204 Google Reviews
Beoordeeld met 5/5
204 Google reviews
App onze verhuisadviseur

Verhuizen met kinderen

Verhuizen is natuurlijk al een hele hectische gebeurtenis, laat staan als je gaat verhuizen met kinderen! Hoe een kind een verhuizing ervaart hangt natuurlijk compleet van het kind zelf en de leeftijd af. Ga je binnenkort verhuizen met kinderen? Dan moet je snel verder lezen, want misschien kunnen onze tips je een beetje op weg helpen.

Goede begeleiding tijdens verhuizing

Een verhuizing kan mensen blij maken, maar ook verdrietig. Wanneer je naar een groter of mooier huis gaat verhuizen is dit natuurlijk fantastisch, maar moet je bijvoorbeeld door een scheiding verhuizen, dan is dit helaas een heel ander verhaal.

Maar goed, helaas is het zo dat wat voor ons volwassenen positief kan lijken niet per se ook voor kinderen positief hoeft te zijn. Misschien vindt jouw kind jullie huidige woning al groot genoeg en vertoeft hij/zij daar prima. Een ding wat wel zeker is, is dat een verhuizing heel veel effect heeft op het gezin.

Aandacht voor je kind

Waar je mee kunt beginnen is de verhuizing op een rustige en positieve manier aan je kind voorleggen. Als je alles leuk en positief uitlegt zul je merken dat je kind door jouw goede energie ook vertrouwen krijgt en wek je zodoende automatisch de nieuwsgierigheid en enthousiasme in het kind op.

Ja, tuurlijk, het kan ook soms voorkomen dat je kind toch boos of verdrietig zal worden. Dit kan gewoon en is ook een volkomen normale reactie. Laat je kind in zo een situatie vooral merken dat je hem/haar begrijpt en zorg ervoor dat je genoeg aandacht hebt voor je kind en de gevoelens van je kind. Dit zal je kind rust geven.

Verhuizen met jonge kinderen

Een goede tip is dat je jongere kinderen niet te vroeg moet vertellen over je eventuele verhuisplannen. Jonge kinderen begrijpen alles nog niet zo goed en voor hun is tijd een abstract begrip. Hierdoor kan het nieuws vervelend voor ze zijn, want wanneer iets onduidelijk is voor een kind kan het hem/haar erg onzeker maken. Je kind weet namelijk niet wanneer of waar jullie naartoe gaan verhuizen en dit kan je kind erg veel stress geven.

Een leuke gebeurtenis

Wanneer jullie gaan verhuizen is het daarom het beste om te wachten met het nieuws tot je echt zeker bent van je zaak en alles vaststaat. Wanneer dit zo is dan kun je het nieuws rustig vertellen. Een leuk klein dingetje wat je met je kind kunt doen is om een leuke opvallende sticker naast de verhuisdatum op jullie kalender te plakken. Zo kunnen jullie samen elke dag aftellen naar de verhuizing. Zo kun je jouw kind op een visuele manier laten zien hoeveel nachtjes slapen het nog is en kun je jouw kind extra enthousiast maken. Zo stel je jouw kind onbewust ook gerust.

Goede voorbereiding bij verhuizen met kinderen

Vaak denken mensen dat baby’s geen problemen hebben met een verhuizing, omdat ze het toch allemaal niet snappen. Helaas is dit niet het geval. Baby’s kunnen namelijk heel goed de gevoelens van hun ouders overnemen. Vooral van de moeder. Dit betekent dus dat jullie als ouders moeten proberen om zo min mogelijk stress te hebben tijdens de verhuizing. Maar goed.. dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat wel een goede manier is om stressvrij te verhuizen is dat je van tevoren kunt zorgen voor een goede en duidelijke planning. Zo weet iedereen waar die aan toe is. Ook kun je misschien hulp inschakelen uit je omgeving. Denk hierbij aan opa’s en oma’s die misschien een middagje kunnen oppassen op de verhuisdag zelf.

Baby’s en dreumesen

Wanneer je een ouder bent van een baby of dreumes is het verstandig om de nieuwe kamer hetzelfde in te richten als de oude babykamer. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je kind zo min mogelijk zal merken van de verhuizing, omdat je kind de oude vertrouwde omgeving dan niet hoeft te missen. Zo kan ook het slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven. En laat nu toevallig het slaapritueel een van de belangrijkste aspecten zijn op deze leeftijd. Let er daarom ook op dat je het beddengoed/slaapzak van je kind niet direct in de was gooit, want de geur kan het kind in bed, in de nieuwe omgeving rust geven.

Peuters

Voor peuters is verhuizen ook een ingrijpende gebeurtenis. Dit komt door het feit dat zij op een leeftijd zijn dat zij zich net bewust worden van hun vertrouwde omgeving. Je kunt je dus voorstellen dat het niet fijn voelt wanneer zij deze dan weer moeten verlaten. Ook moeten zij weer naar een nieuwe school. Door al deze aspecten is het belangrijk dat je jouw kind daarom goed uitlegt wat verhuizen betekent.

Je kunt je kinderen ook een paar keer meenemen naar jullie nieuwe huis zodat ze stap voor stap kunnen wennen aan de verandering die komen gaat. Natuurlijk is het wel zo dat de oude kamer van een kind zijn hele wereld is, maar aan de andere kant is thuis voor een kind vooral de plek waar papa en mama zijn.

Probeer er dus voor te zorgen dat jullie, de ouders, in het nieuwe huis altijd binnen handbereik zijn. Zo zal je kind zich tijdens de beginfase ten alle tijde veilig voelen.

Kleuters

Wanneer je ouder bent van een kleuter is het leuk en zeker ook verstandig om je kind extra bij de verhuizing te betrekken. Ga dus niet alleen samen naar het nieuwe huis kijken, maar ga ook samen de nieuwe buurt verkennen of laat je kind helpen met het inrichten van zijn/haar nieuwe kinderkamer.

Nieuwe buurt leren kennen

Wanneer je jouw kind meeneemt naar jullie nieuwe huis is het ook handig om je kind kennis te laten maken met zijn/haar nieuwe kamer. Laat ze meedenken over het inrichten van de kamer en probeer ze hier zoveel mogelijk bij te betrekken. Zo kunnen ze de omgeving beter leren kennen.

De nieuwe school

Als je naar een nieuwe buurt verhuist moet je kind waarschijnlijk ook naar een nieuwe school. Zorg ervoor dat je de nieuwe school goed uitkiest. Ga langs verschillende scholen en vraag naar hun lessen en lesmethodes. Wanneer een school voor- of achterloopt op de oude school kan het voor verwarring zorgen bij je kind en zorgen voor onnodige stress. De leerkrachten van de andere school willen je hier vast en zeker wel bij helpen.

De nieuwe kamer

Het is leuk om de nieuwe kamer samen in te richten en je kind bij de verhuizing te betrekken, maar probeer niet te veel te veranderen. Kijk niet gelijk naar nieuwe meubels of bijvoorbeeld een groter bed, want kinderen kunnen hierdoor stress ervaren wat er weer voor kan zorgen dat ze zullen gaan bedplassen. En dit wil je natuurlijk niet! Probeer de grotere meubels daarom niet gelijk te vervangen, maar plaats nieuwe kleine dingen in de nieuwe kamer en laat je kind deze zelf uitkiezen.

Afscheid nemen hoort erbij

Het kan dus voorkomen dat je kind in de eerste instantie niet enthousiast zal reageren op de verhuizing. Schiet in zo een situatie niet gelijk in de verdediging, maar probeer je kind de ruimte te geven. Praat samen over de wensen en gevoelens van je kind. Luister goed en toon begrip. Kinderen denken natuurlijk heel anders dan volwassenen en in zulke situaties zijn hun emoties sterker. Na het minder leuke gesprek kunnen jullie misschien wat leukere dingen gaan doen.

Doe samen leuke dingen

Jullie kunnen samen leuke dingen bedenken voor de verhuizing of een lijst maken met positieve punten van de nieuwe omgeving. Leg je kind alvast uit dat hij /zij nieuwe vriendjes zal maken. Deze gedachte kan de pijn tijdens het afscheid van de vriendjes op de huidige school of uit de oude woonplaats verzachten. Je kunt je kind ook laten trakteren op school of ga samen langs de buren om afscheid te nemen. Zo kunnen jullie samen alles op een gezonde manier afsluiten!

Jullie nieuwe huis

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het beter als je de kinderkamer inricht zoals in de oude woning. Zo kan je kind rustig wennen aan het nieuwe huis. Ook geldt dit voor de rituelen in jullie nieuwe huis. Probeer ook gelijk na de verhuizing vast te houden aan de oude en vertrouwde gewoontes. Denk hierbij aan etenstijd of wanneer de kinderen naar bed moeten.

Wat ook verstandig is om te proberen is om alles zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Ja, in de eerste instantie kan het lijken dat je kind het leuk vindt om tussen de dozen te spelen en in slaap te dompelen, want dit is een heel avontuur voor ze. Superspannend natuurlijk! Maar helaas kan het na een tijd wel zorgen voor een negatieve terugval. Het besef van een kind kan namelijk pas later inslaan.

Wanneer je alles zo soepel en voorspelbaar mogelijk laat verlopen geef je je kind een goede basis.

Ga samen met je kind op pad. Verken niet alleen jullie nieuwe huis samen, maar ook de tuin en de buurt. Zoek het dichtstbijzijnde speeltuin en leg alles onderweg nog een keer goed uit. Ook moet je proberen om je kind te stimuleren om op zijn/haar nieuwe school nieuwe vriendjes te maken. Maak speelafspraken met andere ouders zodat de kinderen bij elkaar kunnen spelen.

De nieuwe leerkrachten

Een goede tip is om hierover goed contact te houden met de leerkrachten op school. Zo kunnen zij je op de hoogte houden over de voortgang van je kind en de gewenningsfase op school.

Heimwee is niet gek

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je kind plotseling jullie oude huis en zijn oude vriendjes gaat missen. Dit is ook een hele normale reactie. Wanneer dit gebeurt kun je misschien nog een keer samen langs de oude buurt of speelafspraakjes maken met de ouders van de oude vriendjes. Wanneer je deze dingen onderneemt, ziet en voelt je kind dat je hem/haar begrijpt en ook aandacht voor hem/haar hebt.

Na een langere tijd wanneer je ziet dat je kind steeds meer gewend raakt aan jullie nieuwe leven en de omgeving zul je zien dat alles op zijn plek zal vallen.

Praktische tips

Alles samen verkennen is een belangrijk punt dat we al eerder besproken hebben, maar dit is niet het enige wat kan helpen. Je kunt je kind ook betrekken bij het inrichten van de nieuwe kamer. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kind er minder moeite heeft om te verhuizen.

Kinderen die wat ouder zijn

We hebben het nu vooral over de wat jongere kinderen gehad, maar we moeten niet vergeten dat ook de oudere kinderen aandacht nodig hebben tijdens een verhuizing. Gelukkig begrijpen de oudere kinderen wat meer, maar dit betekent niet dat zij geen extra aandacht nodig hebben. Probeer je kinderen daarom wat vaker te knuffelen, te praten over de verhuizing en neem samen rustig de tijd voor alles.

Psychische weerstand

Soms gaat er een lange tijd voorbij en komt het toch niet goed met de gewenning van de kinderen. Wanneer je denkt dat het niet beter gaat kun je met je kind gaan zitten om erover te praten. Bespreek dan samen de leuke aspecten van de verhuizing, maar ook de minder leuke kanten van verhuizing. Laat je kind zijn/haar hart luchten en toon begrip.

Lichaamshouding van je kind

Probeer in deze periode ook op de lichaamshouding van je kind te letten. Vaak merk je via hun non-verbale communicatie ook dingen op. Ze kunnen verder ook last hebben van uitbarstingen of juist extra stil zijn. Jij als ouder kent je kind het beste en zult dit ook snel merken.

Professionele hulp

Als het extra aandacht geven niet helpt en het niet beter gaat kun je het beste langs de huisarts. Via de huisarts kun je namelijk zorgen voor extra begeleiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kindercoach.

Een kindercoach

De kindercoach kan er samen met de ouders voor zorgen dat de nieuwe omgeving snel zal veranderen in een vertrouwde omgeving. Door extra hulp zal het niet alleen voor de ouders makkelijker worden om te wennen, maar ook voor het kind.

nl_NL