Verhuizen naar België

Het is natuurlijk niet zomaar dat je denkt aan verhuizen naar België. Veel Nederlanders gaan er op stedentrip, vieren er vakantie in de Belgische Ardennen of rijden regelmatig even snel op en neer om er een hapje te eten of een middagje te winkelen. Het land is natuurlijk een buurland dat erg dichtbij Nederland ligt. Het op en neer rijden is dus zo gedaan.

België heeft vele mooie en historische steden. Een aantal steden zijn dan ook wereldberoemd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Gent en Brugge, maar vergeet ook het populaire Antwerpen of Brussel niet. Wil jij ook in België gaan wonen? Lees dan gauw verder.

Waarom wil iedereen verhuizen naar België?

België is niet te ver van huis. Het is dichtbij, dus je zit er zo. De taal zal ook geen groot probleem zijn, want ze spreken er Vlaams. Alhoewel, het ligt er natuurlijk aan in welke regio je van België gaat wonen, maar de meeste Nederlanders zitten toch vaker in het Vlaamse gedeelte. Het aanpassen zal minder energie kosten en ook de heimwee zal minder zijn als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een emigratie naar het zuiden van Italië. Verder biedt het land ons Nederlanders ook vele voordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld het het Belgische ziekenfonds en de lage huizenprijzen.

Een goede voorbereiding

Een verhuizing naar België is natuurlijk ook gewoon een grote verhuizing. Veel mensen denken er vaak makkelijk over, omdat je binnen no time in België zit. Helaas zul je er dan gauw achterkomen dat dit niet waar is. Doe daarom goed onderzoek naar het land, de cultuur en kijk bijvoorbeeld of er een sociale zekerheid is waarop je altijd terug zou kunnen vallen. Is er bijvoorbeeld een Belgische kinderbijslag? Zijn er sociale verzekeringen? Kijk ook goed naar wat je allemaal van tevoren moet regelen en welke zaken je bij aankomst in België moet regelen. Wanneer je alles weet zulk kun je ook zorgeloos verhuizen.

Officiële documenten

Er zijn een aantal belangrijke zaken die je voor je emigratie goed op orde moet hebben. Je gaat namelijk naar België verhuizen, dus je wilt straks niet tegen problemen aanlopen. Voordat je gaat emigreren is het daarom handig dat je al je documenten goed nakijkt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je paspoort/ID-kaart of je Nederlandse rijbewijs. Zijn deze nog geldig of verlopen ze binnenkort? Moet je deze nog vervangen voordat je verhuist? De documenten moeten namelijk nog wel een tijd in België geldig zijn. Deze heb je namelijk voor een aantal zaken nodig wanneer je naar België gaat emigreren.

Zorgverzekeringen

Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland moet je ook kijken naar je Nederlandse zorgverzekering. Deze dien je namelijk op te zeggen, want dit is bij een emigratie door de Nederlandse overheid verplicht. Veel mensen regelen hun zaken met betrekking tot hun zorgverzekering niet van tevoren en lopen daardoor later tegen problemen aan. In België wonen betekent dus ook in België verzekeren.

Corona in België

Vroeger kon je gemakkelijk naar het buitenland reizen of emigreren, maar tegenwoordig is dat toch een tikkeltje moeilijker. Er zijn allerlei extra zaken bijgekomen die je goed moet checken voordat je überhaupt een ticket kunt kopen voor een vakantie naar het buitenland. Laat staan wanneer je wilt gaan emigreren.

Inreisvoorwaarden België

Het aantal extra praktische zaken dat erbij is gekomen heeft natuurlijk te maken met COVID19. De coronapandemie heeft de wereld een paar jaar in zijn greep gehad en hierbij hebben ook bijna alle landen wereld de nodige regels en maatregelen moeten nemen. Ook voor het reizen naar België zijn er bepaalde eisen waaraan je moet voldoen.

CoronaCheck-app

Je kunt je Nederlandse CoronaCheck-app ook gebruiken om België in te reizen. Dit is het geval met alle lidstaten van de Europese Unie. In je app kun je een QR-code aanmaken door het toevoegen van een vaccinatie-, test- of herstelbewijs.

Bij een verblijf langer dan 48 uur

Wanneer je in België aankomt dien je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF)  in te vullen. Ook moet je kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Ben je niet gevaccineerd? Dan dien je een negatieve PCR- of antigeentest te tonen. De PCR-test mag niet langer dan 72 uur geleden afgenomen zijn en de antigeentest mag niet langer dan 36 uur geleden afgenomen zijn. Ook kun je een herstelbewijs laten zien die maximaal 180 dagen voor je aankomst is afgegeven.

Bij een verblijf korter dan 48 uur

Wanneer je op doorreis bent of minder dan 48 uur in België verblijft hoef je geen PLF te laten zien. Ook heb je geen coronabewijs nodig. Wel gelden er bepaalde uitzonderingen op deze regels:

  • Wanneer je met het vliegtuig of per boot België inreist
  • Wanneer je met de trein of bus België inreist
  • Wanneer je de afgelopen 14 dagen in een heel hoogrisicogebied bent geweest

Let op!

Het is wel zo dat er plaatselijk aanvullende maatregelen kunnen zijn. Veel gemeenten en provincies vragen bijvoorbeeld om de Covid Safe Ticket (CST) wanneer je een restaurant of evenement wilt bezoeken. Deze tickets is eigenlijk net als het coronabewijs in Nederland.

Als gouden tip willen we je meegeven dat het altijd verstandig om de actuele informatie omtrent COVID19 in België goed in de gaten te houden. Net als in andere landen veranderen de regels en maatregelen in België regelmatig, dus het is belangrijk om je hier van te voren goed over te informeren.

Regel je belastingen goed

Het is erg belangrijk dat je jouw Nederlandse belastingen altijd goed regelt. Ook wanneer je gaat verhuizen naar België. Bij het verhuizen naar België kunnen belastingzaken soms wat verwarrend zijn, omdat veel mensen in Nederland blijven werken. Wanneer je in Nederland blijft werken heeft dit natuurlijk wel invloed op je belasting in België. Ga je wel in België werken of studeren? Dan moet je ervoor zorgen dat je de zaken bij het FOD financiën goed regelt.

Een uitkering ontvangen in België

Veel van de uitkeringen in Nederland mogen niet of niet zomaar meegenomen worden naar het buiten. Ja, binnen de lidstaten van Europese Unie zijn de regels wel wat soepelers, maar ook in dit geval moet je goed opletten.Om je een aantal voorbeelden te geven: uitkeringen op basis van de participatiewet of andere belastingregelingen moeten niet meegenomen worden. Ook uitkeringen op basis van de Toeslagenwet niet.

Een Wajong-uitkering mag in de eerste instantie ook niet worden meegenomen naar het buitenland, maar bij deze uitkering zijn er dus wel weer uitzonderingen mogelijk. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met het UWV. Op hun website kun je hierover ook veel handige informatie vinden.

Krijg je een uitkering van de Nederlandse gemeente? Dan kun je in dit geval het beste contact opnemen met de gemeente om te vragen hoe het zit met het ontvangen van je uitkering na een emigratie.

Kinderbijslag

Voor kinderbijslag en kinderopvangtoeslag gelden er ook speciale regels. Voor vragen hierover kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Een WW-uitkering en emigreren

Wanneer je binnen de Europese Unie gaat emigreren kun je jouw WW-uitkering voor maximaal 3 maanden meenemen. Wil je hier meer informatie over? Dan kun je ook hiervoor het beste contact opnemen met het UWV.

Pensioen

Wanneer je gaat emigreren moet je natuurlijk niet je pensioen vergeten. Het is toch iets wat je in de toekomst misschien nodig zult hebben. Wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland wordt er gekeken naar hoelang je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Ook moet je hierbij goed kijken naar jouw eigen pensioenfonds. Neem in het geval van onduidelijkheden of vragen daarom contact op met je

Heb ik een internationaal verhuisbedrijf nodig?

Zoals uitgelegd is het verhuizen naar België een hoop werk en vraagt het ook om de nodige voorbereidingen. Als je echt wilt kiezen voor zorgeloos verhuizen is het verstandig om op zoek te gaan naar een van de vele internationale verhuisbedrijven. Zo een verhuisbedrijf heeft professionele verhuizers die veel ervaring hebben met mensen die in het buitenland gaan wonen. Zullen jouw inboedel veilig en zonder problemen naar je nieuwe woonplaats verhuizen.

Hoeveel kost het verhuizen naar België?

Wanneer je gaat emigreren wil je natuurlijk wel je inboedel meenemen. Het verhuizen naar een ander land kan voor extra kosten zorgen. Helaas is het dan ook erg moeilijk om de exacte prijzen te berekenen voor een verhuizing naar het buitenland. De reden hiervoor is dat het gewoonweg erg moeilijk is om een prijsindicatie te geven van een verhuizing zonder enige achtergrondinformatie. Dit komt vanwege het feit dat de kosten voor een verhuizing flink afhangen van wat jouw wensen zijn.

Meerdere factoren die de prijs kunnen bepalen zijn bijvoorbeeld de grote van je inboedel, waar je in België gaat wonen en of je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van extra services zoals een in- uitpakservice. Maak voor jezelf daarom een handige checklist en kijk goed naar jouw persoonlijke situatie. Wil je bijvoorbeeld je auto meenemen? Of vervoeren de verhuiswagens alles? Heb je bepaalde vergunningen nodig? Of regelt het verhuisbedrijf deze?

Gratis offertes ontvangen

Voor het verhuizen naar België kun je gratis offertes aanvragen. Je kunt deze offertes bij verschillende verhuisbedrijven aanvragen om zo een goed overzicht te krijgen van wat de gemiddelde kosten zijn voor het verhuizen van jouw inboedel. Wij begrijpen dat jij natuurlijk geen tijd hebt om elk verhuisbedrijf in Nederland te bellen of mailen. Daarom willen wij jou graag een handje helpen.

Moova – vrijblijvende offertes

Bij Moova kun je online gemakkelijk vrijblijvende verhuisoffertes aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven. Op deze manier kost verhuizen je verder ook niks extra’s.Dit kost je 2 minuten van je tijd, maar zo kun jij wel op je gemak de offertes bekijken en de juiste keuze maken. Heb je een verhuisbedrijf gevonden die jou aanspreekt? Dan kun je daar contact mee opnemen en samen alles doornemen en afspreken.

Tot slot

Emigreren naar België. Ondanks dat het land erg dichtbij Nederland ligt is toch nog wel een grote verhuizing. Wij hopen dat je via het juiste verhuisbedrijf hebt kunnen vinden voor jouw verhuizing naar België en wij hopen natuurlijk ook dat wij je een beetje wegwijs hebben kunnen maken met onze artikelen.

Heb je nog vragen?

Is alles nu duidelijk of heb je misschien behoefte aan wat meer informatie? Dan kun je natuurlijk ook altijd op onze website rondkijken. Wij hebben namelijk nog heel veel meer artikelen die jou op weg kunnen helpen tijdens je emigratie naar België.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer