Emigreren: waar naar toe?

De meeste Nederlanders hebben deze zin de afgelopen jaren weleens opgezocht in Google. Vaak is het zo dat als je wilt emigreren dat je wel eerst onderzoek doet naar de beste landen, want je gaat natuurlijk niet zomaar ons fijne kikkerlandje verlaten! Nadat je de keus hebt gemaakt en voor een ander land hebt gekozen komt er nog veel meer bij kijken. Daarom is het verstandig dat wanneer je een besluit hebt genomen en gaat emigreren, jezelf goed te informeren.

In dit artikel hebben wij geprobeerd om alles zo goed mogelijk voor jou samen te vatten. Lees daarom dus gauw verder!

Verhuizen naar buitenland

Je wilt vertrekken naar het buitenland, maar weet nog niet precies welke bestemmingen je het meest aantrekken. Waar wil je gaan wonen? Dit is een moeilijke keuze, want je wilt natuurlijk wel naar een bestemming verhuizen waar je jouw dromen kunt verwezenlijken. Bij het kiezen van een land kun je kijken naar het klimaat, hun prachtige natuur, cultuur en misschien ook wel de situatie in het land op gebied van politiek. Voor velen zijn dit belangrijke punten, maar deze punten hangen natuurlijk ook sterk af van jouw persoonlijke situatie op dit moment en wat jij met je emigratie uiteindelijk wilt bereiken.

Buitenland: World Happiness Report

Een lijst die emigrerende Nederlanders goed kan helpen is het World Happiness Report van de Verenigde Naties (VN). De VN hebben voor deze lijst onderzoek gedaan naar verschillende factoren. Denk hierbij aan werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, levensverwachting, vrijheid, niveau van corruptie en het bruto-inkomen per hoofd van de bevolking. Wanneer je in een ander land gaat wonen zijn dit zeker wel belangrijke punten om onderzoek naar te doen. Natuurlijk kun je ook kijken naar hun adembenemende natuur en of het een populair land is, maar je wilt natuurlijk ook wel dat alles in het land goed geregeld is.

Als emigrant creëer je jouw eigen wereldje

Als buitenlander zul je voor jezelf in het buitenland een eigen bubbel creëren. Je bent als buitenlander natuurlijk veel minder betrokken bij het politiek in het land en ook de regels en wetten zullen je in het begin van onduidelijk lijken. Je bent als buitenstaander vaak minder betrokken bij het land. Dit strekt vaak niet verder dan tot je voordeur.

Wel is het belangrijk om je Nederlandse denken ook in Nederland te laten. Je gaat in een nieuw land met een ander cultuur wonen. Dit betekent dat je toch wel moet proberen om jezelf aan te passen. Op deze manier zal niet alleen jij je sneller thuis voelen, maar zullen de inwoners van het land jouw ook sneller accepteren en welkom heten.

Populaire bestemmingen

De World Hapiness Report 2020 van de VN is opgemaakt uit verschillende factoren. Dit zijn de BBP per hoofd, sociale steun, gezonde levensverwachting, vrijheid, vrijgevigheid en anti-corruptie. Bekijk hieronder de top 10 uit het meeste recente rapport.

Top 10 meest gelukkige landen

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. Zwitserland
 4. IJsland
 5. Noorwegen
 6. Nederland
 7. Zweden
 8. Nieuw-Zeeland
 9. Oostenrijk
 10. Luxemburg

Als je naar de lijst van de VN kijkt zal je zien dat als je gaat emigreren je dat het beste binnen Europa kunt doen. Nieuw-Zeeland is namelijk het enige land dat in de lijst staat dat buiten Europa ligt. Misschien is het je ook opgevallen dat de landen die populair zijn voor Nederlanders, zoals Canada en Australië niet in de top 10 staan van deze lijst. Canada staat net op de 11e plek en Australië op de 12e plek.

Nederland in de ranklijst

Ons eigen Nederland staat er wel goed op. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met onze goede economische situatie. Vooral na corona staat onze koninkrijk er gelukkig nog steeds goed voor in vergelijking met andere landen. De reden dat Scandinavische landen, zoals bijvoorbeeld Zweden en Noorwegen hoog in de lijst staan is vanwege het feit dat zij niet veel inwoners hebben en er meer ruimte, dus meer natuur is. Ook zijn er veel sociale zaken in deze landen erg goed geregeld.

Waar emigreren Nederlanders naar toe?

Nederlanders die emigreren of na hun pensioen voor langere tijd in het buitenland willen wonen, kiezen nog altijd voor Zuid-Europese landen. Denk hierbij aan Spanje, Portugal, Frankrijk of zelfs België. Dit zijn de landen waar zij hun droom willen verwezenlijken. Het zijn landen die in Europa liggen, dus ook landen waar alles goed geregeld is en het belangrijkste is dat het toch nog dichtbij huis is. Landen in Zuid-Europa zijn niet alleen dichterbij huis, maar de kosten voor levensonderhoud lager, is er welvaart vanwege de Europese Unie en om daar naartoe te verhuizen is gewoonweg een kleinere stap om te nemen.

Curaçao blijft natuurlijk vanwege de banden met Nederland populair, maar is toch een grotere stap om te nemen, omdat het in Zuid-Amerika ligt.

Populaire landen onder emigrerende Nederlanders

 1. België
 2. Duitsland
 3. Spanje
 4. Verenigd Koninkrijk
 5. Verenigde Staten
 6. Frankrijk
 7. Australië
 8. Turkije
 9. Curaçao

Minder Nederlanders emigreren

Emigratie van Nederlanders is sinds 2019 niet erg in trek. Jaarlijks emigreren er iets meer dan 40 duizend Nederlanders naar het buitenland maar in 2019 zakte het aantal naar 38 duizend. Dat er steeds minder mensen emigreren is natuurlijk te danken aan de coronapandemie. Door het coronavirus, de wereldwijde lockdowns en de genomen maatregelen konden of wilden veel mensen niet meer emigreren.

Van de emigrerende Nederlanders vertrekken de meeste naar Zuid-Europese landen. Met name Spanje en Frankrijk zijn erg populaire bestemmingen. Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn erg in trek bij twintigers die er bijvoorbeeld een jaartje tussenuit gaan.

Deel jouw ervaring

Voor inspiratie van anderen en mooie verhuisverhalen kun je de Moova verhuisverhalen lezen. Deel ook je ervaringen. Naar welke bestemming ben jij vertrokken, en waarom? Was het een grote stap of simpelweg een kwestie van financiën op orde hebben? Wij zijn erg benieuwd! Stuur je verhuiservaring met al de ups and downs dan in naar [email protected]. Je verhaal zullen wij alleen publiceren op onze website mét jouw toestemming.

Tot slot..

Ga jij binnenkort emigreren en heb je nog andere vragen met betrekking tot je vertrek? Denk hierbij aan zaken zoals je zorgverzekering, belasting en het werken in het buitenland? Dan kun je altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. In deze artikelen bespreken en beantwoorden wij de veelgestelde vragen van die een emigratie op de planning hebben staan. Wie weet beantwoorden we ook een aantal van jouw vragen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer