Belastingen in Spanje

De Nederlandse belastingdienst en het blauwe envelopje kennen we allemaal wel, maar hoe zit dat met de belastingen in Spanje? Want hey, belastingen, daar ontkom je niet aan. Nergens op de wereld niet. Daarom erg belangrijk om vóór je emigratie naar Spanje hier het een en ander over uit te zoeken, want iedereen die in Spanje woont en economisch actief is krijgt met de Spaanse belastingdienst te maken en moet ook in Spanje belasting betalen. Dus ben je in Spanje een fiscaal resident? Dan wordt er over je wereldwijde inkomen belasting geheven.

Wanneer moet je in Spanje belasting betalen?

Vergeet ook niet dat je hiervoor je NIE nodig hebt. Je bent in Spanje fiscaal resident wanneer je een Spaanse verblijfsvergunning hebt of:

  • Wanneer je langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft
  • Je economisch actief bent
  • Je vrouw en kinderen (die financieel afhankelijk zijn) ook in Spanje resident zijn

Belastbaar inkomen

Blijft je belastbare inkomen onder de belastingvrije voet van Spanje? Dan wordt er toch wel aangeraden om aangifte te doen voor je inkomensbelasting en zo je inkomsten en vermogen door te geven. Zo kun je altijd aantonen dat je gewoon je belastingen in Spanje hebt betaald, want dit is toch wel een belangrijke voorwaarde voor wanneer jij je ‘residencia’ moet verlengen.

Ben je geen Spaans resident, maar ben je bezig met bijvoorbeeld onroerend goed in Spanje? Dan moet je ook aangifte doen bij de Spaanse belastingdienst. In dit geval krijg je namelijk te maken met het huurwaardeforfait je woning.

Boekjaar in Spanje

In Nederland loop het boekjaar, ofwel fiscaal jaar officieel van 1 januari tot 31 december. In Spanje is dit ook zo. In Nederland kunnen we aangifte doen bij de belastingdienst van ons inkomstenbelasting vanaf 1 maart en moet dit uiterlijk 14 juli binnen zijn.

Bij de Spaanse belastingdienst kun je je aangifte begin april doen en heb je hier tot 30 juni de tijd voor. Natuurlijk wordt net als in Nederland alles het jaar daarop berekend en wordt het in Spanje de Declaracion de la Renta genoemd.

Belastingaangifte

Je bent zelf verantwoordelijk voor doorgeven van informatie bij de belasting. Als je hier hulp bij nodig hebt kun je fiscaal juristen inhuren die je kunnen helpen bij het regelen van je belasting in Spanje. Zij kijken dan naar de algemene belastingvrije voet, je totaal vermogen, je omzetbelasting, bezittingen: kortweg alles. Zo kun je geen fouten maken en kom je later niet voor verrassingen te staan.

Belastingschijf Spanje

Tot €12.450 19%
Vanaf €12.450 tot €20.200 24%
Vanaf €20.00 tot €35.200 30%
Vanaf €35.200 tot €60.000 37%
anaf €60.000 tot €300.000 45%
Boven de €300.000 47%

Successierecht en schenkingsrecht

Deze rechten verschillen nogal per regio in Spanje. Sommige regio’s in Spanje hebben de successierechten en tarieven voor schenking vrijwel verlaagd tot nul. Dit geldt echter wel alleen voor residenten. Voor niet residenten geldt er een andere regeling.

De percentage van het nationale tarief is afhankelijk van de hoogte van de nalatenschap en/of schenking. Ook geldt er een vermenigvuldigingsfactor die afhankelijk is van de familiegraad van de erfgenaam/ontvanger. Deze wordt ook bepaald door de hoogte van het vermogen. Wat goed is om te weten is dat het percentage op kan lopen tot bijna 82%.

Overdrachtsbelasting in Spanje

De overdrachtsbelasting in Spanje heeft best een hoog tarief. Deze is namelijk 6% tot 11%. Ook moet je natuurlijk rekenen op kosten voor de makelaar en notaris. Vaak is dit tussen de 2% en 3%.

Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI)

De IBI is een onroerendgoedbelasting. Deze gemeentebelasting wordt jaarlijks geïnd door de gemeente in Spanje waarin je woonachtig bent. Of wanneer je bijvoorbeeld in Spanje een huis hebt gekocht. Deze belasting geldt voor zowel residenten als niet-residenten die een huis gekocht hebben. Hierbij is hoogte van deze belasting afhankelijk van de kadastrale waarde van je woning.

Deze belasting wordt een gemeentebelasting genoemd, omdat het op lokaal niveau geïnd wordt. In dit geval dus door de gemeente.

Belastingplichtige in Nederland

Verder is het zo dat Spanje met Nederland een belastingverdrag heeft. Zo wordt er voorkomen dat je niet teveel belasting betaald. Is er ook een periode in het jaar geweest dat je in Nederland hebt gewoond? Dan moet je over deze periode ook nog gewoon je belasting in Nederland betalen.

Het komt soms voor dat Spanje per ongeluk belasting verrekend over de periode dat je nog in Nederland woonde, maar dit kun je gewoon aangeven met bewijzen van de Nederlandse belastingdienst en wordt dit weer snel rechtgetrokken.

Ook is het zo dat je voor bepaalde inkomsten in Nederland verplicht blijft om hierover belasting te betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheidspensioen (ABP). Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de belastingdienst zodat zij je verder kunnen helpen. Zo weet jij precies wat je op dit moment moet doen en wat je later in Spanje misschien dient te regelen.

Tot slot..

Deze tekst is met zorgvuldigheid geschreven, is van informatieve aard en bevat informatie over de belangrijkste belastingen waarmee je in Spanje te maken krijgt. Let wel op dat er voor niet-inwoners en Spaanse residenten andere regels van toepassing kunnen zijn voor het betalen van belasting. Wij weten in jouw specifieke geval natuurlijk niet wat de omstandigheden zijn. Controleer daarom altijd bij de belastingdienst wat voor jou van toepassing is.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het erg belangrijk dat je je persoonlijke verplichtingen aan de Nederlandse belastingdienst netjes vervult voordat je gaat emigreren. Vervolgens is het wanneer je in Spanje woont ook erg belangrijk om er gelijk voor te zorgen dat je belastingen in Spanje ook in orde zijn.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen met betrekking tot een emigratie naar Spanje? Denk hierbij aan wat je allemaal dient te regelen voor je emigratie, je Nederlandse zorgverzekering en je zorgverzekering in Spanje of je Nederlandse auto die je misschien wilt exporteren naar Spanje? Dan verwijzen wij jou graag door naar de andere artikelen op onze website. In de artikelen op onze website worden deze onderwerpen en nog heel veel andere informatie besproken. Wie weet wordt jouw vraag in een van de artikelen beantwoord.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer