204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Wonen in Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land dat van oudsher al wordt bezocht door mensen uit Nederland die op wintersport zijn. Veel van deze mensen zijn uiteindelijk ook in Oostenrijk gaan wonen en nog steeds zijn er veel mensen die de laatste jaren hebben besloten om te emigreren naar Oostenrijk. Het prachtige land heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen een heerlijke wintersportvakantie in de hoge bergen.

In Oostenrijk wonen

Heb jij je stoute schoenen aangetrokken en heb je ook besloten dat je in Oostenrijk gaat wonen? Dan zijn hier vast heel veel verschillende redenen voor. Ben je al voldoende voorbereid? Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf? Dit en nog veel andere tips gaan wij in dit artikel bespreken dus lees snel verder.

 
VERHUIZEN NAAR OOSTENRIJK
 
[formidable id=”36″]

Waarom verhuizen meer Nederlanders naar Oostenrijk?

Wij weten dat jij naar Oostenrijk wilt verhuizen en wij weten ook dat je weet dat Oostenrijk heel veel voordelen te bieden heeft. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan de prachtige bergen, maar een ander belangrijk aspect voor een emigratie naar het land is dat het land haar zaken heel goed geregeld heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, ziekenfondssysteem of het sociale vangnet in het land.

Europese Unie (EU)

Oostenrijk is een Europees land dat lid is van de Europese Unie. Dit maakt het natuurlijk makkelijker voor Nederlandse mensen om naartoe te emigreren. Zo kun je er gemakkelijk gaan werken en wonen zonder dat je hier een speciale verblijfsvergunning voor nodig hebt.

De prachtige natuur in het land

Wanneer je gaat wonen en werken in Oostenrijk is het natuurlijk ook belangrijk om te kunnen genieten in je vrije tijd. Het land staat in het buitenland vooral bekend om haar prachtige natuur en het is dan ook een paradijs voor echte natuurliefhebbers. In het voorjaar en in de zomer kun je er genieten van de prachtige hoge bergen waar je kunt wandelen in de mooie valleien. In de winter zijn deze bergen juist weer besneeuwd waardoor er veel mensen naar het land trekken om te skiën in een van de wereldberoemde skigebieden. Ook de après-ski in het land staat in de wereld bekend als een van de beste. Verder zijn de mooie alpen met schone lucht natuurlijk ook enorm goed voor je gezondheid.

De Oostenrijkse cultuur

Om je wat meer te kunnen vertellen over de cultuur in Oostenrijk is het belangrijk om te beginnen met een klein geschiedenislesje. De Republiek Oostenrijk is jaren en eigenlijk wel eeuwenlang een machtige staat geweest. Dit kun je tegenwoordig nog steeds terugzien in de sterke mentaliteit en harde opvoeding van Oostenrijkers. Een heel eind verder in het verleden is het land net als andere Europese landen natuurlijk ook onderdeel geweest van het Romeinse rijk en daarvoor heeft de cultuur tot op vandaag de dag veel invloeden van de Romeinen.

Verder heeft Oostenrijk wetenschap en kunst altijd erg belangrijk gevonden. Het land heeft dan ook een enorme bijdrage geleverd aan de wereldcultuur. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de hoofdstad Wenen waar in de loop der eeuwen wereldberoemde kunstwerken zijn gemaakt. Ook qua muziek wordt Oostenrijk natuurlijk vertegenwoordig door Mozart die in de stad Salzburg is geboren, Beethoven en Strauss. Deze muzikale talenten worden tot op de dag vandaag nog wereldwijd aanbeden.

De mentaliteit van Oostenrijkers

In Nederland, maar ook in andere landen wordt Oostenrijk vaak vergeleken met Duitsland. Ja, ze hebben de taal gemeen, maar eigenlijk verder niet heel veel. Ook is de taal zelfs een tikkeltjes anders door plaatselijke dialecten. Het Oostenrijks staat erom bekend wat zachter en melodieuzer te zijn dan het Hoogduits. Ook zijn de Oostenrijkers toch anders dan de gemiddelde Duitser. De mentaliteit is anders. In Oostenrijk is men een stuk relaxter dan in het noordelijke Duitsland. Er wordt in het land niet zo snel een probleem gemaakt van dingen en het cliché van gemoedelijke Oostenrijkers komt hier toch wel vandaan. Men is Oostenrijk erg beleefd en gereserveerd. Als je naar de Duitsers kijkt zijn deze toch vaak wat directer en kouder. Harmonie en vriendelijkheid zijn dan ook erg belangrijk in Oostenrijk.

De taal in Oostenrijk

De officiële taal in Oostenrijk is Duits. Wanneer je op vakantie naar Oostenrijk kom je hier ook wel mee uit de voeten, maar wanneer je er een langere tijd verblijft zul je merken dat je toch niet heel erg veel aan je kennis van de Duitse taal hebt. In Oostenrijks wordt er namelijk Oostenrijks-Beiers gesproken. Je mag tegen een Oostenrijk ook eigenlijk nooit zeggen dat zij Duits spreken. De plaatselijke dialecten, uitspraken en woorden verschillen dan ook enorm van het Hoogduits waardoor jij de taal in het begin vaak niet zal begrijpen. Als voorbereiding is het dan misschien ook handig dat als er gaat werken je eerst een cursus Oostenrijk-Duits volgt. Dit wordt sterk aangeraden.

Het eten in Oostenrijk

Wanneer je naar Oostenrijk gaat emigreren is het natuurlijk wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de Oostenrijkse keuken. In Oostenrijk wordt er in het algemeen altijd stevige kost gegeten. Denk hierbij aan vlees, aardappels en pasta. Groentes worden vaak verwerkt in typische Oostenrijkse salades.

Het ontbijt – frühstück

Het ontbijt in Oostenrijk is niet heel uitgebreid. Het bestaat vooral uit witte harde broodjes. Eigenlijk zijn deze broodjes wat wij in Nederland ‘kaisserbroodjes’ noemen. In Oostenrijk worden deze echter ‘semmel’ genoemd. Deze broodjes worden vaak met een plakje vlees of kaas genuttigd. Ook wordt er natuurlijk veel melk gedronken.

De lunch – mittagmahl of mittagessen

Als lunch wordt er in Oostenrijk meestal een warme maaltijd genuttigd. Misschien je tijdens vakanties wel vaker van die berghutten bezocht waar deze maaltijden geserveerd worden. Ook een koude lunch is trouwens best populair onder Oostenrijkers. Dit is dan wel echt een bord vol boter, vlees en kaas. Dit bordt wordt ook wel de ‘jause’ genoemd en wordt soms als tussendoortje rond 16:00 nog gegeten.

Het diner – abendessen

Oostenrijkers hechten veel waarde aan hun avondmaal. Hierbij wordt er dan ook bijna altijd een 3-gangen maal genuttigd. Het voorgerecht is bijna altijd een soep. In Oostenrijk is dit bijna altijd een heldere bouillon, maar ook de wat dikkere soepen zoals de ‘goulash soep’ zijn populair. Het hoofdgerecht bestaat altijd uit vlees met aardappels of pasta. Vooral de wereldberoemde schnitzels worden er natuurlijk vaak gegeten. Verder is het nagerecht erg belangrijk voor Oostenrijkers en wordt er na het eten nog bijvoorbeeld vaak een apfelstrudel gegeten.

Kosten levensonderhoud

Het wordt vaak gezegd dat Oostenrijk toch wel een stukje duurder is dan Nederland. Om je een aantal voorbeelden te geven:

  • Kaas is ongeveer 17% duurder dan in Nederland
  • Rijst is ongeveer 4,8% duurder dan in Nederland
  • Tomaten zijn er ongeveer 20% duurder dan in Nederland
  • Bananen zijn er 50% duurder dan in Nederland
  • Voor wijn ben je 17% meer kwijt
  • Voor brood betaal je ongeveer even veel

Een huis kopen in Oostenrijk

Voor veel Nederlandse wintersporters die verliefd zijn geworden op een skigebied is het toch vaak wel een droom om er ooit een huis te kopen. Misschien ben je al vaak langs makelaars gegaan om er toch even stiekem te kijken. Dit begrijpen wij volkomen. Maar kun je eigenlijk wel gemakkelijk een huis kopen in Oostenrijk? Dit kan zeker, maar je moet je wel aan de regels houden.

In Oostenrijk is bij het kopen van een huis het bestemmingsplan erg belangrijk. Je hebt de ‘zweitwohnsitz’, de ‘hauptwohnsitz, en de ‘gewerbliche’. Elk bestemmingsplan heeft zo zijn eigen voorwaarden en regels.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het toch wel een verandering om in Oostenrijk te wonen, maar goed dat is een verhuizing tot eigenlijk altijd wel? Hoe langer jij in Oostenrijk woont en werkt hoe meer je went aan alle dingen in het land. Ben je benieuwd naar hoe het leven in Oostenrijk is? Dan kun je er misschien voor kiezen om er eerst een wat langere tijd in hotels te verblijven of vaak heen en weer te reizen. Vooral voor mensen die het land vaak in hoogseizoenen hebben bezocht is het verstandig om het land ook in de laagseizoenen te bezoeken.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of heb je misschien wat meer informatie nodig met betrekking tot het verhuizen naar Oostenrijk? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website. Daar kun je namelijk heel veel meer informatie vinden over het emigreren naar Oostenrijk.

en_GB