Verhuizen naar Spanje: wat te doen?

De knoop is doorgehakt en je wilt emigreren naar Spanje. Het is een droom die jij al jaren wilt waarmaken en je gaat verhuizen. Je kunt dan nu eindelijk in Spanje gaan wonen. Misschien denk je makkelijk over emigreren en denk je ik pak mijn spullen naar Spanje & vertrek gewoon. Dat kan. In Spanje wonen is natuurlijk heel erg leuk, maar het betekent wel dat je veel moet regelen voordat je gaat verhuizen, want emigreren naar Spanje betekent dus ook internationaal verhuizen! Het is niet zoals de zorgeloze vakanties naar Spanje, want je moet heel veel dingen regelen om er te kunnen wonen. Sommige dingen moeten van tevoren goed geregeld worden en sommige dingen kun/moet je bij aankomst in Spanje regelen. Dit artikel hebben wij samengesteld om jou een goed beeld te geven over de zaken die je moet regelen voor je emigratie naar Spanje. Lees dus gauw verder!

Voorbereiden op je verhuizing

Het is erg handig als je van tevoren een beetje de Spaanse taal leert kennen of alvast een beetje de Spaanse cultuur opsnuift, maar vaak is Spanje voor ons Nederlanders geen onbekend terrein en ken je Spanje dan ook van vakanties. Aan de ene kant moet je voordat je gaat emigreren naar Spanje eerst proberen om in Nederland alles goed af te sluiten. Aan de andere kant moet je proberen om jezelf te verdiepen in wat je in Spanje allemaal dient te regelen. In dit artikel gaan wij deze zaken betreft het emigreren naar Spanje goed bespreken zodat jij je droom in Spanje makkelijk kunt realiseren.

Voordat je gaat emigreren

We hebben geprobeerd om een soort checklist voor je samen te stellen. Er zijn namelijk dingen die noodzakelijk zijn om te regelen voordat je gaat verhuizen naar Spanje, maar je moet ook gewoon even goed voor je zelf kijken wat jij precies wilt, want wij kunnen je wel dingen vertellen, maar misschien heb jij bepaalde dingen waar wij geen weet van hebben! Denk goed na over al deze dingen, want dit voorkomt dat je straks voor verrassingen komt te staan.

De eerste belangrijke stappen

Als je wilt emigreren, begin dan in Nederland met de eerste simpele stap. Dit is het controleren van je paspoort/identiteitskaart en rijbewijs. Kijk tot wanneer de documenten geldig zijn en verleng deze indien nodig, want als je in Spanje woont wil je wel dat je paspoort/identiteitskaart een langere tijd geldig is. Het is natuurlijk niet dat je op vakantie gaat, maar je bent van plan om je hele inboedel mee te nemen. Maak voor de zekerheid ook een kopie van deze dingen in het geval van diefstal, verlies of schade. Dit is handig omdat er tijdens het verhuizen zoveel geregeld moet worden, dat je in geval van problemen geen tijd hebt om achter deze dingen aan te gaan. Verhuis dan ook slim en bewaar de kopieën op een veilige plek tijdens het verhuizen van je inboedel. Zo zorg je ervoor dat je op alle situaties voorbereidt bent en kun je genieten van een zorgeloze emigratie. Ook wanneer er onverwachts iets gebeurd waar je eerder niet op gerekend had.

Documenten en papierwerk

Je moet goed kijken naar alle documenten die je mee wilt nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je diploma’s. Deze kun je gemakkelijk online bij DUO opvragen en op hun site staat hier ook meer informatie over. Wel is het natuurlijk zo dat je gaat emigreren naar Spanje en je diploma in Nederland wel een Nederlands diploma is. Als je dus gaat emigreren naar Spanje dien je een Nuffic diplomabeschrijving te hebben. Dit is niet alleen in het geval van een studie die je in Spanje aan de universiteit wilt volgen, maar soms vraagt je werkgever ook naar een diploma. Dit is namelijk heel normaal voor Spanjaarden.

Legalisatie documenten

Een vertaling van onze diploma, voor ons Nederlanders in Spanje is tevens niet alleen het geval met je diploma, maar ook met andere officiële documenten. Het is nu eenmaal zo dat een document dat in Nederland geldig is, niet per se in het buitenland geldig hoeft te zijn. Het beste is daarom ook dat je sommige documenten laat  legaliseren. Met de Nederlandse legalisatie wordt het document voorzien van een bepaalde stempel of sticker. Je kunt het beste eerst even bij de ambassade/consulaat van Spanje navragen aan welke voorwaarden het document moet voldoen. Op hun website kun je hier meer informatie over vinden.

In sommige gevallen dient het document zelfs eerst vertaalt te worden voordat het gelegaliseerd kan worden. Dit is voor buitenlanders soms erg vervelend, maar Spanje wil deze gewoonweg in de Spaanse taal hebben. Als je dit van tevoren goed regelt en navraagt, scheelt het je enorm veel extra werk!

Huur opzeggen en verhuisbedrijven

Hierna zijn er nog een aantal zaken die erg belangrijk zijn. Zeg als eerste je huur op. Vaak heb je een opzegtermijn (dit staat genoteerd in je contract). Hiermee voorkom je dat je straks onnodig een maand of 2 extra huur in Nederland moet betalen terwijl je tot die tijd misschien al verhuisd bent naar Spanje. Dat zou toch zonde van het geld zijn?

Kijk hierna naar wat je allemaal mee wilt nemen en maak een inventarisatie. Vraag ook meteen een offerte aan bij een verhuisbedrijf om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kosten van een verhuizing naar Spanje. Je kunt het beste een het netwerk van MOOVA inschakelen, omdat zij heel gemakkelijk diverse offertes voor je kunnen aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven, zonder dat jij deze apart hoeft aan te vragen. Zo krijg je niet alleen een beeld van hoeveel verhuizen naar Spanje kost, maar hoef je ook niet zelf op zoek naar en verhuisbedrijf voor je verhuizing. Een verhuizing is al niet niks, laat staan internationaal verhuizen!

Na je inventarisatie bij een verhuisbedrijf weet je ook ongeveer hoeveel verhuisdozen je nodig zult hebben voor je verhuizing naar Spanje en kun je deze makkelijk online bestellen.

Uitschrijven bij de gemeente in Nederland

De volgende stap die extra eng is voor iedereen is je uitschrijving uit Nederland, want je gaat nu tenslotte officieel emigreren naar Spanje. Het uitschrijven doe je bij de gemeente. Dit kun je doen tot 5 dagen voor je vertrek. Het is per gemeente verschillend, maar vaak moet je ook langs het gemeentehuis. De meeste mensen vinden dit ook prettiger, want zoiets belangrijks als emigreren moet natuurlijk wel goed geregeld worden. Bij sommige gemeente hoef je weer niet langs het gemeentehuis en kun je de zaken voor je emigratie online regelen. Wil je meer informatie over deze procedure? Wil je weten wat de gang van zaken in jouw gemeente is? Dan kun je het beste even de website van de desbetreffende gemeente raadplegen. Kun je het online niet vinden? Dan kun je natuurlijk ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente en een medewerker spreken.

Deze zaken moet je ook echt niet vergeten

Tevens is het zo dat wanneer jij je uitschrijft bij de gemeente je ook echt meteen een zorgverzekering in Spanje dient te hebben. In Spanje kun je dit via de overheid regelen. Heb je al een baan in Spanje? Of wil je in Spanje gaan werken, dan kun je dit via je werk regelen. Is dit niet het geval en ga je bijvoorbeeld alleen wonen in Spanje? Dan dien je tijdelijk een particuliere zorgverzekering in Spanje af te sluiten.

Vergeet in Nederland ook niet je verzekering op te zeggen. Denk hierbij niet alleen aan je zorgverzekering, maar bijvoorbeeld ook je inboedel- of autoverzekering. Dit is erg belangrijk, want je gaat in Spanje wonen en niet meer in Nederland, dus heb je hier geen zorgverzekering meer nodig.

Vergeet deze stap alsjeblieft niet, want anders kom je straks voor onnodige kosten te staan en dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

Digi-D en de belastingdienst

Verder is het zo dat ook al ga je verhuizen naar Spanje je er echt eerst voor moet zorgen dat ook je Digi-D in orde is. Deze kun je namelijk in de toekomst nodig hebben voor bepaalde ontwikkelingen. En vergeet natuurlijk de belastingdienst niet. Een verhuizing naar Spanje betekent namelijk niet dat je je belastingzaken van het afgelopen jaar niet goed geregeld moet hebben. Vaak moet je voor de belastingdienst een formulier invullen betreft je verhuizing en krijg je dan ook automatisch extra informatie over wat je allemaal nog meer moet doen als Nederlander met je belastingzaken voor je verhuizing naar Spanje.

Pensioen

Ben je met pensioen of ga je binnenkort met pensioen? Dan dien je informatie over je pensioen na te vragen bij je eigen pensioenfonds. Je kunt hier bijvoorbeeld informeren naar je opgebouwde pensioen en de mogelijkheden in Spanje. Deze informatie moet je echt navragen bij je eigen pensioenfonds, omdat het allemaal natuurlijk afhangt van de branche waar je nu in werkt of in Spanje in gaat werken.

Uitkering

Ontvang je op dit moment een uitkering en wil je dat wanneer je in Spanje woont ook ontvangen? Dan dien je contact op te nemen met het UWV of desbetreffende gemeente, want helaas is het zo dat je bij een emigratie niet altijd je uitkering kunt meenemen. Zoek dit goed uit, want je wilt straks in Spanje natuurlijk niet zonder inkomen zitten.

Verzekeringen

Zoals eerder aangegeven dien je je zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Dit kun je doen door middel van het aanvragen van een speciaal opzegformulier wegens emigratie bij je zorgverzekering. Schrijf je ook uit bij de huis- en tandarts, want deze heb je in Nederland natuurlijk ook niet meer nodig. Een reisverzekering kun je eventueel de eerste periode van je emigratie achter de hand houden tot je Spaanse zorgverzekering geregeld is.

Heb je al een baan in Spanje? Dan wordt je zorgverzekering vaak via je werk geregeld.

Opzeggen van zaken

Verder dien je alle abonnementen natuurlijk op te zeggen. Denk hierbij aan je mobiele abonnementen, verenigingen/sportschool, gas- elektriciteit aanbieders, tv en internet etc. Kijk hierbij ook goed na wat er in de contracten staat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je trouwens kinderen die ingeschreven staan op een school of kinderdagverblijf in Nederland? Dan moet je niet vergeten om deze ook weer uit te schrijven.

Voor je bankrekening is het zo dat je tijdelijk de Nederlandse kunt gebruiken, zodat je later in Spanje op je gemak een Spaanse bankrekening kunt openen.

DUO studieschuld

Vergeet trouwens ook niet dat als je in Spanje gaat wonen je gewoon je schulden in Nederland moet afbetalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eventuele studieschuld bij DUO.

Registratie als kiezer

En het laatste wat je in Nederland kunt regelen is dat je jezelf nog kunt registeren als kiezer. Dan kun je blijven stemmen voor de Tweede Kamer of Europees Parlement verkiezingen. Zo krijg je op het moment zelf een stempas toegestuurd en kun je in het buitenland stemmen. Je kunt eventueel ook iemand machtigen om voor jou in Nederland je stem uit te brengen.

Spaanse bureaucratie

Nu hebben we eigenlijk alles wat je in Nederland moet doen besproken, maar je moet natuurlijk ook het een en ander bij aankomst in Spanje regelen. En zoals je misschien al gelezen hebt weet je dus dat Spanje dingen nogal langzaam regelt en je helaas ook last zult hebben van de Spaanse bureaucratie. Dit is echt heel erg Spaans en is helaas in heel Spanje zo. Of je nu in een grote stad als Barcelona woont of in een dorpje in het zuiden van Spanje bijvoorbeeld ergens aan de Costa del Sol. Dit maakt niks uit. Je zou bijna denken dat in een grote stad als Barcelona alles wel wat beter is geregeld, maar helaas is dit niet het geval.

Dit is vooral voor ons Nederlanders moeilijk. Nederlanders hebben natuurlijk graag hun zaken op orde en willen dit ook graag zo snel mogelijk gedaan hebben. En wat het soms nog moeilijker maakt voor een buitenlander in Spanje is natuurlijk de taal. Je spreekt de Spaanse taal waarschijnlijk nog niet helemaal vloeiend, dus kun je ze ook niet aanspreken op hun werkwijze. Niet dat dit een groot invloed zal hebben, maar voor het gevoel kan dit erg fijn zijn. Zo kun je beter je frustraties of ongenoegen delen.

Vraag om hulp!

Máár maak je maar geen zorgen! Wij zijn er hier om jou te helpen en we gaan je de stappen zo goed mogelijk proberen uit te leggen. En vergeet niet dat dit gewoonweg een deel van de Spaanse cultuur is. Het rustige leven is natuurlijk wel echt Spaans en de Spanjaarden weten hier ook echt van te genieten. Is het rustige Spaanse leven misschien niet de reden dat je naar Spanje gaat verhuizen? Maak je dan maar geen zorgen, want eigenlijk is het heerlijk en zul je vast snel wennen aan de Spaanse rust.

Wij kunnen je goed van dienst zijn bij eventuele vragen, maar je kunt in Spanje bijvoorbeeld ook hulp vragen aan collega’s, studiegenoten of buren. Spanjaarden zijn een warm volk die graag gesprekken aangaan. Hierbij zal het dan vast ook geen probleem zijn wanneer je ze om hulp vraagt wanneer je iets niet begrijpt.

Wanneer dien je jezelf in te schrijven als inwoner in Spanje?

Om te beginnen, in de EU is het voor haar burgers zo geregeld dat je tot drie maanden gewoon in een land mag verblijven zonder daar iets voor te hoeven doen. Wil je ergens langer dan drie maanden verblijven? Dan dien je je als EU-inwoner in te schrijven. Ook is dit in Spanje het geval. Wel dien je in Spanje ook je ’tarjeta de residencia’ aan te vragen. Lees gauw verder om te weten hoe je dit kunt doen.

Tarjeta de residencia

Na deze aanvraag in Spanje te hebben afgerond krijg je een groen papiertje dat ook wel de tarjeta de residencia wordt genoemd. Dit is een Spaans document. Met deze kaart kun je ten alle tijden bevestigen dat je legaal in Spanje verblijft. Dit document geldt dus alleen als bewijs dat je er woont, maar het kan niet als ID-kaart gebruikt worden in Spanje. Moet jij je ergens legitimeren? Dan heb je hier gewoon je geldige paspoort/ID-kaart uit Nederland voor nodig. Op het groene papiertje, de verklaring van inschrijving dus, staan jouw persoonsgegevens, je nationaliteit, adres en je NIE want deze krijg je tijdens deze procedure aangewezen en hoef je dit niet meer apart aan te vragen. Wil je de NIE voordat je met deze procedure begint aanvragen? Dan dien je dit apart te regelen.

NIE – Número de Identification de Extranjero

De NIE (Número de Identification de Extranjero) is een Spaans identificatienummer voor buitenlanders in Spanje, dus eigenlijk net als onze eigen BSN-nummer in Nederland, maar dan in het Spaans. Hier kun je alle informatie over NIE in Spanje vinden. Ook staat de afgiftedatum op het document en heeft het géén vervaldatum. Deze inschrijving is echt verplicht wanneer je langer dan drie maanden in Spanje gaat wonen, dus vergeet dit niet.

De inschrijving kun je in Spanje bij de Oficina de Extranjeros doen. Dit is een soort instantie in Spanje die deze dingen voor buitenlanders regelt. Zij hebben dan ook toegang tot het centraal register in Spanje waardoor je inschrijving soepel verloopt. Dit moet wel gebeuren in de provincie waar je woont. Voor een lijst van de bureaus kun je hier kijken. Je kunt je trouwens ook bij de politie in Spanje inschrijven, de Comisaría de Policíá. Zij hebben ook een Registro Central de Extranejeros en kunnen dit dus ook voor je doen. Kijk dus voor jezelf wat jou makkelijker lijkt en doe het op je eigen manier.

Wat heb je nodig voor de NIE aanvraag?

Voordat we je dit gaan vertellen is het misschien handig om eerst te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen voordat je je in Spanje kunt inschrijven. Je moet een werknemer, zelfstandige ondernemer (autónomo), inkomsten hebben, een student of een EU-staatsburger te zijn. Spanje wil hier natuurlijk mee voorkomen dat je geen last zult zijn, zoals bijvoorbeeld bij de Spaanse sociale dienst. Zorg er daarom voor dat je tijdens de aanvraag al je papieren bij de hand hebt.

Verder ben je verplicht wanneer je gaat emigreren naar Spanje om je in Spanje goed te verzekeren. Meer informatie over emigreren, de gezondheidszorg en verzekeringen in Spanje kun je hier vinden.

Belangrijke formulieren

Nu kunnen we verder gaan over de benodigde documenten voor je emigratie naar Spanje. Van deze dien je niet alleen de originele in te leveren, maar wordt er ook om een kopie gevraagd. Je dient het formulier (EX18) 2x ingevuld en ondertekent in te leveren. Je moet natuurlijk ook je paspoort of ID-kaart bij je hebben. Wat je verder nodig hebt ligt eigenlijk vooral aan jouw persoonlijke situatie. Ga je naast het wonen ook werken in Spanje? Dan heb je natuurlijk je arbeidsovereenkomst nodig of een werkgeversverklaring. En omdat je dan automatisch via je werk een zorgverzekering hebt moet je hier ook een bevestiging van meenemen. Deze kun je via hun website aanvragen.

Zelfstandig ondernemer in Spanje

Ben je een zelfstandig ondernemer en ga je hiermee verder in Spanje? Dan dien je je zorgverzekering zelf te regelen en moet je hier ook een bewijs van inleveren. Bewijs van de Censo de Actividades Económicas die elke Spanjaard als zelfstandige ondernemer ook dient te hebben. Dit is een bewijs van zelfstandig ondernemerschap, dus kun je hiermee laten zien dat je een inkomen hebt. Verder dien je natuurlijk een bewijs te overhandigen van je inschrijving in het handelsregister in Spanje, de Spaanse KVK, de Registro Mercantil.

Geen werk/inkomsten?

Ga je niet werken of heb je geen inkomen? Dan moet je kunnen aantonen dat je voldoende inkomsten hebt of genoeg geld op je bankrekening. Spanje wil dan graag een eigendomsakte, cheques of creditcards zien met de beschikbare bedragen. Deze informatie dien je met ze te delen. En verder moet je natuurlijk ook verzekerd zijn. Zorg dat je dit van tevoren goed uitzoekt, want je wilt straks natuurlijk niet tegen problemen aanlopen in Spanje.

Studeren in Spanje

Ga je studeren in Spanje? Dan moet je natuurlijk je bewijs van inschrijving aan een universiteit kunnen tonen. Als student moet je ook in Spanje verzekerd zijn, maar hoeft dit niet via het Spaanse systeem. Heb je een Europees verzekeringspasje (EHIC)? Dan is dit voldoende voor tijdens je studie in Spanje. Dus hierover hoef je je als Europees student verder geen zorgen te maken. Verder moet je kunnen aantonen dat je genoeg inkomsten hebt tijdens je verblijf en een bewijs van het Europees onderwijsprogramma. En voor gepensioneerden geldt eigenlijk hetzelfde. Men dient in Spanje gewoon verzekerd te zijn en voldoende inkomsten te hebben.

Procedure van inschrijving

Voordat de aanvraag voor je inschrijving in behandeling wordt genomen moet je hiervoor betalen zodat het daarna meteen in behandeling kan worden genomen. De kosten hiervoor kun je hier vinden. In Nederland moet je je natuurlijk altijd bij de gemeente inschrijven en in Spanje is dit ook het geval. Dit noemen ze de ‘empadronamiento’, oftewel het Padrón Municipal de Habitantes. Dit doe je door je in het ‘ayuntamiento’, dus het gemeentehuis in te schrijven. Het is niet een heel moeilijke procedure, maar je moet er wel voor zorgen dat je de juiste papieren bij je hebt, want anders gaat het allemaal nog ietsjes langer duren. Neem je paspoort/ID-kaart mee en een bewijs van verblijfplaats. Dit kan je huur/koopcontract zijn.

Je moet in Spanje ook je burgerlijke stand aantonen, dus ben je getrouwd? Neem dan je trouwboekje mee. Verder krijg je ter plaatse een formulier die je moet invullen en inleveren. Is alles compleet en nagekeken? Dan krijg je vaak gelijk je certificaat Certificado de Empadronamiento mee. En kun je met een gerust hart officieel in Spanje gaan wonen!

Neem je trouwens je auto mee en wil je de auto invoeren? Lees dan gauw onze blog over hoe je een auto kunt invoeren in Spanje.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Foto van moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer