Huis kopen in Italië

Veel mensen willen naar het buitenland of in dit geval Italië verhuizen, maar hebben geen idee hoe het land werkt met onroerend goed. Misschien ben jij ook een van de Nederlanders die heeft besloten om in het nieuwe jaar te emigreren naar Italië en wil je een huis kopen in Italië. Hoe werkt dit en kun je eigenlijk wel zomaar Italiaans vastgoed kopen?

Denk jij eraan om een huis te kopen of te emigreren naar Italië? In dit artikel bespreken wij alles wat te maken heeft met het kopen van een woning in Italië.

Wat zoek je precies?

Ben je op zoek naar een woning of een tweede huis in Italië? Wil je er bijvoorbeeld eerst een tweede huis kopen om er daarna naartoe te emigreren? Alles kan en eigenlijk doet het er ook niet toe waarom. Een emigratie naar Italië is heerlijk, maar een vakantiehuis natuurlijk ook!

Huizenjacht

Voor een huis in Italië kun je online een zoekopdracht invoeren. In Italië zoek je online namelijk gemakkelijk naar woningen. Men plaats vaak particulier een advertentie op de website, maar dit kan natuurlijk ook gedaan worden door makelaars. Door te adverteren op zulke websites zorgt de verkopende partij er natuurlijk voor dat de woning zo snel mogelijk verkocht wordt. De huiseigenaren zetten de foto’s en informatie online en jij kunt zoeken op jouw wensen én budget.

Let goed op!

Wel is het goed om te weten dat je niet van de foto’s uit moet gaan, omdat veel van de aspecten van de woning niet getoond worden op de foto’s. Heb je interesse? Dan kun je altijd beter eerst contact opnemen met de eigenaren en een afspraak maken om het object te bezichtigen. Veel van de woningen die aangeboden worden in Italië hebben namelijk wel een kleine renovatie nodig.

Een Italiaanse makelaar

Geeft de aanwezigheid van een makelaar jou rust en zekerheid? Dan is de beste optie om deze vanaf het begin al in te schakelen zodat zij je het gehele proces bij kunnen staan. Dit kost natuurlijk wel wat, maar de hulp die je krijgt is het het zeker wel waard.

Heb je interesse in een woning?

In Italië staan woningen vaak via verschillende makelaars te koop en daarom hebben zij geen sleutel van de woningen. Hierdoor kan het regelen van een bezichtiging erg rommelig verlopen en vergt het heel veel geduld om je droom te realiseren. Ook de taal zal het allemaal iets moeilijker maken. Let er ook op dat je bij aankoop de makelaar ongeveer 3% van de aankoopprijs moet betalen als courtage.

Huizenprijzen

De huizenprijzen in Italië verschillen enorm per regio. De ene regio is spotgoedkoop terwijl de ander erg duur kan zijn. Voor een kleine appartementen in Milaan of Rome zul je waarschijnlijk duurder uitkomen dan wanneer je een villa koopt ergens in het zuiden van het land met uitzicht op zee, een zwembad. Een verwarmd zwembad zelfs!

Voordelen duurdere regio’s

Wel brengt het kopen van woning in de wat duurdere regio’s vaak extra voordelen met zich mee. Denk hierbij aan arbeidsmogelijkheden en bereikbaarheid. In veel van de Zuid-Europese landen trekken steeds meer mensen naar de grote steden om te werken waardoor de kleinere dorpjes steeds meer leeglopen.

Jouw budget

Kijk van tevoren goed naar je eigen budget en naar de gebieden in het land. Wil je in het noorden van Italië wonen, wil je naar het populaire Toscane of kies je liever voor het rustige zuiden? Ook is het verstandig dat als je gaat emigreren je er eerst voor zorgt dat je jouw huis in Nederland al verkocht hebt en daarna pas begint aan je nieuwe zoektocht. Hierdoor kun jij je beter focussen op je emigratie en zul je niet meer hoeven denken aan je verantwoordelijkheden in Nederland.

Het komt vaker voor dan je denkt, maar veel mensen vertrekken onvoorbereid naar het buitenland en lopen hierdoor tegen onnodige verrassingen aan.

Je hypotheek aanvragen

Een hypotheek in Nederland aanvragen voor een Italiaanse woning is niet erg moeilijk, maar bijna onmogelijk. In Italië is het krijgen van een hypotheek op een huis ook niet heel erg gemakkelijk, maar wel te doen. Het beperkt zich wel tot ongeveer 60% van de kooprijs van de woning. De rest, denk hierbij aan verbouwingen bijvoorbeeld, dien je zelf te financieren met een eigen inbreng. Met inbreng van eigen geld is het in Italië dan ook gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten.

Een bod uitbrengen

In Italië wordt dit ‘proposta d’acquisto’ genoemd en het bieden wordt net als in Nederland schriftelijk gedaan. Zo een ‘proposta’ is een document waarop de gegevens van de koper én verkoper in staan en ook heel veel informatie over de woning. Eigenlijk lijkt het al op een koopcontract. Dit formulier wordt eerst door de koper en daarna door de verkoper ondertekend. Hierbij wordt er ook een aanbetaling gedaan.

Een onderzoek ‘verifiche’

Dit proces houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar de conformiteit van de woning. Dit is erg belangrijk, want het verstandig om geen huis te kopen waarbij er een ‘verifiche’ heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek wordt door een ‘geometra’ uitgevoerd. In Nederland doet de architect, opzichter of aannemer deze metingen. Hij/zij is deskundige op het gebied van bouwkunde. De ‘geometra’ zal naar de technische tekening van de woning kijken en de woning onderzoeken.

Het koopcontract ‘compromesso’

Wanneer alles goed is gegaan bij het onderzoek wil je natuurlijk doorgaan met het kopen van de woning. Hierbij is het verstandig, maar niet verplicht om alles door een notaris vast te laten leggen. Bij het tekenen van je koopcontract moet er ook een aanbetaling worden gedaan. Dit is ongeveer 30% van de koopsom.

‘Rogito’

Bij de notaris moet er uiteindelijk wel een ‘rogito’ in het Nederland akte genoemd, getekend worden en krijg je hierna de sleutels van het huis. Spreek je niet goed Italiaans? Dan is het verstandig om hier een tolk voor in te schakelen. Na het tekenen moet ook het resterende bedrag van de koopprijs betaald worden aan de eigenaar van de woning. Hierna zal de notaris aan de slag gaan met het eigendomsbewijs, want de woning is nu natuurlijk jouw eigendom.

Tot slot..

Het kopen van een woning in Italië is toch wel een klein beetje anders dan in Nederland. Over de hele wereld wordt dit eigenijk wel anders gedaan en is het gewoonweg verstandig om je goed te verdiepen in hoe men in Italië het proces van het kopen van een woning afrond.

Wanneer jij je best doet om dit proces te begrijpen en dus alvast een beetje op de hoogte bent van de gang van zaken in Italië dan zorg je ervoor dat straks in Italië alles een stukje makkelijker zal zijn voor je.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen met betrekking tot een emigratie naar Italië? Dan kan het best handig zijn om nog even verder te kijken op onze website. Wij hebben namelijk veel artikelen die jou kunnen helpen bij jouw emigratie naar Italië.

Ook is het goed om te weten dat wij ook veel artikelen over andere landen op onze website hebben staan!

 

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer