Wil jij je auto exporteren naar Spanje? Vaak willen Nederlanders die emigreren naar Spanje ook hun auto invoeren. Het is toch je eigen vertrouwde auto die je eigenlijk stiekem nog helemaal niet wilt inruilen. Geen zorgen, want je kunt natuurlijk gewoon je auto invoeren in Spanje. Zo kun je vertrouwd in je eigen auto in Spanje rijden. Als jij ook je auto wilt invoeren in Spanje kun je dit artikel lezen.
Kentekenplaten
Heb je als eigenaar van de auto alles via het RDW kunnen regelen? Dan kun je het voertuig invoeren in Spanje met de afgegeven uitvoerkenteken. Deze is 14 dagen geldig, dus heb je maximaal 14 dagen om je auto naar Spanje te rijden en daar een Spaans kenteken aan te vragen.
Placa Verde
Heb je daar nog geen tijd voor in Spanje en heb je meer tijd nodig? Dan kun je in Spanje een tijdelijke kenteken aanvragen. Deze wordt de placa verde genoemd en is tot 60 dagen geldig. Deze heb je nodig, omdat je natuurlijk niet met een buitenlands kenteken kunt blijven rijden op de openbare weg in Spanje. Helaas óók niet met een Nederlands kenteken. De placa verde kun je in Spanje bij de Jefatura Provincial de Tráfico aanvragen. Hiervoor dien je ter plekke een formulier in te vullen en neem ook een geldig legitimatiebewijs mee. Wel moet de eigenaar van de auto zelf aanwezig zijn. Als de auto niet op naam staat van de aanvrager die op dat moment aanwezig is zal de aanvraag niet doorgaan.
Verzekering
Je moet ook per direct een autoverzekering in Spanje afsluiten, ook al rij je nog een tijd met het groene kenteken, want je auto dient net als in Nederland te allen tijde verzekerd te zijn. Met de benodigde documenten kun je bij verzekeringsbedrijven zoals Lineadirecta of Mapfre een autoverzekering afsluiten.
ITV – de Spaanse APK
Je dient nu ook een tarjeta de inspección técnica van je auto te laten maken. In Spanje wordt dit gedaan bij de Inspeccion Tecnica de Vehuculos (ITV). Eigenlijk is het gewoon net als onze eigen APK hier in Nederland. Hiervoor dien je van tevoren een afspraak te maken, want je moet je auto laten keuren.
Het komt vaak voor dat Spanjaarden eerst de auto meenemen naar een garage voordat ze naar een ITV gaan. Zo kan het voertuig voor de zekerheid eerst worden nagekeken voordat het naar de officiële keuring. gaat. Zo kunnen eventuele mankementen vóór de ITV nog gerepareerd worden en hoef je hier later niet meer voor terug te komen.
ITV-keuring
Wat leuk is om te weten is dat je in Nederland je auto voor de APK achterlaat bij de garage en deze later weer ophaalt. Tijdens een ITV in Spanje is dit niet het geval. Je moet tijdens de gehele afspraak met een Spaanse ingenieur en personeel aanwezig zijn om ze een beetje te helpen. De Spaanse ingenieur is altijd aanwezig voor de technische keuring van het voertuig.
Wat wordt er gecontroleerd?
Je kunt de keuring vergelijken met de Nederlandse APK-keuring. De auto wordt niet alleen motorisch gecontroleerd, maar zo krijgt de auto ook een algehele check. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de remmen die gecontroleerd worden.
Keuringssticker ITV
Is alles in orde? Dan krijg je een sticker op je voorruit geplakt.
Afgekeurd voertuig
Wordt je auto toch niet goedgekeurd? Dan heb je tot 2 weken de tijd om het te laten repareren en het nogmaals te laten keuren. Dit is in het geval van kleine mankementen.
Zijn er wat ernstigere defecten? Dan krijgt je voertuig het label desfavorable en dien je de auto binnen maximaal 60 dagen te laten maken en moet de auto opnieuw gekeurd worden. Doe je dit niet? Dan wordt het voertuig uitgeschreven bij de Spaanse DGT. Ze noemen het uitschrijven dan ook wel ‘de baja’.
Soms is je auto natuurlijk helemaal niet meer te repareren en wordt deze compleet afgekeurd. Dit noemen ze in Spanje negativa. In dit geval mag de auto helemaal niet meer weg en komt er een sleepwagen het voertuig ophalen.
De prijs voor een ITV is per regio verschillend.
Gemeentebelasting
Heb je nu alles doorlopen en is alles goed geregeld? Dan moet je nog even kijken naar de gemeentebelasting in Spanje. Dit doe je in de regio waar je ingeschreven staat. Bij de gemeente krijg je een document mee waarmee je de belastingen gelijk bij de bank moet betalen. Deze heeft de Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM). Je betaalt dit per jaar en de kosten verschillen per gemeente of regio.
Wegenbelasting
Na de gemeentebelasting geregeld te hebben moet je natuurlijk de Spaanse belastingdienst niet vergeten. De Agencia Estatal de Administración Tributaria of ook wel ‘Hacienda’ genoemd. Hier krijg je een formulier genaamd modelo 576 en moet je hier ook gelijk de kosten voor betalen. Na het inleveren van de benodigde documenten krijg je een bewijs dat je de belasting hebt betaald. Het bedrag hiervoor is natuurlijk afhankelijk van het gewicht en uitstoot van je auto.
Permanente kentekenplaat
Heb je nu écht alles achter de rug en heb je alle documenten netjes ingeleverd? Dan kun je de permanente Spaanse kentekenplaat aanvragen. Dit kun je doen bij de Jefatura Provincial de Tráfico. Hier moet je nogmaals een formulier invullen en een aantal documenten inleveren. Vergeet hierbij ook niet een geldig paspoort of ID-kaart mee te nemen. Een rijbewijs kun je in dit geval niet als identificatie gebruiken. Vaak kun je de nieuwe kentekenplaat na een aantal dagen ophalen.
Is export de moeite waard?
Misschien lees je dit nu allemaal en denk je: wat is een auto importeren in Spanje veel werk! Maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het enige wat misschien tegen zal vallen is dat de ITV-afspraak een beetje lang duurt, dus hou die dag de hele dag vrij en dan komt het allemaal goed!