Welke instanties krijgen automatisch bericht bij verhuizing?

Welke instanties krijgen automatisch bericht bij een verhuizing en bij wie moet je adreswijziging zelf doorgeven? Er komt een hoop bij kijken als je gaat verhuizen. Je moet dat in ieder geval doorgeven bij de gemeente. En wil je ook jouw post meteen op het nieuwe adres ontvangen? Zorg dan ook voor een verhuisservice bij de post, zoals bij PostNL.

Zelf doorgeven bij de gemeente

Een verhuizing geef je in eerste instantie door bij de gemeente waar je gaat wonen. Meld je daar aan als nieuwe inwoner, omdat je een huis hebt gekocht of gaat huren. Je hoeft je niet uit te schrijven in je oude gemeente, dat doet de nieuwe gemeente automatisch voor je. En blijf je binnen dezelfde gemeente wonen? Dan hoef je daar alleen het nieuwe adres maar door te geven, opnieuw inschrijven is natuurlijk niet nodig.

Je kunt jouw adreswijziging doorgeven op drie manieren:

 • Langsgaan op het gemeentehuis
  Maak een afspraak om langs te gaan bij het gemeentehuis. Je kunt daar de verhuizing doorgeven, waarna de gemeente een aantal instanties automatisch op de hoogte brengt.
 • Een brief sturen
  Je kunt er bovendien voor kiezen om een brief te sturen, zodat je er niet langs hoeft te gaan. Een verhuizing is vaak al erg druk, dus misschien heb je geen tijd om een afspraak te maken.
 • Online regelen met DigiD
  In steeds meer gemeenten kun je dit ook gewoon online regelen. Je kunt inloggen met jouw DigiD, om het nieuwe adres door te geven waar je gaat wonen.

Deze instanties krijgen automatisch bericht

Je moet de adreswijziging doorgeven bij de gemeente. Die zorgt ervoor dat een aantal instanties automatisch op de hoogte wordt gebracht. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Belastingdienst
 • Brandweer
 • Bureau Jeugdzorg
 • DUO
 • Politie
 • RDW
 • SVB
 • Ziekenhuizen
 • Zorgverzekeraars

Je hoeft die instanties en instellingen dus zelf geen verhuisbericht te sturen. In plaats daarvan zorgt de gemeente ervoor dat ze op de hoogte zijn van het nieuwe adres. Houd er wel rekening mee dat het soms een paar weken kan duren voordat de wijziging is doorgevoerd. In de tussentijd is het verstandig om de nieuwe bewoners van jouw oude adres te vragen een seintje te geven als ze post voor je ontvangen.

Tip: heb je jouw oude post opgehaald bij de nieuwe bewoners? Stuur de afzenders een adreswijziging, zodat zij de post voortaan naar je nieuwe adres sturen.

Adreswijziging doorgeven voor de post

Ten slotte kun je een verhuisservice voor de post gebruiken om ook daar je nieuwe adres door te geven. Dat kan bij PostNL en bij andere postbedrijven. Je hoeft dan geen losse verhuisberichten te versturen, waardoor je waarschijnlijk goedkoper uit bent. En het voorkomt dat je iemand of een instelling of bedrijf alsnog over het hoofd ziet.

En wil je zeker weten dat ook de verhuizing zelf soepel verloopt? Vraag online vrijblijvende offertes aan bij uitstekende verhuisbedrijven. Die je vlot en vakkundig verhuizen naar je nieuwe adres, terwijl jij een scherpe prijs betaalt.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer