Verhuiskosten berekenen 2023

Je verhuist binnenkort maar hebt geen flauw idee hoeveel verhuiskosten dit met zich meebrengt? Dat hangt vooral af van je inboedel grootte en de afstand tussen jouw huidige woning en de nieuwe woning. In dit artikel lees je alles over de opbouw van verhuiskosten en hoe je hierop kunt besparen.

Direct online de prijs berekenen

Verhuizen van


Je kunt de verhuizing zelf organiseren en uitvoeren maar ook verhuizers inhuren om dit allemaal te regelen. Hoeveel uren kost het om te verhuizen? Misschien dat je een aantal extra verhuizers in kan huren om tijd te besparen? Een verhuislift inhuren neemt extra verhuiskosten met zich mee maar is soms noodzakelijk. Zo kunnen extra opties hogere kosten met zich meebrengen maar tegelijk ook voor minder schade en een mindering in het aantal uren opleveren.

Indicatie verhuiskosten

Je bent sowieso goedkoper uit als je alles zelf goed voorbereid en alvast een paar keer met de auto heen en weer rijdt om waardevolle spullen te verhuizen. Check zeker ook even of je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding bij je werkgever. Dit scheelt weer enorm op je verhuiskosten! Soms kan je gemeente ook bijstand bieden en een lening geven voor zware belasting bij je verhuizing.

Een belangrijke vraag is of je zelf de verhuizing gaat uitvoeren of het liever door een verhuisbedrijf laat doen. Aan beide opties zitten namelijk verschillende verhuiskosten verbonden. Het hoeft niet zo te zijn dat zelf verhuizen lagere of hogere verhuiskosten heeft. Als je meerdere verhuisbedrijven vergelijkt kun je ook veel lager uitkomen in de kosten. Zelf verhuizen is vaak de eerste keuze als het tijd is om te verhuizen. Vooral mensen die niet in zelfstandige woningen leven klaren het klusje zelf. Vrienden en familie worden bij elkaar geroepen en steken de handen ineen. Maar let erop! Elke verhuizing is een project op zich. Een paar meubelstukken verhuizen heeft een heel ander kostenplaatje dan een gehele inboedel in een woning op de vierde etage zonder lift.

Kosten om zelf te verhuizen

Zelf verhuizen is een flinke klus bij grotere huishoudens waar er sprake is van een grotere verhuisvolume. Je hebt allereerst een verhuiswagen nodig maar dat is geen groot punt. Je kunt gemakkelijk een verhuiswagen huren voor 100 tot 150 euro per dagdeel. De kleinere verhuiswagen van 20m3 mag je gewoon besturen met rijbewijs B en deze beschikt over een laadklep. In het vervoer zitten de kosten ook niet perse. Er komt namelijk veel meer bij kijken. De exacte kosten waaronder transportkosten zullen we in het onderstaande tabel tonen.

Een kort overzicht van kosten

Voor dit overzicht hebben wij rekening gehouden met een gemiddeld huishouden van twee volwassenen die de verhuizing dus zelf uit willen voeren. Zelf verhuizen geeft veel stress, kost tijd en is vermoeiend. Als je zelf geen professionele verhuizer bent dan loop je veel risico op schades. Dit zijn de kosten waar je aan moet denken:

 • Verhuiswagen tussen de €100,- en €150,-.
 • Verhuisdozen en verhuismaterialen tussen €100,- en €150,-.
 • Eten voor verhuishulp rond €100,-.
 • Voorrijkosten voor verhuiswagen tussen €10,- en €50,-.
 • Eventuele extra kosten voor opslag of parkeren €50,- en €150,-.
 • Gemiddelde kosten tussen de €360,- en €600,-.

 

Let op: bovenstaande kosten zijn een indicatie voor een gemiddelde verhuizing. Helaas kunnen de kosten veel hoger uitvallen door hoge risico op schades.

Kosten voor de organisatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Organiseren en plannen is precies wat een verhuizing nodig heeft en kan het verschil maken tussen een soepele verhuizing en een rampscenario. Als je tegelijk ook met een renovatie bezig bent in jouw nieuwe woning dan kan een goede verhuisplanning cruciaal zijn. Deze zal direct een impact hebben op de verhuiskosten dus goedkoop is duurkoop bij de kosten voor het organiseren van een verhuizing.

Vergeet de verhuishulp niet

Het goed organiseren van een verhuizing helpt ook bij het verlaten van de huidige woning om deze zo netjes mogelijk aan de verhuurder achter te laten. Als je zelf gaat verhuizen moet je niet vergeten om aan het vervoer en etenswaren te denken voor diegene die je komen helpen bij de verhuizing. Bij de nieuwe woning kan er ook een parkeervergunning nodig zijn die nog geregeld moet worden. Deze factoren vallen allemaal onder organisatiekosten die je zelf moet regelen.

Professioneel verhuisbedrijf inhuren

Als je de verhuizing uitbesteed wordt alles uit handen genomen. Vaak is uitbesteden een betere optie dan zelf verhuizen. Vooral als je denkt aan schades die vrienden kunnen maken en de onnodige situaties die hieruit kunnen voortvloeien. Maar ook als je de verhuizing door verhuizers laat uitvoeren zijn er veel zaken waar je bij op moet letten. Hoeveel verhuizers heb ik nodig? Hoeveel voorrijkosten en transportkosten wordt er gerekend? Een professioneel verhuisbedrijf zorgt voor een goed opgeleide verhuizer die kan schakelen in stressvolle situaties.

De verhuisheld; to the rescue

Vaak zijn verhuizende klant erg gestressed en dan is een goed opgeleide verhuizer een redder in nood. Een verhuisheld kunnen we het ook wel noemen. Je inboedel wordt immers veilig en zorgvuldig naar je nieuwe woonadres gebracht. Al deze ontzorging en comfort neemt natuurlijk ook kosten met zich mee. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van het inhuren van een verhuisbedrijf.

Wat kost een verhuisbedrijf?

De kosten van verhuisbedrijven kunnen ook heel erg verschillen. Net zoals een verhuizing ook heel erg kan verschillen. Een goed verhuisbedrijf kan per verhuizing ook perfect bepalen hoeveel extra verhuizers nodig zijn bij een verhuizing.

Extra verhuizers en opties zoals een verhuislift of inpakservice zorgt natuurlijk voor extra verhuiskosten. Een verhuisliften operator brengt bijvoorbeeld vaak een minimumbijdrage in rekening voor het eerste uur. Maar het inzetten van extra mankracht en een lift kan er ook voor zorgen dat een verhuizing binnen een halve dag geklaard is in plaats van een volle dag in beslag neemt. Verschillende verhuisbedrijven kijken naar de volgende factoren voor de totale kosten van een verhuizing:

 • Erkend verhuisbedrijven
  Een erkend verhuisbedrijf rekent een hogere vergoeding dan bijvoorbeeld studenten verhuisbedrijven. Hier staat dan wel tegenover dat een erkende verhuizer goed is verzekerd en de ervaring heeft om je snellen van dienst te kunnen zijn.
 • Afstand tussen de woningen
  Hoe meer de woningen uit elkaar liggen, des te langer de complete verhuizing duurt. Je raad het al, de kosten die verhuisbedrijven moet maken voor vervoer en gebruik van de verhuiswagen en de voorrijkosten.
 • Hoeveelheid spullen
  Verhuis je vanuit een klein appartement of een grote vrijstaande woning? De grootte van de inboedel (en de verhuiswagen die er nodig is) bepaalt grotendeels de kosten.
 • Moment van verhuizen
  Wil je ’s avonds of zelfs in het weekend verhuizen? Dat is vaak duurder dan wanneer je ook doordeweeks beschikbaar bent. Bovendien is de zomerperiode vaak drukker (en duurder) dan de winterperiode.
 • Extra verhuisdiensten
  En wil je naast de verhuizing gebruik maken van een inpakservice, handymanservice of een groot object verhuizen zoals een piano? Verschillende diensten leiden tot extra kosten, net als tijdelijke opslag of een verhuislift.

 

Let op: Verhuisbedrijven moeten vaak parkeerkosten maken of er is zelfs een parkeervergunning nodig. Geef dit vooraf aan, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je weten wat de kosten van een verhuisbedrijf gemiddeld zijn? Een verhuisbedrijf rekent gemiddeld €1.500 tot €2.000 voor de volledige verhuizing. Dit is het tarief dat de brancheorganisatie Erkende Verhuizers aangeeft, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Besparen op je verhuizing

Aan het eind van dit artikel geven we je tips om de verhuiskosten omlaag te brengen. Die kunnen namelijk ineens hoger uitvallen, als je meer service wilt en wanneer het bijvoorbeeld gaat om meer spullen of een grotere afstand. Ieder heeft weer andere wensen. Reken er maar op dat je veel aan de bespaartips zult hebben.

Tuurlijk wil je besparen op de verhuiskosten. Waarom zou je meer uitgeven dan nodig is. Bij de volgende bespaartips moeten we dit wel even vooraf melden: houd er rekening mee dat een goede verhuizer een verzekering heeft en dit heel veel narigheid en verhuisstress kan voorkomen.

Verhuiskostenvergoeding

Tip: vraag je werkgever naar een eventuele verhuiskostenvergoeding. Soms heb je daar recht op, als je voor jouw werk verhuist. Dit scheelt enorm in de kosten, omdat je dit kunt gebruiken om een verhuisbedrijf in te huren.

De verhuizing verloopt vlot en soepel, zodat jij het overzicht kunt bewaren en geen last krijgt van stress. Dat voorkomt dat je het mooie servies per ongeluk uit je handen laat vallen of dat de kast beschadigd raakt als het zelf toch niet helemaal lukt. En wil je toch besparen? Dan hebben we een paar handige tips voor je op een rij gezet.

Top 5 Bespaartips Verhuiskosten

 • Zelf alvast inpakken in dozen
  Je kunt zelf alvast zoveel mogelijk inpakken. Doe de spullen in dozen en nummer de dozen na het inpakken. Gebruik dezelfde nummers in de kamers van het nieuwe huis. Zo is het voor de verhuizer duidelijk waar alles heen moet, om kostbare tijd te besparen. Geld besparen staat hier natuurlijk gelijk aan.
 • Zelf kleine spullen verhuizen
  Verhuis zoveel mogelijk kleine spullen alvast zelf. Rijd ze met de auto naar het nieuwe huis, zodat dit niet mee hoeft met de verhuiswagen. Mogelijk kun je een kleinere maat verhuiswagen kiezen, zodat de kosten lager uitvallen. Deze besparingen heb je vaak niet door maar kunnen veel impact hebben.
 • De baas die betaald
  Moet je verhuizen voor werk dan kan het heel goed zijn dat je baas opdraait voor de verhuiskosten. Deze kan de kosten weer aftrekken bij de belasting aangifte en tegelijk waardering tonen aan de effort die jij als werknemen inzet op de werkvloer. Ook zijn er werkgevers die een lening geven voor extra woonruimte of andere interieur opties.
 • Een extra verhuizer inhuren
  Vele handen maken licht werk zeggen ze. Het kan heel goed gebeuren dat een verhuizer extra toch de doorslag geeft bij een vlotte verhuizing. Als er bijvoorbeeld gemonteerd moet worden kan zo een verhuizer zelfstandig aan het werkt terwijl de rest de spullen inlaad of uitlaad.

 

Verhuisoffertes aanvragen en vergelijken

Last but not least. Vraag online meerdere verhuisoffertes aan en vergelijk die met elkaar. Het is de belangrijkste en beste manier om kosten te besparen, terwijl je kunt rekenen op een goed en ervaren verhuisbedrijf dat weet wat er moet gebeuren.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer