Verhuizen naar Spanje: zorgverzekering

Een belangrijk aspect dat zwaar meeweegt in je beslissing om naar Spanje te verhuizen is natuurlijk de gezondheidszorg. Vaak vindt men het een beetje eng om het vertrouwde Nederland en zijn goede zorg te verlaten. Wat wij je kunnen vertellen is dat deze zorgen erg misplaats zijn. Spanje is namelijk in 2019 door het gerenommeerde persbureau Bloomberg uitgeroepen tot gezondste land ter wereld en scoren zij wereldwijd hoog met hun gezondheidszorg.

Onderzoek Bloomberg

Bij dit onderzoek werden onder meer factoren als levensverwachting, obesitas, schoon water, sanitaire en mentale gezondheid onderzocht. Wat we je nog vergeten te vertellen is dat onze eigen Nederland volgens Bloomberg sinds 2017 zelfs gezakt is van de 13e plaats naar de 15e plaats in 2019. Dus de zorgen die men heeft over gezondheid en de medische zorg in Spanje zijn dus eigenlijk helemaal nergens voor nodig.

Maak je dus vooral geen zorgen

Dat men zich geen zorgen hoeft te maken om de gezondheidszorg in Spanje is, omdat Spanje op wereldniveau op de 6e plaats staat. Om het even te vergelijken: Nederland staat op de 14e plaats. Ben je een inwoner van Spanje of werk je in het land? Dan heb je gelukkig altijd toegang tot de Spaanse gezondheidszorg.

Seguridad Social

Als je in Spanje woont ben je verplicht om je te verzekeren, ook wel de Seguridad Social genoemd. Met de Seguridad Social ben je automatisch verzekerd mits je een inkomen hebt of premie betaald. Je merkt ook eigenlijk vrij weinig van de kosten, omdat de gezondheidszorg wordt betaald door speciale sociale premies die automatisch van je loon worden ingehouden.

Werkgevers zijn verplicht om jou als werknemer te registeren. De hoogte is afhankelijk van je inkomen. Het gemiddelde van dit bedrag is ongeveer 4,7% van je jaarlijkse inkomen.

Er is met de Seguridad Social verder ook erg goed rekening gehouden met de gehele bevolking. Zo kan iedereen, ondanks zijn persoonlijke situatie gebruik maken van de zorg door de lage premies en ziektekosten. Zo hangt zorg waar je recht op hebt niet af van je inkomen of verzekeraar.

Zelfstandig ondernemer en particuliere zorgverzekering

Ga je als zelfstandige aan de slag? Dit betekent dat je dan niet voor een baas werkt en dus niet in loondienst bent. Daarom moet je dan je premie zelf betalen en wordt dit niet automatisch ingehouden van je inkomen. Wat je dan moet doen is een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten.

Particuliere zorgverzekering

Ondanks het feit dat gezondheidszorg in Spanje erg goed geregeld is met de Spaanse Seguridad Social, is het helaas wel zo dat de lange wachtrijen in de publieke ziekenhuizen erg hinderlijk kunnen zijn waardoor het lastig kan zijn om bijvoorbeeld een specialist te bezoeken.

Ook liggen de standaarden qua klinieken voor de publieke gezondheidszorg wat lager dan wij Nederlanders gewend zijn. De particuliere zorg in Spanje komt wat meer in de buurt van de zorg in Nederland. Als je er dan toch voor kiest om er ook een particuliere verzekering bij te nemen dan is het zo dat deze je ook dekking geeft tot zorg in de privéklinieken. Deze klinieken hebben niet alleen veel kortere wachttijden, maar zijn vaak ook moderner.

Een particuliere zorgverzekering in Spanje is vaak ook nog steeds goedkoper dan de premie voor een Nederlandse basisverzekering.

Een verzekering voor de tandarts

Natuurlijk wordt niet alles wat je qua medische zorg nodig hebt vergoed en moet je voor sommige zaken, zoals bijvoorbeeld de tandarts wel een particuliere verzekering afsluiten. Een tandarts verzekering zal je in Spanje maximaal €20 euro per maand kosten. Dit is vergeleken met wat wij in Nederland aan premie betalen aan de Nederlandse zorgverzekering natuurlijk erg weinig.

De medische kosten in Spanje liggen gewoonweg lager dan in Nederland. Ook als je in Nederland alleen een Nederlandse basisverzekering had.

Huisartsen

Verder is het gelukkig zo dat als je in Spanje gaat wonen je ook gewoon je eigen huisarts mag kiezen. Je kunt gauw terecht bij huisartsen en kun je via je huisarts aanspraak maken op zorg van een specialist. De huisartsen werken vanuit hun eigen praktijk of zijn werkzaam in een van de gezondheidscentra.

Apotheken

Als je op straat hebt gelopen in een Spaanse stad dan is het je zeker al opgevallen dat er veel apotheken zijn. Deze ‘farmacias’ zijn opvallend en herkenbaar door het groene kruis logo. Het is ook vaak zo dat apotheken 24 uur per dag open zijn.

Kinderen en zorgverzekering

Wat zeker ook goed is om te weten is dat kinderen in Spanje tot hun 18e automatisch meeverzekerd zijn op de polis van hun ouders. Voor kinderen is het zelfs zo dat de tandarts tot hun 15e levensjaar ook wordt vergoed. Ook is er een nationaal vaccinatiemodel voor kinderen en worden kinderen net als in Nederland bijvoorbeeld ingeënt tegen Polio, Hepatitis B, de mazelen etc. 

Tarjeta sanitaria

In het ziekenhuis moet je ook je tarjeta sanitaria kunnen tonen. Dit is eigenlijk gewoon je verzekeringspas in Spanje van de Seguridad Social en hiermee kun je dus in alle Centro de Salud terecht. Daarom is het raadzaam om deze pas zo snel mogelijk aan te vragen. Om de kaart aan te kunnen vragen moet je wel eerst ingeschreven worden als inwoner van Spanje.

Tesorería General de la Seguridad Social

Na je inschrijving in Spanje kun je jezelf aanmelden bij de Tesorería General de la Seguridad Social. Vergeet niet je legitimatiebewijs mee te nemen en vergeet ook je Spaanse pas met je NIE niet. Hierna vul je een formulier in en ontvang je later je Tarjeta Sanitaria Individual (TSI) per post. De TSI is 4 jaar geldig en moet je tijdens je bezoeken in de publieke gezondheidszorg altijd tonen. Medicijnen in Spanje zijn niet erg duur, maar met deze Seguridad Social wordt ook een deel van je medicijnen vergoed. Mooi meegenomen toch!?

COVID-19 vaccinatie in Nederland of Spanje?

Heb je een van de prikken in Nederland ontvangen en de ander in Spanje? Dan dien je contact op te nemen met de Centro de Salud in jouw regio, zodat zij je Nederlandse vaccinatie in Spanje kunnen registeren zodat je een DCC kunt aanmaken.

Tot slot..

Heb je verder nog vragen met betrekking tot je emigratie naar Spanje? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer