Verhuizen naar Denemarken voor- en nadelen

De laatste jaren gaan er steeds meer Nederlanders in Denemarken wonen. Het land heeft zoveel voordelen dat men het vaak de moeite waard vindt om huis en haard in Nederland te verlaten en te verhuizen naar Denemarken. Een emigratie naar Denemarken is ook iets makkelijker, omdat het een van de Europese landen is dat is aangesloten bij de Europese Unie (EU). Verhuis je naar buiten de EU? Dan komt er nog veel meer bij kijken. Heb je bijvoorbeeld an gedacht aan een betaalbaar verhuisbedrijf?

Verder lijken de Denen meer op ons dan je denkt en zul je in heel Denemarken kunnen genieten van de prachtige natuur en de Deense mentaliteit. Wil jij nog wat meer weten over de voor- en nadelen van het emigreren naar Denemarken? Dan hopen wij dat wij je met dit artikel een beetje kunnen helpen bij het maken van jouw keuze.

Waarom zou je eigenlijk in Denemarken willen wonen?

Het is niet voor niks dat Denemarken de laatste jaren steeds populairder wordt onder emigrerende Nederlanders en zij hun Nederlandse nationaliteit massaal omwisselen voor de Deense. Het land heeft namelijk bijna alles supergoed gereld! Van het openbaar vervoer tot hun sociale zekerheid. Ook kun je wanneer je gaat wonen in Denemarken verzekerd zijn van je veiligheid. Het is namelijk een van de veiligste landen in de wereld.

Verder lijkt het land enorm veel op Nederland en lijken de Deense taal en mentaliteit ook erg veel op de Nederlandse taal en mentaliteit.

Ga jij binnenkort in Denemarken wonen?

Ga jij binnenkort naar Denemarken verhuizen? Misschien ga je werken in Denemarken en heb je daarom dit besluit genomen. Of ben je verliefd geworden en verhuis je voor de liefde? Wat de reden ook is het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Vooral wanneer je doel ooit een permanente verblijfsvergunning aanvragen is. Dan is het natuurlijk erg belangrijk om een goede eerste indruk achter laten.

Verhuizen naar de meeste Europese landen, vooral naar de landen de landen die lid zijn van de Europese Unie (EU) is makkelijker, maar een belangrijke factor blijft toch wel dat je het niet moet onderschatten. Er is enorm veel wat je goed moet regelen. Ja, het nodige papierwerk moet gedaan worden, maar dit is niet het enige wat belangrijk is tijdens een emigratie. Je moet ook onderzoek doen naar het land zelf. Kijk naar het dagelijkse leven in Denemarken, naar de mensen en de cultuur. Spreek dit je aan? Of wil je er toch wat langer over nadenken? In dit artikel willen wij alle voor- en nadelen met je bespreken zodat jij voor jezelf kunt kijken of Denemarken wel echt aan jouw wensen voldoet. Zo kun jij je verwachtingen een beetje bijstellen en een goed beeld krijgen van je verhuizing. Zo voorkom je natuurlijk ook de nodige teleurstellingen.

Wonen in Denemarken: voordelen

Denemarken is een prachtig land dat ook nog eens hele mooie voordelen met zich meebrengt. Misschien ken jij Denemarken al van vakanties of misschien heb je er eerder een korte tijd gewoond vanwege je studie. Toch is het goed om je nog een stuk dieper te verdiepen in alle voor- en nadelen. Wij beginnen in ieder geval graag met de voordelen en wie weet ontdek jij nog nieuwe punten.

De hoge levensstandaard in Denemarken

Denemarken heeft een erg hoog levensstandaard. En staat hier ook wereldwijd bekend om. Het gemiddelde inkomen is €3100, het sociale vangnet is fantastisch en de gezondheidszorg is ook zeer goed geregeld. Er wordt ongeveer 40% tot 60% belasting betaald waardoor dit allemaal mogelijk is. De Denen vinden dit over het algemeen niet erg en je zult er ook niet veel over horen. Het land heeft dus een universele verzekeringsregeling. De kinderopvang wordt voor 75% gesubsidieerd en verder is het onderwijs helemaal gratis. Ook de universiteit. De Denen zijn daarom vaak hoog opgeleid. Ook krijg je een jaar zwangerschapsverlof. Dit is een half jaar met volledig salaris en een half jaar met een uitkering.

Werk-privé: de perfecte balans

Denemarken heeft officieel werkweken van maximum 37 uur per week, maar uit onderzoek is gebleken dat Denen gemiddeld 33 uur per week werken. Men begint meestal rond 08:00 of 09:00 en werkt dan tot 15:00 of 16:00. Wanneer je in Denemarken gaat wonen en werken zul je zien dat de Denen dan ook echt stipt op tijd de werkvloer verlaten en hierbij maakt men ook geen onderscheid tussen de posities in het bedrijf. De scholen en kinderopvang sluiten ook rond deze tijden zodat het gezin samen kan eten. Familie is erg belangrijk voor de Denen en zij hechten hier dan ook echt waarde aan. Als jij besluit om over te werken dan zal het je in Denemarken geen waardering opleveren. Ze zullen het eerder zien als uitsloverij of slechte timemanagement.

De Deense mentaliteit

De Denen zijn een open en tolerant volk. Ze kennen ook weinig taboes. Dit maakt het leven in Denemarken bijzonder goed, want de kinderen wordt ook zo opgevoed. Men vindt ook dat je ‘normaal’ moet doen, want dat is al gek genoeg. Het zijn net als Nederlanders een vrij nuchter volk. Verder staan ze ook bekend om hun droge humor en ironie. Dus naar de mening van menigeen Nederlander of Engelsman hebben ze dus ook een erg goed gevoel voor humor.

Een van de gelukkigste mensen op aarde zijn de Denen

De eerdergenoemde hoge levenstandaard, de balans tussen werk en privé en de Deenste mentaliteit zorgen er samen voor dat de Denen ieder jaar weer worden uitgeroepen tot de gelukkigste mensen op aarde. Verder hebben ze ook enorm veel vertrouwen in de overheid en maatschappij, omdat alles in het land fantastisch geregeld is. Gelijkheid en de sociale vangnet voor de inwoners in Denemarken maken het leven ook een stuk makkelijker. En oh, we moeten ook niet vergeten dat Denemarken een van de veiligste landen in de wereld is! Wanneer je in een erg veilig land woont is dat natuurlijk ook wel fijn.

De natuur

Wanneer je de hoofdstad Kopenhagen bezoekt of een van de andere steden zul je het misschien niet snel denken, maar Denemarken heeft prachtige natuurgebieden. Het land heeft een eindeloze kustlijn met prachtige krijtrotsen en unieke natuurparken. Je kunt er wandelen in de duinen, fjorden en bossen. Vergeet ook de prachtige meren die het land te bieden heeft niet.

Wij willen je graag enkele voorbeelden geven van prachtige gebieden in Denemarken, dus lees gauw verder.

Jutland (Jylland)

Jylland is een prachtig schiereiland dat half Deens en half Duits is. Het heeft heel veel mooie heuvels, veengronden en zandstranden. Het is heel groot waardoor je er van alles kunt vinden en er ook voor ieder wat wil is.

 • Thy Nationaal Park
  Dit is het eerste nationale park van Denemarken. Het is een gebied met veel ongerept natuur dat bestaat uit duinen en struikgewassen. Ook zul je er veel stille meren vinden waar ook veel vogels voor hun rust komen.
 • West-Jutland
  Hier kun je honderden kilometers aan kust vinden, dus is het ideaal voor watersportliefhebbers. Je kunt er surfen, zeilen of vissen. Heb je geen zin in de wat koudere zee? Dan kun je ook altijd een van de meren opzoeken. De stranden in dit gebied zijn ook geliefd onder wandelaars, fietsers en paardrijdende mensen. Ook kun je het wat centralere deel van Just land opzoeken. Hier zul je veel heuvels, bossen rivieren en meren vinden. Dit is ideaal voor wanneer je op zoek bent naar rust.
 • Zuid-Jutland
  Hier ligt het ‘Gendarmenpad’ of ook wel ‘Gendarmstien’ genoemd. Het is een van de beste en bekendste wandelroutes van Denemarken. Je kunt onderweg genieten van de prachtige kust.
 • Noord-Jutland
  Hou je van wilde dieren en wat ruigere stranden? Dan is dit het gebied voor jou. In Noord-Jutland kun krachtige stuifzand vinden en kun je verdwalen in de vele wilde gebieden. In de zomer kun je hier zelfs een palmenstrand vinden. Wel een neppe natuurlijk. De palmen worden in de winter netjes weggehaald en verzorgd zodat ze er in de zomer weer neergezet kunnen worden.
 • Oost-Jutland
  Hier kun je veel kleine vissersdorpen en oude landerijen vinden. Het is er erg rustig wat het een perfecte plek maakt voor vakanties met kinderen.

Funen (Fyn)

Dit is het tweede grootste eiland van Denemarken en vorm met allemaal kleine omliggende eilandjes samen Funen. Het wordt ook wel de tuin van Denemarken genoemd. Je kunt er naast de prachtige tuinen ook weer de mooie heuvels en duinen vinden. Bij het strand kun je zwemmen, vissen, zeilen en soms zelfs duiken. Wat meer naar het binnenland toe zul je in de bossen heerlijke rust kunnen vinden. Hier kun je dan weer wandelen of fietsen.

Seeland (Sjælland)

Dit is ook een mooi groen eiland van Denemarken waar veel Denen komen om te fietsen. Ook kun je er stranden vinden die populair zijn onder watersportliefhebbers. De hoofdstad Kopenhagen bevindt zich op dit eiland en kun je dus ook leuke citytrip combineren met een korte natuurvakantie. In Zuiden van Seeland heb je de wereldberoemde krijtrotsen die het bezoeken zeker waar zijn.

Wonen in Denemarken: nadelen

Nu we een aantal voordelen hebben besproken zul je het je misschien niet kunnen voorstellen, maar Denemarken heeft net zoals andere landen natuurlijk ook zo haar nadelen. Geen enkel land is helaas perfect. Wij hopen dat je na het lezen van de nadelen een goede afweging voor jezelf kunt maken en kunt kijken of het verhuizen naar Denemarken toch wel echt iets voor jou is.

De Deense taal

Een veelgestelde vraag is of de Deense taal moeilijk is voor Nederlanders om te leren. Wat je in de eerste instantie misschien op zal vallen is dat het erg op de Nederlandse taal lijkt. Dit is natuurlijk niet erg vreemd, want het zijn beide Germaanse talen. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Een moeilijk of verwarrend aspect van het Deens is dat de lidwoorden achter het zelfstandig naamwoord komen. Hier zullen we maar niet teveel op ingaan, want dit zul je allemaal wel leren bij je cursus Deens. Wat wel mooi is meegenomen is dat de lokale bevolking of het nou op het platteland is of in een van de grotere steden erg goed Engels spreken. In de grote steden, zoals bijvoorbeeld Kopenhagen zul je het Engels wel wat meer horen. Dit natuurlijk in verband met de buitenlandse studenten die er wonen en studeren.

Het weer

Vaak is een erg belangrijk factor tijdens een emigratie toch wel het weer. Nederlanders die emigreren zijn vaak ook op zoek naar lekker weer. Een ding wat je wel moet weten is dat je niet naar Denemarken hoeft te verhuizen vanwege het weer. Nederland lijkt qua weer namelijk best veel op Denemarken. Misschien hou je juist heel erg van het Nederlandse weer? Dan hebben wij uiteraard niks gezegd!

Het klimaat in Denemarken is wat zachter in de andere Scandinavische landen. Dit komt door de warme golfstroom in het land. Verder heeft het land net als Nederland alle vier de seizoenen. Dit zijn natuurlijk de lente, zomer, herfst en winter. De maanden april en mei zijn erg mild en de zomermaanden juni, juli en augustus in Denemarken zijn het warmst. De herfst begint in september en loopt tot ongeveer november. Het weer is dan net als in Nederland vrij regenachtig en bewolkt. De wintermaanden van december tot maart zijn erg koud met veel vorst en vaak sneeuw.

De gemiddelde temperatuur in het land is 7.7˚C. Hiervan is februari met een gemiddelde temperatuur van 0.0˚C het koudst en is augustus met een gemiddelde temperatuur van 15.7˚C het warmst.

Nieuwe vrienden maken

Denen hebben over het algemeen erg hechte sociale kringen. Zij hebben ook vrienden die zij dan vaak sinds de basisschool kennen. Het zijn hechte en loyale mensen. Dit is dan ook de reden dat zij vrij moeilijk een nieuweling in hun groep toelaten. Eenmaal binnen heb je wel vrienden voor het leven, maar het kan zeker wel even duren voordat een Deen warm loopt voor een nieuwe vriendschap. Gelukkig gaat het sociale leven in Denemarken vaak hand in hand met borrels waardoor je in de weekenden menigeen Deen tegen zal komen die gesprekken met je aangaan. Maar verder is het echt rustig opbouwen. Geef het allemaal wat tijd en dan moet het wel goed komen.

Jouw persoonlijke en nieuwe uitdaging

Het maakt niet uit waar je naartoe emigreert, een emigratie is en blijft een grote stap. Uiteindelijk is het wel gewoon jouw eigen beslissing en weet jij voor jezelf wat voor jou het beste is om te doen. Kijk hierbij goed naar je persoonlijke situatie, want je zult wel verschillende redenen hebben over waarom je wilt emigreren. Uiteindelijk weet niemand deze behalve jij en weet jij ook wat goed voelt voor jou.

Denk goed na over je wensen, verwachtingen en ideeën. Neem hier ook de tijd voor zodat je op de juiste manier een goede beslissing kunt nemen.

Verhuizen naar Denemarken met een internationaal verhuisbedrijf

Een verhuizing binnen Nederland is natuurlijk al een heel gedoe en stressvol, dus laat staat een verhuizing naar het buitenland! In jouw geval dus Denemarken. Waarschijnlijk heb je geen idee wat je allemaal precies moet doen en waar je in godsnaam zou moeten beginnen. Zijn er trouwens nog speciale regels en maatregelen met betrekking tot corona? Kun je jouw inboedel zomaar het land invoeren? En heb je hier een vergunning voor nodig? Wanneer je al deze vragen leest wordt het natuurlijk allemaal nog verwarrender en het is dan ook precies daarom dat veel mensen bij een internationale verhuizing het allemaal liever uit handen geven. Let hierbij wel op dat je een internationaal verhuisbedrijf inhuurt. Deze hebben al jarenlange ervaring met verhuizingen naar het buitenland waardoor zij precies weten hoe zij jou zo mogelijk kunnen helpen. Ook de verhuizers die zij in dienst hebben zullen hier ruime ervaring mee hebben waardoor jij er gerust op kan zijn dat jouw inboedel veilig en schadeloos bij je nieuwe woning in Denemarken afgeleverd kan worden.

Brengt het inhuren van een internationaal verhuisbedrijf hoge kosten met zich mee?

Veel mensen willen graag weten wat een verhuizing kost. Vooral wanneer het natuurlijk een verhuizing naar het buitenland betreft. Om gelijk met de deur in huis te vallen: het is erg moeilijk om zomaar de gemiddelde kosten voor jouw verhuizing uit te rekenen zonder enige achtergrondinformatie. Ook is het je misschien al opgevallen dat de gemiddelde prijs voor een verhuizing ook online moeilijk te vinden is.

Vraag verhuisoffertes aan

Om te weten wat de gemiddelde verhuiskosten voor jouw verhuizing zullen zijn kun je verhuisoffertes aanvragen bij verhuisbedrijven. Het is verstandig om dit bij meerdere verhuisbedrijven uit jouw regio te doen, omdat de prijzen hiervoor nogal kunnen verschillen. Let er tijdens een aanvraag wel goed op dat het gratis is en dat je ook niet zomaar aan een overeenkomst vast zult komen te zitten. Dit komt helaas vaker voor dan je denkt, maar dit wil je natuurlijk wel voorkomen.

Gratis verhuisoffertes bij Moova.

Wij begrijpen dat jij tijdens een al chaotische verhuizing misschien helemaal geen tijd hebt om verschillende internationale verhuisbedrijven in jouw regio te zoeken. Deze moet je dan ook nog eens een voor een contacten. Daarom hebben wij bij Moova hier een oplossing voor gevonden.

Bij Moova kun kun je op een makkelijke en handige manier binnen twee minuten gratis offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit is helemaal gratis en geheel vrijblijvend. Dit betekent dat je dus nergens zomaar aan vast zult zitten. Na de aanvraag zul je de offertes zo snel mogelijk ontvangen waarna je op je gemak een besluit kunt nemen. Zo kun jij rustig kijken welk verhuisbedrijf er het beste bij jou past.

Beste boeken over emigreren naar Denemarken

Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen in Denemarken echt waar te gaan maken. Deze boeken geven je super goede inzage in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Denemarken.

Veel leesplezier!

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen kleven er enorm veel voordelen aan het wonen in Denemarken, maar zijn er ook helaas een aantal nadelen. Kijk voor jezelf goed wat het beste bij jouw past zodat je de juiste keuze kunt maken. Misschien kun je ervoor kiezen om eerst een tweede huis te kopen/huren in Denemarken en het land zo vaker te bezoeken? Misschien kun je er ook eerst drie maanden wonen om te kijken wat je ervan vindt. Dan kun je daarna alle officiële stappen zetten voor jouw emigratie. Alles is mogelijk en het is aan jou om deze beslissing voor jezelf te nemen.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog andere vragen die je hebt of heb je misschien behoefte aan wat meer informatie met betrekking tot het emigreren naar Denemarken? Dan kun je natuurlijk ook altijd tussen de andere artikelen op onze website rondkijken en wie weet wordt jouw vraag daar beantwoord.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer