De gezondheidszorg in Engeland is erg goed geregeld. Dit is natuurlijk wel fijn om te weten wanneer je gaat verhuizen aangezien je Nederlandse zorgverzekering bij een verhuizing naar het buitenland niet meer geldig is. Tenzij je natuurlijk een internationale zorgverzekering afsluit. Maar is dit wel nodig bij een verhuizing naar Engeland? Wil je ook meer weten over de Engelse gezondheidszorg? Lees dan gauw verder.
De Engelse zorgverzekering
Er is een enorm groot verschil tussen de Nederlandse basisverzekering en Engelse National Health Service (NHS) zorgverzekering. In Engeland spreekt men niet over een verzekeringsplicht, omdat iedere inwoner recht heeft op gratis gezondheidszorg. Bij dit beginsel kun je dus al zien dat Engeland heel anders dan Nederland werkt met betrekking tot het ziekenfonds.
National Health Service (NHS)
Het Verenigd Koninkrijk heeft twee zorgstelsels. De eerste is het bekende National Health Service (NHS). Naast deze verzekering kun je ook gebruik maken van een particuliere ziektekostenverzekeraar, maar dat is een persoonlijke keuze.
NHS als publieke zorgverzekering
De NHS wordt beheerd door de staat en wordt voornamelijk gefinancierd met belastinggeld. Op deze manier kan iedereen worden voorzien van een basis zorgverzekering met ziekenhuisdekking. Je hebt als Brit eigenlijk geen ziektekosten, omdat je dus gratis toegang hebt tot primaire zorg. Wil je een particuliere verzekering? Dan kun je deze zelf afsluiten. Sommige Britten vinden het fijn om ook een particuliere verzekering te hebben, omdat ze liever geen lange wachtlijsten hebben. Deze heeft de NHS helaas wel.
Extra particuliere zorgverzekering
De NHS is een gratis ziektekostenverzekering. Dit betreft dan ook alleen een basisverzekering. Naast deze ziektekostenverzekering kun je zoals eerder uitgelegd dus een particuliere verzekering afsluiten. Deze verzekeraars dekken dan ook de extra kosten voor bijvoorbeeld de tandarts. Toch is deze vorm van verzekeren niet erg populair onder de Engelsen en maken zij liever gebruik van de NHS.
Zoals eerder uitgelegd zijn de wachtlijsten voor medische zorg tegenwoordig erg lang waardoor men wel steeds vaker de overstap maakt naar de private zorg. Op deze manier kun je dan sneller terecht in een privé-kliniek.
Nederlandse zorgverzekering
Wanneer je in het buitenland gaat wonen kun je niet in Nederland verzekerd blijven. Je bent tijdens vakanties in Europa natuurlijk wel gewoon verzekerd met je Europese verzekeringspas (EHIC), maar bij een emigratie gelden er natuurlijk andere regels en je wilt natuurlijk wel gewoon recht blijven hebben op medische zorg. Ook is de EHIC-pas na vervaldatum niet meer geldig in Engeland. Dit natuurlijk vanwege de Brexit.
Let op!
Wanneer jij vanuit Nederland een pensioen of uitkering krijgt blijft de Nederlandse staat verantwoordelijk voor jou. Zij zijn dan ook verplicht om te betalen voor jouw zorgkosten.
Praktische info
Zoals je hebt kunnen lezen is het wonen/werken in het buitenland toch allemaal anders dan in Nederland. Zo een ander land heeft haar dingen natuurlijk altijd anders geregeld. Ook gelden er andere regels voor bijvoorbeeld het vinden van een huisarts of een bezoek aan de tandarts. Ook krijg je in Engeland een NHS-pas.
Huisartsen
In Engeland heet een huisarts ‘general practioner’ (GP). Veel van deze huisartsen werken in een groepspraktijk. Deze praktijken zijn niet alleen groter dan Nederlandse huisartspraktijken, maar er wordt ook veel meer gedaan door de huisarts. In Nederland gaan we alleen voor controles of klachten naar de huisarts en worden hierna vaak doorgestuurd naar een specialist.
In Engeland kan niet alleen iedereen aanspraak maken op medische zorg, maar dit kunnen ze ook te allen tijde. Of het nou ’s nachts of in het weekend is, je hebt altijd toegang tot de zorg. Je mag ook zelf je huisarts kiezen voor het gezin, dus kun je je overal inschrijven. Soms zijn alle gezinsleden patiënt bij een praktijk en soms bij verschillende praktijken.
Tandartsten
Met je NHS-pas kun je jezelf ook bij de tandarts inschrijven. Kleine ingrepen zijn gratis, maar de wat uitgebreide behandelingen dien je zelf te betalen. Tandheelkunde is dan ook een een van de weinige dingen waar je zelf voor moet betalen. Een private verzekeraar zal deze kosten waarschijnlijk wel dekken.
Uitkering
Een uitkering die jij in Nederland ontvangt mag je niet altijd meenemen naar het buitenland. Wanneer je binnen de Europese Unie verhuist zijn de regels wel wat soepeler dan wanneer je naar buiten deze gebieden verhuist. Engeland heeft vanwege de Brexit weer andere specifieke regels en daarom verwijzen wij je hiervoor door naar het UWV of desbetreffende gemeente wanneer het een bijstandsuitkering betreft. Wij weten jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet en zij kunnen je hierbij beter van dienst zijn.
Welke uitkering mag je zeker niet meenemen?
Er zijn meerdere uitkeringen die je niet mee mag nemen naar het buitenland. Dit zijn uitkeringen op basis van de participatieweg of enige andere bijstandsregelingen. Daarom verwijzen wij je in het geval van een bijstandsuitkering ook door naar de gemeente. Die kan dit natuurlijk duidelijker uitleggen. Ook een uitkering op basis van de Toeslagenwet en een Wajong-uitkering kun je niet meer ontvangen wanneer je in het buitenland woont.
Voor een Wajong-uitkering gelden er wel speciale uitzonderingen en hierbij verwijzen wij je ook weer graag door naar het UWV om te kijken welke regels er voor jou gelden.
Een WW-uitkering
Wanneer je naar een van de lidstaten van de Europese Unie (EU) emigreert kun je jouw WW-uitkering voor maximaal 3 maanden meenemen. Echter, behoort Engeland helaas niet meer tot de EU en is het tegenwoordig alleen een verdragsland. Hierover kun je ook het beste contact opnemen met het UWV zodat ze jou precies alles kunnen uitleggen met betrekking tot het ontvangen van je WW-uitkering in Engeland.
Pensioen
Om een pensioen in het buitenland te kunnen ontvangen moet je ook goed kijken naar wat er voor jou van toepassing is. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken naar hoelang je eigenlijk in Nederland gewoon en gewerkt hebt. Ook het land waar je naartoe verhuist heeft hier invloed op. Met vragen over je pensioen kun je het beste contact opnemen met je eigen pensioenfonds of met de Sociale Verzekeringsbank. https://www.svb.nl/nl/
Tot slot
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het zorgsysteem in Engeland erg goed geregeld en hoef jij je hier eigenlijk geen zorgen om te maken. Wel moet je opletten dat je in Nederland alles goed afsluit.
Als je echt hebt besloten om in Engeland te gaan wonen en je hebt uitgeschreven bij de gemeente dan moet je bijvoorbeeld niet vergeten om je zorgverzekering bij de Nederlandse zorgverzekeraar op te zeggen. Wanneer je na je emigratie per ongeluk in Nederland verzekerd blijft kan dit namelijk gevolgen hebben voor je portemonnee en dit wil je natuurlijk niet.
Heb je nog vragen?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website lezen. Wie weet kun je daar de antwoorden op jouw vragen wel vinden.