Rijbewijs in Spanje

Als EU-burgers is het voor ons Nederlanders vanzelfsprekend om niet na te denken over ons rijbewijs tijdens vakanties in Europa, want het Nederlandse rijbewijs is namelijk overal in de EU geldig. Ga jij verhuizen naar Spanje? De regels over een rijbewijs in Spanje leggen wij je in dit artikel graag uit.

Rijbewijs in de Europese Unie

Het is dus zo dat wanneer een rijbewijs in een EU-land wordt afgegeven, deze in de gehele EU wordt erkend. Of je nu een Nederlands rijbewijs hebt of een Belgisch rijbewijs. Echter, mag je maar één rijbewijs van één EU-land hebben. Aan het begin van je emigratie is dit dan dus je Nederlandse rijbewijs en mag je deze tot maximaal 2 jaar na je inschrijving als inwoner van Spanje gebruiken. Na deze periode moet je het rijbewijs in Spanje verlengen en krijg je dus een Spaans rijbewijs.

Wanneer je in aanmerking komt voor verlenging of in geval van schade of diefstal kun je per direct een Spaans rijbewijs aanvragen.

Nederlandse rijbewijs omwisselen

Het is trouwens zo dat als je Nederlandse rijbewijs is ingetrokken en je denkt het in Spanje te kunnen proberen we je helaas moeten teleurstellen. De Spaanse autoriteiten nemen bij je aanvraag namelijk contact op met de Nederlandse autoriteiten om alles te controleren.

Ook moet je niet verwachten dat eventuele punten van je Nederlandse rijbewijs zullen verdwijnen, want de punten worden ook gewoon meegenomen, omdat in de gehele Europese Unie het puntensysteem voor je rijbewijs geldt.

Spaans rijbewijs aanvragen

Nu komen we bij de veelgestelde vraag; hoe vraag je dan een Spaans rijbewijs aan wanneer je in Spanje woont? Om je rijbewijs te vervangen/aanvragen moet je naar het ‘Dirección General de Tráfico’ (DGT). Als je je rijbewijs wilt vervangen dien je dit vóór de vervaldatum te doen.

Verder is het handig om op tijd een echtheidsverklaring van je rijbewijs aan te vragen bij het RDW. Bij deze aanvraag maakt de geldigheid van je rijbewijs niet uit. Het is puur en alleen voor de lokale autoriteiten om te controleren of jij daadwerkelijk ooit je rijbewijs hebt gehaald.

Medische test

Hierna moet je een afspraak maken voor je medische controle. In Spanje is het verplicht om naast je rijexamen en theorie-examen een medische test te ondergaan. Gelukkig hoef jij deze examens niet meer af te leggen en is het alleen de medische keuring die gedaan moet worden. En dit is maar één keer, want in de toekomst hoef je dit bij het verlengen niet meer te doen. 

Hier kun je een lijst vinden met erkende médicos in heel Spanje.

Heb je je Spaans rijbewijs al en wil je hem alleen verlengen? Dan kunnen ze hier ook meteen een nieuw rijbewijs voor je aanvragen. Dus alleen voor het aanvragen van het Spaanse rijbewijs moet je de medische keuring doorstaan, voor het verlengen van je Spaanse rijbewijs hoeft dit niet!

Nodige documenten

Na alles geregeld te hebben moet je nu natuurlijk naar het desbetreffende DGT-kantoor. Vergeet je paspoort, NIE, pasfoto en eventueel je oude rijbewijs niet te mee te nemen. Ook moet je het formulier van Trámites de Conductores ingevuld hebben. Als dit je niet lukt helpen ze je daar graag mee.

Kosten

Verder dien je de benodigde documenten te ondertekenen en als laatste dien je natuurlijk te betalen. De kosten voor een Spaans rijbewijs zijn €24,34. Hier wordt tevens ook je rijbewijs ingenomen. Na ongeveer één week word je gebeld en krijg je een tijdelijk rijbewijs.

Let wel op, want dit rijbewijs is alleen in Spanje geldig en dit tijdelijke rijbewijs zorgt ook vaak voor problemen bij het huren van een auto. Dus plan dit soort dingen wel goed in.

Na een aantal weken kun je je Spaanse rijbewijs per post verwachten.

Afspraak maken bij DGT

Hoe maak je een afspraak bij het DGT? Dit doe je online door naar Solicitud de cita previa te gaan. Op de pagina zie je een kopje met ‘¿Qué necesitas para solicitar una cita?’ en daaronder staat weer het kopje Renovación de permisos de conucción (solo UE/EE) Omdat je een Nederlands rijbewijs wilt vervangen of een aanvraag voor verlenging wilt indienen, dien je voor deze optie te kiezen.

Verder staat er aangegeven wat je nog meer nodig hebt bij je aanvraag en wordt je voorzien van informatie over de betaling. Daarna kun je een afspraak maken.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer