204 Google Reviews
Beoordeeld met 5/5
204 Google reviews
App onze verhuisadviseur

Overlijden in Spanje

Overlijden. Niet echt een leuk onderwerp, maar zeker wel een onderwerp waarbij het nodig is om er goed over na te denken en er misschien ook toch nog even stil bij te staan. Juist wanneer je in het buitenland woont of van plan bent om te emigreren naar Spanje. Wanneer je hier zelf namelijk niet goed over nadenkt, je uitvaartverzekering niet goed regelt of niks laat vastleggen, zadel je jouw nabestaanden op met hele moeilijke keuzes of zelfs torenhoge kosten die zij misschien niet kunnen betalen.

Spaanse autoriteiten

Ook dien je het overlijden bij de lokale autoriteiten, Spaanse overheid én de Nederlandse ambassade te melden. Het kan voor een toerist natuurlijk moeilijk zijn om dit te melden bij de lokale overheid, maar vergeet niet dat de medewerkers van bijvoorbeeld een hotel of camping altijd voor je klaarstaan en je hierbij kunnen helpen.

Stappen registratie overlijden in Spanje

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende procedures die je moet ondernemen in Spanje in het geval van overlijden. Sommige dingen worden in Spanje ook anders geregeld dan hier in Nederland. Hieronder leggen we je de eerder opgenoemde stappen een voor een uit.

Registratie van overlijden

Het overlijdensgeval dient gemeld te worden bij de Spaanse autoriteiten. Denk hierbij aan het gemeentehuis. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je 2 documenten. Let op: deze zijn erg belangrijk! Deze zijn namelijk nodig voor de repatriëring van het lichaam. Een van de documenten is het overlijdensakte en het tweede document is een laissez-passer voor overleden personen.

Laissez-passer

Zoals bij stap 1 uitgelegd hoor je de laissez-passer van de Spaanse autoriteiten te krijgen. Soms lukt dit niet en moet de Nederlandse ambassade ingeschakeld worden, want het oorspronkelijk thuisland is natuurlijk Nederland.

Indien het nodig is om de ambassade in te schakelen dien je de volgende documenten gereed te houden: uittreksel van het overlijdensregister, doktersverklaring en een verklaring van de voorbereidingen voor repatriëring. Deze documenten krijg je ook weer van de Spaanse instanties, maar het kan ook voorkomen dat dit via de begrafenisondernemer wordt geregeld.

Repatriëring voor vakantiegangers

Als de overledene een reisverzekering heeft dan wordt er zoals eerder aangegeven alles via de alarmcentrale van de verzekering geregeld. De Nederlandse ambassade ondersteunt deze alarmcentrales en biedt hulp waar dat nodig is. Ook worden alle kosten door de verzekering gedekt.

Indien de overledene niet verzekerd is en de medereizigers of familieleden willen de overledene toch repatriëren, dan zijn de kosten hiervoor voor de nabestaanden en moeten alle administratieve zaken ook door henzelf geregeld worden.

Woon je in Spanje?

De eerder genoemde informatie is de gang van zaken wanneer je tijdens je vakantie in Spanje overlijdt, maar wat moet je doen als je in Spanje woont? Ten eerste dien je dit natuurlijk zo snel mogelijk te melden bij de politie. Dit kun je doen door het algemene telefoonnummer 092 te bellen. In het geval van een ongeval of misdrijf kun je beter 112 bellen. Vraag de politie ook meteen of zij een arts raadplegen, want doen zij dit niet dan dien je dit zelf te doen. Een arts moet namelijk het overlijden vaststellen zodat er een overlijdenscertificaat afgegeven kan worden.

Een Spaanse rechter

In het geval van het overlijden van een buitenlander in Spanje is het vaak zo dat ook een rechter het overlijden moet vaststellen. Dit moet vóórdat het lichaam wordt opgehaald gebeuren. Zo wordt er dan naar eventuele verdachte omstandigheden gekeken en wordt het overlijden officieel geregistreerd. Zo kan de rechter ook een overlijdensakte opmaken.

Het registreren van het overlijden

Verder dien je ook binnen 24 uur het overlijden te registreren in het Registro Civil (het bevolkingsregister) in het gemeentehuis. Een lokale gemeentehuis vinden moet geen probleem zijn. Hier wordt het overlijdenscertificaat opgemaakt, de certificado de defunción en krijg je deze direct mee. Op dit document staat de datum, tijd en plaats van overlijden genoteerd. Iedereen mag dit voor de overledene doen, maar meestal zijn het natuurlijk vrienden of familieleden.

Uitvaartondernemer

Na de registratie krijg je een vergunning om de overledene te begraven. Je dient dan ook zo snel mogelijk contact op te nemen met een uitvaartondernemer (tanatorio/funerarias) zodat zij het lichaam op kunnen halen en deze kunnen bewaren.

Let wel op dat je hiervoor de nodige identificatiepapieren van de overledene nodig hebt. Denk hierbij aan zijn/haar paspoort. Heb je deze namelijk niet, dan wordt de overledene niet meegenomen. Zorg dat dit goed geregeld wordt, want dan pas kan het lichaam worden begraven en voorkom je problemen.

Begrafenisondernemer

Wanneer je contact hebt opgenomen met de begrafenisondernemer kan het regelen van de uitvaart beginnen. In Spanje is het verplicht om het lichaam binnen 24 tot 48 uur te begraven of cremeren, maar in speciale gevallen kan dit verlengd worden. Denk hierbij aan familieleden die vanuit Nederland moeten overvliegen voor de begrafenis.

Als het goed is heeft de overledene al zijn/haar wensen vastgelegd en kan de begrafenisondernemer deze uitvoeren. Is dit niet het geval? Dan kan de naaste familie hun wensen met de uitvaartondernemer bespreken.

Begrafenis of crematie?

De vraag of je begraven of gecremeerd wilt worden is best ingewikkeld. Niet iedereen weet namelijk wat hij/zij wil. Wel is het helaas zo dat de dood vast staat en hier uiteindelijk wel een keuze in gemaakt moet worden. Wanneer de nabestaanden deze keuze moeten maken is het vele malen moeilijker, want wat had overledene nou zelf eigenlijk gewild?

In Spanje wordt het grootste deel van de overledenen begraven. Dit komt vanwege het feit dat een begrafenis in Spanje nogal traditioneel is en het vaak wordt georganiseerd in combinatie met een religieuze dienst.

Crematies in Spanje

Een crematie in Spanje is minder populair. Dit komt vanwege het feit dat het nog vrij onbekend is en het is dan ook daarom dat mensen geen crematie willen. Het onbekende klinkt hun natuurlijk eng in de oren. Het gebeurt wel steeds vaker, maar door weinig vraag zijn er ook weinig crematoria.

Uitvaartverzekering

Als laatste moet je natuurlijk ook de lopende verzekeringen van de overledene raadplegen. Kijk goed na of hij/zij in Nederland ook een uitvaartverzekering of een dergelijke verzekering had, want is dit wel het geval, dan kunnen zij je tijdens deze periode ook helpen. Ook kunnen zij je dan goed van dienst zijn als je ervoor kiest om ook in Nederland een uitvaart te organiseren. Sommige van deze verzekeringen keren een bepaald geldbedrag uit.

Kijk alles goed na, want dit kan erg handig zijn wanneer er extra kosten gemaakt worden in Spanje. Deze extra kosten kunnen dan misschien ook gedekt worden.

In Spanje dien je ook een aantal dingen goed na te kijken en te regelen voor de overledene. Kreeg hij/zij pensioen? Dan dien je contact op te nemen met zijn/haar pensioenfonds zodat dit aangepast kan worden. Wil je als laatste nog kijken of de overledene een testament had opgemaakt? Dan kun je het Registro Últimas Voluntades del Ministerio de Justicia raadplegen. 

Repatriëring overledene

Heeft de overledene of misschien de nabestaanden als wens dat het stoffelijk overschot naar Nederland wordt gerepatrieerd? Dan moet dit ook gemeld worden bij de arts die het overlijdenscertificaat opmaakt. Dan wordt de overledene naar het geboorteland overgebracht. Anders kan wordt de overledene niet in Nederland worden begraven. Ook moet het paspoort of laissez-passer bij het lichaam blijven, want anders kan de niet repatriëring met het vliegtuig ook niet doorgaan.

Verder kan een overledene ook in Spanje gecremeerd worden zodat daarna alleen nog de as naar Nederland overgebracht hoeft te worden. Wel moet er dan een speciaal certificaat aangevraagd worden.

Als de overledene verzekerd was voor repatriëring dan worden niet alleen de kosten door de verzekering gedekt, maar worden ook alle administratieve werkzaamheden door hen uitgevoerd. 

nl_NL