Wonen in Spanje

Wil jij gaan wonen in Spanje? In dit artikel vertellen we meer over hoe het is om te wonen in Spanje. Dus als je van plant bent om te emigreren naar Spanje heb je na het lezen van dit artikel geen twijfels meer!

Wie kent Spanje niet? Het is een van de meest populaire vakantielanden in Europa voor ons Nederlanders. Wie heeft er geen herinneringen aan de vakanties in de Costa del Sol vroeger? Of de vakanties naar de bekende Costa Blanca? Zuid-Spanje heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw alle populaire kustgebieden verbouwd naar betonnen vakantiedorpen, zoals wij die ons herinneren van de vakanties uit onze kinderjaren. Deze badplaatsen hadden natuurlijk niet veel te maken met de Spaanse cultuur. Tegenwoordig neigen wij Nederlanders toch meer naar het authentieke van Spanje en gaat men niet vaak meer op vakantie naar dit soort plaatsen in Spanje.

Nederlanders die tegenwoordig naar Spanje vertrekken voor een permanent verblijf kiezen voor het echte en authentieke Spanje. Maar wat is het authentieke Spanje nu precies en waarom zou je er eigenlijk gaan wonen? Deze onderwerpen en meer bespreken wij in dit artikel zodat jij je hier een goed beeld bij kunt vormen. Lees snel verder.

De Spaanse cultuur

Wanneer wij als Nederlanders denken aan Spanje dan denken we al snel aan Sangria, Spaanse tapas en flamenco. Dit zijn toch wel dingen waar Spanje bekend om staat toch? Dit is zeker waar, maar Spanje heeft natuurlijk nog veel meer te bieden.

Invloeden van buitenaf

Om te beginnen is het goed om te weten dat de cultuur van Spanje door de eeuwen heen heel erg beïnvloed is door andere culturen. Daardoor is er een soort mengelmoes ontstaan van verschillende culturen. De volkeren die door de eeuwen heen op doortocht waren in Spanje of zelfs een aantal keer Spanje hebben veroverd hebben veel invloed gehad op de cultuur van Spanje. Neem de Moren bijvoorbeeld. Deze Arabieren hebben Zuid-Spanje ongeveer 7 eeuwen lang geregeerd en hebben daardoor erg veel invloed gehad op het Spaanse eten, architectuur en kunst. Kijk naar steden zoals Sevilla, Córdoba en Granada in het zuiden van het land. Deze zijn wereldberoemd vanwege de architectuur en dat ook sterk beïnvloed is door de Moren. De allerbekendste is toch misschien wel het Alhambra.

Regionale verschillen

Toch verschillen de meeste Spanjaarden en regio’s met elkaar en kun je de cultuur van Spanje niet per se als een geheel zien. Wanneer je het zuiden van Spanje bezoekt en later naar het noorden gaat zul je een wereld van verschild zien. Dit heeft natuurlijk verschillende redenen.

De Spaanse talen

Om de regionale verschillen goed uit te kunnen leggen kunnen we beter eerst beginnen met het bespreken van de Spaanse talen. De officiële taal van Spanje is het Castiliaans oftewel het Spaans. Verder heeft land nog 4 officiële regionale talen. Dit zijn het Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees.

Het Castiliaans

Het Castiliaans is dé officiële taal van Spanje. Wanneer je Spaanse les volgt zal dit altijd in het Castiliaans zijn. Het Castiliaans is het Español, Spaans zoals wij het in Nederland noemen. Het wordt wereldwijd door meer van 400 miljoen mensen gesproken en het is ook de officiële taal van de Spaanse staat. Waar je ook komt in Spanje, iedereen zal deze taal gewoon spreken. Een grote stad dat je als voorbeeld kunt noemen waar alleen het Castiliaans wordt gesproken is de hoofdstad Madrid.

Het Catalaans

Het Catalaans wordt door ongeveer 18% van de bevolking in Spanje gesproken. Dit zijn vooral de inwoners van Catalonië, de Balearen en in een klein gedeelte van Valencia. Een grote stad die je als voorbeeld kunt nemen waar het Catalaans wordt gesproken is Barcelona.

Het Baskisch

Het Baskisch wordt door ongeveer 2,5% van de bevolking van Spanje gesproken. Dit zijn voor het grootste deel de inwoners van Baskenland en een klein gedeelte van Navarra. Het Baskisch is een taal dat geen enkele overeenkomst heeft met andere talen op de wereld. Dit is ook een reden waarom de Basken zo trots zijn op hun eigen taal. Dit maakt het een erg unieke taal. Een grote stad die je als voorbeeld kunt nemen waar het Baskisch wordt gesproken is Bilbao.

Het Galicisch

Het Galicisch wordt door bijna 6% van de bevolking gesproken. Het wordt vooral gesproken in Galicië, maar ook in kleine delen van León en Asturië. Deze taal lijkt ook veel meer op het Portugees dan op Spaans. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostela.

Het Aranees

Het Aranees wordt nog door heel weinig mensen gesproken. Ongeveer 4000 mensen spreken het nog en dit zijn dan de inwoners van de Vallei van Aran in Catalonië. Deze taal is eigenlijk een dialect van het France Occitaans.

Twee niet-officiële regionale talen

In Spanje zijn er ook nog twee niet officiële-regionale talen. Dit zijn het Asturisch en Aragonees. Het Asturisch wordt door ongeveer 100.000 mensen gesproken in Asturië, León, Zamora, Salamanca, Extremadura en Cantabrië. Wettelijk gezien is het een beschermde taal.

Het Aragonees wordt door minder mensen gesproken. Slechts 10.000 mensen spreken het nog in de provincie van Huesca in Aragón. Ook in Zaragoza wordt de taal nog gesproken. In het zuiden van Navarra en in sommige gebieden van Valencia en Castilië-La Mancha wordt het vaak gemengd met het Spaans.

Dialecten in het Spaans

In heel veel delen van het land worden er ook talloze Spaanse dialecten gesproken. Een goed voorbeeld hiervan is het Andaluz dat in Andalusië wordt gesproken. Deze taal wordt door ongeveer 7 miljoen inwoners van Spanje gesproken en is voor Spanjaarden van buiten Andalusië vaak moeilijk verstaanbaar.

Terug naar de regionale verschillen

Als je kijkt naar andere landen rondom Spanje bijvoorbeeld Portugal of Frankrijk zul je merken dat zij boven alles vaak Portugees of Frans zijn. In Spanje is het erg moeilijk om een echte Spanjaard te vinden zoals in die landen. Ja, misschien in Madrid waar men nog steeds heel erg trots is op het Spaans en Castiliaans. Maar verder in het land zul je dit niet echt tegenkomen. Dit komt vanwege de geschiedenis van het land. Spanjaarden in de rest van Spanje identificeren zich niet met Madrid, maar met hun eigen regio of stad. Dit komt doordat Spanje vroeger vooral uit kleine koninkrijkjes bestond en het later door een huwelijk binnen de koninklijke familie samen is gevoegd. Hierna werd Spanje één staat, maar werd het geen geheel.

Spanje als natie

In Spanje is in de loop van geschiedenis heel veel tijd en energie gestoken in het delen van één cultuur en taal. Hiervoor hebben ze een volkslied ontworpen, een vlag bedacht én speciale feestdagen, maar tevergeefs. Ook dictator Franco heeft tijdens zijn regime met de harde hand geprobeerd om een Spaanse identiteit te creëren. Juist door zijn harde aanpak bloeiden de regionale culturen up. Al deze gebeurtenissen in combinatie met de regionale culturen en talen zorgen ervoor dat de Spanjaarden uit alle delen van Spanje hun eigen identiteit hebben waar ze zich aan vasthouden. Dit zorgt in sommige delen van het land, denk hierbij bijvoorbeeld aan Catalonië of Baskenland een spanningsveld tussen de centrale regering en de autonome regio’s die zich tot de dag van vandaag nog steeds willen afscheiden.

In Spanje wonen en de cultuur begrijpen

Na een klein geschiedenislesje is het nu natuurlijk wel tijd om alle aandacht te wijden aan het wonen in Spanje. De geschiedenis van een land is heel erg belangrijk wanneer jij ernaartoe wilt verhuizen, want zo zul je de aspecten van de cultuur en het land sneller begrijpen. Zo weet je ook waar deze allemaal vandaan komen.

De Spanjaarden in het algemeen

Er zijn enorm veel vooroordelen over Spanjaarden in het algemeen. Er wordt vaak gezegd dat ze lui zijn en allemaal genieten van hun typisch Spaanse feesten. Wanneer je in Spanje woont zul je zien dat sommige dingen toch wel overeenkomen, maar sommige dingen ook weer niet. Spanjaarden zijn over het algemeen erg verwarrend. Aan de ene kant zijn ze enorm spontaan, maar toch houden ze ook wel van routine. Ze kunnen conservatief zijn, maar tegelijkertijd ook weer sociaal liberaal. Als Nederlander kun je soms best denken: ja, wat wil je nu?

Spaanse gesprekken

Verder houden Spanjaarden van veel en luid praten. Ook vloeken is iets waar ze erg van houden. Het is totaal niet ongebruikelijk om de hele dag scheldwoorden te horen. Of je nu twee ouderen op straat ziet kletsen of op tv. Dat luid praten zal je ook snel opvallen, want iedereen op straat kan horen wat de ander zegt. Vaak wordt er gezegd dat een groepje van 4 Spanjaarden net zoveel herrie maken als 10 Nederlanders! Dit maakt de Spanjaarden trouwens helemaal niks uit.

Spanjaarden zijn erg sociaal

Verder zijn Spanjaarden echte gezelschapsdieren. Je zult ze altijd met vrienden en familie vinden. Het sociale gedeelte van hun leven is een mooi iets en je zult zien dat het je als Nederlander erg zal opvallen. Al die Spanjaarden die altijd leuke dingen doen met vrienden en familie. Vaak is de zondag gepland voor familie en zullen Spaanse mensen ook elke avond samenkomen om tot lekker laat samen te eten. Een geweldige tijd zul je zeker hebben in zo een geweldig land.

Chaotische Spanjaarden of toch niet?

En ook al zijn Spanjaarden zo chaotisch als het maar kan, je zult zien dat ze dus ook van routine houden. Ze zullen elke dag op dezelfde tijdstippen eten, samen komen met dezelfde mensen, altijd hetzelfde eten en dezelfde restaurants bezoeken. Uiteindelijk als je het allemaal zo bekijkt begrijp je misschien wat we bedoelen met het feit dat Spanjaarden best een verwarrend volk kunnen zijn? De stereotype Spanjaard is dus echt zo, maar eigenlijk ook weer helemaal niet?

Het eten in Spanje

Qua eten zul je snel aansluiting vinden bij Spanjaarden waardoor je ook weer snel vrienden zult maken. Elke streek en regio heeft niet alleen de culturele verschillen, maar zoo ook zijn eigen specialiteiten. De meeste mensen die Spanje bezocht hebben zullen gezien hebben dat het niet alleen een prachtige land is, maar dat het ook enorm veel te bieden heeft qua gastronomie. Uit eten gaan is dan ook iets wat men graag doet. De echte lokale Spaanse restaurants zijn allemaal redelijk geprijsd en Spanje kun je daardoor lekker vaak uit eten.

Spaanse gerechten

Spaanse mensen houden van hun paella en tapas die vaak heel veel olijfolie en knoflook bevatten. Net als in Frankrijk eten de Spaanse mensen ook veel ‘afvalvlees’. Voorbeelden hiervan zijn varkensoren, stierentestikels of orgaanvlees. Ook eten Spaanse mensen heel veel vis. Heel vis. Denk hierbij ook aan octopus en inktvissen. Ook zul je veel jongere dieren op het menu zijn zoals speenvarkentjes en lammetjes. Je kunt de Spaanse mensen eigenlijk wel alleseters noemen.

Spaanse klok

Een interessant weetje dat Spanje in dezelfde tijdzone ligt als Portugal en Engeland. Dit betekent dat het land eigenlijk 1 uur achterloopt op de rest van Europa en eigenlijk de Greenwich Mean Time (GMT) moet aanhouden. Echter is dit niet het geval. Dit is te danken aan dictator Francisco Franco die de tijd in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog uit solidariteit gelijk zette met die van Duitsland. Dit is nooit meer gecorrigeerd. Men zegt dat het hierdoor is dat het leven in Spanje ook anders is qua ritme. Door de tijd in Spanje is het in het land later licht en vroeger donker. Het heeft allemaal doorgewerkt in de Spaanse ritme. Ook qua etenstijden.

Spaanse etenstijden

Wanneer het op eten aankomt houden de Spaanse mensen zeker wel van routine. Eigenlijk net als de Nederlanders. Wij eten natuurlijk ook tussen 12:00 en 13:00 onze lunch en om 18:00 ons avondeten. In Spanje doen ze het toch nog even een tikkeltje anders. Spanjaarden ontbijten in het algemeen tussen 10:00 en 11:00 uur. In de tussentijd gaan mensen ook vaak een kwartiertje of langer naar een barretje in de buurt om een koffie te drinken. De lunch wordt tussen 14:00 en 15:00 gegeten en dit wordt het liefst ook zo uitgebreid mogelijk gedaan. Dit is tevens ook de belangrijkste maaltijd van de dag. Alles in Spanje gaat dicht voor die ‘siësta’ en iedereen gaat dan lekker samen lunchen. Het avondeten in Spanje wordt erg laat genuttigd wat voor ons Nederlanders erg wennen is. In Spanje eten mensen tussen 21:00 en 22:00. Hierbij komen ze vaak samen met familie in een restaurant.

De siësta

Je kent Spanje vast al wel van vakantie en daardoor heb je vast ook wel de siësta meegemaakt. Of wanneer je het land eerder hebt bezocht om huizen te bekijken je de Spaanse makelaars in de middag opeens niet meer kunt bereiken. De siësta is namelijk een pauze tussen 14:00 en 17:00. Veel zaken en winkels zijn dan gesloten. Voor ons Nederlanders is dit even wennen, maar voor de Spanjaarden is dit heel normaal. De siësta is niet per se een Spaanse traditie, maar in Portugal en Italië kennen ze het ook, maar dan wel in veel mindere mate. Door de siësta is de dagindeling van Spanjaarden ook heel anders dan wij gewend zijn. Zij werken bijvoorbeeld van 08:30 tot 13:30 en hebben daarna een siësta. Hierna gaan zij weer van 16:30 tot 20:00 werken.

Tegenwoordig is het wel zo dat er in de grote steden veel minder waarde wordt gehecht aan een siësta. De mensen die bij grote bedrijven werken hebben namelijk te maken met regels van de Europese Unie (EU) en dit heeft natuurlijk ook invloed op de rest van de mensen in het land. Ga je in wat kleinere dorpjes wonen? Dan zul je heel goed merken dat het leven in de middag eventjes stilvalt en later rond 21:00 weer hervat wordt.

Waarom houden Spanjaarden zo van hun siësta?

De belangrijkste reden voor de siësta is om de hitte te vermijden en daardoor energie te besparen. Ook kunnen zij op deze manier genieten van een heerlijke en lange lunch waarna ze ook nog heel even de tijd hebben om uit te buiken. En genieten van het leven betekent natuurlijk minder stress, dus is het ook nog eens goed voor je. Spanjaarden houden van het genieten van het leven en staan hier ook bekend om. Verder is het zoals je eerder hebt kunnen lezen de tijdzone die de ritme van de Spanjaarden bepaald. Spaanse mensen slapen niet alleen minder, maar zijn ’s avonds ook veel langer op pad, omdat de zon wat later ondergaat. Dit merk je ook aan het leven op straat.

Een huis kopen in Spanje

De keuze voor het wonen in Spanje komt natuurlijk niet alleen door het warme warme klimaat van Spanje of door de warme en gastvrije Spanjaarden, maar ook door de gunstige prijzen van Spaanse huizen. Hierbij ligt het er natuurlijk ook wel aan wáár in Spanje je gaat wonen natuurlijk. Als je wat meer in het binnenland gaat wonen zijn de prijzen echt heel erg laag vergeleken met Nederland, maar als je bijvoorbeeld in een populaire zuidelijke badplaats iets wilt huren zul je wat meer kwijt zijn. Vooral in de grotere steden zoals Barcelona en Madrid liggen de prijzen natuurlijk helemaal een stuk hoger. Als je naar het centrum van deze grote steden gaat verhuizen dan komen de prijzen in de buurt van ons eigen Nederland.

Let bij het kopen of huren van een huis in Spanje wel op dat je dit bij een betrouwbare makelaar doet. Dit kan je veel problemen besparen. Veel Nederlanders kiezen er daarom voor om een bekende Nederlandse makelaar in te schakelen.

Kosten levensonderhoud

Na het onderzoek afgelopen jaar van NUMBEO is gebleken dat kosten voor het leven in Spanje een stuk lager zijn dan in Nederland. Het ligt er natuurlijk ook wel aan wáár je in Spanje gaat wonen, maar er is wel geprobeerd om een zo goed mogelijk beeld te geven van het leven in Spanje in het algemeen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Huurprijzen in Spanje zijn ongeveer 28,1% lager dan in Nederland
  • Restaurantprijzen zijn in Spanje ongeveer 29,7% lager dan in Nederland
  • Voor boodschappen in Spanje ben je ook 29,4% minder geld kwijt dan in Nederland

Zoals je kunt zien ben je in de meeste steden van Spanje goedkoper uit dan wanneer je Nederland zou wonen. Wij zeggen: schiet op met Spaans leren en ga lekker in Spanje wonen!

Tot slot..

Veel buitenlanders gaan geregeld op vakantie naar Spanje. Hierbij wordt al snel de keuze gemaakt om in het land een tweede appartement te kopen of huren. Weet jij nog niet zeker of je gaat wonen in Spanje en twijfel je nog? Dan is het misschien ook een idee om voor drie maanden in Spanje te wonen om te kijken wat je ervan vindt. In de Europese Unie kun je namelijk drie maanden vrij in een lidstaat verblijven.

Heb je nog vragen?

Vond je dit artikel interessant of heb je nog andere vragen met betrekking tot het wonen in Spanje? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Wij hebben namelijk nog heel veel andere artikelen op onze website staan waaruit jij de nodige informatie kunt halen. Kijk dus gerust eens even rond op de website!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Foto van moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer