België, ons buurland in het zuiden. Wie kent het mooie land niet? Menigeen Nederlanders heeft het land weleens bezoekt. Zo Zijn de prachtige en historische steden zoals Antwerpen, Brussel of Brugge enorm populair voor dagtrips, maar België heeft ook overweldigend mooie natuurgebieden. De Ardennen bijvoorbeeld waar je ook veel sportieve activiteiten kunt ondernemen in de buitenlucht.
Al deze pluspunten hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat je gaat emigreren naar België, maar er zijn meerdere factoren die België populair maken als emigratieland onder Nederlanders. Een van de belangrijkste factoren is bijvoorbeeld dat het verhuizen naar België wat makkelijker is dan een emigratie naar een ander land. In België wonen betekent namelijk dat je onwijs dichtbij familie en vrienden bent terwijl je in het buitenland woont. Wanneer je besluit te emigreren is dit toch een fijn aspect. Ook zal je wanneer je naar het Vlaamse gebied verhuist geen last hebben van een taalbarrière, want daar spreken ze gewoon Nederlands. In België ook wel Vlaams genoemd, want het kan soms toch nog een heel klein tikkeltje anders zijn.
Naar België verhuizen is natuurlijk erg leuk, maar er zijn wel een aantal dingen die je goed moet regelen voordat je daadwerkelijk de stap gaat zetten. Tips over het regelen van je zaken bij een emigratie naar België kun je in dit artikel lezen!
Waarom wil men eigenlijk naar België verhuizen?
Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is België voor Nederlanders geen onbekend terrein en het zal ons dan ook niet verbazen als jij al een aantal steden in België van je reislijst hebt kunnen afvinken. Het is een prachtig land met erg mooie natuurgebieden én het ligt ook nog eens erg dichtbij Nederland. Verder is het Nederlands ook een van de officiële talen en kost verhuizen naar dit land je dan ook minder moeite dan wanneer je naar een onbekend land emigreert en bijvoorbeeld een compleet nieuwe taal zou moeten leren. Ja, het ligt er natuurlijk wel aan wáár je naartoe gaat verhuizen in België, want het Frans en Duits zijn de andere officiële talen.
In Nederland blijven werken
Ook komt het vaak voor dat Nederlanders die emigreren naar België in Nederland blijven werken. Dit kan natuurlijk gemakkelijk, omdat het niet heel erg ver rijden is. Let wel op dat wanneer je in België gaat wonen en in Nederland blijft werken je jouw belastingzaken zowel in Nederland als België goed regelt, want er kan nog weleens iets fout gaan vanwege de verwarring bij de instanties in beide landen.
De voorbereiding op de verhuizing
Handige tips zijn bij een emigratie natuurlijk altijd welkom. In de eerste instantie is het erg belangrijk om bij een emigratie je zaken goed op orde te hebben. Zorg er daarom voor dat je alles wat kan een paar maanden van tevoren in Nederland al geregeld is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het opzeggen van je huur of bepaalde abonnementen. Dit kunnen mobiele abonnementen zijn, maar bijvoorbeeld ook gas- electriciteitaanbieders of tv en internet. Let hierbij wel goed op de contracten, want vaak heb je te maken met een opzegtermijn. Zeg deze daarom niet te laat op, want dan moet je straks onnodig een maand of twee extra extra betalen terwijl je dan al in België woont.
Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie
Wat je allemaal dient te regelen heeft natuurlijk ook met jouw persoonlijke situatie te maken. Misschien heb jij de eerdergenoemde abonnementen helemaal niet lopen en heeft een ander er 10 lopen. En daarom is het zo belangrijk dat wanneer je besluit om in het buitenland te gaan wonen goed te kijken naar wat jij nodig hebt en moet regelen en kijk hierbij niet alleen naar wat anderen doen.
Zaken die belangrijk zijn voor iedereen
Echter zijn er ook een aantal andere zaken die voor iedereen belangrijk zijn. Denk hierbij aan een aantal zaken bij de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld de Nederlandse belastingen, want letterlijk iedereen heeft hiermee te maken. Kijk of je openstaande rekeningen hebt bij de belasting of bij andere instanties. In dat geval kun je deze zaken goed regelen voordat je vertrekt naar je nieuwe woonplaats.
Belangrijke documenten
Wanneer je in het buitenland wilt gaan wonen is het ook erg belangrijk om je papierwerk goed in orde te hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld je Nederlandse paspoort of identiteitskaart zijn, maar ook je rijbewijs. Misschien zul je nu denken, maar wat moet ik hiervan in orde hebben dan? Nou, wat veel mensen vergeten is om te kijken naar de geldigheid van deze documenten. Dit is verstandig om te doen, want het zijn wel de belangrijkste documenten die je hebt en je zult deze voor, tijdens en na je emigratie nog regelmatig nodig hebben. In België wil je natuurlijk niet nog bezig zijn met het verlengen van je documenten nadat je er pas 3 maanden. Daar heb je dan waarschijnlijk helemaal geen tijd voor. De documenten zul je nodig hebben bij bijvoorbeeld het huren of kopen van een woning. Een Belgische makelaar zal dan zeker naar je identiteitspapieren vragen. Je moet op den duur natuurlijk ook een Belgische bankrekening openen. Of misschien wil je een auto kopen?
Een kleine tip..
Wat ook verstandig is, is om kopieën te maken van deze belangrijke documenten. Zo heb jij deze documenten in het geval van diefstal, verlies of schade nog altijd bij de hand. Dit verwachten wij natuurlijk niet, maar zoals men zegt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom kun je toch maar beter voorbereid zijn toch!?
Heb je diploma’s?
Er zijn ook een aantal andere praktische zaken die je niet moet vergeten. Heb je bijvoorbeeld eventuele diploma’s? Dan is het verstandig om hier een uittreksel van aan te vragen bij DUO. Zelfs al is het de diploma van je middelbare school. Het klopt dat werkgevers in Nederland hier niet vaak om vragen, maar het zit toch wel in de Belgische cultuur om naar deze papieren te vragen bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.
Diplomabeschrijving
Je diploma’s kun je gemakkelijk online opvragen bij DUO. Maar let op! Je Nederlandse diploma’s moeten in het buitenland wel een diplomabeschrijving hebben, want anders zijn deze niet geldig. Een diplomabeschrijving kun je ook gemakkelijk online opvragen. Dit doe je dan bij NUFFIC.
Documenten legaliseren
Wanneer bepaalde documenten voor in het buitenland nodig zijn, maar ook andersom, wanneer er buitenlandse documenten in Nederland nodig zijn dan moeten deze gelegaliseerd worden. Hierbij moet het document dan aan bepaalde eisen voldoen en krijgt het document dan een speciale stempel of sticker. Welke documenten je voor België moet legaliseren kun je het beste navragen bij de Belgische consulaat/ambassade.
Documenten vertalen
Vaak moeten documenten die bij instanties in het buitenland ingeleverd worden ook vertaald worden, omdat men deze graag in eigen taal wil hebben. Nu zul je misschien denken, maar hey in België is dat toch helemaal niet nodig met Nederlandse documenten? Ja, in Vlaanderen is dit waarschijnlijk niet nodig, maar naar België emigreren betekent natuurlijk niet altijd dat je in Vlaanderen gaat wonen. Sommige Nederlanders verhuizen namelijk naar het Franstalige Wallonië of naar het Duitstalige Eupen. In deze gevallen kan het dus voorkomen dat sommige documenten vertaald moeten worden. Als je wilt dat bepaalde documenten in België geldig zijn dien je dit dus wel goed te regelen. Welke documenten er vertaald moeten worden en of dit überhaupt nodig is kun je ook weer het beste navragen bij de Belgische consulaat/ambassadee.
Officieel verhuizen naar België
Wanneer je daadwerkelijk gaat verhuizen naar België en je verhuisdatum bekend is dien je de echte officiële stap te zetten. Deze stap is dat jij jezelf gaat uitschrijven bij de gemeente in Nederland. Als je de site van de Rijksoverheid leest zie je dat je bij een emigratie wettelijk verplicht bent om je uit te schrijven bij de gemeente in Nederland waarin je woonachtig bent. Bij je uitschrijving geef je door naar welk land je vertrekt en als je wilt kun je ook het adres in België doorgeven zodat de Nederlandse staat altijd weet waar jij bereikbaar bent. Dit kan handig zijn bij eventuele zaken bij de belastingdienst of bij een eventuele studieschuld bij DUO.
Wanneer moet jij je uit te schrijven bij de Nederlandse gemeente?
Je kunt je tot 5 dagen voor je vertrek uitschrijven. Let wel op dat je op tijd een afspraak maakt en niet wacht tot de laatste paar dagen, want de gemeente kan het druk hebben waardoor jij in dit geval niet op tijd een afspraak kan maken. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.
Jezelf in België inschrijven
Nu je bent uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente moet je jezelf natuurlijk wel weer inschrijven in België aangezien je officieel in België gaat wonen. In België ben je verplicht dit binnen acht te doen bij de gemeente waarin jij gaat wonen. Welke documenten je hiervoor nodig hebt kun je het beste bij de gemeente waarin jij gaat wonen navragen.
De wijkagent
Wat goed is om te weten is dat wanneer jouw inschrijving eenmaal compleet is er nog een controle zal plaatsvinden. Hoe dit gebeurd is bij elke gemeente anders, maar wat het meest voorkomt dat is dat een wijkagent bij jou thuis langs zal komen. Dit gebeurt meestal binnen 2 weken na jouw inschrijving. Dit is een kleine procedure en hierbij komt de agent alleen kijken of het klopt dat jij en eventuele gezinsleden ook echt daadwerkelijk op het opgegeven adres wonen. Een conclusie van deze afspraak zal door de wijkagent zelf doorgegeven worden aan de gemeente. Vervolgens neemt de gemeente dan zelf weer contact met je op. Meestal is dit via een brief.
Zorgverzekeringen
Wanneer je naar België verhuist is het niet alleen belangrijk om te kijken naar het ziekenfondssysteem in België, maar je moet er ook voor zorgen dat je in Nederland alles goed regelt.
Je Nederlandse zorgverzekering
Bij een emigratie ben je verplicht je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Je woont dan eenmaal niet meer in Nederland, dus je zult deze dan ook niet meer nodig hebben. Je kunt je zorgverzekering bij je Nederlandse zorgverzekeraar opzeggen door middel van het opvragen van een speciaal emigratieformulier. Sommige zorgverzekeraars vragen ook om een schriftelijke brief. Voor meer informatie over wat jij moet doen kun je het beste contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar. Zij kunnen je namelijk precies vertellen wat jij moet doen.
Het Belgische ziekenfonds
Wanneer je eenmaal naar België bent geëmigreerd is het belangrijk om zo snel mogelijk achter een nieuwe zorgverzekering aan te gaan. In België wonen betekent natuurlijk ook in België verzekeren.
Mutualiteit in België
België vindt dat iedereen recht heeft op medische zorg en hierdoor werkt het vooral met sociale verzekeringen. Dit wordt in België ook wel mutualiteit genoemd. Je kunt ervoor kiezen om je te verzekeren bij een zorgverzekeraar of je kunt kiezen voor de federale Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HIZV). Alle zorgverzekeraars bieden de verplichte gratis zorgverzekering aan. De veelgestelde vraag over hoe dit wordt betaald is makkelijk te beantwoorden. Dit wordt gefinancierd door belastingen die betaald worden door werkgevers- en werknemersbijdragen. Ook heeft de Belgische overheid hier bepaalde subsidies voor.
Een aanvullende verzekering in België
Verder kun je naast de verplichte basisverzekering er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij de HIZV ben je niet verplicht om nog extra aanvullen verzekerd te zijn, maar bij andere ziekenfondsen is dit helaas geen keuze meer. Sinds 2010 ben je bij de andere ziekenfondsen verplicht om jezelf aanvullend te verzekeren. Echter kiest men er in België toch ook vaak zelf voor om aanvullend verzekerd te zijn. Dit vanwege het feit dat aanvullende verzekeringen natuurlijk ook extra kosten vergoeden, zoals bijvoorbeeld brillen of tandheelkunde.
Is een zorgverzekering in België dan niet veel duurder?
In België zul je met ongeveer 13% van je bruto salaris moeten bijdragen aan het ziekenfonds. Ook werkgevers staan 15% tot 20% van salaris af. Wel kunnen eventuele kinderen gratis meeverzekerd worden.
Eigen bijdrage
Helaas worden gemaakte ziektekosten in België vaak niet 100% vergoed en wordt er vaak om een eigen bijdrage gevraagd. Een chronisch ziek iemand zal dus meer kosten hebben dan een gezond persoon. Deze kosten kunnen voor een chronisch ziek persoon jaarlijks best wel hoog oplopen. Verder zijn de medicijnen in België ook erg duur. Het is dan ook vrij algemeen bekend dat veel Belgen hun medicijnen over de grens in Nederland kopen, omdat dit voor hun veel goedkoper is.
Krijg jij een uitkering of pensioen in Nederland?
De sociale zekerheid in Nederland is goed geregeld. Wie er in Nederland werkt hoeft zich geen zorgen te maken wanneer zij gedwongen ontslagen worden of door hun gezondheid plots niet meer kunnen werken. Hierbij is het goed om te weten dat België ook haar eigen sociale zekerheid heeft en deze ook erg goed geregeld is. In België heb je dus ook gewoon uitkeringen, een Belgische kinderbijslag of een pensioen. Voor landen binnen de Europese Unie (EU) is dit natuurlijk vrij normaal.
Wanneer je in Nederland een uitkering ontvangt betekent dit niet dat je hier in het buitenland ook automatisch recht op hebt. Voor sommige uitkeringen gelden er binnen de EU uitzonderingen, maar hiervoor kun je het beste contact opnemen met het UWV of desbetreffende gemeente.
Internationale verhuisbedrijven
Een verhuizing binnen Nederland is al chaotisch en vaak stressvol, maar wanneer je vanuit een Nederlandse gemeente naar een Belgische gemeente gaat verhuizen is het allemaal net iets ingewikkelder. Een ander land betekent ook een andere aanpak. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed onderzoek doet naar internationale verhuisbedrijven. Deze bedrijven hebben niet alleen ervaring met verhuizingen, maar dus ook met verhuizingen naar het buitenland. Zij weten precies wat er moet gebeuren en zij zorgen met hun ruime ervaring er dan ook voor dat al jouw spullen veilig en zonder beschadigingen bij je nieuwe huis in België afgeleverd zullen worden. Zorg ervoor dat je dit wel op tijd doet, want zo een internationaal verhuisbedrijf moet natuurlijk wel de tijd hebben om de verhuizing goed in te plannen.
De kosten het inhuren van een internationaal verhuisbedrijf
De exacte prijzen voor het inhuren van een internationaal verhuisbedrijf zijn moeilijk in te schatten zonder enige achtergrondinformatie. De standaard kosten die er gemaakt moeten worden zijn bijvoorbeeld de brandstofkosten en de verhuizers die per uur betaald krijgen. Hiervoor moet het bedrijf bijvoorbeeld wel weten waar je naartoe verhuist, hoe groot je inboedel is, in wat voor woning je woont en hoeveel verhuizers hiervoor nodig zijn. Naast deze standaardkosten zijn er ook jouw persoonlijke wensen en behoeften. Kies jij er bijvoorbeeld voor om extra verhuizers in te huren of wil je er een in-//uitpakservice bij? Deze twee kleine voorbeelden kunnen de prijs al omhoogkrikken. Darom kun je het beste offertes aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven.
Vrijblijvende offertes aanvragen
Als tip geven wij je wel dat je het beste offertes kunt aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven, maar wij weten natuurlijk eigenlijk ook wel dat jij hier helemaal geen tijd voor hebt. Een emigratie is al druk en chaotisch genoeg, dus dan heb je toch eigenlijk helemaal geen tijd om te zoeken naar internationale verhuisbedrijven in jouw regio? En dan moet je ze ook nog allemaal mailen of bellen!
Hiervoor hebben wij bij Moova een oplossing bedacht. Zo kunnen we jou ook weer een beetje helpen bij je verhuizing en het allemaal een tikkeltje makkelijker maken voor je. Bij Moova kun je namelijk gemakkelijk online gratis offertes aanvragen. Dit doe je binnen 2 minuten en het is geheel vrijblijvend. Dit betekent dat je nergens aan vast zult zitten zolang jij hier geen toestemming voor geeft. Op deze manier krijg jij de gratis offertes zo snel mogelijk naar je toegestuurd via de mail en kun je deze op je gemak bekijken. Zo kun je kijken welk verhuisbedrijf jou het meeste aanspreekt en kun je hier een afspraak mee maken. Makkelijker kunnen wij het toch niet meer maken!?
Tot slot
Zoals je hebt kunnen lezen is het verhuizen naar België toch niet zo simpel als het lijkt. Ondanks het feit dat het land heel dichtbij Nederland ligt en men vaak denkt dat het allemaal wel makkelijk te regelen is heb je nu dus kunnen lezen dat er toch wel het een en ander geregeld moet worden. Misschien kun je voor jezelf een handige checklist maken van de zaken die je moet regelen wanneer je gaat verhuizen naar België. Zo zul jij goed voorbereid zijn en kan de emigratie lekker vlot verlopen!
Heb je nog vragen?
Zijn er nog andere onderwerpen waar jij over wilt lezen of heb je nog andere vragen met betrekking tot je emigratie naar België? Dan kun je ook altijd onze andere artikelen op de website raadplegen. Misschien dat je daar nog nuttige informatie kunt vinden voor jouw emigratie.
Verder wensen wij je natuurlijk heel veel succes en hopen wij dat jij je droom in België waar kunt maken.