Je verhuist binnenkort, maar dit betekent natuurlijk niet dat je alleen je spullen moet verhuizen. Je moet ook denken aan je gas, water en licht aansluiting in je nieuwe huis. Je wilt na je verhuizing natuurlijk niet zonder zitten, maar hoe regel je dit zo goed mogelijk? Een nieuwe energieleverancier met een goed en voordelig contract is vaak een hele zoektocht.
Gas water licht aansluiten
Wel kun je het allemaal voor jezelf een stuk makkelijker maken wanneer je dit op een slimme wijze aanpakt. Zo weet je welke stappen je moet ondernemen om een contract op te zeggen, een nieuwe af te sluiten of misschien kun je het contract zelfs gewoon verlengen. In dit artikel hebben wij de nodige informatie voor je samengesteld en wij hopen dat deze informatie jou kan helpen bij je zoektocht.
Gas water en licht leveranciers
Gas en licht kun je bij een willekeurig energiebedrijf afsluiten. Wel wil je natuurlijk de goedkoopste energieleverancier vinden, want je wilt niet teveel betalen. Hoe weet je nu welk bedrijf het voordeligst is? Dit is heel gemakkelijk. Je kunt namelijk online hun energiecontracten vergelijken via onafhankelijke vergelijkingswebsites. Wanneer je een bedrijf vindt dat aan jouw wensen voldoet dan kun je ook meteen online al je zaken regelen.
Heb je toch liever dat je iemand spreekt die het voor jou kan regelen? Dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van het desbetreffende bedrijf en zo kan de klantenservicemedewerker jou helpen en direct gas water licht afsluiten. Hoe makkelijk!?
Waterleveranciers
Ben je op zoek naar een waterleverancier? Dan is dit een heel ander verhaal. Je kunt namelijk niet zomaar een contract afsluiten bij een willekeurig waterbedrijf. Het is in Nederland namelijk zo geregeld dat elke regio één eigen waterbedrijf heeft. Vandaar dat je het bedrijf dus niet zelf kunt kiezen. Wel is het handig wanneer je in je eigen regio verhuisd, want dan hoef je bij je huidige waterbedrijf alleen je nieuwe adres door te geven. En hoe makkelijk is het dat je dan niet op zoek hoeft te gaan naar een nieuwe waterleverancier?
Gasleveranciers
Tegenwoordig is het verstandig om in je nieuwe woonhuis eerst goed te kijken of je überhaupt wel een gas aansluiting nodig hebt. Een gasaansluiting hangt namelijk echt af van de plaats, buurt en woning waar je naartoe verhuisd. Als er geen gas nodig is in je nieuwe woning dan hoef je hier geen contract meer voor af te sluiten. Dan is het alleen nog nodig om een contract voor stroom af te sluiten.
Veel gemeentes zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest, om de woningen gasvrij te krijgen. In de toekomst wil men namelijk dat alle woningen in Nederland gasvrij hebben. Dit is natuurlijk wel een kwestie van jaren en is de kans nog best groot dat jij voor je nieuwe woning toch nog moet zorgen voor een gasaansluiting. Veel woningen zijn ook nog steeds aangesloten op de stadsverwarming. Dit betekent dat het gas door de gemeente dan al geregeld is en jij hier helemaal geen nieuw contract hoeft af te sluiten bij een andere energieleverancier. In dit geval heb je dan dus alleen nog een contract nodig voor je stroom.
Check voor je verhuizing goed of je nieuwe woning op stadsverwarming is aangesloten of niet, want zo kun jij dan netjes alles op tijd regelen.
Huidige contract meenemen
Het is vaak zo dat je jouw een huidig contract kunt meenemen naar je nieuwe woning. Sommige mensen vinden dit prettiger, maar sommigen willen liever overstappen naar een nieuwe leverancier. Dit is een persoonlijke keuze en is voor iedereen anders. In het geval van overstappen kun je wel het beste even eerst alles onderzoeken en vrijblijvend online energieleveranciers vergelijken. Op deze manier kun je snel verschillende aanbieders vergelijken en ontdek je snel de beste deal voor jou en je behoeften.
Nieuw energiecontract
Een ding wat zeker is, is dat je natuurlijk stroom nodig zult hebben in je nieuwe huis. Ook hiervoor geldt dat je jouw huidige contract mee kunt nemen, maar ook kunt overstappen.
Besluit je om toch bij je oude energiebedrijf te blijven en niet over te stappen? Dan hoef je bij je huidige leverancier alleen een adreswijziging door te geven. Gelukkig kun je deze dingen tegenwoordig allemaal makkelijk online regelen. Wanneer je dit allemaal moet doorgeven verschilt natuurlijk per leverancier, máár vaak is dit bij bedrijven vaak 2 weken vóór je verhuisdag. Het beste is om dit allemaal zo vroeg mogelijk te regelen. Als je dit zo snel mogelijk regelt bespaar je namelijk veel onnodige stress tijdens je verhuizing.
Wist je dat je jouw verhuizing namelijk 3 maanden vóór je sleuteloverdracht kunt doorgeven bij sommige instanties?
Waterleverancier binnen de regio
Zoals eerder uitgelegd is er in elke regio in Nederland maar één waterbedrijf actief. Dit betekent dus dat als je binnen de regio verhuist je alleen maar een adreswijziging hoeft door te geven. In het geval van een verhuizing naar een nieuwe regio is het een ander verhaal en moet je je niet vergeten af te melden bij je huidige leverancier. We begrijpen dat jij niet weet welk waterbedrijf er waar actief is, maar dit kun je makkelijk online opzoeken.
Contract afsluiten op twee adressen
Wanneer je nog even in je oude woning moet blijven wonen, omdat je bijvoorbeeld nog veel moet klussen in je nieuwe huis is het natuurlijk wel handig dat je op beide adressen gas water en licht zult hebben. Het goede nieuws is dat het altijd mogelijk is om dit aan te geven bij je (nieuwe) energieleverancier. Samen met hen kun je dan kijken naar de opties die bij jouw situatie passen en hoef je je ook niet geen zorgen te maken over de aansluitingen in je oude én nieuwe huis.
Meterstanden doorgeven
Een van de belangrijkste zaken die je moet regelen vóór het opleveren van je oude woning zijn de meterstanden. Je moet namelijk altijd de meterstanden voor je gas, water en licht doorgeven voordat je gaat verhuizen. Het beste is om dit op de dag van je sleuteloverdracht te doen. Maak op de dag zelf een foto van de meterstanden en sla dit goed op in je telefoon. Deze foto’s of standen van de meters geef je dan door aan de leveranciers. Deze kunnen dan aan de hand van de meterstanden een eindafrekening maken die je ongeveer 2 maanden na je verhuizing kunt verwachten.
Hoe lang duurt aansluiten gas water licht?
Wanneer je nieuwe contracten afsluit duurt het natuurlijk nog even voordat je aangesloten zult zijn. In het geval van gas water licht regelen zal het 2 tot 3 weken kunnen duren voordat alles is aangesloten in je nieuwe huis. Ga je overstappen naar een andere energieleverancier dan moet je goed opletten, want je hebt vaak een opzegtermijn. Meestal is dit één maand, maar kijk dit goed na bij jouw eigen leveranciers.
Gas water licht afsluiten nieuwe woning
Gas water en licht aansluiten zijn de eerste dingen waar je aan denkt wanneer je verhuist, maar let wel goed op. Er zijn namelijk wel verschillen met betrekking tot het soort huis. Denk hierbij aan het verschil tussen een nieuwbouwwoning of een bestaande woning maar ook aan het verschil tussen een bij gas water licht afsluiten huurwoning of koopwoning.
Aandachtpunten nieuwbouwwoning
Bij nieuwbouwwoningen is er vaak al van alles geregeld met betrekking tot elektriciteitsnetwerken, gas of telefoonnetwerken. Ook de waterleiding is natuurlijk al geregeld. Het is dus verstandig dat je voordat je verhuist naar een nieuwbouwwoning jezelf goed laat informeren. Neem hiervoor contact op met het bouwbedrijf zodat zij je alles kunnen vertellen en jij niet onnodig contracten gaat afsluiten.
Energie vergelijken
Wanneer je op het internet onderzoek doet naar verschillende aanbieders en hun prijzen vergelijkt zal het je meteen opvallen dat je enorm veel kunt besparen op je jaarlijkste kosten. Voor onze online energievergelijker kun je het verbruik van je oude woning gebruiken. Deze kun je op de meterstanden vinden. De vergelijker kijkt dan naar jouw gemiddelde energieverbruik. Na de online berekening kun je de gevonden prijzen vergelijken.
Is het de eerste keer dat je op jezelf gaat wonen? Dan kun je hierboven je gegevens invoeren en op basis daarvan wordt er dan ook een berekening voor je gemaakt. Een kleine tip van ons is dat je de schatting online altijd beter omhoog kunt afronden, want anders is er een grote kans dat je aan het einde van het jaar veel terug moet betalen.
Zonnepanelen plaatsen
In deze tijden is er een ding wat wij zeker niet moeten vergeten en dat is zonne-energie. Dit is wel een grote investering en je budget moet het ook wel toe laten, maar wanneer dit geen probleem is dan is het zeker wel een optie om te overwegen. Ook met zonnepanelen is het verstandig om de energieprijzen in de gaten te houden en de prijzen van verschillende energieleveranciers te bekijken.
Hoe werkt zonne-energie?
Hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Met zonnepanelen wek je eigenlijk je eigen energie op. Hierdoor is het vaak zo dat je veel meer stroom opwekt dan je op dat moment of in die periode van het jaar verbruikt. De teveel opgewekte stroom kun je daarom weer terug leveren aan het energienet. Wat het energienet dan doet is dat ze aan het einde van het jaar jouw te veel afgenomen stroom verrekenen met de stroom die je dat jaar verbruikt hebt. Dit wordt salderen genoemd.
Het kan voorkomen dat je meerdere jaren achtereen meer energie opwekt dan verbruikt en hiervoor is dan een speciale regeling. Dit heet een ”terugleververgoeding”. Dit betaalt de energieleverancier dan aan jou voor je ingeleverde kWh’s. Vooral vanwege deze regeling is het dus verstandig om naar een andere energieleverancier te kijken, want misschien ben je met een nieuw energiecontract goedkoper uit.
Meeverhuizen van zonnepanelen
Heb je al zonnepanelen op je oude woning en wil je deze meeverhuizen? Dan is dit zeker een optie! Zonnepanelen gaan namelijk gemiddeld rond de 25 jaar mee. Het klinkt ook wel een beetje eng he? Zonnepanelen verhuizen. Maar eigenlijk is het vrij gemakkelijk. Ze kunnen vaak zonder problemen meegenomen worden tijdens de verhuizing zonder dat je de oude woning beschadigt. Wel is het zo dat het meeverhuizen van de zonnepanelen niet goed is voor de waarde van je oude woning. Deze zal natuurlijk dalen in prijs. Dit omdat tegenwoordig nieuwe bewoners graag panelen overnemen.
Zonnepanelen of zonnedakpan
Zonne-energie en dus ook zonnepanelen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit komt natuurlijk vanwege het feit dat het een milieuvriendelijk alternatief is. Helaas komt het ook vaak voor dat een zonnepaneel niet op een gebouw geplaatst mag worden. Denk hierbij aan wat oudere monumentale panden. Hiervoor is er een nieuw alternatief op de markt. Dit is de zonnedakpan. Deze zijn opgebouwd uit gangbare dakpannen waarop een zonnecel is aangebracht. Hierdoor kan het op alle daken geplaatst worden.
Tot slot
Zoals je hebt kunnen lezen is er wel het een en ander wat je moet regelen wanneer je gaat verhuizen. Als je nu overstapt en tijdens je verhuizing van energieleverancier wisselt is het verstandig om dit zo vroeg mogelijk te regelen met je leverancier. Zo kom je tijdens je verhuizing niet voor onnodige verrassingen te staan.