Verhuizen naar België voor- en nadelen

Uit onderzoek van de Nederlandse overheid is gebleken dat veel Nederlanders naar België verhuizen. Het land heeft veel voordelen en het is ook daarom dat veel Nederlanders in België wonen. Natuurlijk heeft het land net als alle andere landen ook zo zijn nadelen. In dit artikel willen wij beide kanten belichten waardoor wij je misschien een beetje kunnen helpen met de juiste keuze maken. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf?

 
VERHUIZEN NAAR BELGIE
 
Selecteer een geldig formulier

Naar België verhuizen

Een ding wat zeker is, is dat je natuurlijk niet zomaar naar België gaat verhuizen. Hierbij spelen natuurlijk meerdere factoren mee. Het komt ook weleens voor dat mensen die gaan wonen in België gewoon in Nederland blijven werken. Sommigen emigreren weer liever ‘helemaal’ en gaan ook gewoon werken in België. Misschien ben jij ook iemand die in Nederland blijft werken? Dan moet je wel je zaken met betrekking tot de belastingdienst in Nederland én België goed op orde hebben. Het is nu eenmaal zo dat zo een situatie nogal verwarrend kan zijn voor de instanties en hierdoor sommige dingen een beetje fout kunnen lopen. Dit komt natuurlijk niet altijd voor, maar zorg dat je dit goed in de gaten houdt.

Maar waarom emigreren naar België?

Zoals eerder aangegeven willen wij je een goed beeld geven van de voor- en nadelen van een emigratie naar België. Je gaat natuurlijk wel de Nederlandse grens over en hierbij staat tegenover dat je het wel voor een goede reden doet. Misschien moet het land voor jou zelfs aan bepaalde eisen voldoen, want we kunnen wel met zekerheid zeggen dat er een aantal dingen veranderen na je emigratie.

Er zijn veel redenen waarom mensen emigreren naar België. De een vind het zorgsysteem in Nederland niet meer goed en wil zo snel mogelijk van zijn/haar Nederlandse zorgverzekering af. België heeft in dit geval een publieke ziekenfonds. En de ander vindt de vaste lasten in België weer aantrekkelijk, omdat je in België per maand veel minder kwijt bent voor je auto Hierbij verruilen zij graag hun Nederlandse kenteken in voor en Belgisch kenteken. Dit soort dingen zijn belangrijk voor mensen, maar ook andere dingen. Wat jij in jouw geval belangrijk vindt moet je voor jezelf goed uitvogelen. In dit artikel proberen wij je hier dan ook bij te helpen.

Voordelen van het verhuizen naar België

België is een prachtig land en heeft hierdoor veel voordelen. Misschien ken jij deze al, omdat je het land al vaker hebt bezocht. Misschien ken je ze nog niet en vertellen wij je wat nieuws. Wat het is ook, lees gauw verder voor de voordelen van het emigreren naar België.

De Belgische natuur

Met stipt op nummer 1 hebben wij gekozen voor de prachtige natuurlandschappen van het land. Als je België in de eerste instantie binnenrijdt zul je dit niet snel verwachten, maar rij je een stuk verder? Dan kom je al snel bossen en bergen tegen. Een bekend voorbeeld waar veel Nederlanders komen zijn dan ook de Belgische Ardennen. Hier zul je ook veel wilde dieren zoals herten, vossen en zwijnen tegenkomen. Het is waarschijnlijk door de mooie natuur in het Belgische land dat buitensport enorm populair is. Daarom kun je in de Ardennen bijvoorbeeld ook fietsen, wandelen of in de zomer zelfs zwemmen in de mooie beekjes.

De officiële talen

Wanneer Nederlanders verhuizen verdiepen zij zich vaak in de taal en cultuur van een land. Wat erg mooi is meegenomen wanneer jij in België gaat wonen is dat het grootste deel van de bevolking Nederlands spreekt. Vaak ook wel Vlaams genoemd, maar officieel is het dus ‘gewoon’ Nederlands. Dit is natuurlijk erg handig voor wanneer je eenmaal in België woont. In België spreekt ongeveer 60% van de bevolking Nederlands. Dit is dan in het Vlaamse gedeelte. Dit maakt het emigreren natuurlijk wel een stuk makkelijker. In Wallonië, het zuidelijke gedeelte wordt Frans gesproken en de hoofdstad Brussel is tweetalig. Verder wordt er in de grensgebieden in het oosten van het land Duits gesproken. België kent dus 3 officiële talen. Het Nederlands, Frans en Duits.

Echte Bourgondiërs

Belgen staan erom bekend echte Bourgondiërs te zijn. Lekker uitgebreid dineren of een lekker wijntje bij de lunch. Ook begint het aperitiefje rond 17:00 meestal met een borrel. Denk hierbij aan een lekker Belgisch biertje. Wanneer je er net woont zul je er of aan moeten wennen of je zult genieten van een heerlijk vakantiegevoel, omdat wij Nederlanders dit natuurlijk helemaal niet gewend zijn.

De Belgische keuken

België heeft wereldberoemde chefs en daardoor hebben zij ook veel restaurants met Michelin-sterren. De Belgische koks gebruiken ook vaak lokale producten, omdat België zeer goede kwaliteitsproducten te bieden heeft. Voorbeelden van deze goede lokale producten zijn de bekende verse mosselen en garnalen. Het varkensvlees en beroemde groenten zoals asperges. Elke streek in België heeft ook zo speciale elementen in de eigen keuken. Denk aan vis in de streken aan zee of vers wild in de Ardennen.

Wereldberoemde Belgische producten

Verder kennen we natuurlijk ook allemaal het Belgisch bier, de chocolade en natuurlijk de frietjes! Zoals je kunt lezen kun je maar beter snel na je verhuizing een Belgische bankrekening openen met veel spaargeld, want je zult zeker wel lekker gaan genieten van het leven en eten in het land.

De woningmarkt

Wanneer je een woning in België vergelijkt met Nederland zal een ding je meteen opvallen en dat is de lage woningprijs. De huizen zijn er een stuk goedkoper waardoor veel Nederlanders ervoor kiezen om een huis in België te kopen. Niet alleen zijn de kosten een stuk lager, maar als je in België wilt wonen krijg je eigenlijk ook meer voor je geld. In Nederland kun je met een bepaald bedrag bijvoorbeeld een klein rijtjeshuis kopen terwijl je in België met hetzelfde bedrag waarschijnlijk een vrijstaand huis kunt kopen. Ook zijn er minder vergunningen nodig wanneer jij je huis wilt verbouwen, dus heb jij zo ook meer vrijheid om je droomhuis te realiseren. Ook moeten we zeggen dat het ook ligt aan de Belgische gemeente waarin je gaat wonen. De een is natuurlijk duurder dan de ander. Bij ons is de ene Nederlandse gemeente natuurlijk ook duurder dan de ander. Als je hier meer informatie over wilt kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een Belgische makelaar.

Nadelen van het verhuizen naar België

Zoals je hebt kunnen lezen heeft het wonen wonen in België zo zijn voordelen. Wel heeft het land zoals ieder ander land ook haar nadelen. Lees daarom gauw verder om wat meer te weten te komen over de nadelen van het wonen in België.

De Belgen en belastingen

Nederlanders denken altijd dan de Nederlandse belastingen niet fijn zin, maar zij kennen waarschijnlijk de Belgische belastingen nog niet. Qua belastingdruk staat België in Europa namelijk wel in de top 10 qua belastindruk. In België zijn er vier schijven. Op de eerste schijf gaat het om een inkomen tot €12.540. Hierbij betaal je 25% belasting. De tweede schijf gaat om een inkomen van het eerdergenoemde tot €23.900. Hierbij betaal je dan 40% belasting. Verdien je nog meer tot een bedrag van €41.360? Dan betaal je 45% belasting. Bij bedragen boven het laatstgenoemde bedrag wordt er 50% belasting betaald. Zoals je kunt zien beland je in België al snel in een hogere belastingschijf. Misschien kan het dus gebeuren dat je de Nederlandse belastingdienst zelfs nog gaat missen!

De officiële talen

Ja, ja. Dit staat ook in onze lijst met voordelen. Het is natuurlijk erg fijn dat er in het grootste deel van België Nederlands wordt gesproken. Wat je niet moet vergeten is dat dit wel het Vlaams is. Als Nederlanders denken we dat het dan makkelijk te begrijpen is, maar bepaalde dialecten en accenten die in sommige gebieden gesproken worden maakt de taal soms onbegrijpbaar voor ons Nederlanders. Natuurlijk zal men langzamer praten en je proberen te helpen, dus dit kan nog best goed komen. Verder staat het ook in dit lijstje, omdat er in Wallonië vooral Frans wordt gesproken en in een klein gebied in het oosten weer Duits. Heb je geen kennis van deze talen? Dan wordt het inburgeren ook wat moeilijker.

Het weer

Misschien heb je al eerder een aantal steden in België bezocht en weet je dat het weer soms niet zo lekker kan zijn. Eigenlijk is het heel erg te vergelijken met Nederland. Veel mensen emigreren vaak naar een wat warmer land met een zacht klimaat, omdat we dit in Nederland natuurlijk niet hebben. Ben jij ook op zoek naar lekker weer en een zacht klimaat? Dan ben je in België helaas niet aan het goede adres. Het land heeft net als Nederland relatief koude zomers en milde winters. Verder kan ook net als thuis in Nederland erg wisselvallig zijn. Máár misschien ben jij een herfst/wintertype en ben jij gek op het Nederlandse weer? Dan hebben wij natuurlijk helemaal niks gezegd!

Ieders persoonlijke situatie

Wanneer je gaat emigreren kun of moet je alle factoren goed bekijken om een goede overweging te kunnen maken. Een handige checklist voor jezelf maken zou hierbij een goed idee zijn. Kijk hierbij naar wat je wilt veranderen, wat jouw verwachtingen zijn en wat jij met deze stap in je leven wilt bereiken.

Verder is verhuizen naar België natuurlijk een grote stap. Veel mensen vinden het ook eng, want hoe ga je in een nieuw land een nieuw leven opbouwen? Nieuwe vrienden maken? Wij willen je als tip meegeven dat je wel echt je best moet doen om een sociaal leven op te bouwen na een verhuizing naar het buitenland. Dit zal in het begin misschien wat energie kosten, maar je doet het uiteindelijk wel voor een goed doel!

Internationale verhuisbedrijven

Verder heb je natuurlijk ook een verhuisbedrijf nodig om je inboedel te kunnen verhuizen naar het buitenland. Bij een verhuizing naar België is het wel belangrijk dat je op zoek gaat een internationaal verhuisbedrijf. Deze hebben vaak ruime ervaring met verhuizingen naar het buitenland en weten hierdoor precies wat zij nodig hebben en moeten doen om jouw verhuizing in goede banden te leiden. Ook de verhuizers die bij deze bedrijven werken weten precies hoe alles in zijn werk gaat.

Hoeveel kost het verhuizen naar België met een internationaal verhuisbedrijf?

Voor een internationaal verhuisbedrijf is het erg moeilijk om de exacte prijzen voor een verhuizing naar het buitenland te berekenen zonder enige informatie over jouw verhuizing. Bij een verhuizing zijn er namelijk een aantal zaken waar men geen invloed op heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de brandstofkosten, de grootte van jouw inboedel en de bereikbaarheid van jouw woning. Verder zijn er ook weer wel kosten die niet per se nodig zijn om te maken, maar die jouw verhuizing wel een stuk makkelijker kunnen maken. Dit wil je meestal wel wanneer je gaat verhuizen. Enkele voorbeelden van deze kosten zijn extra verhuizers inhuren, een handyman inhuren of een in-/uitpakservice.

Offertes aanvragen bij meerdere verhuisbedrijven

Wij begrijpen dat je natuurlijk wel een prijsberekening wilt van jouw verhuizing naar België en daarom raden wij je ook aan om verhuisoffertes aan te vragen bij meerdere verhuisbedrijven. Wel moet je hier goed bij opletten, want dit is niet altijd gratis en soms zul je ook meteen aan overeenkomsten vastzitten waar je helemaal niet op zit te wachten.

Vraag gratis offertes aan bij Moova

Bij Moova kun je voordat je gaat verhuizen en wonen in België gemakkelijk bij meerdere internationale verhuisbedrijven gratis offertes aanvragen. Het goede van deze service van Moova is niet alleen dat het aanvragen van deze offertes gratis is, maar je het is ook geheel vrijblijvend. Dit betekent dat je bij de aanvraag nergens aan vast zult zitten behalve als je hier zelf natuurlijk later voor kiest. Het invullen van je gegevens op de website duurt maximaal 2 minuten en vervolgens zul je zo snel mogelijk de offertes ontvangen. Hierna kun je op je gemak kijken naar welk verhuisbedrijf jou het meeste aanspreekt en dan kan kun je hier vervolgens afspraken maken. Hoe makkelijk is dit eigenlijk!?

Tot slot

We hopen dat we je met dit artikel een beetje hebben kunnen helpen. Verder willen wij je ook meegeven dat het erg belangrijk is om zelf nog extra onderzoek te doen naar het wonen in België. Kijk bijvoorbeeld goed naar de sociale zekerheid in het land en de sociale verzekeringen. Heb je kinderen? Kijk dan ook goed naar een eventuele Belgische kinderbijslag. Hebben zij dit eigenlijk wel? Is het een acceptabel bedrag? Ook andere praktische zaken zijn belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer je een Belgisch rijbewijs zou moeten aanvragen. Veel van deze vragen beantwoorden wij ook in de andere artikelen op onze website. Kijk dus gerust even rond!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer