NIE nummer aanvragen Spanje

Je zult vaak het woordje ‘’NIE’’ tegen zijn gekomen tijdens je zoektocht naar het verzamelen van informatie over het emigreren naar Spanje. Het NIE nummer, ofwel het Número de Identificación de Extranjeros is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Je kunt het vergelijken met het Nederlandse burgerservicenummer. Het is een uniek en persoonlijk nummer dat de politie in Spanje toekent aan buitenlandse inwoners en dit nummer heb je in Spanje nodig voor heel veel dingen.

Identificación de extranjeros

Het is niet per se bij wet verplicht om een Spaanse NIE nummer aan te vragen, maar aangezien het letterlijk overal en vooral bij officiële instanties, dus voor officiële handelingen wordt gevraagd is het wel zo verstandig om als buitenlander een NIE nummer te hebben. Vaak denken mensen: heb ik wel een NIE nodig? Maar je moet bijvoorbeeld ook bij het afsluiten van een Spaanse bankrekening, bij een Spaanse bank dit persoonlijke identificatienummer hebben. Kortom, voor een normaal leven in Spanje heb je gewoonweg een Spaans NIE nummer nodig.

Als je voor een vakantie in Spanje verblijft is het natuurlijk zeker niet nodig, maar als je langer dan drie maanden in Spanje gaat verblijven is het wel zo handig om een NIE nummer te hebben. Verder is het bijvoorbeeld ook nodig voor het afsluiten van gas/water/licht of zelfs een internetprovider zal ernaar vragen. Dit nummer staat dan ook vermeld op alle documenten die je in Spanje krijgt of aanvragen die je later misschien zult indienen.

Documento Nacional de Identidad

De Spanjaarden hebben zelf een Documento Nacional de Identidad DNI, dus een Spaanse ID-kaart waar hun nummer op staat. Alleen heet dat nummer dan de Número de Indentificación Fiscal (NIF). Een soort fiscaal identificatienummer in Spanje, maar tegelijk ook een gewoon identificatienummer. In het Spaans ook wel número de identificatión genoemd.

Let wel goed op, want het NIE nummer is geen geldig identiteitsdocument. Je moet in Spanje te allen tijde je Nederlandse paspoort of identiteitskaart bij je hebben.

Tarjeta de residencia

Zoals we hier eerder hebben uitgelegd krijg je automatisch een NIE-nummer bij het aanvragen van je tarjeta de residencia ofwel, je groene pas. Maar soms is het zo dat men eerst nog even 3 maanden in Spanje gaat rondneuzen. Of wil men van tevoren een huis in Spanje kopen of alvast een Spaanse bankrekening openen. Of misschien gaat men zich niet inschrijven als inwoner, maar is er alleen om er voor langere tijd te werken of te studeren. In al deze gevallen dien je dan zelf je NIE nummer aanvraag te regelen.

NIE nummer bij de Spaanse consulaat/Spaanse ambassade in Nederland

Je kunt je NIE zelfs al in Nederland aanvragen bij de Spaanse ambassade/consulaat. Dan hoef je dit in Spanje niet meer te doen. Alleen is het wel zo dat dit erg lang kan duren en kun je beter als je al weet dat je je gaat inschrijven in Spanje wachten tot je je groene kaart krijgt, want dan krijg je dus ook automatisch een NIE.

NIE nummer aanvragen bij de Spaanse politie

Je NIE aanvragen in Spanje kun je doen bij de Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) ofwel, de nationale politie. Dit moet wel in de gemeente zijn waar je je gaat vestigen. Je moet het EX15 formulier invullen en hier 2 kopieën van mee te nemen. Zoals je kunt zien moet je op het formulier een Spaans adres invullen. Dit is eigenlijk erg raar, omdat je in Spanje pas iets kunt kopen of huren wanneer je een NIE hebt. Wat je in dit geval dus moet doen is vragen aan bekenden, je werkgever, je makelaar of bijvoorbeeld je advocaat in Spanje of je hun adres tijdelijk mag gebruiken zodat je het formulier kunt inleveren.

Benodigde formulieren

Je hebt wel wat documenten nodig voor je aanvraag. Zoals eerder vermeld is het EX15 formulier nodig, plus een kopie ervan. Het liefst twee keer. Wat je het beste kunt doen is een formulier alvast ingevuld meenemen. Ook moet je een 790-012 formulier invullen. De formulieren kun je online downloaden door op de link te klikken. Deze neem je mee naar de bank om de leges te betalen. Nadat je betaald hebt en de bank de rest van het formulier heeft ingevuld en ondertekent kun je je weer melden bij het CNP.

Vergeet voor deze afspraak trouwens ook niet een geldig paspoort/ID-kaart mee te nemen en 2 pasfoto’s. Verder nemen ze ter plaatse ook vingerafdrukken van je af. Dit hebben ze nodig als bewijs. Ook dien je de documenten ter plaatste te ondertekenen. Hier kun je online een afspraak maken bij het CNP.

Hulp bij een afspraak maken bij het CNP

 1. Als het goed is ben je nu online op de website van Sede electrónica. Je ziet hier dan ook een menu met een lijst. In deze lijst moet je provincie aanvinken waarin je een NIE wilt aanvragen. Klik hierna op ‘aceptar’.
 2. Nu moet je uit het menu kiezen waar je een afspraak voor wilt maken. In dit geval wil je een NIE aanvragen, dus moet je op ‘Policia-Asignación de NIE’ klikken. Klik hierna weer op ‘aceptar’.
 3.  Nu zie je een pagina met de voorwaarden (requisitos) waar je aan moet voldoen. Ook zie je een lijst met de benodigde documenten. Klik onderaan de pagina op ‘entrar’.
 4. Nu moet je wat dingen invullen. Klik als eerste op ‘pasaporte’. Nu komt er een grijs blokje tevoorschijn met allerlei extra info. Hier staat alleen dat je alles correct dient in te vullen en je documentnummer zonder spaties moet invoegen. Vul alles correct in en klik hierna weer op ‘aceptar’.
 5. Op de nieuwe pagina zie je de gegevens die je hebt ingevuld en kun je kiezen uit 4 opties. In dit geval moet je klikken op ‘solicitar cita’ (afspraak maken).
 6. Nu dien je ‘Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía (CNP)’ te kiezen. Klik hierna op ‘siguente’ (volgende).
 7. Vul nu je gevraagde gegevens in en klik op ‘aceptar’.
 8. Nu moet je de datum aanvinken waarop jij een afspraak wilt. Klik hierna weer op ‘siguente’. Soms komt het voor dat er geen beschikbare tijden zijn en kantoren tijdelijk gesloten zijn. Hiervoor hoef je je geen zorgen te maken, want dan kun je gewoon een andere CNP kiezen. Is op deze pagina alles geregeld? Klik dan weer op ‘siguente’.
 9. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle ingevulde gegevens en informatie over je afspraak. Controleer alles nog even voor de zekerheid en blijkt het allemaal correct te zijn? Vink dan ‘Estoy conforme con al información mostrada en pantalla’ en daarna ‘Deseo recibir un correco electrónico con los datos de mi cita en la dirección que he proporcionado’ aan. Met deze twee vinkjes geef je aan dat je akkoord gaat met alle informatie en dat je ook een bevestiging hiervan wilt ontvangen per mail. Klik aan het eind op ‘confirmar’.
 10.  Je hebt nu een afspraak gemaakt. Zoals eerder aangegeven krijg je hier nog een email van in je inbox, maar je doet er verstandig aan om voor de zekerheid nog een screenshot van deze pagina te maken. Ook zie je bovenaan het scherm de’justificante de cita’ het nummer van je afspraak. Kun je geen screenshot maken? Noteer dan dit nummer en bewaar dit goed.

Hulp bij het invullen van formulier 790-012

Ga naar de website: https://sede.policia.gob.es/Tasa790_012/ImpresoRellenar

Is de website geladen? Vul dan bij N.I.F/N.I.E. je paspoortnummer zonder spaties in. Je moet je paspoortnummer invullen, omdat jij nog geen NIE hebt en de NIF is voor de Spanjaarden zelf. Dan krijg je een klein gedeelte met je gegevens:

 • Apellidos y nombre – Achternamen en naam (is het voor een bedrijf) Vul dan ‘’razón social’’ in.
 • Domicilio de vía – Straat
 • Plaza – Plein
 • Nombre de la vía pública – Straatnaam
 • Núm – Huisnummer
 • Escalea/piso/puerto – Toevoegingen, zoals verdieping of deur
 • Teléfono – Telefoonnummer
 • Municipio – Stad
 • Provincia – Provincie
 • Código Postal – Postcode

Bij het kopje AUTOLIQUIDACIÓN hoef je niks te doen, deze kun je dan ook overslaan. Ga nu naar ‘Asignación de número de identidad de extranjero NIE a instancia del interesado’ en vink dit blokje aan. Bij DECLARANTE vul je de stad en daarnaast de datum in.

Bij ‘Ingreso’ staat er ‘Importe Euros’ en zie je het bedrag dat je moet betalen. Kies bij ‘forma de pago’ EN EFECTIVO (contant) betalen aan. Klik nu op ‘descargar impreso rellenado’ zodat je het formulier kunt uitprinten.

Wanneer ontvang je het aangevraagde NIE nummer?

Je ontvangt je NIE in Spanje na ongeveer 30 dagen en daarna kun je eindelijk al je zaken regelen.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen heb je het NIE nummer in Spanje voor bijna al je zaken nodig. Zorg daarom dat je dit goed regelt. Heb je nog vragen met betrekking tot je emigratie naar Spanje? Kijk dan ook eens even rond op onze website om de andere artikelen te kunnen lezen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer