Huis kopen in Frankrijk

Veel Nederlanders gaan van oudsher al op vakantie naar Frankrijk. Het is dan ook hierdoor dat veel mensen ook verliefd worden op het Franse leven, de Franse huizen en de Fransen zelf. Daarom wordt er ook vaak besloten om er een Franse woning te kopen. Dit kan een appartement zijn wanneer er gekozen wordt voor een emigratie, maar het komt ook vaak voor dat mensen eerst liever een vakantiehuis kopen. Wil jij emigreren naar Frankrijk? Maar hoe kun je een huis kopen in Frankrijk? Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Huizenjacht

In Frankrijk kun je online of via makelaars opzoek naar een woning. Er is een groot aanbod van woningen en een nieuwe woning is dan ook vaak snel gevonden.

Een woning gevonden?

In Frankrijk kun je een woning kopen via een particulier, makelaar of notaris. Nadat je een woning hebt gevonden kun je een afspraak met een van deze partijen maken om de woning te bezichtigen.

Particulier

Er staan veel huizen te koop in Frankrijk die door particuliere eigenaren zelf worden aangeboden. Dit heeft een voordeel en dat is dat je de woning dan ook een stuk goedkoper kunt kopen, omdat je geen derde partij hoeft te betalen voor de bemiddeling. Vind je dit een beetje eng en wil je liever wat meer begeleiding tijdens je zoektocht en aankoop? Dan is het misschien wel verstandig om een makelaar in ge schakelen.

Let op!

In Frankrijk zul je veel huizen vinden die te koop staan, maar hierbij moet je niet vergeten dat de woningen vaak in minder goede staat zijn dan woningen in Nederland.

Makelaars

Veel mensen vinden het eng om zelf een huis te kopen en doen dit toch liever via een makelaar. In Frankrijk dient de verkoper bij de makelaar een contract te ondertekenen. Een optie is bindend en de ander is niet-bindend. Wanneer een verkoper een bindend contract ondertekent betekent het dat de woning alleen via de makelaar verkocht kan worden. Een niet-bindend contract betekent dat het huis ook via andere makelaars te koop gezet mag worden of dat de eigenaar ook zelf de woning nog kan verkopen. Je kunt de makelaar altijd vragen wat voor contract er is getekend met de verkoper.

Een kleine tip!

Indien het een niet-bindend contract betreft kun je natuurlijk ook nog altijd zelf contact opnemen met de verkoper. Dan kun je namelijk zelf nog onderhandelen over de prijs en hoef je geen makelaarskosten meer te betalen.

Notaris

In Frankrijk kun je ook een huis vinden via een notaris. Hiervoor kun je geen zoekopdracht indienen zoals bij de makelaar. Bij een notaris zijn het vaak huizen of appartementen die na een scheiding of overlijden te koop worden gezet.

Energielabel van de koopwoning

In Frankrijk ben je als verkoper verplicht om een diagnostiek op de woning uit te laten voeren. Hierbij wordt er gekeken naar de isolatie van de woning, gas, elektriciteit en verwarming van de woning. Ook wordt er naar aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zoals asbest gekeken. Hierna krijg je een energielabel voor de woning.

Ook is het goed om te weten dat je ook extra informatie krijgt over overstroming- of aardbevingsgevaar in het desbetreffende departement.

Bieden op de woning

Heb je jouw droomwoning of misschien wel kasteel in de Provence of Dordogne gevonden? Misschien is het wel een villa in Bourgogne. Wat je ook hebt gevonden: je moet uiteindelijk een bod uitbrengen. In Frankrijk dien je dit net als in Nederland schriftelijk te doen. Probeer vooraf wel altijd te onderhandelen over de prijs, want in Frankrijk kun je gemiddeld tussen de 5 en 10% zakken in de prijs mits je goed onderhandelt.

Naar de notaris

Heb je de woning via een notaris gevonden? Dan kun je dezelfde persoon aanhouden voor het afhandelen van de koop. Heb je het huis niet via een notaris gekocht? Dan moet je natuurlijk op zoek naar een notaris. Na de acceptatie van je bod moet je binnen 14 dagen naar de notaris. Hier onderteken je de ‘compromis de vente’ wat een voorlopig koopcontract is. Hierna heb je nog 10 dagen om alles te annuleren zonder dat dit voor jou extra kosten met zich meebrengt. Let er wel op dat je in dit contract een ‘conditions suspensives’ laat opnemen. Dit betekent dat je in bepaalde omstandigheden altijd mag annuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie zoals het niet rondkrijgen van een hypotheek.

De eigenaren betalen

In Frankrijk wordt een deel van de prijs van het huis altijd meteen aan de verkopers betaald. Dit wordt na het tekenen van de ‘compromis de vente’ gedaan. Het zal maximaal 5% van de verkoopprijs zijn. Hierover kun je ook altijd onderhandelen.

Notariskosten

Let op dat het tekenen van dit contract je ook ongeveer €400,- bij de notaris zal kosten.

Boete bij annuleren.

Bedenk jij je binnen de 10 dagen? Dan ben je jouw €400,- natuurlijk wel kwijt. Ook moet je dan een boete betalen aan de verkoper van de woning. De hoogte van dit bedrag staat ook in het eerder getekende contract. Gaat het allemaal niet door vanwege een van de ‘conditions suspensives’? Dan ben je dit bedrag natuurlijk niet kwijt.

Een hypotheek in Frankrijk afsluiten

Wanneer alles geaccepteerd is moet je natuurlijk op zoek naar een hypotheek. In Frankrijk is het zo geregeld dat je kunt onderhandelen over de rentepercentage én overlijdensrisicoverzekering. Hoe regel je dit?

Courtier

Een courtier is een tussenpersoon. Ongeveer 30% van de hypotheken wordt afgelosten via een courtier. Veel Nederlanders doen dit, omdat ze de Franse taal niet of niet goed genoeg spreken. Andere doen het weer zo omdat ze bijvoorbeeld geen tijd hebben. Wanneer je alles via een courtier regelt zul je ongeveer tussen de €1000,- en €2000,- kwijt zijn.

Naar de bank

Je kunt natuurlijk ook altijd zelf naar de bank om te onderhandelen over de rentepercentages. Heb je bijvoorbeeld een vast contract, spaargeld en geen andere schulden? Dan kun je dit gemakkelijk aantonen.

Offre de prêt

Komen jij en de bank tot een overeenkomst? Dan dien je het ‘offre de prêt’, dus het aanbod te ondertekenen. Het kan hierna nog wel een aantal weken duren voordat de lening goed wordt goedgekeurd. Dit kan tussen de 2 en maximaal 6 weken duren. Hierna heb je nog 10 dagen bedenktijd en daarna mag je hem ondertekenen.

Verkoopakte

Heb je alles achter de rug en is bij de bank ook alles goed geregeld? Dan moet je natuurlijk nog de verkoopakte ondertekenen. Dit is net als in Nederland ook het moment dat jij de sleutels in handen krijgt. Misschien is het verstandig om de woning nogmaals te bekijken voordat je echt gaat tekenen. Zo kun je de staat van de woning nog even een keer voor de zekerheid controleren.

Tot slot..

Het komt er dus op neer dat je goed op de hoogte moet zijn van de regels in Frankrijk. Wanneer je een beetje op de hoogte bent van hun manier van werken zal het allemaal goedkomen!

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer