Huis ontruimen in welke gevallen?

In Nederland komen we tegenwoordig steeds vaker een huisontruiming tegen. Dit heeft natuurlijk zo zijn eigen redenen en in dit artikel leggen wij je graag uit waarom dit zo is. Ook leggen wij je uit wat er precies moet gebeuren bij een huisontruiming, want dit blijkt toch nog heel erg onduidelijk te zijn voor mensen.

Verder hebben de omstandigheden natuurlijk ook invloed op een huisontruiming. Soms betreft het bijvoorbeeld een overlijdensgeval. Dit kan erg zwaar zijn voor de nabestaanden. In deze periode willen de familie, vrienden of kennissen van de overledene natuurlijk helemaal niet het huis van een dierbare leeghalen.

Huisontruiming tijdens verhuizing

In andere situaties, bijvoorbeeld bij een verhuizing, is dit natuurlijk weer helemaal niet het geval. Verhuisbedrijven moeten zich dus goed voorbereiden op het contact met de klanten tijdens een ontruiming, want zoals je kunt zien heeft iedereen een andere benadering nodig.

Wanneer is een woningontruiming nodig?

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende redenen om een huis te ontruimen. De omstandigheden bepalen ook vaak wanneer iemand een professioneel bedrijf inhuurt. Verder moet je niet vergeten dat een huisontruiming vaak om een professionele aanpak vraagt. Het kan zoals je eerder hebt kunnen lezen mentaal erg zwaar zijn voor mensen, maar fysiek is het ook enorm zwaar.

Ervaren verhuizers hebben vaak niet alleen de nodige expertise en ervaring voor de klus, maar zij beschikken ook over de speciale materialen die nodig zijn bij een ontruiming. Hierover later meer.

Huis ontruimen perfect tijdens verhuizing

Laten we verder gaan over waarom er soms een ontruiming nodig is. Soms hebben mensen jarenlang spullen opgespaard in hun zolder of garage en wanneer er dan een verhuizing aanbreekt hebben zij geen idee waar zij moeten beginnen. Vaak willen zij deze spullen dan ook niet meeverhuizen.

Bedrijfsontruiming

Ook komt het weleens voor dat wij door bedrijven gebeld worden. Deze zijn dan failliet gegaan of hebben net een overname meegemaakt waardoor het pand zo snel mogelijk ontruimd moet worden. Wel is een bedrijfsontruiming een stuk zwaarder, omdat het vaak grote en zware spullen zijn die uit het pand gehaald moeten worden.

Huis leeghalen na overlijden

Een andere situatie wat helaas vaker voorkomt dan wij willen is het overlijden van een dierbare. Dit is dan niet zomaar iemand die gaat verhuizen en het is dan ook onwijs zwaar voor de nabestaanden. Zij moeten op het laatste moment van alles regelen en dan moeten zij er ook nog voor zorgen dat zij het huis leeghalen. Een ouderlijk huis heeft vaak ook heel veel spullen. Hier is dus niet altijd de kracht of tijd voor. De nabestaanden willen zich in zo een periode vaak focussen op bijvoorbeeld de uitvaart. Zo is er ook meer rust voor de familie.

Huisontruimers inhuren

Vanwege de eerder genoemde redenen en nog veel meer kiezen mensen er dus voor om een ontruiming uit handen te geven. Zo hoeft er niet mer nagedacht te worden over hoe het allemaal uitgevoerd en gedaan moet worden en wordt op deze manier enorm veel frustratie voorkomen. Een huis moet namelijk wel zo snel mogelijk ontruimd worden zodat je niet nog een extra maand huur hoeft te betalen. Een ontruimingsbedrijf staat dan ook graag voor je klaar om deze klus uit handen te nemen.

Huis ontruimen: veelgestelde vragen

Er zijn veel vragen omtrent huis ontruimen wat betreft de verantwoordelijkheid, kosten en werkzaamheden. Hieronder volgen de meestgestelde vragen bij huis ontruimen.

Wie is er verantwoordelijk voor een woningontruiming?

Wie er verantwoordelijk is voor een woningontruiming ligt natuurlijk aan de situatie. Ga je verhuizen? Dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Betreft het een uitzetting? Dan is dit vaak de gemeente of deurwaarder. In een overlijdensgeval zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het opleveren van de woning. Wij zeggen schoon opleveren, omdat alles in de nieuwe woning ook echt verwijderd moet worden en in originele staat moet zijn bij oplevering. De nieuwe woning moet namelijk direct klaar zijn voor de nieuwe huurder om er zijn/haar intrek te nemen.

Wat moet er tijdens een woningontruiming gebeuren?

Zoals we eerder hebben uitgelegd moet er wel het een en ander gebeuren tijdens een woningontruiming. Men denkt namelijk vaak dat een huis ontruimen alleen een huis leeghalen is. Niks is minder waar. Het is een arbeidsintensieve klus die vraagt om de nodige ervaring.

Huisontruiming: een stappenplan

Hieronder volgt een stappenplan die je kunt gebruiken bij het ontruimen van een huis. Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je geen belangrijke stappen overslaat en met meer hoofdpijn komt te zitten.

Stap 1. Het huis ontruimen zelf

We beginnen inderdaad met het huis leeghalen. De complete inboedel moet hierbij uit de woning verwijderd worden. Soms wil men alles laten afleveren bij de afvalpunten, soms wil men het doneren aan goede doelen, maar soms kan een ontruimingsbedrijf de inboedel ook opkopen.

Stap 2. Herstelwerkzaamheden aan de woning

Vaak weten mensen niet dat er bij een ontruiming ook herstelwerkzaamheden horen. Dit kunnen wat kleinere werkzaamheden zijn zoals bijvoorbeeld het vullen van gaten in de muren of eventuele beschadigingen aan de muren wegwerken. Ook extra werkzaamheden zoals bijvoorbeeld kastjes en plankjes die door de bewoner aangebracht zijn en nu verwijderd moeten worden. Dit reparaties zijn wel klein, maar moeten wel met de nodige aandacht uitgevoerd worden. Er mogen namelijk geen nieuwe beschadigingen ontstaan.

De wat grotere werkzaamheden zijn bijvoorbeeld lampen, gordijnen en vloerbedekking verwijderen. De vloeren moeten bijna altijd verwijderd worden, omdat dit vaak wordt geëist door de verhuurder. De woning moet namelijk kaal opgeleverd worden.

Stap 3. Reinigingswerkzaamheden aan de woning

De reinigingswerkzaamheden kunnen natuurlijk pas beginnen wanneer de woning helemaal leeg en hersteld is. De badkamers, keuken en wc’s worden hierbij grondig gereinigd. Zo kan de woning bezemschoon opgeleverd worden aan de verhuurder.

Waardevolle spullen in de woning

Een ontruimingsbedrijf kan een ontruiming uit handen nemen. Ook in het geval van waardevolle spullen. Veel mensen vragen zich af of die namelijk kan. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je jouw huis laat ontruimen door een professioneel ontruimingsbedrijf. Zij zullen op een respectvolle manier met de spullen omgaan.

Je kunt altijd zelf je wensen aangeven bij het bedrijf en indien nodig zelf aanwezig zijn tijdens de ontruiming.

Discreet te werk gaan

Wanneer je twijfelt omdat je je zorgen maakt over de spullen in de woning kun je natuurlijk ook van tevoren gerust contact opnemen met het desbetreffende bedrijf. Deze bedrijven zijn namelijk erg discreet, omdat zij vaak te maken krijgen met belangrijke spullen of documenten. Misschien kun je vragen om samen naar de waardevolle of bruikbare spullen te kijken.

Een huis leeghalen gebeurd met een zeer strakke planning en het bedrijf zal de woning altijd bezemschoon opleveren.

Kosten woningontruiming

Verschillende factoren beïnvloeden de prijs van een woningontruiming. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet zomaar een huis laten leeghalen, maar komt hier veel meer bij kijken. Het is erg moeilijk om een precieze prijsindicatie te geven. Dit vanwege het feit dat elke ontruiming ook anders is. Het betreft niet alleen een andere situatie, maar ook andere spullen. De grote van een inboedel speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Ook is de grote van de woning belangrijk bij het berekenen van de kosten. Je kunt daarom het beste altijd eerst een gratis offerte aanvragen zodat je wet waar je aan toe bent.

Huis ontruimen in ruil voor inboedel

Sommige bedrijven zullen een woning ontruimen in ruil voor inboedel. Andere bedrijven doet dit niet, maar geven bijvoorbeeld wel fikse kortingen wanneer zij je inboedel kunnen opkopen. Woningen hebben vaak nog bruikbare spullen zoals meubels die in nieuwe staat verkeren. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met het ontruimingsbedrijf om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Laat eerst je spullen taxeren

Voordat een bedrijf besluit om je inboedel op te kopen zullen ze altijd van tevoren eerst de spullen taxeren. Eerst kijken zij of zij het überhaupt kunnen opkopen. Hierbij kijken zij naar spullen die zij kunnen gebruiken of doorverkopen. Zit er niks bruikbaars tussen? Dan zullen zij niet tot de koop overgaan. Besluiten zij het wel van je over te nemen? Dan zullen sommige bedrijven de ontruiming gratis uitvoeren, maar andere bedrijven zullen het bedrag wat zij voor je inboedel betalen op je rekening in mindering brengen.

Wat doet een ontruimingsbedrijf met je inboedel?

Je inboedel wordt vaak doorverkocht aan tweedehandswinkels. Een bedrijf heeft natuurlijk zo zijn eigen netwerk en zal de spullen dan vaak zonder enige moeite kunnen doorverkopen. Dit is natuurlijk erg fijn, want zo krijgen je spullen wel een tweede leven.

Zitten er spullen tussen die niet opgekocht kunnen worden? Dan worden deze afgeleverd bij de speciale afvalpunten zodat het netjes gerecycled kan worden.

Met spoed een woning ontruimen

Het ontruimen van een woning of verwijderen van inboedel gebeurt vaak plotseling. Dit betekent dat men vaak op zoek is naar spoedontruiming en spoed betekent natuurlijk altijd extra kosten. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Huur spoedontruimers in

Voor een spoedontruiming moet een bedrijf de nodige aanpassingen maken in hun agenda. Dit is niet alleen een ingewikkelde karwei, maar het moet natuurlijk ook nog eens op het laatste moment gebeuren. Vaak hebben bedrijven hier een speciale planning voor en zullen zij ook met spoed voor jou klaarstaan.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen zijn woningontruimingen toch niet zo makkelijk als iedereen vaak denkt. Je hebt kunnen lezen hoe dit in zijn werk gaat en wat er allemaal moet gebeuren om woning leeg op te leveren. Heb je nog meer vragen met betrekking tot het ontruimen van een woning of heb je misschien nog andere vragen waarbij wij je kunnen helpen? Dan verwijzen je graag door naar de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer