Huis kopen in Spanje

Nederlanders emigreren van oudsher al massaal naar Spanje. Vooral de Spaanse costa’s, denk hierbij aan bijvoorbeeld de Costa Blanca, Costa del Sol of Costa Calida zijn altijd enorm populair geweest voor gepensioneerde Nederlanders. Een huis in Spanje kopen betekent namelijk dat je dan het hele jaar door kunt genieten van het aangename klimaat en je jouw Spaanse droom kunt verwezenlijken. Tegenwoordig vertrekken er ook veel jonge mensen en gezinnen naar het land. Wil jij emigreren naar Spanje? Lees dan gauw verder.

Wil jij ook emigreren naar Spanje?

Ben jij ook een van deze Nederlanders en wil jij ook emigreren en een huis kopen in Spanje? Dan is het wel goed om je eerst te verdiepen in de Spaanse vastgoedmarkt.

Kies het juiste gebied

Spanje is erg groot. Hierdoor is niet alleen de natuur of klimaat erg divers, maar ook de huizenprijzen. Spanje heeft verschillende regio’s en hierbij speelt de welvaart een belangrijke rol. Een huis in het rijke noorden van Spanje kan daarom een stuk duurder zijn dan in het wat armere zuiden van Spanje.

Waar heb jij behoefte aan?

Kijk vooral goed naar waar jij behoefte aan hebt. Dit is van groot belang. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar rust en wil je genieten van zeezicht aan de kust? Of heb je liever de drukte van een grote stad zoals Madrid? Kijk goed naar jouw wensen en behoeften zodat jij je thuis zult voelen in je nieuwe omgeving.

Wil je een huis kopen in Spanje of huren?

Bij een emigratie is het natuurlijk moeilijk extra moeilijk om te kiezen tussen het huren of kopen van een huis. Het kopen van een woning kost namelijk niet alleen meer tijd, maar maakt het allemaal ook zo definitief. Het huren van een woning is een makkelijkere optie, maar in dit geval heb je dan weer helemaal geen vastigheid. Daarom kiezen uiteindelijk veel mensen om te kopen in Spanje.

Een vakantiehuis

Sommige mensen kiezen voordat zij echt gaan emigreren eerst voor een tweede woning in Spanje. Hierbij kunnen zij tijdens vakanties het gehele jaar genieten in hun mooie villa aan zee en kunnen zij kijken of het Spaanse leven ook echt wat voor hen is.

Op huizenjacht in Spanje

In Spanje kun je online op zoek naar huizen. Veel particulieren en Spaanse makelaars in Spanje verkopen huizen via verschillende websites. Een Nederlandse makelaar doet dit natuurlijk ook. Wel moet je er bij Spaanse makelaars rekening mee houden dat zij niet al teveel aandacht besteden aan de foto’s en informatie op de websites. Ga daarom niet gelijk uit van de foto’s, maar maak een afspraak om te bezichtigen, want vaak gaat het toch wel om echt mooie appartementen. Verder is het in Spanje ook zo dat verschillende makelaars een huis kunnen aanbieden, want makelaardij is in Spanje niet exclusief.

Makelaarskosten

In Spanje kan een makelaar dus geen garantie geven of zij de woning zelf kunnen verkopen. Hierdoor liggen de makelaarskosten in Spanje dan ook een stuk hoger dan in ons eigen kikkerlandje. In Nederland betalen we namelijk tussen de 1-3% van de verkoopprijs terwijl dit in Spanje al gauw tussen de 3-5% is. Deze kosten worden in Spanje door de verkoper betaald en daarom komt het vaak voor dat de verkoper deze kosten in de verkoopprijs doorberekent aan de koper.

Commissies

Soms kan een makelaar geen passende woning voor je vinden en maakt hier dan vaak de keuze om met andere makelaars samen te werken. Kan een andere goede makelaar wel jouw droomhuis vinden en voldoet deze aan jouw wensen? Dan delen de makelaars de commissie. Dit is gewoon een leuk weetje en hierover hoef jij je geen zorgen te maken, want voor de rest maakt het voor jou eigenlijk niet zoveel uit.

Let op bij aanbetalingen

In Spanje kan het voorkomen dat een makelaar niet op de hoogte is van de actuele situatie omtrent een woning. Misschien heb jij interesse in een woning dat allang verkocht blijkt te zijn. Daarom is het verstandig om niet meteen een aanbetaling te doen. Voordat je jouw aanbetaling gaat doen kun je een om de schriftelijke opdracht van de verkoper vragen. Dit is een document waarmee de verkoper de makelaar toestemming geeft om het verkoopproces namens de eigenaar uit te voeren.

Let op!

Na het ontvangen van de schriftelijke opdracht kun jij pas je aanbetaling voltooien, maar let op dat je dit wel altijd op een geblokkeerde rekening van een derde doet. Ook moet je om een garantiebewijs vragen zodat jij je geld terug kunt krijgen wanneer de woning al verkocht blijkt te zijn.

Wat doen Spaanse makelaars precies?

Spaanse makelaars doen niet heel veel wanneer je deze vergelijkt met een Nederlandse makelaar. Zij bemiddelen in onroerend goed en that’s it. Zij geven geen juridisch-, hypotheek-, of verzekeringsadvies. Wel werken makelaars in Spanje vaak samen met dit soort bureaus waardoor ze je altijd kunnen doorverwijzen naar de juist persoon.

Een advocaat

In Spanje vind men het volkomen normaal om een advocaat in te schakelen bij een aankoopproces. Dit komt vanwege het feit dat een verkoper in Spanje niet verplicht is om de gebreken van een woning aan jou te vermelden. Een advocaat kan zo controleren of de eigenaar echt de eigenaar is, deze nog schulden heeft en/of dat het huis met de juiste vergunningen is gebouwd.

De financiering

Een huis kopen in Spanje is natuurlijk gewoon een investering. Daarom is het verstandig om altijd een financieel adviseur te raadplegen. Hij/zij kan jou goed advies geven. Tegenwoordig is het wel zo dat Nederlandse banken bijna geen hypotheek meer verstrekken voor een woning in Spanje. Dit vinden zij te risicovol.

Eventuele overwaarde?

Je zou in Nederland wel een lening kunnen nemen op je Nederlandse woning, maar dit kan alleen wanneer er sprake is van een eventuele overwaarde. Niet iedereen kan dit natuurlijk, dus je kunt beter kijken voor een hypotheek bij een Spaanse bank.

Een hypotheek aanvragen in Spanje

Zorg dat je van tevoren weet hoe dit allemaal ongeveer in zijn werk gaat. De rentes in Spanje zijn laag en het is niet heel erg moeilijk om een hypotheek te verkrijgen. Als jij de juist begeleiding krijgt kun je dit gemakkelijk doen. Wel is het natuurlijk lastig wanneer je de Spaanse taal niet spreekt.

Spaanse banken

Spaanse banken financieren over het algemeen 60-70% van de aankoop- of taxatiewaarde. Dit is wanneer je er een ‘non-resident’ bent. De waarde van de laagste van een van de twee is leidend. Woon je minmaal 2 jaar in Spanje? Dan kunnen banken tot wel 80% financieren. De rest dien je dus zelf in te leggen.

Een advocaat inhuren

Je weet natuurlijk ook niet altijd zeker of een Spaanse bank je zal financieren en daarom is het wel verstandig om dit met de advocaat en kopers te regelen. Zorg er daarom voor dat je dit altijd laat opnemen in een soort standaard reserveringscontract. Zo kun je jezelf beschermen. Zou je namelijk geen hypotheek kunnen krijgen? Dan kun je wanneer je dit niet laat opnemen je aanbetaling kwijtraken.

Regel hulp

Natuurlijk zou je dit allemaal zelf kunnen regelen, maar wanneer je de taal niet helemaal machtig bent zal dit problemen op kunnen leveren. Daarom wordt het buitenlanders altijd aangeraden om standaard een makelaar én advocaat in de arm te nemen. Dan kan een makelaar je helpen zoeken met je droomhuis en kan een advocaat een oogje in het zeil houden.

Papierwerk

Ook kan de advocaat je helpen met het regelen van de nodige papierwerk en kan hij/zij ervoor zorgen dat je niet zomaar dingen zult ondertekenen. Dit is natuurlijk wel van groot belang bij het tekenen van je koopcontact.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het kopen van je droomwoning of vakantiewoning in Spanje niet alleen een hele zoektocht, maar moet je er ook het een en ander voor regelen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer Nederlanders naar Spanje vertrokken waardoor het voor ons makkelijk is om een Nederlandse makelaar of advocaat in Spanje te vinden die Nederlanders kunnen helpen met het kopen van een woning in Spanje.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het emigreren of overwinteren in Spanje? Dan verwijzen wij je graag door naar de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer