Trouwen in Spanje

Spanje, het land aan de Middellandse Zee. Het land van de liefde, mooie mensen, passie en niet te vergeten de prachtige Spaanse taal. Het land van de prachtige trouwlocaties. Waarom zou je niet in zo een oud en pittoresk dorpje in de heuvels willen trouwen? In een mooi klein kerkje om daarna te feesten met een prachtig uitzicht op een van de mooiste stranden aan de Spaanse kust? Misschien is het wel vanwege deze aspecten dat de Spanjaarden zelf zo erg genieten van huwelijken die gesloten worden. De verbintenis die men aangaat en de geloften die op zo een magische locatie worden uitgesproken. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat trouwerijen een belangrijk deel zijn van de Spaanse samenleving, omdat hier traditioneel gezien heel veel waarde aan wordt gehecht. Als je het zo vergelijkt is een huwelijk voor ons Nederlanders wel iets minder magisch niet? Ben je van plan om te gaan trouwen of heb je een wens om te emigreren naar Spanje? Misschien wil jij hier nu verandering in brengen en kies je er daarom voor een magisch huwelijk in Spanje.

Een Spaans sprookje

Er zijn stelletjes die net als vroeger hun liefde willen vieren met een hele grote bruiloft, met minimaal 200 gasten. Bruiden die hun droom met de prins op het witte paard willen waarmaken, maar tegenwoordig wordt het door de meeste bruidsparen wel iets kleiner gevierd. Verder zul je zien dat wanneer je op een Spaanse bruiloft wordt uitgenodigd het wel lijkt alsof je op een gala terecht bent gekomen. De mannen komen namelijk strak in pak en de dames dragen allemaal mooie (lange) galajurken. Een spijkerbroek zoals in Nederland zul je dus niet snel tegenkomen.

Het Spaanse trouwfeest

Tijdens het trouwfeest feesten de Spanjaarden tot in de late uurtjes, omgeven door hun vrienden en familie. Er wordt er veel gegeten, want Spanjaarden weten natuurlijk wel het een ander van lekker eten met heerlijke wijn. Zoals we eerder verteld hebben zijn de trouwfeesten niet altijd traditioneel, maar je zult sowieso een paar tradities tegenkomen die je misschien (nog) niet kent. Misschien niet allemaal, maar vast een paar. Het is best leuk dat als je ooit in Spanje gaat trouwen je er een aantal Spaanse tradities in verwerkt. Zou toch fantastisch zijn om zo in het buitenland te mogen trouwen?

Spaanse tradities

Ieder land heeft natuurlijk zo haar eigen tradities. Zo ook de Spanjaarden. Als je al eerder een Spaanse bruiloft hebt mogen meemaken dan ken je deze tradities misschien al. Heb je nog nooit eerder een Spaanse bruiloft meegemaakt? Dan zijn er veel tradities die voor ons Nederlanders heel apart zijn, omdat wij deze gewoonweg niet kennen.

De ringen en de vingers

Een interessant verschil met Nederlandse verloofden is dat wanneer vrouwen in Spanje zich verloven zij hun ring aan de ringvinger van hun linkerhand dragen. Na de bruiloft wanneer ze ook hun trouwring krijgen, dragen zij deze weer aan de ringvinger van hun rechterhand. Dit is dus een klein verschil, omdat wij in Nederland beide ringen aan de ringvinger van ons linkerhand dragen.

De bruidsmeisjes en gasten

Ook hebben ze in Spanje op de grote dag geen bruidsmeisjes/bruidsjonkers. Wat ze wel hebben zijn padriños. Dit zijn normaal gesproken de vader van de bruid en de moeder van de bruidegom. Dit zijn tevens vaak ook de getuigen. De ouders van het echtpaar hebben dus een belangrijke rol tijdens de bruiloft en worden daarom ook aan de tafel van het bruidspaar geplaatst. Daarom heeft deze tafel altijd 6 stoelen. Tegenwoordig is het natuurlijk ook zo dat men soms al vóór de bruiloft kinderen heeft en daarom zullen het vandaag de dag dus niet 6 stoelen zijn, want in het geval van kinderen worden deze ook aan deze tafel geplaatst.

Nog meer tradities

Verder is het zo dat na de ceremonie, wanneer het bruidspaar net getrouwd is en de kerk/gemeente verlaat het traditie is om rijst of rozenblaadjes over ze heen te strooien. Op deze manier wensen de gasten het bruidspaar een gelukkig en vruchtbaar leven toe.

Ook is oranjebloesem dé traditionele bloem voor Spaanse bruiloften. Deze bloemen staan in Spanje namelijk ook voor geluk en vruchtbaarheid. Ook is het zo dat tijdens katholieke bruiloften, dus zo ook in Spanje, het bruidspaar 13 gouden munten ‘‘arras” moet delen. Nummer 13 symboliseert in de katholieke kerk namelijk Jezus en zijn 12 apostelen. Het delen van deze gouden munten staat voor voorspoed in het huwelijk en zullen zij na deze munten gedeeld te hebben een goede toekomst tegemoet gaan. Al dat bijgeloof heeft misschien toch wel zo zijn charme niet?

Een andere leuke traditie is de Cortar la Corbata del Novio, ofwel het knippen van de das van de bruidegom. Tijdens deze traditie verzamelen de meeste mensen, eigenlijk meestal de vrienden van de bruidegom zich om hem heen, knippen zijn das af en knippen dit in kleine stukjes waarna de gasten kunnen bieden op de stukjes. Op deze manier wordt er vaak voor gezorgd dat er veel geld ingezameld wordt voor het echtpaar.

Formele activiteiten

Er zijn ook wat serieuze formaliteiten die uitgevoerd moeten worden. Tijdens het Banquete de Bodas, dus de receptie, is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de bruiloftsgasten naar de tafel van het echtpaar lopen om zo hun cadeau te overhandigen aan het echtpaar. Dit doen zij dan als dank voor de uitnodiging. Hierna wordt er tijdens het diner dan weer door de bruidspaar of soms een aangewezen persoon de ”detalles”, ofwel de bedankjes uitgedeeld aan de gasten als dank voor hun komst en als een blijvende herinnering die zij dan kunnen meenemen. Vroeger was het zo dat de mannen vaak een sigaar en de vrouwen vaak een fles wijn kregen, maar tegenwoordig is het zo dat het bruidspaar vaak wat persoonlijkere bedankjes meegeeft.

Na deze mooie, maar soms ook chaotische en vooral lange dag/avond gaat het echtpaar natuurlijk op huwelijksreis. In het Spaans Luna de Miel genoemd.

Leuk weetje..

Een leuk weetje is dat vroeger de Spaanse bruiden zwart droegen. Hun zwarte jurk stond dan symbool voor devotie en toewijding aan hun echtgenoot. Tegenwoordig wordt er natuurlijk voor het modieuze wit gekozen en komt het niet meer vaak voor dat de bruid voor zwart kiest.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn Spaanse trouwerijen dus een waar feest en moet je wanneer je hiervoor uitgenodigd wordt deze dan ook zeker niet afslaan. Je zult misschien niet alles begrijpen, maar plezier zul je zeker hebben!

Papierwerk Spaans huwelijk

Heel leuk om over die Spaanse trouwerijen en hun tradities te lezen, maar je zult nu natuurlijk wel meer informatie willen over hoe jij in Spanje kunt trouwen. Spanje klinkt natuurlijk als dé perfecte plek om te trouwen, maar wat mensen echter vaak vergeten is het papierwerk dat hieraan voorafgaat. Natuurlijk heb je het papierwerk altijd wel, óók in Nederland, maar vaak is het voor buitenlanders allemaal nét iets ingewikkelder. Dus wil jij heel graag in het buitenland trouwen? Dan is het verstandig om hier altijd eerst goed over na te denken zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wat moet je doen om in Spanje te kunnen trouwen?

Om in Spanje te trouwen moet jij of je partner ingeschreven staan in de gemeente waar je woont en moet je natuurlijk beide minstens 18 jaar oud zijn. Ben jij of je partner geen EU-burger? Dan worden er door de Spaanse instanties extra controles uitgevoerd om er zeker van te zijn dat huwelijk echt is. Vaak worden deze extra controles uitgevoerd bij mensen die uit landen komen waar het moeilijk is om een visum tot Spanje te krijgen. Zo wil de Spaanse overheid misbruik van het huwelijk voorkomen.

Tevens is het in Spanje ook gewoon mogelijk om te trouwen voor mensen van hetzelfde geslacht. Dit is sinds 2005 legaal. Verder hebben deze stellen niet alleen dezelfde rechten op het gebied van huwelijk, maar ook op het gebied van erfrecht en adoptie.

Soorten huwelijken Spanje

In Spanje heb je het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk. In Spanje is men grotendeels Rooms-Katholiek. Voor het burgerlijk huwelijk moet je eerst contact opnemen met het Registro Civil (burgerlijke stand) in jouw woonplaats in Spanje. Zij moeten namelijk de trouwvergunning afgeven zodat jullie je bruiloft kunnen plannen. Om dit aan te vragen heb je de volgende documenten nodig:

Nodige documenten voor een Spaans huwelijk

  • NIE, paspoort/ID-kaart en kopieën
  • Uitreksel geboorteregister. Kom jij of je partner niet uit een van de landen uit de Europese Unie? Dan moeten zij dit document laten legaliseren door het consulaat van land van origine.
  • Certificado de empadronamiento. LET OP: een van de twee partners moet wel al 2 jaar ingeschreven staan in Spanje.
  • Beëdigde verklaring van de burgerlijke staat
  • In het geval van een eerdere scheiding, kopieën van de huwelijks- en scheidingspapieren. In het geval van overlijden, kopieën van de huwelijks- en overlijdensakte
  • Het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend.

Zoals je ziet is er wel het een ander aan papierwerk wat je in orde moet hebben. Zorg ervoor dat je deze taken op tijd uitvoert en de nodige papieren en documenten hiervoor ook tijdig in bezit hebt.

Legalisatie documenten bruidspaar

Hebben jij of je partner geen Spaanse nationaliteit, maar gaan jullie wel in trouwen op een van de mooiste trouwlocaties in Spanje? Vergeet dan niet dat al deze documenten in Nederland of in het thuisland van uw partner moeten worden vertaald naar het Spaans door een beëdigd vertaler. Ook moeten de documenten worden gelegaliseerd. Verder is de vergunning die het Registro Civil afgeeft maar 6 maanden geldig. Dit betekent dat je het document binnen deze 6 maanden moet inleveren bij de Junta Municipal de Distrito. Dit is het stadsbestuur van de gemeente waarin je woonachtig bent.

Kerkelijk huwelijk

Zoals eerder aangegeven kun je in Spanje ook een kerkelijk huwelijk sluiten. Hiervoor dien je 3 maanden vóór je trouwdag contact op te nemen met de parochie. Ook moet je naast je trouwvergunning je doopcertificaten inleveren. Deze documenten moeten wel maximaal 6 maanden eerder afgegeven zijn.

Wat ook goed is om te weten is dat wanneer je voor de kerk trouwt in Spanje je ook gelijk voor de wet bent getrouwd. Wel is het zo dat er steeds minder bruidsparen kiezen voor een kerkelijk huwelijk.

Burgerlijk huwelijk

Als je een burgerlijk huwelijk wil is dit meestal gratis. Trouw je liever voor de kerk? Dan is het vaak gebruikelijk dat men een donatie geeft. Dit is meestal een bedrag van minimaal €300. En zoals je hebt kunnen lezen zijn er hiervoor huwelijk minder documenten nodig en is er niet echt een wettelijke procedure. In beide gevallen moet je zodra het huwelijk is voltrokken dit wel laten registeren zodat je een Libro de Familia krijgt. Dit is een boekje dat het Registro Civil afgeeft wanneer je trouwt. Hierin staan de gegevens van jou en je partner en is het eigenlijk een document om jullie huwelijk te registreren. Ook wordt hierin de geboorte van je kinderen geregistreerd, een eventuele scheiding of overlijden. Als je dit boekje ooit kwijtraakt of je hebt een kopie nodig, dan kun je deze gewoon weer bij het Registro Civil aanvragen. Wel dien je in dit geval alle paspoorten/ID-kaarten van de personen die in het boekje geregistreerd staan mee te nemen.

Tot slot..

Zoals je hebt kunnen lezen is het trouwen in Spanje of het nu aan de Costa del Sol is of in een tropische tuin een hele gebeurtenis. Ook geeft het zeggen van de geloften en het ja-woord onder de Spaanse zon je een heel ander, maar zeer speciaal gevoel.

Heb jij besloten om in Spanje te wonen én te trouwen? Dan wensen wij jou heel veel succes. Heb je nog andere vragen met betrekking tot je emigratie naar Spanje? Dan verwijzen wij jou graag door naar de andere artikelen op onze website.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer