Emigreren naar Italië voor- en nadelen

Heb je ervoor gekozen om te verhuizen naar Italië? Dan dien je natuurlijk wel al je zaken in Nederland goed geregeld te hebben. Alleen dan kun je zonder problemen je Italiaanse droom verwezenlijken. Een emigratie is immers geen simpele vakantie. Je gaat echt verhuizen en emigreren naar Italie. Gelukkig is Italië een land binnen de Europese Unie en hoef je niet heel veel papierwerk te regelen voor je verhuizing. Niet veel betekent echter niet dat je niks meer hoeft te regelen. Heb je ook al gedacht aan het inhuren van een verhuisbedrijf? Veel mensen zijn helaas nog niet goed voorbereid als ze gaan verhuizen naar Italië.

Wij willen je met dit artikel helpen met verhuizen naar Italië zodat jij je dromen kun waarmaken. Zorg er dus voor dat wanneer je naar Italië verhuist dat je goed voorbereid bent.

Emigreren naar Italie voor het weer

La dolce vita, wie kent het niet? Deze uitdrukking verwijst naar het ontspannen Italiaanse leven zonder enige verplichtingen. De letterlijke vertaling is ‘het zachte leven’. Het is het land van heerlijk eten. Denk hierbij aan de wereldberoemde pasta’s en pizza’s. Dit in combinatie met de goede Italiaanse wijnen is een fantastische ervaring. Verder heeft het natuurlijk ook prachtige natuur, bergen én historische bezienswaardigheden. Zoals je kunt zien is het dus niet zomaar dat mensen ervoor kiezen om naar Italië te emigreren. Het is een prachtig en historisch land. Of je nu het historische Rome bezoekt of het romantische Venetië. Het zal je altijd goed bevallen. Verder heeft Italië natuurlijk ook een heerlijk zacht klimaat waardoor je er heerlijk kunt genieten van het Italiaanse weer met heel veel zon. Voor de meeste mensen die emigreren is het weer een erg belangrijk aspect.

De Italiaanse taal

Voor buitenlanders die geen Italiaans spreken kan het erg moeilijk zijn om de weg te vinden. Het Italiaans is een prachtige taal, maar wanneer je hier geen basiskennis van hebt zul je niet ver komen. Voordat je gaat verhuizen naar Italië is het daarom verstandig om een cursus Italiaans te volgen. Italianen zelf spreken namelijk vaak bijna geen Engels. Vooral bij het regelen van je zaken is het belangrijk dat je taal goed spreekt. Heb je Italiaanse vrienden in Italië? Dan is het bij het regelen van je zaken in het begin misschien verstandig om hen hierbij om hulp te vragen.

Een nieuwe woning

Bij emigreren naar Italie denken mensen vaak dat het wonen in Italië erg goedkoop is. Ze hebben dan hard gewerkt in Nederland en geld gespaard voor een tweede huis in Italië. In jouw geval betreft het natuurlijk geen tweede woning, maar je gaat echt daadwerkelijk emigreren. Helaas id het dus niet waar dat woningen in Italië altijd goedkoop zijn. Vooral in de grote steden zoals Rome, Milaan of Florence zul je enorm veel geld kwijt zijn aan een huis. Wel is het zo dat wanneer je een huis net buiten de stad koopt het natuurlijk wel iets goedkoper is. De gemiddelde huurprijs van een woning in Italië is vergelijkbaar met het huren van een woning in Nederland.

Het openbaar vervoer in Italië is een zeer goed systeem waarop je kunt bouwen. Als je bereid bent om een stuk te reizen dan kun je echt beter net buiten de stad wonen. Hou je niet van de drukte in grote steden en woon je liever in een dorpje? Dan is dit een groot voordeel. Het leven in een dorpje in Italië is niet alleen rustiger, maar ook een stuk goedkoper. In de dorpjes zijn de huizen wél een stuk goedkoper dan in Nederland.

Hoe kun je een huis vinden in Italië?

Sommige mensen kiezen ervoor om pas een huis te kopen of huren na aankomst in het land. In dit geval zul je eerst voor langere tijd in een hotel moeten verblijven. Sommige andere mensen kiezen er liever voor om alle zaken met betrekking tot het vinden van een woning al in Nederland te regelen.

In Italië op zoek naar een woning

Zoals we eerder hebben uitgelegd moet je in dit geval eerst in ene hotel verblijven. Hierna kun je in de omgeving kijken of je huizen kunt vinden waarbij er een bord in de tuin staat met ‘affitasi’ erop. Dit betekent ’te huur’. Een andere manier om een nieuwe woning te vinden is door een makelaar in te schakelen. Zo een makelaar kent de regio en het aanbod erg goed en heet ook zo zijn/haar contacten. Er zijn ook veel Nederlandse makelaars te vinden in Italië die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe woning.

Vanuit Nederland op zoek naar een woning in Italië

Wanneer je ervoor kiest in Nederland al op zoek te gaan naar woning dan kun je daar ook gelijk je intrek nemen bij aankomst. Hierbij hoef je dan niet meer eerst naar een hotel. Ook zijn er online veel Nederlandse makelaars te vinden die jou goed kunnen helpen. Met een Nederlandse makelaar zul je geen last hebben van een taalbarrière. Ook zullen zij je wensen waarschijnlijk beter begrijpen waardoor de kans groot is dat jij snel een nieuwe woning zult vinden.

Beste boeken over emigreren naar Italie

Internationaal verhuizen

Zoals eerder aangegeven ga je naar Italië verhuizen, dus ook internationaal verhuizen. Hiervoor heb je een verhuisbedrijf nodig die gespecialiseerd is in verhuizingen naar het buitenland. In dit geval Italië. Om je emigratie zo soepel mogelijk te laten verlopen kun het beste de zorg voor je inboedel aan een bedrijf overlaten die verstand heeft van verhuizingen naar het buitenland met betrouwbare transport. Je wilt je meubelen natuurlijk wel zo goed veilig mogelijk naar Italië verhuizen.

Kosten internationaal verhuizen

De kosten voor zulke verhuizingen zijn voor buitenstaanders moeilijk in te schatten en daarom kun je online niet veel over de prijzen vinden. Dit komt natuurlijk ook vanwege het feit dat een verhuizing naar Italië erg persoonlijk is en de kosten afhangen van jouw wensen en de hoeveelheid spullen die verhuisd moeten worden. Het bedrijf moet namelijk jouw spullen naar Italië vervoeren en heb je veel spullen voor transport? Dan moet het bedrijf bijvoorbeeld grotere verhuiswagens inzetten, want ze kunnen natuurlijk niet een paar keer heen en weer rijden naar Italië. Zo een bedrijf zal ook de tijd nemen om jouw verhuizing zo goed mogelijk te plannen om het weer zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Gratis offertes aanvragen

Je kunt zelf online kijken naar bedrijven die dit soort verhuizingen uitvoeren en contact opnemen. Maar je kunt dit ook makkelijk via Moova regelen. Hierbij kun je vrijblijvend offertes aanvragen voor je verhuizing naar Italië. Op deze manier krijg je van verschillende bedrijven offertes toegestuurd en kun je hieruit je keuze maken. Dit is geheel vrijblijvend, dus gratis. Neem hier goed de tijd voor om zo je verhuizing in goede banen te leiden. Een verhuizing naar Italië is immers niet niks.

Andere belangrijke zaken

Je hebt in gedachten om te verhuizen naar Italië, maar we begrijpen dat je het toch een beetje eng vindt, omdat het toch wel een grote stap is. Wij zijn bereid om je te helpen met onze artikelen, dus we hopen dat je er goed gebruik van zult maken. Het allerbelangrijkste wat je kunt doen is je documenten in Nederland goed regelen. Kijk naar de geldigheid van documenten, zoals je paspoort/ID-kaart of je rijbewijs. Dit is belangrijk, omdat je natuurlijk wilt dat deze documenten nog een lange tijd na je emigratie geldig zullen zijn. Je hebt namelijk een paspoort nodig om dingen in Italië te regelen en je wilt je natuurlijk niet aan het begin van je verhuizing druk maken om documenten die je vanuit Nederland weer moet verlengen. Zorg dus echt voor een geldig paspoort. Kijk ook goed naar andere documenten, zoals bijvoorbeeld eventuele diploma’s die je mee wilt nemen.

Benodigde documenten

Controleer voor vertrek altijd je documenten. Dit is belangrijk omdat je je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs voor belangrijke zaken nodig hebt in Italië. Wil je bijvoorbeeld een huis of auto huren? Dan heb je deze nodig. Wil je de Italiaanse ‘codice fiscale’ aanvragen? Dan heb je ook geldige documenten nodig. Verlopen je documenten binnenkort? Dan is het verstandig om deze in Nederland vóór je vertrek te vernieuwen, want aan het begin van je emigratieproces heb je in Italië natuurlijk geen tijd om naar de Nederlandse ambassade te gaan om dit soort dingen te regelen.

Je Nederlandse diploma’s

Voor Italianen is het gebruikelijk dat zij tijdens sollicitatiegesprekken naar eventuele diploma’s vragen. Heb je diploma’s of heb je hier een uittreksel van nodig? Dan kun je deze makkelijk op de website van DUO aanvragen.

Belastingdienst

Verder zijn je belastingzaken ook erg belangrijk. Wanneer je gaat emigreren naar Italië moet je er dus wel voor zorgen dat je jouw belastingzaken in Nederland goed op orde hebt zodat je hier later in Italië geen problemen mee zult krijgen. Je kunt het beste contact opnemen met de belastingdienst om jouw persoonlijke situatie uit te leggen. Zij sturen je dan een formulier op waarbij je de vereiste velden dient in te vullen. Nadat je dit document hebt opgestuurd zullen zij je later weer voorzien van extra informatie met betrekking tot jouw persoonlijke situatie.

Pensioen

Ontvang je in Nederland een pensioen of ga je dat binnenkort ontvangen? Dan is het belangrijk dat je voordat je naar Italië verhuist kijkt naar de regels met betrekking tot het ontvangen van je pensioen in het buitenland. Neem voor eventuele vragen dan ook contact op met je pensioenfonds of met de Sociale Verzekeringsbank.

Uitkering

Ontvang je op dit moment een uitkering in Nederland? Dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met het UWV of desbetreffende gemeente. Het is namelijk zo dat wanneer je naar het buitenland verhuist de regels met betrekking tot je uitkering anders zullen zijn. Regel je sociale zekerheid daarom goed zodat je straks in Italië niet zonder inkomen komt te zitten.

Italiaanse ziekenfonds

Italië heeft een nationale gezondheidszorg genaamd de ‘Servizio Sanitario Nazionale’ (SNN). Dit is gratis gezondheidszorg waar alle Italianen recht op hebben. Hoe werkt dit dan precies? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer we het over het Italiaanse zorgsysteem hebben. Echter heeft dit een heel simpel antwoord. Het systeem in Italië werkt goed, omdat men door middel van het betalen van belastingen in het land automatisch deelneemt aan de gezondheidszorg. Zo heb je in Italië niet alleen recht op medische zorg, maar op deze manier krijgt iedereen ook daadwerkelijk de medische zorg waar zij recht op hebben.

Om een lang verhaal kort te maken, in Italië kost een zorgverzekering je vergelijking met Nederland bijna niks. Heb je een baan in Italië? Dan zal je werkgever het nodige bedrag afdragen aan de Italiaanse overheid. Zij zijn verplicht om dit te doen. Op deze manier kun je ook je gezin en familie die bij jouw in huis wonen meeverzekeren.

Zorg voor een goede voorbereiding

Men zegt altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is en dit kunnen wij zeker beamen. Er zijn gewoonweg bepaalde zaken die vragen om een juiste voorbereiding. Als je niet goed voorbereid vertrekt kun je tegen onnodige problemen aanlopen. En niet per se alleen in Italië, maar wanneer je jouw zaken in Nederland niet goed afsluit kun je daardoor ook problemen krijgen. Over zaken in Nederland wil je je in Italië helemaal geen zorgen meer over maken.

Tot slot

Wij hopen dat wij je met de paar tips die wij in dit artikel besproken hebben kunnen helpen om je droom in Italië te realiseren. Als laatste tip willen we je ook meegeven dat het misschien leuk is om lid te worden van speciale Facebook groepen. Er zijn namelijk speciale pagina’s waar Nederlanders die in Italië samenkomen met vragen, verhalen over hun eigen emigratie. Zo kan iedereen zijn/haar ervaringen delen. Zo helpen zij elkaar hun dromen in Italië waar te maken. Misschien zul jij hier ook wat aan hebben, dus meld je gauw aan!

Heb je misschien nog andere vragen?

Zijn er onderwerpen die wij in dit artikel niet besproken hebben of heb jij nog andere vragen met betrekking tot je emigratie naar Italië? Dan kun je natuurlijk ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen en wie weet wordt jouw vraag in een ander artikel beantwoord.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer