Huis kopen in Denemarken

Voor buitenlanders is het erg moeilijk om een huis te kopen in het Deense koninkrijk. Vooral een tweede huis lijkt bijna onmogelijk. In dit opzicht lijken Denemarken en Nederland dan ook totaal niet op elkaar. De Deense overheid heeft namelijk zelf de lat hoog gelegd voor buitenlanders om het land een huis te kopen. Er zijn allemaal voorwaarden en eisen waar potentiële kopers aan moeten voldoen wanneer zij een huis willen kopen in Denemarken.

In dit artikel proberen wij je zo goed en duidelijk mogelijk informatie te verschaffen over het kopen van een woning in Denemarken als Nederlander zijnde. Denk jij eraan om een huis te kopen of te emigreren naar Denemarken? Lees dan gauw verder.

Waarom een huis kopen in Denemarken?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een huis te kopen in Denemarken. Vaak begint het met de gedachte om een vakantiehuis te kopen, maar al snel veranderd dit naar een emigratie. Het land heeft prachtige natuur, heel veel ruimte én alles is er erg goed geregeld. Denk hierbij niet alleen aan de stabiele economie, maar ook aan hun goede sociale vangnet. Misschien heb jij een andere reden voor je emigratie, maar eigenlijk maakt het toch helemaal niet uit waarom je naar Denemarken wilt verhuizen? Het is namelijk een fantastisch land. Wanneer je in Denemarken verblijft zul je merken dat een vakantiehuis kopen niet genoeg is en het echt dé nieuwe bestemming is voor mensen die willen emigreren.

Vaak denken mensen ook dat een woning kopen in het buitenland erg duur is, terwijl het vaak eigenlijk niet eens veel duurder is dan in Nederland. De gemiddelde kosten voor het kopen van een huis in Denemarken zijn bijvoorbeeld ongeveer 5% hoger dan in Nederland. De gemiddelde prijs van woningen in Denemarken zal je dan ook niet heel erg tegenvallen.

Ja, Denemarken is in het algemeen vergeleken met Nederland een stuk duurder, maar een huis kopen Denemarken kan eigenlijk nog voordelig uitpakken!

Populaire regio’s en steden in Denemarken

Jutland is enorm populair onder buitenlanders, omdat het grenst aan Duitsland. Dit stuk van Denemarken is dan ook makkelijk te bereiken met de auto. De rest van Denemarken is namelijk omgeven door zee. Jutland is prachtig, want het heeft prachtige natuur en je kunt er heerlijk ontspannen. Ook is de hoofdstad Kopenhagen op dit eiland gevestigd wat het natuurlijk erg gewild maakt voor jonge mensen. Verder is Zeeland ook een populair gebied.

Huizenjacht in Denemarken

Veel mensen vragen zich af hoe zij in godsnaam op huizenjacht kunnen in Denemarken. Dit is eigenlijk niet heel anders dan in andere landen en de Deense markt heeft je eigenlijk ook genoeg te bieden.

Via een makelaar

Onroerend goed wordt in Denemarken vaak verkocht door makelaars. Wat goed is om te weten is dat de courtage door de koper betaald wordt. In Jutland is er afgesproken dat deze kosten tussen de kopers én verkopers wordt verdeeld. Hierdoor draait niet alleen 1 persoon op voor de bemiddelingskosten, maar draagt iedereen een steentje bij.

Via een woningcorporatie

In Denemarken kun je ook huizen kopen via coöperatieve huisvestingsmaatschappijen. In Denemarken kun je deze in twee groepen scheiden. Er zijn de non-profit coöperaties ‘almene andelsboligerforeninger’ en de particuliere coöperaties ‘private andelsboligforeninger’.

Wanneer je bij deze coöperaties een appartement koopt heb je geen recht op het appartement en ben je eigenlijk niet echt de eigenaar. Het is dan zo dat je een aandeel bezit in het pand van de huisvestingsmaatschappij. Jij als appartementseigenaar kunt het appartement dan gebruiken, maar het blijft wel eigendom van de huisvestingsmaatschappij. Klinkt allemaal erg ingewikkeld niet?

Voorwaarden voor het kopen van een woning in Denemarken

Je zou denken dat Denemarken als lidstaat van de Europese Unie (EU) ongeveer dezelfde regels zou hebben als andere landen in de EU, maar dit is helaas niet waar. Er zijn fundamentele verschillen met andere Europese landen. Om Deens onroerend goed te kopen moet je woonachtig zijn in het land én een inkomen in het land hebben, dus een vaste baan in Denemarken. Vaste loondienst is in dit geval erg belangrijk. Aan je inkomen uit Nederland heb je dus niks. Ook is het natuurlijk mogelijk dat je een zelfstandig ondernemer bent met een zelfstandig bedrijf bezit, maar dit moet dan ook in Denemarken geregistreerd zijn.

Wanneer je in Denemarken woont (minimaal vijf jaar) heb je geen speciale vergunning nodig. Hetzelfde geldt ook voor het erven van een vakantiehuis.

Voldoe je niet aan de eisen?

Wanneer je niet aan de eisen van Deense overheid voldoet is er nog een andere manier om een permanente woning te kopen. Hierbij heb je toestemming nodig van het Deense ministerie van Justitie. Hierbij moet je kunnen aantonen dat je een speciale relatie met het land hebt. Je relatie kan van zakelijke, familiale of culturele aard zijn. Na je aanvraag moet je ook heel veel geduld hebben, want de gemiddelde wachttijd is ongeveer 8-10 weken.

Een vakantiehuis kopen Denemarken

Vakantiehuizen in Denemarken zijn er voor vakantie en daarom mag je er niet permanent wonen. Deze woningen mag je alleen in de zomer gebruiken. In het Deens worden deze woningen dan ook een ‘zomerhuis’ genoemd. Vanaf oktober tot en met maart mag je er niet langer dan drie weken achterenen verblijven. Het komt echt zelden voor dat het Miniserie van Justitie in Denemarken een jaarvergunning uitgeeft voor het wonen in een vakantiewoning.

Voor gepensioneerden die hun vakantiewoning meer dan 1 jaar in bezit hebben geldt een uitzondering. Deze mogen wel permanent in de woning verblijven.

Waarschijnlijk zit een vakantiewoning er niet in..

Zoals je hebt kunnen lezen is het erg ingewikkeld en bijna onmogelijk om een vakantiehuis of tweede woning te kopen in Denemarken. Eigenlijk kun je er dus alleen een woning kopen als je er woont of werkzaam bent. Andere landen in Scandinavië zijn hier wel wat makkelijker in. In Noorwegen of Zweden is het eigenlijk vrij makkelijk om een huis te kopen als buitenlander. En hierbij is het ook goed om te weten dat de huizenprijzen daar ook een stuk gunstiger zijn.

Strenge regelgeving

Wij kunnen je vertellen dat wanneer jij je huis eenmaal hebt kunnen kopen in Denemarken je nog steeds niet af bent van de strenge regelgeving in het land. Ten eerste mag je jouw woning niet gebruiken of verhuren als vakantiehuis. De woning moet en zal permanent bewoond worden en dit moet altijd door iemand zijn die in Denemarken werkt. Wanneer je stopt met werken in Denemarken en Denemarken definitief verlaat dan ben je verplicht om je woning meteen weer te verkopen. Zo zijn er direct weer nieuwe woningen op de huizenmarkt voor Denen om te kunnen kopen.

Het koopcontract

Wanneer iedereen, dus de koper en verkoper het eens zijn en een onroerendgoedtransactie willen uitvoeren wordt er een koopcontract ‘slutseddel’ opgesteld. Hierin staan alle voorwaarden van de transactie. Dit wordt door een advocaat opgesteld. Deze advocaat vraagt een vergoeding dat afhankelijk is van de waarde van de koopprijs. Zorg er daarom wel voor dat je een hele goede advocaat inhuurt zodat je er zeker van kunt zijn dat alles goed verloopt.

Verder wordt er op basis van het koopcontract ook een overdrachtsovereenkomt ‘skode’ opgesteld. Hiermee kan de koper dit document gebruiken als bewijs van eigendom. Let er bij het kopen wel op dat je goede onderhandelingen zult voeren met de verkoper, want misschien zal die nog een klein beetje zakken in prijs.

De financiering van je woning

In Denemarken heb je natuurlijk ook gewoon een hypotheek nodig en veel kopers kunnen een hypotheek dan ook gemakkelijk overnemen. Wanneer je hier meer informatie over wilt kun je in het digitale kadaster in Denemarken informatie opvragen over erfdienstbaarheden. Dit kadaster is openbaar en voor iedereen toegankelijk. In Denemarken vindt men het wel belangrijk dat je ongeveer 40% – 50% aan eigen vermogen kunt beleggen.

Een lening aanvragen

Wanneer je een lening aanvraagt bij de bank heb je de volgende documenten nodig:

  • Een koopcontract. In Denemarken heb je hier geen notaris voor nodig, maar wordt er vaak gebruik gemaakt van een advocaat.
  • Als je al de eigenaar bent heb je een eigendomsbewijs nodig. Dit is het kadastrale uittreksel.
  • Benamingen
  • Een lijst met de bouwkosten
  • Een duidelijke en juiste berekening van de leefruimte én de afgesloten ruimte
  • Een plattegrond van de woning
  • Foto’s van de woning
  • Een volmacht van alle eigenaren van het onroerend goed
  • Je brandverzekeringskaart
  • Een aanvullende overeenkomst voor grensoverschrijdende financiering

 

De bank zal alles beoordelen en bepalen of je de lening krijgt. Deze schat de marktwaarde van de woning in door eigen taxateurs die de woning keuren, maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van een externe partij waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van een bouwdeskundige. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de gebreken in de woning.

Extra kosten

De kosten voor deze procedure zijn voor het grootse deel voor de lener, dus de koper van het huis. Als je recht hebt op bepaalde vergoedingen dan wordt je hier ook vooraf over ingelicht.

Wordt alles goedgekeurd?

Wanneer alles door de kredietverstrekker, dus waarschijnlijk de bank wordt goedgekeurd zal er een akkoordverklaring en leningsovereenkomst worden opgesteld. Deze dien je te ondertekenen waarna er contact zal worden opgenomen met een onafhankelijke Deense advocaat die zal kijken naar de hypotheekopdracht.

Beste boeken over emigreren naar Denemarken

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Denemarken echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Denemarken.

Veel leesplezier!

Tot slot..

Ben jij net als vele andere Nederlanders ook geïnteresseerd in het verhuizen naar Denemarken? Dan is het verstandig om jezelf hier wel goed op voor te bereiden. Voor de inwoners van het land zelf is het natuurlijk makkelijk om een huis te kopen, want zij hebben geen speciale eisen waaraan zij moeten voldoen. Ook weten zij natuurlijk veel beter hoe de regelgeving in hun land in elkaar zit. Wel is het zo dat als jij je goed voorbereid je alles gemakkelijk kunt regelen.

Velen zijn jou voor geweest en leven nu een happy leven in Denemarken. Een gouden tip van ons aan jou is: een goede voorbereiding is het halve werk! Dan komt alles goed.

Heb je nog vragen?

Heb je nog specifieke vragen over je verhuizing naar Denemarken of het kopen van een huis in Denemarken? Dan kun je natuurlijk ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Wij hebben namelijk nog heel veel meer informatie over verhuizingen naar Denemarken.

Twijfel je nog over je bestemming? En is er een kleine kans dat je misschien naar een ander land emigreert? Bijvoorbeeld Portugal? Dan kun je ook heel veel informatie over andere landen vinden op onze website.

Wij zijn er voor emigrerende Nederlanders en helpen je dan ook graag bij dit proces!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer