Denemarken, een prachtig land. Samen met Zweden en Noorwegen ligt het in het mooie Scandinavië. Wij begrijpen wel waarom Nederlanders ervoor kiezen om naar Denemarken te verhuizen. Het land staat namelijk niet alleen bekend als een van de veiligste landen ter wereld, maar het is ook een van de gelukkigste landen ter wereld. Misschien zijn de Denen daarom wel zo vriendelijk?
In het algemeen hebben Denen en Nederlanders veel overeenkomsten. Niet alleen de talen lijken een beetje op elkaar, maar ook de mentaliteit van de mensen komen aardig overeen. De Denen zijn namelijk ook een vrij nuchter en realistisch volk. Verder heeft het schitterende Denemarken prachtige natuur dat vele Nederlanders aantrekt. Ja, dat hebben wij in Nederland natuurlijk ook, maar er is er wel een klein verschil. Denemarken heeft door de lage bevolkingsdichtheid namelijk heel veel ruimte en rust. En laat dit nou vooral dat ene zijn waar menigeen Nederlander naar op zoek is. Rust en ruimte.
Is Denemarken echt zo populair?
Het land is in de eerste instantie vooral populair vanwege de ruimte en rust. Vaak verwachten mensen ook niet dat het land zo veilig is. Na een bezoek aan een van de grotere steden zoals Aarhus of de hoofdstad Kopenhagen zul je voelen en merken dat het land een veilige leefomgeving geeft. Dit in combinatie met de hoge levenstandaard, ruimte en mooie natuur zorgen ervoor dat het land in populariteit is toegenomen onder emigrerende Nederlanders. Nederlanders in Denemarken zoeken dit graag op.
Ook is de Deense cultuur een bekend fenomeen. Denemarken zijn erg huiselijke mensen die graag tijd doorbrengen met hun vrienden. Het is een vriendelijk en gastvrij volk. Het land is ook enorm modern, tolerant en liberaal. Hierdoor kent het weinig taboes en kunnen kinderen in alle vrijheid opgroeien.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zoals men van oudsher al zegt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt natuurlijk helemaal voor een internationale verhuizing, want dat is het verhuizen naar Denemarken natuurlijk. In onze artikelen met betrekking tot het verhuizen naar Denemarken proberen wij alles zo goed mogelijk voor je samen te vatten.
Waar moet je beginnen?
Veel mensen raken bij een emigratie in paniek en hebben geen idee waar ze moeten beginnen om hun zaken goed te regelen. Moet je bijvoorbeeld een permanente verblijfsvergunning aanvragen of is er een andere manier waardoor je een burgerservicenummer krijgt? Hoe zit het met de Deense taal? En zijn er nog andere belangrijke zaken die je goed moet regelen? Kun je werken in Denemarken?
Europese Unie
Het klopt dat het land een van de Europese landen is dat lid is van de Europese Unie en je voor een emigratie dus minder hoeft te doen, maar let wel goed op. Naar Denemarken verhuizen betekent wel gewoon dat je goed voorbereid moet zijn. Je kunt er inderdaad net als in andere Europese lidstaten drie maanden verblijven, maar wil je er langer blijven of ga je emigreren? Dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je goed voorbereidt bent.
Omdat Denemarken dus een Schengenland is heb je geen speciale visum nodig om in het land te wonen of werken. Wel moet je je in laten schrijven in het bevolkingsregister ook wel ‘folkeregistret’ genoemd. Hierna krijg je een bewijs van inschrijving en kun je hiermee vervolgens je burgerservicenummer aanvragen. Dit heet in Denemarken een CPR-nummer. Met dit nummer kun je daarna ook je zorgpas aanvragen.
Na 5 jaar wonen in Denemarken kun je een een permanente verblijfsvergunning aanvragen.
De Deense gezondheidszorg
De Deense overheid heeft het zo geregeld dat alle inwoners van het land recht hebben op medische zorg. Hierdoor hebben zij ook een fantastisch zorgsysteem. Wanneer jij naar Denemarken verhuisd en alle administratieve zaken achter de rug hebt zul je van de gemeente een gele pas opgestuurd krijgen. Dit is je zorgpas en dien je te allen tijde bij je te dragen, want je moet de pas kunnen tonen wanneer je medische zorg nodig hebt.
Ziektekosten Denemarken
De gezondheidszorg in Denemarken is bijna gratis. Het ministerie van gezondheid van het land sturen het systeem aan, maar het beleid wordt op regionaal niveau uitgevoerd. Het systeem wordt gefinancierd door middel van belastingen.
Je Nederlandse zorgverzekering
Wanneer je officieel gaat emigreren naar Denemarken ben je verplicht om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet zodat je hier later geen problemen mee krijgt. Om je verzekering op te kunnen zeggen dien je contact op te nemen met je huidige zorgverzekeraar. Vaak kan het door middel van een schriftelijke verklaring of het invullen van een speciaal formulier opgezegd worden.
Belastingen in Denemarken
Vaak wordt er bij Denemarken gedacht aan belasting. Heel veel belasting. Om het hele verhaal kort te maken. Ja, Denemarken heeft zeker wel een van de hoogste inkomensbelastingen ter wereld. Maar aan de andere kant heeft het ook weer een van de makkelijkste stelsels en krijg je in Denemarken vaak ook veel diensten gratis. In landen met een lagere inkomensbelasting is dit vaak niet zo. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg, kinderopvang en andere sociale zekerheid voorzieningen.
De Deense belastingadministratie
Een heel erg belangrijke instantie in Denemarken waarmee je zeker wat te maken gaat krijgen is de SKAT. Dit is namelijk de Deense belastingdienst.
In Denemarken is het net zoals in Nederland zo geregeld dat als je meer verdient, je ook meer belasting betaalt. Hierbij hanteert het land twee belastingschijven:
- Van DKK 44.000 tot DKK 466.729 = 9,08%
- Vanaf DKK 466.729 = 15%
De inkomensbelasting ‘Selvangivelse’ bestaat uit een nationale en gemeentelijke belasting in combinatie met een gezondheidstoeslag. Mensen die lid zijn van een kerk moeten ook de ‘folkekirken’ betalen. Dit is speciale kerkbelasting. Ook betaal je nog eens een bijdrage van 8% aan de arbeidsmarkt (AM-bidrag) en aan ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension). ATP is geen belasting, maar een aanvullend pensioen waar je recht op zult hebben wanneer je met pensioen gaat.
Deense fiscale kaart
Wanneer je in Denemarken staat ingeschreven en je ook je CPR-nummer hebt ontvangen moet je niet vergeten om jouw fiscale belastingkaart aan te vragen. Dit kun je gemakkelijk online aanvragen. Je kunt je CPR-nummer samen met je fiscale kaart aanvragen. In dit geval dien je dit maximaal 21 dagen voor je eerste werkdag te doen. Heb jij je CPR-nummer al en wil je alleen je fiscale kaar aanvragen? Dan dien je de kaart maximaal 60 dagen van tevoren aan te vragen.
Deze ‘Danish tax card’ stelt een persoonsgebonden aftrek en belastingtarief vast. Je werkgever in Denemarken heeft deze kaart nodig om je inkomensbelasting van je loon in te houden. Het is dus zo geregeld dat wanneer je in loondienst bent je werkgever dit regelt. Ben je een zelfstandige? Dan dien je dit zelf goed te regelen.
Wat heb je voor je aanvraag nodig?
Om je fiscale kaart aan te vragen heb je de volgende documenten nodig:
- Je arbeidsovereenkomst
- Een geldige paspoort of ID-kaart
- Ben je getrouwd? Dan is ook je trouwakte nodig.
NemKonto Easy Account
Alle werknemers in Denemarken zijn verplicht om een ‘NemKonto Easy Account’ aan te vragen. Dit is een betalingssysteem dat gebruikt wordt door alle overheidsinstanties in Denemarken. Alle betalingen van deze instanties en overheid worden hierop uitbetaald.
Je jaarlijkse belastingaangifte in Denemarken
Ieder jaar tussen 10 maart en 15 april stuurt de SKAT jou een aanslag op van hun berekeningen. Hierbij krijg je ook extra informatie toegestuurd. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om alles goed na te kijken. Klopt er iets niet? Dan kun je de gegevens wijzingen. Klopt alles? Dan hoef je niks te doen en wordt een eventuele teruggave naar je Nemkonto Easy Account overgemaakt.
Belasting en eerste 7 jaar van je emigratie in Denemarken
Wanneer je als buitenlander aan de emigratie voorwaarden voldoet betaal je in Denemarken een speciaal belastingtarief. Dit is 27%. Hierbij betaal je wel nog steeds zoals alle werkende Denen nog de extra 8% bijdrage aan de arbeidsmarkt.
Denemarken en corona
Je hebt al een hele lange tijd de keuze gemaakt om te gaan emigreren naar Denemarken, maar helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid. Gelukkig spreken we nu niet echt meer van een pandemie en hebben we het zwaarste gedeelte wereldwijd al achter de rug. Natuurlijk wil je wel nog steeds weten hoe de actuele situatie in een land is voordat je jouw spullen pakt en vertrekt.
Een internationale verhuizing
Voor het verhuizen naar Denemarken kun je kijken naar het inhuren van een internationaal verhuisbedrijf. Zo kun je makkelijk zorgeloos verhuizen. Zo een internationaal verhuisbedrijf heeft professionele verhuizers in dienst met veel ervaring. Je spullen naar Denemarken rijden kan natuurlijk wel gewoon, maar je moet wel opletten dat je spullen ook veilig en zonder schade aankomen. Hier kunnen de verhuizers dan ook weer voor zorgen!
Wat zijn de kosten voor het verhuizen naar Denemarken?
Bij een emigratie wil je natuurlijk ook je inboedel meeverhuizen. Verhuizen naar Denemarken brengt natuurlijk extra kosten met zich mee, omdat het een verhuizing naar het buitenland betreft. Het is erg moeilijk om zomaar het gemiddelde van een internationale verhuizing in te schatten zonder enige achtergrondinformatie. Dit komt vanwege het feit dat als je gaat verhuizen een deel van de kosten afhangt van jouw wensen en behoeften. Wil je bijvoorbeeld extra verhuizers inhuren? Wil je een in- uitpak service? Dit zijn allemaal voorbeelden waardoor de kosten hoger uit kunnen vallen. Verder is de hoeveelheid spullen die je mee wilt verhuizen naar Denemarken ook belangrijk, want hoe meer spullen; hoe groter de verhuiswagen moet zijn.
Verhuisoffertes
De kosten voor een verhuizing naar Denemarken zijn grotendeels afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Natuurlijk zijn er ook de basiskosten zoals het aantal verhuizers, hoeveel uur werk het is en de brandstofkosten, maar extra services zullen de prijzen doen opkrikken.
Wil jij de kosten van jouw verhuizing weten? Vraag dan offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven.
Gratis offertes voor verhuizingen bij Moova
Bij Moova kun je deze verhuisoffertes gemakkelijk online aanvragen. Wij begrijpen het namelijk volkomen dat je helemaal de tijd niet hebt om al die verschillende verhuisbedrijven in jouw regio te bellen. Daarom kun je geheel vrijblijvend en binnen 2 minuten op Moova gratis offertes aanvragen. Zo krijg jij de offertes gemakkelijk en snel toegestuurd en kun je thuis op je gemak het verhuisbedrijf kiezen dat het beste bij jou past.
Tot slot
Wij hopen dat wij je een beetje op weg hebben kunnen helpen met je plannen. Weet jij nu echt zeker dat je in wilt gaan wonen en heb je behoefte aan nog meer informatie? Dan kun je natuurlijk ook altijd onze andere artikelen op de website raadplegen.