204 Google Reviews
Rated 5/5
204 Google reviews
App our moving advisor

Wonen in Zwitserland

Wanneer men een aantal jaar geleden dacht aan emigreren werd er niet vaak gedacht aan naar Zwitserland verhuizen. Tegenwoordig is dit wel een ander verhaal en zijn er steeds meer Nederlanders die in Zwitserland gaan wonen. Sommigen kennen het land van vakanties of hebben gehoord over de hoge levensstandaard in het land. In Zwitserland leven is eigenlijk ook wel heel goed.

Ken jij het prachtige land ook al en wil jij ook naar Zwitserland verhuizen? Dan kan dit artikel je daar misschien bij helpen. Lees snel verder!

Waarom kiezen mensen steeds vaker voor Zwitserland?

Zwitserland staat bekend om haar hoge levensstandaard, sterke economie en prachtige natuur. In Zwitserland kun je van alle goeds in de wereld genieten. Het land heeft veel grote steden. Denk hierbij aan internationale steden zoals Genève, Zurich, Basel en Bern. Verder ligt het netto inkomen in het land ook erg hoog wat natuurlijk fijn is als je er gaat werken. Door al deze voordelen raken mensen geïnteresseerd in een emigratie naar Zwitserland en eigenlijk is dat toch helemaal niet zo gek?

Zwitserland en de Europese Unie

Zwitserland is een van de Europese landen dat géén lid is van de Europese Unie (EU). Vaak weten mensen dit niet en eigenlijk is het ook wel een beetje verwarrend toch? Wel weten we natuurlij dat de valuta de Zwitserse frank is.

De geschiedenis van Zwitserland en de EU

Zwitserland heeft een erg lange geschiedenis. De oude stad Chur is bijvoorbeeld de oudste van Zwitserland en is naar alle waarschijnlijkheid wel bijna 9000 jaar oud. Verder heeft het land ook een kleine geschiedenis met de EU. Het land heeft ooit, in 1992 een poging gedaan om lid te worden van de EU. Echter is dit na een referendum onder het Zwitserse volk niet doorgegaan. De bevolking heeft toentertijd aangegeven geen lid te willen te worden en is de aanvraag door Zwitserland dan ook niet meer doorgezet.

Zwitserland en haar grenzen

Door de ligging van het land (midden in Europa) is het natuurlijk wel erg belangrijk geweest om goede banden te onderhouden met de EU. Daarom heeft het land wel duidelijke afspraken gemaakt over de grenzen. Hierdoor is het land wel een Schengenland geworden en kunnen Europeanen gebruik maken van de open grenzen van Zwitserland. Dit betekent dat je er net als in andere Schengenlanden drie maanden kunt vertoeven. Wanneer je er langer wilt blijven of er gaat wonen heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Je kunt als Nederlander voor verschillende verblijfsvergunningen in aanmerking komen.

Wel moet je opletten bij het verhuizen. Als je met een internationaal verhuisbedrijf verhuist is het geen probleem, omdat zij natuurlijk op de hoogte zijn van de wetten en regelgeving in het land, maar je kunt dus niet zomaar je inboedel Zwitserland inrijden. Hiervoor zijn er speciale formulieren nodig. Misschien is het handig om voor je emigratie een soort ‘checklist verhuizen’ te maken zodat je dit soort niet vergeet. Zo kun je op je gemak alle punten afvinken zonder iets te vergeten.

Zwitsers natuur

Misschien heb je het zelf al een gezien, misschien ken je het van de verhalen, maar een ding wat Zwitserland ook zeker heeft is prachtige natuur. Denk hierbij aan de prachtige meren, valleien en de bergen zoals de Alpen. De adembenemende natuur in Zwitserland is niet alleen prachtig, maar ook erg goed voor je gezondheid. Veel mensen die in Zwitserland gaan wandelen doen dit ook voor de schone lucht in de bergen.

De Zwitserse cultuur

Het land staat bekend om haar neutraliteit en onafhankelijkheid. Dit is waarschijnlijk ook de reden geweest dat het land uiteindelijk nooit lid is geworden van de EU. Verder is de cultuur van Zwitserland een gecompliceerd iets, omdat het natuurlijk bestaat uit verschillende mensen. Met verschillend bedoelen we de Duitse Zwitsers, de Franse Zwitsers en Italiaanse Zwitsers. Over het algemeen zijn Zwitserse mensen er niet echt van gediend wanneer je gelijk informeer doet en begint met grapjes maken. Het duurt altijd wel even voordat een Zwitser loskomt en er een klein glimlachje kan ontstaan. Verder staan Franse Zwitsers erom bekent erg onvoorspelbaar te zijn, zijn Italiaanse Zwitsers vaak weer wel wat spraakzamer en zijn Duitse Zwitsers wat gereserveerder. Uiteindelijk zijn dit wel allemaal vooroordelen natuurlijk en moet je het zelf allemaal meemaken wil je weten hoe het is.

Verder is het land een van de schoonste, rijkste, veiligste en goed georganiseerde landen ter wereld. Het heeft alles erg goed geregeld. Van hoe hun openbaar vervoer geregeld is tot aan hun belasting. Men zegt ook weleens dat het land zo perfect en geordend is dat het daarom ontbreekt aan levendigheid en spontaniteit.

De talen van Zwitserland

Zwitserland heeft 4 officiële talen. Dit zijn het Duits, Frans Italiaans en Reto-Romaans. De Duitse taal wordt door 63,7% van de Zwitsers gesproken het Frans door 20,3%. Het Italiaans wordt door 6,5% van de Zwitsers gesproken en het Reto-Romaans door maar een kleine groep van 0,5% van de bevolking. Elk kanton heeft zijn eigen taal. Welke taal jij straks gaat spreken ligt dus aan het kanton waarin jij gaat wonen. In het grootste deel, 17 van de 26 kantons van Zwitserland wordt er Zwitserduits gesproken.

Het eten in Zwitserland

Ieder land heeft natuurlijk zo haar eigen tradities en gewoonten wanneer het aankomt op eten. De Zwitserse keuken heeft heel veel invloeden uit de Duitse, Franse en Italiaanse keuken. Als je kijkt naar de talen die men in het land spreekt dan is dit eigenlijk toch wel vanzelfsprekend. Verder staat het land natuurlijk ook bekend om haar chocolade en kaas.

Het ontbijt – zmorge

In Zwitserland wordt er over het algemeen ontbeten met brood. Hierbij wordt het broodje vaak belegd met een stukje kaas, jam of honing. Verder wordt er veel melk en koffie gedronken.

Ochtendsnack – znüni

Znüni is de Zwitsersduitse afkorting voor het Duitste ‘zu neun’ en dit betekent ‘om negen’. Om 09:00 wordt er namelijk altijd een ochtendsnack gegeten. Dit wordt overal in Zwitserland gedaan. In scholen, bedrijven en bij mensen thuis. Je kunt het in Nederland vergelijken met de koffiepauze.

De lunch – zmittag

Zmittag betekent in het Zwitsersduits lunch en is een afkorting van het Duitse ‘in de middag’. In Zwitserland wordt er meestal tussen 12:00 en 13:00 geluncht. De Zwitsers hechten hier veel waarde aan en het wordt dan ook niet op prijs gesteld wanneer je luidruchtig bent of bijvoorbeeld het gras gaat maaien. Als lunch eten de Zwitsers meestal een warme maaltijd. Dit kan een rösti met een worst zijn, maar ook een ‘mehlsuppe’ bijvoorbeeld.

Middagsnack – zvieri

Zvieri betekent letterlijk vertaald ‘om vier”. Dit betekent dat er dan rond 16:00 een een kleine snack wordt gegeten. Dit kan een gebakje zijn, een boterham, maar het kan bijvoorbeeld ook een stukje fruit zijn. Het ligt ook een beetje aan het seizoen. In de zomer eten de Zwitsers voor zvieri vaak een stukje fruit of een ijsje, maar in de winter zal het weer nootjes of een stukje gebak zijn.

Het diner – znacht

Znacht komt van het Duitse ‘zu nacht’ wat ‘in de avond’ betekent. Het diner wordt meestal tussen 18:00 en 19:00 genuttigd. Wat opvallend is aan het avondeten in Zwitserland is dat meestal uit koude gerechten bestaan in tegenstelling tot de Zwitserse lunch met warme gerechten. Voor hun diner eten Zwitsers een stukje brood met beleg. Wat ook vaak gebeurd is dat ze de overgebleven lunch opwarmen en dit met bijvoorbeeld een gebakken eitje opeten.

Kosten levensonderhoud

Zwitserland staat bekend om haar hoge prijzen voor alles wat er maar te vinden valt in het land. Wanneer je gaat werken in Zwitserland zal dit makkelijker te betalen zijn aangezien het minimum loon omgerekend €3800,- is. Om je een voorbeeld te geven van de verschillen in prijzen met Nederland:

  • Brood is in Zwitserland ongeveer 38% duurder
  • Kaas is bijna 50% duurder
  • Rijst is rond de 37% duurder
  • Tomaten zijn 87% duurder
  • Bananen zijn 50% duurder
  • Wijn is 140% duurder

Zoals je kunt zien is het voor een Nederlander die op vakantie gaat naar Zwitserland allemaal erg duur. Maar wanneer je er eenmaal woont zul je met je Zwitserse salaris wel prima kunnen leven in Zwitserland.

Onroerend goed in Zwitserland

In het buitenland een huis kopen is natuurlijk altijd ingewikkelder dan wanneer je in ons eigen kikkerlandje een huis koopt. Dit komt omdat je in Nederland alle regels en wetten beter kent dan in een ander land.

In Zwitserland mogen buitenlanders alleen in een toeristisch gebied een huis kopen. Dit is dan bijvoorbeeld een chalet of appartement in een skigebied, want een skigebied is een toeristisch gebied. Als je dus geen Zwitser bent of geen Zwitserse verblijfsvergunning hebt kun je geen onroerend goed kopen in bijvoorbeeld Genève, Basel, Zürich of überhaupt in een van de andere steden in het land.

Tot slot..

Voor een verhuizing naar het buitenland moet je erg goed nadenken. Je wilt je namelijk wel in een ander land vestigen. Zoals je hebt kunnen lezen heb je in Zwitserland een visum nodig om er te kunnen wonen. Dit zijn natuurlijk wel belangrijke zaken die je van tevoren wel goed moet weten. Het zal je misschien verbazen maar bij veel verhuizingen naar het buitenland worden dit soort zaken of belastingen vaak vergeten. Het beste is dus dat je jezelf goed moet voorbereiden.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het verhuizen naar Zwitserland of wil je hier misschien alleen wat meer informatie over? Dan kun je natuurlijk altijd onze website bezoeken. We hebben namelijk nog heel veel meer artikelen met betrekking tot het verhuizen naar Zwitserland. Het is immers toch een belangrijke stap en wij weten dan ook heel goed dat informatie hierover verzamelen erg belangrijk is.

en_GB