204 Google Reviews
Beoordeeld met 5/5
204 Google reviews
App onze verhuisadviseur

Verhuizen naar Denemarken: zorgverzekering

Misschien ga je uit eigen wil verhuizen of wordt je in het buitenland gedetacheerd. Hierbij moet je wel weten dat ieder land zo zijn eigen zorgsysteem heeft. Veel mensen denken dat Europese landen hetzelfde zorgsysteem hebben. Echter is dit helaas niet het geval. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld een heel ander systeem dan Zwitserland en waar jij naartoe gaat verhuizen, Denemarken dus, heeft het ook weer helemaal anders geregeld. Dus ga jij of wens jij te emigreren naar Denemarken? Lees dan gauw verder.

Wat moet je allemaal weten over een verzekering in je nieuwe woonland?

Bij een verhuizing naar het buitenland is het erg belangrijk dat je weet wat je moet doen met betrekking tot het ziekenfonds in het land. Is er een sociale zekerheid? Moet je zelf een zorgverzekering afsluiten als je er gaat werken? Heb je misschien een internationale zorgverzekering nodig? Voor antwoorden op deze vragen en meer kun je dit artikel lezen. Een ding wat we je wel alvast kunnen vertellen is dat het ziekenfonds in Denemarken erg goed geregeld is en de ziektekosten ook een stuk fijner zijn dan in Nederland.

De gezondheidszorg in Denemarken

De sociale zekerheid in Denemarken is erg goed geregeld. De inwoners van Denemarken kunnen dan ook goed gebruik maken van deze sociale voordelen. De gezondheidszorg in het land is bijvoorbeeld bijna gratis. Het ministerie van gezondheid in Denemarken stuurt het systeem aan, maar het beleid wordt regionaal uitgevoerd door de provincies zelf. Hoe wordt dit allemaal dan betaald zul je nu misschien denken? Dit is heel simpel. Het wordt betaald door middel van belastingen.

Hoe kan ik me laten verzekeren in Denemarken?

Alle inwoners van Denemarken hebben recht op medische zorg. Maar wel pas nadat je een CPR-nummer hebt en ook de zorgpas hebt ontvangen. Deze pas stuurt de gemeente na je inschrijving naar je op. Deze gele pas dien je altijd bij je te hebben, want deze moet je kunnen tonen wanneer je zorg nodig hebt.

Huisartsen in Denemarken

Bij je registratie als inwoner in het gemeentehuis kun je ook gelijk je huisarts kiezen. De gegevens van je huisarts worden dan ook op je zorgpas vermeld. Wanneer je zorg nodig hebt van een specialist moet de huisarts je doorverwijzen.

Spoedeisende hulp

Er is een speciaal nummer dat je kunt bellen wanneer je na 16:00 uur, in de weekenden of op feestdagen een huisarts nodig hebt. Dit nummer verschilt per regio, maar dit kun je gemakkelijk online opzoeken. Wanneer je spoedeisende hulp nodig hebt dien je eerst ‘1813’ te bellen. Zij moeten je toestemming geven om de eerste hulp in het ziekenhuis te bezoeken. Als zij je geen toestemming geven voor een bezoek krijg je telefonisch medisch advies. Eigenlijk een beetje zoals de huisartsenpost in Nederland.

Ziekenhuizen in Denemarken

In Denemarken heb je de vrijheid om zelf te kiezen naar welk ziekenhuis je wilt. In Denemarken zijn er in de grote, maar ook in de kleinere steden goede ziekenhuizen en klinieken te vinden. Het niveau van de gezondheidszorg in Denemarken is ook erg hoog en de meeste mensen, dus ook de dokters in het ziekenhuis spreken Engels. Als je meer informatie nodig hebt met betrekking tot ziekenhuisbezoeken kun je het beste contact met opnemen met je huisarts.

Tandartsen in Denemarken

In Denemarken is de tandarts tot je 18e jaar gratis. Ook in Denemarken doet de tandarts aan een halfjaarlijkse controle. Schoolgaande kinderen krijgen automatisch bericht wanneer ze weer een tandartsbezoek gepland hebben staan. Dit gebeurd via de school. Ben je 18 jaar en ouder? Dan is de tandarts helaas niet meer gratis. De overheid betaald nog wel 40% van je gemaakte kosten bij de tandarts. Voor jongeren tot 25 jaar betaald de staat zelfs tot 65% van de kosten.

Medicijnen in Denemarken

In Denemarken kun je medicijnen ook kopen in supermarkten of benzinepompen. Overige medicijnen die alleen op recept te verkrijgen zijn kun je alleen afhalen bij de apotheek. Deze medicijnen zijn vaak ook wat duurder, maar gelukkig worden de meeste medicijnen voor het grootste deel ook vergoed door de ziektekostenverzekering in Denemarken.

Je Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je in het buitenland gaat wonen ben je verplicht om je zorgverzekering bij je Nederlandse zorgverzekeraar op te zeggen. Je bent dan niet meer woonachtig in Nederland, dus hoef je hier ook niet meer verzekerd te zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van je verzekering in Nederland, dus zorg ervoor dat je dit wel goed regelt.

Hoe zeg je jouw Nederlandse zorgverzekering op?

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een formulier wegens emigratie opvragen en dien je deze ingevuld terug te sturen. Voor meer informatie over het opzeggen dat je zorgverzekering kun je het beste contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar zodat zij je verder kunnen helpen.

En wat als je een uitkering ontvangt?

Wanneer je in Nederland een uitkering ontvangt is het goed om rekening te houden met het feit dat je deze misschien niet mee kunt nemen naar het buitenland. Wel is het gelukkig zo dat wanneer je binnen de Europese Unie (EU), EER (Europese Economische Ruimte) of Zwitserland verhuist de regels wel wat soepeler zijn. In jouw geval is dit zeker goed, want Denemarken is natuurlijk een lidstaat van de EU.

Echter zijn er wel uitkeringen waarbij het al vaststaat dat deze niet meegenomen kunnen worden naar een ander land. Hier enkele voorbeelden:

  • Wanneer je uitkeringen op basis van de participatiewet of andere bijstandsregelingen ontvangt
  • Wanneer je uitkeringen op basis van de Toeslagenwet ontvangt

Uitzondering op de Wajong-uitkering

Een Wajong-uitkering mag officieel ook niet worden meegenomen, maar hierop zijn er wel uitzonderingen. Ontvang jij een Wajong-uitkering en wil je deze toch wel meenemen naar het buitenland? Dan kun je het beste contact opnemen met het UWV. Zij kunnen kijken naar jouw persoonlijke situatie en je daarom ook goed helpen.

Mag je dan wel een WW-uitkering meenemen naar het buitenland?

Een WW-uitkering kun je meenemen naar een land. Dit is alleen mogelijk binnen de EU, EER en Zwitserland. Ook is het goed om te weten dat je de WW-uitkering maar voor maximaal 3 maanden kunt meenemen. Voor meer informatie hierover kun je ook het beste contact opnemen met het UWV.

Hoe zit het met je pensioen in Denemarken?

Naast het goed regelen van eventuele uitkeringen en je zorgverzekering is het ook goed om te kijken naar je pensioen. Misschien ontvang je deze al of zul je het pas later in de toekomst ontvangen, maar het is toch verstandig om hier even goed naar te kijken.

Informatie over je pensioen kun je opvragen bij je eigen pensioenfonds of je kunt contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank. Beide partijen kunnen jou goed verder helpen door naar jouw situatie te kijken. Zij moeten namelijk een aantal factoren weten. Dit zijn bijvoorbeeld hoelang je in Nederland gewoond hebt of hoelang je voor een Nederlandse werkgever gewerkt hebt. En naar welk land je verhuist. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kijken of je recht hebt op je hele pensioen of op een gedeelte daarvan. Het maakt hierbij ook niet of je al een pensioen ontvangt of later met pensioen gaat. Vraag alles even goed na zodat je zeker weet dat je goed zult zitten!

Tot slot

Emigreren is leuk, maar zoals je hebt kunnen lezen vraagt het wel om de nodige voorbereiding. Wat wel fijn is om te weten is dat er ook enorm veel voordelen kleven aan het emigreren naar Denemarken. Kijk alleen al naar de grote verschillen tussen de gezondheidszorg in beide landen. Voor veel emigrerende Nederlanders is de aantrekkelijke sociale zekerheid in Denemarken een erg belangrijk aspect voor hun emigratie.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog andere vragen die je hebt met betrekking tot het verhuizen naar Denemarken? Dan kun je misschien ook onze andere artikelen lezen op de website. Hoe meer je leest over het verhuizen naar Denemarken hoe beter je weet wat je kunt verwachten.

nl_NL