Verhuizen tijdens Corona; mag dat?

Toen we in 2020 corona leerden kennen hadden we nooit kunnen denken dat het zoveel invloed op onze levens zou hebben. Later, met de maatregelen, aanpassingen en zelfs de lockdown was er nog veel onduidelijk over wat er nu precies mocht en wat niet. Dat is zelfs tot op de dag van vandaag voor vele mensen vaak nog onduidelijk.

Gelukkig is de actuele situatie vandaag de dag wel weer anders. Wat we je wel kunnen vertellen is dat verhuizingen aan het begin van de corona-pandemie altijd konden doorgaan en dat dit nog steeds het geval is. Dit komt door het feit dat verhuizen essentieel is voor de samenleving. Vandaar dat verhuisbedrijven verhuizingen kunnen blijven aanbieden. Ongeacht corona. Wel zijn er maatregelen en richtlijnen waar er rekening mee moet worden houden en dit leggen we je graag uit in dit artikel.

Mag je verhuizen tijdens corona?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is verhuizen essentieel voor de samenleving. Je denkt nu misschien, maar waarom dan? Je kunt toch ook later verhuizen? Of je nu vandaag gaat verhuizen of morgen? Dat maakt toch helemaal niet uit? Wij kunnen je vertellen dat dit niet zo is.

Let op: wil je verhuizen mét corona? Als je bedoelt te verhuizen in coronatijd is dat geen probleem. Als je positief bent getest of denkt dat je corona hebt kun je uiteraard geen verhuisbedrijf bij je thuis laten komen.

Een verhuizing annuleren gaat niet zomaar en het is daarom erg belangrijk dat mensen gewoon moeten kunnen verhuizen naar hun nieuwe huis. Dit komt vanwege het feit dat sommige verhuizingen essentieel zijn en helemaal niet vrijwillig. Mensen hebben vaak het idee dat andere mensen verhuizen omdat men graag in een groter huis wil wonen of een huis met een tuin wil. Helaas is dit ook zeker niet het geval.

Zelf verhuizen in coronatijd

Kortom, je kunt gewoon verhuizen in corona tijd. Tenminste, zolang je daarbij de maatregelen die er gelden in acht neemt. Dus mag je verhuizen tijdens corona? Ja, dat mag. En kun je verhuizen in coronatijd? Dat kan, maar je kunt bijvoorbeeld niet zomaar 5 vrienden uitnodigen die je helpen sjouwen vanwege de 1,5 meter afstand die je in acht moet houden.

Waarom zijn verhuizingen noodzakelijk?

Wij kunnen je wel een aantal voorbeelden geven van waarom verhuizingen noodzakelijk zijn. Soms kunnen ouderen niet meer op hunzelf wonen, omdat ze verzorging nodig hebben en moeten verhuizen naar een zorginstelling.

Soms komt het ook voor dat mensen scheiden en elkaar verlaten. Je kunt je vast wel voorstellen dat je dan niet nog langer samen in een huis kunt wonen. Vooral wanneer er kinderen in het spel zijn en lijden onder de scheiding. Of stel je voor dat je vóór de corona-pandemie je huis had verkocht en je een verhuizing gepland had staan naar je nieuwe droomhuis. Dan zou je dus eigenlijk uit je oude huis moeten, maar dan zou je niet kunnen verhuizen naar je nieuwe huis. Deze situaties zouden geen positief effect hebben op de al zo rommelige Nederlandse woningmarkt.

Als de mensen uit de eerdergenoemde voorbeelden niet kunnen verhuizen tijdens corona, dus ook geen professionele verhuizers in kunnen huren, gaan zij vrienden, kennissen of familie om hulp vragen. Je kunt begrijpen dat dit met de nieuwe richtlijnen geen goed idee is.

Verhuizen & corona

De Nederlandse verhuisbranche weet precies wat kan en wat niet kan. Dus was verhuizen tijdens corona geen groot probleem. Het is nu wel zo dat de Rijksoverheid de maatregelen heeft opgeheven en je bijvoorbeeld geen gepaste afstand meer hoeft te houden, geen mondkapjes meer hoeft te dragen en elkaar weer de handen kunt schudden, maar toch raden wij onze aangesloten verhuisbedrijven uit voorzorg aan hier nog wel rekening mee houden. Daarom hebben zij besloten om als verhuisteam de komende tijd toch nog rekening te houden met corona en bijvoorbeeld mondkapjes dragen. Zo kunnen we iedereen uit voorzorg extra beschermen.

Corona maatregelen tijdens verhuizing

De richtlijnen en maatregelen die de Rijksoverheid had opgesteld waren voor iedereen van toepassing. Dus ook voor onze verhuizers en klanten. De 3 belangrijkste waren de volgende richtlijnen:

 1. Houd je aan het maximale aantal personen bij je thuis.
  Je mag niet zomaar onbeperkt vrienden of familie uitnodigen om je te helpen verhuizen. Een verhuisbedrijf inschakelen mag wel. Het bedrijf houdt zich aan de coronaregels, zodat medewerkers daar netjes mee omgaan.
 2. Houd je aan de 1,5-meterregel.
  Houd afstand van vrienden of familie die komt helpen verhuizen, net als van de professionele verhuizers die je inschakelt. Dat doen zij onderling ook. En moet je samen iets zwaars tillen? Doe dat samen met iemand uit je eigen huishouden.
 3. Volg de aanwijzingen van de verhuizers op.
  Professionele verhuizers kennen de coronaregels en weten wat er mogelijk is. Volg hun aanwijzingen op, bijvoorbeeld om iets zwaars of onhandigs te tillen. Of om iets voor te bereiden, zodat zij het daarna kunnen overnemen.

Een maximum aantal personen

De overheid vond toentertijd dat een passende oplossing een maximum zou zijn aan het aantal personen dat bij jou over de vloer mocht komen. Je kon in die tijd dus ook geen hulp vragen aan je buren, vrienden of familie. Verhuizers mochten toen nog wel over de vloer komen, omdat die wisten wat de precieze maatregelen waren en zij zorgden er dan ook voor dat deze precies nageleefd werden. Een periode was het zelfs zo dat er maar één persoon per dag van buiten je eigen huishouden langs mocht komen. Gelukkig hoeven we niet meer met deze toestanden te leven.

1,5- meter afstand

Dit was een regel die niet alleen binnenshuis gold, maar echt overal in Nederland. Je moest overal ten alle tijden 1,5- meter afstand houden van elkaar.

Aanwijzingen verhuizers

Om alles goed te laten verlopen is het sowieso verstandig om goed naar de verhuizers te luisteren. Dit was niet alleen tijdens corona zo, maar dit is natuurlijk nog altijd zo. Zij kunnen vanwege hun jarenlange ervaring en kennis een goede inschatting maken van specifieke verhuissituaties. Ze letten goed op je inboedel, voeren hun werkzaamheden uit en bewaren zo de rust.

Professionele verhuizers inhuren

Het was en is het verstandigst om professionele verhuizers in te huren via een verhuisbedrijf. Een verhuisbedrijf geeft je ook meer duidelijkheid, wat erg fijn kan zijn tijdens een al chaotische verhuizing. Je kunt ervoor kiezen dat je maar een bepaalde gedeelte van de verhuizing uit handen geeft, zoals bijvoorbeeld het transport, maar je kunt er ook voor kiezen dat je een verhuisbedrijf je gehele verhuizing laat verzorgen. Let wel op dat je dit ruim van tevoren regelt. Zo kan het verhuisbedrijf op tijd jouw verhuizing plannen. Op deze manier maken zij jouw verhuizing gereed en hoef jij je geen zorgen meer te maken over de kleine dingen.

Corona symptomen bij verhuizers

Verder wordt er bij verhuisbedrijven nog steeds goed gecontroleerd op eventuele symptomen van COVID-19, want veiligheid staat nog altijd op nummer 1. Wanneer werknemers hoesten, luchtwegklachten of andere symptomen vertonen dienen zij zich zo snel mogelijk ziek te melden zodat zij niet ingepland worden. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de lokale GGD. Verder moeten de verhuizers bij verhuizingen regelmatig hun handen wassen en wordt er gebruik gemaakt van papieren zakdoekjes. Verder willen veel verhuizers nog steeds mondkapjes dragen. Uiteraard is dit nu een persoonlijke keuze.

Door het corona virus zijn verhuisbedrijven noodzakelijk om niet alleen tijdens de verhuizingen te werken met strengere regels. Denk hierbij aan regelmatig handen wassen, geen handen schudden en de nodige afstand houden. Om de verhuizing zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben veel erkende verhuizers de nodige veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de omgeving veilig houden voor de werknemers en klanten.

Videotaxatie bij verhuizing

Een belangrijke verandering hiervoor is bijvoorbeeld de taxatie van inboedel via video. Wanneer een verhuizing getaxeerd en ingepland moet worden wordt er altijd gekeken naar de inboedel en de woonsituatie van de klant. Bij de taxatie wordt er dan een volledige lijst samengesteld van de inboedel. Zo kan er gekeken worden naar het aantal verhuizers dat voor de klus ingeboekt moeten worden.

Videotaxatie inplannen

Voor de taxatie gebruiken de verhuisbedrijven Whatsapp of Factetime. Dit komt natuurlijk vanwege het feit dat de meeste mensen in Nederland gebruik maken van deze apps. Zo is het voor iedereen gemakkelijk. Verder besparen we op deze manier allemaal kostbare tijd. Jij kan je inboedel namelijk gemakkelijk via video laten zien en zo loopt er ook niemand enig risico om het corona virus op te lopen. Ook is is het milieuvriendelijk, omdat de medewerkers van het verhuisbedrijf de woning niet meer hoeven te bezoeken. Dit bespaart natuurlijk enige brandstof.

Voorbereiding videotaxatie

Zorg ten eerste altijd voor een goede internetverbinding. Is dit goed geregeld? Dan kan het verhuisbedrijf samen met jou beginnen met de lijst samen te stellen. Dit betekent dat je tijdens het videobellen door de woning moet lopen en alles goed in beeld moet brengen. Ook moeten hierbij alle kasten geopend worden om de volume te kunnen bepalen. Hou er tijdens het bellen ook een rolmaat bij zodat je de maten gemakkelijk op kunt nemen en door kunt geven. Probeer ook te zorgen voor genoeg verlichting zodat alles op beeld goed te zien zal zijn.

Als er na het bellen blijkt dat het bedrijf toch wat meer naar je woonsituatie moet kijken dan zullen zij een afspraak maken. Hierbij komt er één verhuizer lang zodat alles veilig kan verlopen.

Praktische tips om te verhuizen tijdens corona

Met een aantal praktische tips zorg je er ook in coronatijd voor dat je soepel kunt verhuizen. Dus wil je verhuizen met corona? Met deze tips zorg je ervoor dat dit goed verloopt:

 • Nodig niet te veel anderen uit
  Houd je aan de coronaregels en nodig dus niet te veel mensen bij je thuis uit. Als je te veel vrienden of te veel familie uitnodigt zal je merken dat het moeilijk is om afstand van elkaar te houden.
 • Verhuis over meerdere dagen
  Verdeel de verhuizing in corona tijd over meerdere dagen. Begin al voortijdig met inpakken en gebruik bijvoorbeeld een (ruime) auto om alvast wat spullen over te brengen. Let op: stap niet zomaar bij elkaar in de auto als jullie niet uit één huishouden komen.
 • Schakel een verhuisbedrijf in
  Schakel op de dag van de verhuizing zelf een verhuisbedrijf in. De professionele verhuizers weten hoe ze afstand moeten houden en je toch soepel kunnen verhuizen. Dat voorkomt problemen en garandeert dat de verhuizing toch goed geregeld is.

Corona-proof verhuizen

Wil je verhuizen tijdens corona en liever niet met te veel mensen bij elkaar komen? Vraag online meerdere verhuisoffertes aan, bij verhuisbedrijven die zich netjes aan de regels houden en je daarmee uitstekend kunnen helpen. Je krijgt geen hand bij binnenkomst, al hadden ze die natuurlijk graag gegeven als dat zou mogen.

Tot slot

Er wordt natuurlijk ook op jouw medewerking gerekend. Het beste wat je kunt doen is tijdens de verhuizing is goed contact houden met de verhuizers. Als je vragen hebt kun je dit een verhuizer altijd vragen en wellicht kun je ze helpen met bijvoorbeeld de verhuisdozen inpakken. Dit hoeft natuurlijk niet, maar als je erbij bent en uitlegt wat je precies wilt is dat al heel fijn. Zo verloopt een verhuizing persoonlijk, vriendelijk en fijn.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer