Verhuizen met huisdieren

Je gaat verhuizen. Dit is op zichzelf al erg spannend, maar wanneer je gaat verhuizen met huisdieren kan het allemaal nog even iets spannender zijn. Omdat een verhuizing zelf al veel werk en vaak chaotisch is, zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer er ook huisdieren verhuizen. Met een paar kleine aanpassinkjes kun je ervoor zorgen dat het voor iedereen soepeler kan verlopen.

Huisdieren verhuizen

Wanneer jullie gaan verhuizen en een huisdier hebben als een visje of een vogeltje is dit natuurlijk makkelijk mee te verhuizen. Wil je een kat verhuizen of misschien een hond verhuizen? Dan is dit natuurlijk een ander verhaal. Net als het voor kinderen best pittig kan zijn om hun vertrouwde omgeving achter laten is dit ook zo met een huisdier. Vooral voor de eerder genoemde honden en katten kan een verhuizing en verandering van de omgeving wat problemen met zich meebrengen. Echter, hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn en wij hopen je met dit artikel een beetje te kunnen helpen.

Verschillende dieren, verschillende behoeften

De eerste gedachte die in je op zal komen tijdens een verhuizing is natuurlijk dat je alle spullen moet inpakken. Wat natuurlijk hartstikke logisch is. Wel is het zo dat het beter zal zijn als je de spullen van je huisdier zo lang mogelijk laat staan.

Waarom eigenlijk zou je nu denken, maar wanneer je de ‘eigendommen’ van je huisdier opruimt kan dit voor stress zorgen bij je huisdier waardoor het dier onrustig kan worden. Misschien denk je dat de spullen de verhuizers in de weg staan en dit kan natuurlijk, maar je zou de spullen dan misschien in een aparte kamer neer kunnen zetten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de mand, kattenbak of etensbakjes. Zo blijven deze spullen en geuren tijdens de verhuizing vertrouwd voelen. Hieronder volgen wat tips voor het verhuizen met een hond of een kat.

Hond verhuizen

Een hond is onderdeel van de roedel en dus het gezin. Dit zorgt ervoor dat honden delen in de verhuisstress van hun huishouden. Ze hebben een vaste plek in het huis en deze raken ze kwijt in de chaos van de verhuizing. Daarom is het erg belangrijk dat je jouw hond pas op de laatste dag verhuist. Op de dag zelf kan je hem tijdelijk bij vrienden of familie laten zodat de verhuizing wat soepeler verloopt en de hond niet onder de voeten loopt. Toch hebben honden vaak minder moeite met een verhuizing dan katten.

Kat verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen met katten doe je er goed aan om hier wat meer informatie over op te zoeken. Het is namelijk zo dat katten ongeveer 6 weken binnen moeten blijven in jullie nieuwe woning zodat de kat kan wennen aan de nieuwe omgeving en vooral aan de nieuwe geuren. Het probleem is dat wanneer jij ze niet lang genoeg laat wennen ze het nieuwe huis kunnen kwijtraken wanneer zij een keer naar buiten mogen om de nieuwe buurt te verkennen en dit wil je natuurlijk voorkomen.

Kleine huisdieren zijn handig bij het verhuizen

Wat is dit, zul je wel denken? Kunnen kleine diertjes dan helpen bij de verhuizing? Nee, misschien kon je het al raden maar hier hebben we het niet over echte dieren. We hebben het in dit geval over hondjes, handige meubelrollers om zwaardere objecten moeiteloos van A naar B te rollen. Een meubelhondje is allemansvriend;)

Wennen aan de nieuwe woning

Vooral de eerste dagen zijn even wennen voor een hond of kat. Ze zien de nieuwe omgeving niet alleen, maar ze moeten ook wennen aan de nieuwe geuren en het gevoel dat ze van de omgeving krijgen.

Een goede tip is dat wanneer je wat extra tijd hebt je huisdier vóór de verhuizing een paar keer meeneemt naar jullie nieuwe huis zodat het dier deze rustig kan verkennen. Wanneer je namelijk wacht tot de verhuisdag zelf kan teveel verandering op één dag voor veel stress zorgen, omdat je dier er dan echt helemaal niks meer van begrijpt.

Op de verhuisdag zelf kun je in de nieuwe woning de speeltjes en spulletjes van je huisdier ook weer in een aparte kamer neerzetten. Zo kan je huisdier dan rustig eten, drinken of eventueel slapen. Wij adviseren je trouwens ook om je hond tijdens het uitlaten rustig de buurt te laten ontdekken. Loop wat vaker (grotere) rondjes. Zo zal je huisdier zich ook sneller op zijn/haar gemak voelen.

Huisdieren verhuizen tips

  • Stress hebt je dieren dat aanvoelen. Zorg er daarom voor dat jouw huisdier zo weinig mogelijk voelt of merkt van jouw stress, want als jij je als baasje niet goed voelt zal je huisdier dat aanvoelen en een gestrest beestje is ook niet fijn voor jou op zo een chaotische dag. Probeer hier tijdens de meest stressvolle momenten aan te denken en op te letten, want dan weten wij zeker dat het allemaal wel goed zal komen.
  • Nogmaals, we kunnen dit niet vaak genoeg herhalen, maar het beste om de spullen van je huisdier als laatste in te pakken! Houd de spullen ook achter de hand zodat je op het nieuwe adres er gelijk voor kunt zorgen dat je huisdier zijn/haar eigen spulletjes heeft.
  • We begrijpen dat je natuurlijk gewoon moet werken of dingen te doen hebt, maar het is toch wel het beste om de eerste paar dagen van de verhuizing vaak thuis te zijn. Wanneer jij thuis bent zorg je er namelijk voor dat je huisdier rustig aan de nieuwe omgeving kan wennen zonder angstig te worden. Probeer er ook voor te zorgen dat je de verhuisdozen snel opgeruimd hebt, want hoe sneller de verhuizing achter de rug is, hoe fijner dit is voor iedereen!
  • Het is erg verstandig dat wanneer huisdieren verhuizen om deze te chippen. Dit is handig voor momenten dat je huisdier te ver weg loopt en het huis kwijtraakt. Denk aan wat we eerder besproken hebben over katten die de nieuwe geuren misschien nog niet herkennen. Misschien heeft je huisdier al een chip? Als dit zo dan hoef je natuurlijk geen nieuwe chip te nemen, maar hoef je alleen het nieuwe adres in te voeren.
  • Verdiep je vóór de verhuizing goed in een nieuwe dierenarts. Dit is verstandig, omdat er misschien plotseling iets zou kunnen gebeuren. Wanneer je dan al een dierenarts hebt gevonden en je al ingeschreven staat kun je jouw huisdier in zo een situatie gelijk meenemen.

Diervriendelijk verhuisbedrijf inhuren

Ga je een verhuisbedrijf inhuren voor je verhuizing? Licht het bedrijf dan van tevoren in over je huisdieren. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Ook is het fijn als je de medewerkers laat weten dat er huisdieren aanwezig zijn.

Heb je familie of kennissen die van dieren houden of die het niet erg vinden om op jouw huisdier te passen? Dan kun je ze misschien vragen om op de verhuisdag zelf op je huisdier te passen zodat jij je hier op deze chaotische dag niet meer druk om hoeft te maken.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer