Internet en tv vergelijken

Wanneer je gaat verhuizen is het niet alleen belangrijk om goed onderzoek te doen naar energieleveranciers, maar vergeet je internet en tv niet? Internet en tv vergelijken is namelijk erg belangrijk wanneer jij wilt besparen op je maandelijkse kosten. Tegenwoordig zijn er namelijk zoveel aanbieders dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Lees dus gauw verder zodat wij je kunnen helpen met jouw tv en internet!

Looptijd huidige abonnement

Kijk eerst goed na hoelang je nog een contract hebt lopen bij je huidige provider. De contracten bij providers zijn namelijk vaak 1- of 2-jarig. Het is dus zo dat jij pas ná deze periode een opzegtermijn hebt van één maand. De meeste mensen denken het perfecte abonnement al te hebben en zitten daarom vaak al jaren bij hun huidige provider. Maar let goed op, want de ene provider is natuurlijk de ander niet. Het kan heel goed zijn dat een andere aanbieder bijvoorbeeld een hogere internetsnelheid heeft of een abonnement voor de scherpste prijs. Daarom is het dus een goed idee om tijdens een verhuizing goed te kijken naar een nieuwe provider.

Langdurig contract

Zit je nog vast aan een langdurig contract? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Providers zien een verhuizing namelijk niet als een geldige reden om je huidige contract voortijdig te beëindigen. Dit betekent dus dat je het dan helaas gewoon moet uitzitten. Natuurlijk hebben al deze verschillende providers ook verschillende regels en voorwaarden, dus kijk even goed na hoe het precies met jouw abonnement zit.

Servicegebied

Soms komt het ook voor dat je huidige provider geen diensten in je nieuwe woonplaats kan leveren. Verder in dit artikel kun je lezen waarom dit soms zo is. Zie jij online dat een aanbieder niet bij jou kan leveren? Dan kun je contact met ze opnemen om het contract toch nog te beëindigen. Of het met of zonder boete is ligt geheel aan de provider.

Niet elke provider kan overal in Nederland kan leveren. Dit komt vanwege het feit dat glasvezel nog niet overal in Nederland is aangelegd. Voor internet en tv is via de kabel namelijk maar 1 aanbieder per gebied. Let bij aanbieders van ‘alles in 1 pakketten’ wel goed op dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Het is dus zo dat hoe verder je van de centrale woont hoe langzamer je internet is. En je internetsnelheid is niet alleen belangrijk om snel te surfen op het internet, maar het is ook belangrijk wanneer jij bijvoorbeeld digitale tv wilt opnemen. Kijk dus goed naar de beschikbare abonnementen.

Gratis overstapservice

Soms is het zo dat je een ‘boete’ kunt betalen om zo over te kunnen stappen. Het komt dus vaak voor dat wanneer je toch besluit om een nieuw abonnement af te sluiten dat de nieuwe provider deze boete voor zijn rekening neemt. Ook hoef je de overstap niet meer te regelen en doet de nieuwe provider dit allemaal voor je. Internetproviders bieden deze gratis overstapservice graag aan, want zij willen natuurlijk nieuwe klanten.

Internetsnelheid is persoonlijk

De internetsnelheid die iemand nodig heeft is natuurlijk erg persoonlijk. Wel is het zo dat hoe hoger de snelheid van het internet, hoe duurder je abonnement. Als jij niet veel verbruikt kun je ook gewoon lekker leven met een goedkoper abonnement en heb je geen aanvullend abonnement nodig. Verder is het zo dat je internetsnelheid niet alleen te maken heeft met het gebruik, maar ook het aantal aangesloten apparaten. Internet providers hebben hier allemaal verschillende pakketten voor. Wij geven je hieronder een aantal voorbeelden van wat je precies nodig hebt:

 • Laag (20Mb/s)
  Dit is voor 1 á 2 personen. Het is prima om even mee te surfen, mailen of beperkt te streamen op ongeveer 2 apparaten tegelijk.
 • Gemiddeld (50Mb/s)
  Dit is voor een gezin met een gemiddeld verbruikt. Je zult niet snel last hebben wanneer er meerdere apparaten tegelijk bezig zijn.
 • Hoog (100-200Mb/s)
  Deze snelheid is handig voor wanneer je veel download en vaak met meerdere apparaten aangesloten bent. Ook kun je met deze snelheid zonder problemen bijvoorbeeld tegelijk Netflixen én gamen.
 • Zeer hoog (400Mb/s+)
  Download je héél veel? Dan is dit een goede optie. Doe je dit niet? Dan is deze snelheid voor de gemiddelde verbruiker eigenlijk totaal overbodig.

Tv-pakket

Kijk ook goed naar je tv-pakket. Heb je op dit moment interactieve televisie, extra zenderpakketten of betaal je toeslag voor extra zenders? Dan kun je je nu misschien afvragen of je deze wel allemaal nodig hebt en anders kun je ook kijken of een andere provider dit niet voor veel goedkoper aanbiedt. Soms komt het ook voor dat sommige pakketten niet wijzigbaar zijn. Zo kun heb je een grote kans dat er soms iets in een pakket zit waar jij helemaal geen gebruik van maakt. Dit zou natuurlijk hartstikke zonde zijn. Kijk dit dus goed na.

Via televisie

Bij verschillende kabelbedrijven zit kabel-tv standaard bij elk abonnement. Als je ervoor kiest om gebruik te maken van interactieve tv betaal je hier een toeslag voor. De prijs hiervan hangt af van het pakket dat je kiest.

Maar wat is interactieve tv dan precies? Met interactieve tv kun je zelf bepalen wat je wilt kijken en wanneer je dit wilt kijken. Je kunt namelijk niet alleen live programma’s pauzeren, maar je kunt gemiste programma’s ook gewoon terugkijken.

Streamen

Veel providers bieden tegenwoordig ook ‘Video On Demand’ aan. Hierbij kun je films en documentaires huren. Deze kun je door een kleine extra betaling toevoegen aan je abonnement. Ook heb je de optie van HD-kwaliteit wat veel mensen erg fijn vinden. De apps van deze diensten kun je gemakkelijk op je smart-tv installeren.Heb je een smart tv? Dan kun je ook interactieve tv kijken zonder een losse tv-ontvanger. Hoe handig is dat!?

Telefonie

Een internet- en tv-abonnement is vaak nog steeds inclusief telefonie, terwijl je dit eigenlijk niet meer nodig hebt. Dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van de persoon, maar het is nu eenmaal een feit dat men thuis vaak geen vaste telefonie meer heeft en gebruik maakt van de mobiele telefoon. In dit geval is het goed dit niet alleen te controleren bij je oude abonnement, maar ook dat je hier bij het overstappen rekening mee houdt. Misschien dat je geen pakket hoeft te nemen en dat je met losse diensten goedkoper uit bent.

Mobiel abonnement

Zoals eerder aangegeven willen mensen vaak geen abonnement meer met vaste telefonie. Daarom kun je tegenwoordig steeds vaker kiezen voor pakketten inclusief een mobiele telefoon abonnement. Dit heet quad play. Het voordeel van quad play is dat je maar met één bedrijf bezig hoeft te zijn. Je geniet dan ook vaak van voordelen, zoals bijvoorbeeld korting op je factuur, extra tv-zenders of speciale databundels voor je mobiele telefoon.

Het nadeel hiervan is wel dat je dan gebonden bent aan één provider en dus ook minder snel zult overstappen. Ook kan het voorkomen dat een duurder abonnement bij een andere provider misschien beter zal passen bij jouw gebruik of kwalitatief beter zal zijn.

Handige tips

Wil je toch wel weer een abonnement met telefonie? Dan kun je bij je nieuwe provider aangeven dat je graag gebruikt wilt maken van nummerbehoud. De oude en nieuw provider zorgen er dan samen voor dat je het oude nummer mee kunt nemen naar je nieuwe adres.

Helaas kun je jouw e-mailadres van een provider niet meenemen. Heb jij bijvoorbeeld een e-mailadres van de provider, bijvoorbeeld [email protected]? Dan raak je deze helaas wel kwijt bij het overstappen. Gebruikt daarom eigenlijk ook gewoon altijd een e-mailadres, zoals bijvoorbeeld Gmail van Google zodat je niet afhankelijk bent van een provider.

Vergelijken op basis van testen

De Consumentenbond doet elk kwartaal onderzoek naar de kwaliteit van internet, tv en bellen. De uitslagen publiceren zij op hun website. De Consumentenbond beoordeeld internetproviders op:

 • Kwaliteit van de verbinding van het internet, tv en telefonie
 • Kwaliteit van de klantenservice
 • Algemene providerwaardering

De punten die de consumentenbond beoordeeld zijn erg belangrijk voor wanneer je een internet en tv abonnement wilt afsluiten, want je wilt natuurlijk niet alleen erg weinig betalen, maar je wilt natuurlijk ook goed internet en TV.

Onafhankelijke vergelijkingssite

Online kun je gemakkelijk internetproviders vergelijken. Je ziet hierbij dan gelijk de verschillen en wordt er gekeken naar welk abonnement er het beste bij jou past. Een belangrijk aspect van het vergelijken is dat je wel je goede postcode & huisnr invoert, want dan kan de website goed zoeken op aanbieders die op jouw adres leveren.

Vaak is het zo dat deze websites het actueel aanbod goed scannen. Denk hierbij aan de volgende providers: Caiway, Delta, KPN, Telfort, Ziggo en T-Mobile. Voor de precieze lijst kun je altijd hun website raadplegen.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er enorm veel mogelijkheden met betrekking tot de pakketten en diensten die je bij al die verschillende providers kunt afsluiten. Zorg er daarom altijd voor dat je naar goed kijkt naar aanbieders en hun aanbiedingen. Soms kan het enorm schelen wanneer je tv, internet en telefonie vergelijkt bij meerdere aanbieders. Zo voorkom je dus ook dat je jarenlang onnodig veel zult betalen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer