeft ook veel grote steden die aantrekkelijk zijn voor deze jonge mensen. Denk hierbij dus aan de hoofdstad Londen, maar bijvoorbeeld ook Birmingham, Manchester of het mooie Glasgow in Schotland.

De Europese Unie – Brexit

Tot een aantal jaar geleden behoorde Engeland tot de Europese Unie (EU) en was het voor Nederlanders en inwoners uit andere lidstaten van de EU heel makkelijk om naar Engeland te reizen, om er te werken én om er te studeren. Helaas is dit sinds februari 2020 niet meer het geval. Het land heeft er namelijk voor gekozen om de EU te verlaten. Dit wordt ook wel de Brexit genoemd.

Heb je een visum nodig om Engeland in te reizen?

Sinds december 2020 zijn er wat regels veranderd met betrekking tot reizen naar Engeland. Gelukkig is het nog steeds zo dat je als inwoner van een Europees land geen visum nodig hebt. Wel een hele geruststelling toch? Scheelt je weer wat papierwerk! Wel is het zo dat je voorheen gewoon met je Nederlandse identiteitskaart naar Engeland kon reizen en dit niet meer mogelijk is. Nu kun je Engeland alleen nog inreizen met je Nederlandse paspoort. Ook is het nog steeds zo dat je vrij bent in Engeland te blijven voor een verblijf van maximaal drie maanden. Net zoals in andere EU landen. Jij wilt natuurlijk emigreren, dus betreft het een verblijf langer dan drie maanden. Hier heb je tegenwoordig wel een visum voor nodig. Je moet helaas dus toch wel rekenen op wat extra papierwerk.

Verblijfsvergunningen voor januari 2021

Nederlanders die vóór 1 januari 2021 in Engeland woonden hebben geluk. Voor hen gelden namelijk nog de oude regels en kunnen zij op de oude manier hun verblijfsvergunning aanvragen.

Wat wel goed is om te weten is dat wanneer je korter dan 5 jaar in Engeland woont je verblijfsvergunning wel voorwaardelijk is. Het is pas na 5 jaar dat jij een permanente verblijfsvergunning kunt aanvragen.

Verblijfsvergunningen, de nieuwe regels

Wanneer je op de eerdergenoemde regel aanspraak wilt maken dan moet je er wel rekening mee houden dat jij je vergunning vóór 31 juni 2021 aangevraagd moest hebben. Dit is helaas niet zo natuurlijk, dus krijg je nu wel te maken met het beruchte Britse immigratiesysteem. Dit nieuwe systeem werkt met punten

Werken in Engeland

Het puntensysteem in Engeland geeft prioriteit aan individuele vaardigheden in plaats van herkomst. Net zoals je eerder hebt kunnen lezen dat bedrijven de laatste jaren heel erg op zoek zijn naar talenten uit het buitenland, doet de Britse overheid dit ook. Wanneer je wilt verhuizen naar Engeland is het wel verstandig om jezelf te informeren over dit systeem. Wij proberen het een en ander beknopt uit te leggen zodat je een krijgt van hoe het systeem in elkaar zit.

Kennismigrant visum (skilled worker)

Wil je wonen en werken in Engeland? Dan kun je dit visum aanvragen. Hierbij moet je kunnen aantonen dat:

  • Dat je een baan in het Verenigd Koninkrijk aangeboden hebt gekregen van een Home Office (binnenlandse zaken) bevoegde sponsor op het vereiste vakbekwaamheidsniveau.
  • Dat je een gemiddeld salaris hebt van €26,000,- per jaar of meer natuurlijk. Ook moet je kunnen bewijzen dat je betaal zult worden. Dit is belangrijk omdat je natuurlijk moet kunnen aantonen dat jij jezelf in levensonderhoud kunt voorzien.
  • Je moet de Engelse taal op B1 niveau machtig zijn.

Dit visum kun je online aanvragen.

Zorgmedewerkers visum (health&care)

Werk je op dit moment in de Nederlandse gezondheidszorg en heb je een baan aangeboden gekregen van de Engelse NHS, sociale zorgsector of van werkgevers/organisaties die werken met de NSH? Spreek je ook Engels en voldoe je ook aan de andere eiden van de eerdergenoemde kennismigrant visum? Dan kun je de zorgmedewerkers visum aanvragen en kun je met je hele gezin naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen.

Waarom zou je dan geen kennismigrant visum aanvragen? Dit denken heel veel mensen. Maar bij een zorgmedewerkers visum krijg je een versnelde toelatingsprocedure. Hierbij zijn de aanvraagkosten minder en krijg je extra hulp bij de procedure. Ook wordt je vrijgesteld van ‘immigratie zorgbijdrage‘.

Sommige frontlinie personeel komen niet in aanmerking voor dit visum en zullen de zorgbijdrage wel moeten betalen. Echter is het zo dat ze een aanvraag kunnen indienen voor een speciale regeling waarbij zij deze kosten terug zullen krijgen.

Dit visum kun je ook online aanvragen.

Global talent visum

Ben je hoogopgeleid, maar heb je nog geen baan of baanaanbod in Engeland? Dan kun je met dit visum toch naar het VK. De Britse overheid wil zo kansen bieden aan toekomstige leiders in diverse velden. Denk hierbij aan wetenschap, kunst en technologie. De Britse overheid wil met de kennis van de ze immigranten de Britse economie en samenleving verrijken. Ben jij een topwetenschapper- of onderzoeker? Dan krijg je ook een snellere toelatingsprocedure.

Dit visum kun je ook online aanvragen.

Start-up & innovator visum

Heb je een eigen bedrijf of wil je een eigen beginnen? Heb je een gespecialiseerd of creatief beroep? Of ben je misschien een athleet? Dan kun je een aanvraag indienen voor het start-up & innovator visum.

Studenten visum (student visa)

Wanneer je in het VK wilt studeren moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn:

  • Dat je een studie aangeboden hebt gekregen voor een opleiding door de Home office en bevoegde onderwijsinstelling. In dit geval jouw universiteit.
  • Je moet de Engelse taal machtig zijn.
  • Je moet kunnen aantonen dat je jezelf kunt onderhouden én de opleiding kunt betalen.
  • Je moet aantonen dat je echt in het land wilt studeren.

Er is ook een leerlingen visum (child student). Dit visum is speciaal voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar die op een school in Engeland willen studeren.

Afgestudeerden visum (graduate visa)

Ben je net in het VK afgestudeerd en wil je er blijven werken? Dan moet je minimaal een bachelordiploma hebben. Dit mag natuurlijk ook van hoger niveau zijn. Hierna mag je voor maximaal 2 jaar, 3 jaar voor PhD-studenten, in het VK blijven.

Dit visum is vanaf juni 2021 beschikbaar gesteld voor internationale studenten in Engeland die ook nog eens voldoen aan de immigratie-eisen van de Britse overheid.

De Engelse cultuur

De cultuur in Engeland is beïnvloed door heel veel verschillende factoren. Ten eerste natuurlijk de geschiedenis, maar ook de gecombineerde naties, het christendom, Europa en alle naties van Groot-Brittannië. Je kunt dus wel raden dat het land een brede cultuur heeft. Vooral de sportcultuur. Heel veel sporten die wereldwijd gespeeld worden hebben hun oorsprong in Engeland. Denk hierbij aan rugby, golf en cricket. Verder moeten we natuurlijk ook het voetbal niet vergeten dat gewoonweg geleefd wordt in het land. Ook wel een ‘way of life’ genoemd. Het land heeft dan ook clubs uit grote steden zoals Manchester United, Liverpool en Chelsea. Wie kent ze eigenlijk niet? Wat heel veel mensen niet weten is dat de eerste roman in Engeland is geschreven. Hierdoor heeft het land ook prachtige literatuur en is heeft het qua theatercultuur enorm veel invloed gehad op de wereld. Ook qua muziek. Denk hierbij aan pop en rockgroepen zoals the Beatles en de Spice Girls.

Wellicht is het je ook opgevallen dat Engelsen een stuk beleefder zijn dan andere Europeanen. Ze zullen nooit dwingende vormen gebruiken, maar eerder ‘may/might’ of would’. Ook is voordringen ’totally not done’. Ook wordt er van je verwacht om bijvoorbeeld op de roltrap voor mensen opzij te gaan wanneer zij bijvoorbeeld haast hebben in het openbaar vervoer. Ook heerst er in Engeland in tegenstelling tot Nederland een hiërarchie op de werkvloer. Wanneer je in Engeland gaat werken moet je dus goed opletten wie er boven jou op de ladder staat.

De Engelse keuken

Een de ene kant heeft Engeland enorm veel invloed gehad op keukens wereldwijd, maar op hun beurt hebben de keukens uit de koloniale gebieden van Groot-Brittannië ook weer invloed op de Engelse keuken gehad. Ook is de keuken van Engeland beroem vanwege de grote, stevige en vette maaltijden. Hierin spelen vlees, vis en aardappelen vaak de hoofdrol. Denk aan de Shepards Pie, fish-and-chips of de beroemde English breakfast.

Het ontbijt – breakfast

Engelsen beginnen de dag meteen goed en niet te licht. Hierbij houden ze vaak van een English breakfast. Dit is een vette ontbijt met witte bonen, eigeren, spek, aardappelen, champignons en tomaten. Ook wordt er vaak toast met boter bij gegeten. Natuurlijk hebben de Engelsen niet elke dag tijd voor zo’n uitgebreid ontbijtje, dus wordt er ook vaak gewoon toast met boter en jam gegeten. Verder heb je ook makkelijke ontbijtbroodjes met worstjes.

De lunch – lunch

Bij de lunch eten de Engelsen ook graag warm. Hierbij kun je aan een clubsandiwch denken met een gepofte aardappel, een fish-and-chips of een lekkere warme pie. Deze gerechten worden vaak tijdens lunchpauzes opgehaald bij pubs of cafetaria. Op Engelse scholen krijgen de kinderen ook dit soort gerechten voor de lunch. Er is nog weleens kritiek dat de kinderen veelte slecht te eten krijgen

High tea

De high tea wordt steeds minder gedaan en tegenwoordig is het dan meer een toeristische gelegenheid. Voor weekenden of speciale gelegenheden kan het wel zo zijn dat vrienden samenkomen. Ook is de high tea tegenwoordig meestal gewoon een middagthee of koffie zoals we dat eigenlijk is Nederland op veel werkplekken ook kennen. Alleen doen wij het vaker in de ochtend. Bij een high tea worden er kleine sandwiches, scones en cakejes geserveerd.

Het diner – dinner

De Engelsen eten later dan Nederlanders. In Engeland eten ze meestal pas rond 20:00. Hierbij kunnen er ook weer pies worden gegeten, maar kiest men vaak ook voor curry’s. Dit is bijvoorbeeld een invloed uit India. Ze zeggen zelfs dat je het beste Indiaanse eten in Engeland kunt krijgen en niet in India zelf. Verder worden er naast deze dingen ook vaak pasta’s of ‘jacked potatoes’ gegeten. Dit is een gepofte aardappel met bijvoorbeeld bonen of kaas. Een ander typisch Engels diner is ‘sausage and mash’. Dit is aardappelpuree met worstjes en jus.

Verder houden ze Engelsen ook van toetjes. Zo zul je vaak zien dat zij na het eten nog graag aan lekkere apple crumble, pudding of spotted dog zullen eten.

De zondagen

In Engeland is het een traditie om op zondagen uitgebreid te lunchen met vrienden en familie. Hierbij wordt er dan bijna altijd een ‘Sunday roast’ geserveerd. Dit zijn aardappelen, met groene en een stuk vlees of kip.

De Engelse natuur

Engeland staat ook wel bekend om haar mooie natuur. Dit maakt wonen in Engeland natuurlijk ook prettiger. De natuur is in elk gebied van Engeland ook anders en is het landschap enorm divers. In sommige plaatsen heb je een ruige kust, maar hoe verder je het land inrijdt hoe rustig en vol met groene heuvels het land wordt. Verder zijn er veel bossen, meren en eilanders. Een roadtrip langs de kust van Engeland moet je zeker niet overslaan!

De Engelse tuinen

In de 18e eeuw begonnen de Engelsen met het aanleggen van tuinen in de Engelse style. Het is dan ook de tegenhanger van de Franse tuin. Er is totaal geen symmetrie, maar vooral wild. Het idee was om een mooie en romantische terrein te vormen met allerlei soorten bomen die omgeven zijn met water. Hierdoor komt de Engelse tuin dan ook wat natuurlijker over dan de Franse.

Kosten levensonderhoud

Voor je vertrek naar Engeland zou je natuurlijk toch wel willen weten wat je ongeveer kwijt zult zijn aan levensonderhoud. Bij een emigratie is dat toch wel belangrijk. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Voor brood zul je in Engeland 29% minder kwijt zijn.
  • Voor kaas zul je ook ongeveer 50% minder betalen.
  • Rijst is ook ongeveer 34% goedkoper.
  • Bananen kosten vrijwel hetzelfde
  • Tomaten zijn ongeveer 3,7% duurder in Engeland
  • Voor wijn zul je ook ongeveer 39% meer betalen dan in Nederland.

Wel heeft het Verenigd Koninkrijk natuurlijk een andere munteenheid. Hun valuta is de pond. £1 staat gelijk aan €1,19.

Een huis kopen in Engeland

In Engeland hebben ze enorm veel verschillende soorten huizen. De prijzen hiervoor verschillen enorm. Dit heeft niet alleen te maken met in wat voor soort huis je woont, maar ook in welke regio je een huis wilt kopen. In grote steden zoals Londen zul je echt heel veel meer moeten betalen dan wanneer je bijvoorbeeld en Leeds zou gaan wonen. De meeste mensen kunnen een huis in Londen dan ook echt niet betalen. Verder is het in Engeland gebruikelijk om goed te onderhalen over de prijs van het huis. Mensen vertellen namelijk vaak dat ze door te onderhandelen bij de aankoop van een huis in Engeland uiteindelijk gemiddeld 5% minder hebben betaald. Dit is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Tot slot..

Zo een verhuizing naar een ander land is natuurlijk niet niks. Het feit dat je het vertrouwde Nederland moet verlaten en moet wennen aan de nieuwe gewoontes in Engeland kan natuurlijk een beetje spannend zijn. Misschien heb je al eerder voor een langere tijd in het Verenigd Koninkrijk gewoond en weet je al hoe het is. Wat het ook is, in Engeland kun je verzekerd zijn van een fijn leven.

Internationale verhuisbedrijven vergelijken

Je kunt natuurlijk niet zomaar uit Nederland vertrekken. Je wilt hierbij natuurlijk wel je inboedel meenemen. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. Dit is namelijk de beste manier op je spullen te verhuizen. Vraag bij verschillende verhuisbedrijven gratis offertes aan zodat je van tevoren weet wat de verhuiskosten zullen zijn.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over andere zaken met betrekking tot je emigratie? Denk hierbij bijvoorbeeld aan je pensioen, de belastingdienst of bankrekening? Dan kun je ook de andere artikelen op onze website lezen. Daar kun je hier heel veel informatie over vinden.

en_GB