Kraanwater in Spanje

Vaak merk je het als Nederlander in het buitenland wel. Dat het kraanwater zo anders ruikt of smaakt. Daarom kopen wij als Nederlanders op vakantie vaak flessen water. Maar hoeveel plastic flessen gebruikt men? En dit is dan toch helemaal milieuvriendelijk?

In Spanje is het Ministerio de Sanidad verantwoordelijk voor de kwaliteit van het kraanwater in Spanje. Zij moeten ook rekening houden met de strenge Europese regels. Volgens hen is water uit de kraan in Spanje 99,5% drinkbaar en kun je dus gewoon kraanwater drinken. Echter, betekent dit natuurlijk niet dat het ook lekker smaakt. Wijzelf willen liever geen kraanwater (zonder filter) drinken in Spanje. Ga jij binnenkort op vakantie of wil je emigreren naar Spanje? Lees gauw verder om te weten waarom dit zo is.

Kwaliteit kraanwater in Spanje

Als je vaker in Spanje op vakantie bent geweest dan weet je wel hoe het kraanwater in Spanje ofwel agua potable smaakt en ruikt. Het is namelijk berucht om de chloorgeur. Deze geur ontstaat door het feit dat men in Spanje chloor aan het water toevoegt om het water te zuiveren. Met chloor maken zij het water veilig voor de inwoners om te drinken.

Is het kraanwater in Spanje veilig om te drinken?

Uiteindelijk wordt er dus chloor toegevoegd aan het water om bacteriën te doden. Dus om het kraanwater bacterievrij te maken. Dit kan verder geen kwaad, want het is natuurlijk wel gecontroleerd drinkwater. En zoals eerder vermeld wordt het wel door strenge Europese regels gecontroleerd. De chloorgeur is er niet altijd, maar als het er is kan het soms een vervelende geur zijn, omdat wij dit in Nederland niet gewend zijn.

Flessen water inkopen

Omdat veel mensen deze chemische smaak of chemische geur vervelend vinden wordt er in Spanje ook veel gebruik gemaakt van water uit flessen of vaak ook jerrycans. In Nederland kopen wij over het algemeen minder flessen uit de supermarkt, omdat ons kraanwater geen vervelende nasmaak heeft. Daarom heeft Spanje in vergelijking met Nederland wel honderden merken flessen water in de supermarkt. Helaas zijn deze flessen en vooral de grote nog steeds van plastic. En dit is natuurlijk niet erg goed voor het milieu. Dus het kopen van die flessen zal niet alleen je portemonnee schaden, maar ook het milieu. Dit wil je toch eigenlijk helemaal niet?

Milieuvriendelijkheid waterflessen

Helaas is het dus zo dat al deze flessen water zorgen voor enorm veel afval, omdat het vaak plastic flessen zijn. Dit is dus niet erg milieuvriendelijk. Ook is het wekelijks sjouwen van die grote 5 á 6 liter flessen niet ideaal. Deze grote flessen zie je altijd op de frisdrank afdelingen van de Spaanse supermarkten staan.

Waterfilter gebruiken

Het is daarom dat mensen tegenwoordig liever speciale waterfilters aanschaffen om zo hun eigen kraanwater te zuiveren. Zo een filter maakt het water schoon door bijvoorbeeld het chloor, bacteriën of zware metalen te filteren. Ook verwijderd het de geur en smaak van chloor.

Eigen ervaring

Uit onze eigen ervaring is gebleken dat het kraanwater in Spanje inderdaad anders ruikt en smaakt. De soms vervelende geur kunnen wij omschrijven als chloor. Dit betreft ook de smaak. Dit is verder dus totaal niet schadelijk, dus als je eraan kunt wennen is dit is een prima oplossing.

Elke keer al die flessen water kopen is natuurlijk niet goed voor het milieu. Denk aan al die bergen afval van plastic flessen water. Daar zit natuurlijk niemand nog op te wachten. Glazen flessen kun je natuurlijk ook aanschaffen, maar deze zijn vaak fors duurder én hiervan zijn er vaak geen grote 5 liter water flessen. Deze zijn nog steeds allemaal van plastic.

Daarom is het verstandig om te kiezen voor een speciale filter. Je hebt dan een apparaat dat je kraanwater schoonmaakt zonder chemische bestanddelen en kun je op een veilige manier je kraanwater filteren. Je proeft en ruikt namelijk de chloor niet meer. Ja, het is wel iets duurder in aanschaf, maar elke keer plastic flessen water kopen is ook niet goed voor het milieu en uiteindelijk ook niet goed voor je eigen portemonnee. Wanneer je zo een filter laat installeren zul je niks meer merken van de geur en smaak. Het is een eenmalige investering waar je een heel lange tijd van kunt genieten.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de landen in het buitenland helaas Nederland niet. Eigenlijk zijn we in ons kikkerlandje toch best wel verwend met het kraanwater dat wij voor lief nemen. Pas in het buitenland beseffen we vaak hoe goed we het hebben.

Als jij in Spanje niet aan het kraanwater kunt wennen kun je dus altijd in plaats van flessen water kopen kiezen voor een waterfilter.

Het is wellicht verstandig dat je hier zelf nog goed onderzoek naar doet zodat je voor je zelf kunt kijken wat jij prettiger vindt.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer