Verhuizen naar Denemarken: wat te doen

Ga jij of heb jij een wens om te emigreren naar Denemarken? Steeds meer mensen verhuizen tegenwoordig naar het schitterende Denemarken. Het land is erg in trek vanwege het feit dat de inwoners een van de gelukkigste mensen ter wereld zijn. De Deense mentaliteit is daardoor ook wereldberoemd. Verder staan zij ook bekend om hoe goed alles in hun land geregeld is. Mensen wonen er met een fijn gevoel, omdat het ook een van de veiligste landen ter wereld is. Vooral de hoofdstad Kopenhagen is hierdoor erg bekend onder buitenlandse studenten die er gaan studeren. Als je eenmaal in Kopenhagen woont zul je ook zien wat voor fijn gevoel deze mooie stad je geeft. Het is zeker de moeite waard om deze stad en andere steden in Denemarken een keer te bezoeken! Hou je niet van steden? Dan heeft Denemarken je ook veel prachtige natuur te beiden.

Waarom zou in Denemarken gaan wonen?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er veel voordelen aan het wonen in Denemarken. Alles is er gewoonweg goed geregeld. Van het openbaar vervoer genomen tot hun sociale vangnet. Het is dan ook daarom dat veel mensen de laatste jaren naar Denemarken verhuizen om zo te gaan wonen en werken in Denemarken. Verder zijn de Denen ook een gastvrij en gezellig volk.

Wees wel goed voorbereid!

Een verhuizing naar het buitenland vraagt wel om de nodige voorbereiding. De beslissing is misschien zo gemaakt, maar er komt wel het een en ander bij kijken. Hier moet je wel rekening mee houden zodat je alles goed geregeld hebt.

Wat moet je in Nederland regelen bij het verhuizen naar Denemarken?

Wanneer je gaat verhuizen zijn er allerlei dingen waar je aan moet denken. Vooral wanneer het een verhuizing naar het buitenland, in dit geval Denemarken, betreft. Gelukkig is het een land binnen de Europese Unie en is het door ‘vrij verkeer van personen’ makkelijk om als inwoner van een andere lidstaat naar deze landen te reizen of eventueel te emigreren. Maar let op! Het is makkelijker, maar dit betekent natuurlijk niet dat je niks meer hoeft te doen. Het blijft toch een verhuizing naar een ander land.

Begin met kleine stappen

In de eerste instantie is het altijd beter om met kleine stappen te beginnen. Er zijn vele Nederlanders die de fout maken om alles tegelijk te willen doen waardoor alles langer kan duren. Dit komt doordat er dan geen logische volgorde is van het regelen van de zaken waardoor er veel verwarring kan ontstaan. Je moet natuurlijk zelf wel kunnen begrijpen wat je aan het doen bent.

Enfin, je moet ergens beginnen toch? Een eerste en makkelijke stap is het controleren van jouw belangrijke documenten. Dit zijn je Nederlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Kijk goed of je deze nog hebt en tot wanneer deze geldig zijn. Zie je dat deze binnenkort verlopen? Dan is het bijvoorbeeld erg verstandig om deze in Nederland nog te verlengen, want je zult deze documenten vooral aan het begin van je verhuizing nodig hebben. Je gaat namelijk niet op vakantie, maar je wilt je hele leven en inboedel meenemen. Wat je misschien ook nog niet weet is dat het erg verstandig om ook een kopie van deze documenten te maken. Het is namelijk erg handig om in het geval van diefstal, verlies of schade een kopie te hebben van deze belangrijke documenten. Je heb aan het begin van je verhuizing ook helemaal geen tijd om achter dit soort zaken aan te gaan. Verhuis dan nog slimmer en bewaar de kopieën op een veilige plek tijdens het verhuizen. Zo ben je te allen tijde op alle situaties voorbereidt en zorgeloos verhuizen.

Andere documenten en papierwerk

Heb je al nagedacht over andere documenten die je mee wilt nemen naar Denemarken? Misschien eventuele diploma’s? Als je deze mee wilt nemen kun je namelijk online gemakkelijk een uittreksel aanvragen bij DUO. Op hun website staat hier ook meer informatie over. Wel moet je hierbij goed opletten, want je gaat emigreren naar het buitenland en je Nederlandse diploma hoeft daar niet per se geldig te zijn. Vaak heb je voor het geldig maken van je diploma in het buitenland een Nuffic diplomabeschrijving nodig. Misschien denk je: maar ik ga helemaal niet studeren! Maar je hebt je diploma natuurlijk niet alleen nodig voor het studeren. Soms kan een werkgever je hiernaar vragen. In het buitenland komt dit namelijk vaak voor.

Je documenten legaliseren

Niet alleen je diploma heeft een extra beschrijving nodig, maar andere officiële documenten vaak ook. Een Nederlands document is niet altijd geldig in het buitenland. Daarom is het vaak nodig om deze te legaliseren. Hierbij wordt het document voorzien van een bepaalde stempel of sticker. Welke documenten je moet legaliseren kun je het beste navragen bij de Deense consulaat/ambassade.

Je documenten vertalen

Sommige documenten dienen eerst vertaalt te worden voordat ze gelegaliseerd kunnen worden. Dit is best een vervelend aspect tijdens een verhuizing naar het buitenland, want het moet allemaal wel officieel en op correcte wijze gedaan worden. Ook hiervoor kun je contact opnemen met de consulaat/ambassade van Denemarken. Zo weet jij precies welke documenten vertaald dienden te worden naar de Deense taal.

Je huur opzeggen

Kijk in Nederland goed naar je huurcontract. Vaak zul je namelijk te maken krijgen met een opzegtermijn. Wanneer jij weet wat jouw opzegtermijn is kun je ervoor zorgen dat je jouw huur op tijd opzegt. Hiermee voorkom je dat je straks onnodig nog een maand of twee moet doorbetalen terwijl je huis in Nederland dan al leeg is en jij in Denemarken woont.

Jezelf uitschrijven bij de gemeente in Nederland

Voor veel mensen is de stap om zich uit te schrijven bij de gemeente extra ding. Dit komt vanwege het feit dat dit je verhuizing naar het buitenland officieel maakt. Jezelf uitschrijven dien je te doen bij de gemeente waarin je woonachtig bent en dit kun je tot 5 dagen voor vertrek doen. Dit kun je soms online doen, maar soms dien je ook langs het gemeentehuis te gaan. De regels hiervoor verschillen per gemeente, dus hiervoor kun je het beste even de website van jouw gemeente raadplegen. Kun je online niet genoeg informatie vinden? Dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om telefonisch contact op te nemen met jouw gemeente. Een telefonisch medewerker zal je dan goed te woord kunnen staan.

Wat gebeurd er met je Nederlandse zorgverzekering?

Wanneer je in Denemarken gaat wonen ben je verplicht om je zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Je woont dan natuurlijk niet meer in Nederland, dus heb je hier ook geen verzekering meer nodig. Zorg dat je dit wel goed regelt, want het is je eigen verantwoordelijkheid om je verzekering bij je Nederlandse zorgverzekeraar in Nederland op te zeggen.

Hoe zeg je jouw Nederlandse Nederlandse zorgverzekering op?

Bij de meeste zorgverzekeraars in Nederland kun je een speciaal formulier wegens emigratie opvragen. Deze dien je in te vullen en weer netjes terug te sturen. Wij begrijpen dat jij hier misschien wat meer informatie over wilt en daarom verwijzen wij je ook graag door naar jouw eigen zorgverzekeraar. Zij kunnen jou hierbij het beste helpen.

Je inschrijving in Denemarken

Als Nederlander heb je natuurlijk geen visum nodig om in Denemarken te wonen. Wel dien je jezelf in te schrijven in het bevolkingsregister ook wel het ‘folkeregistret’ genoemd. Zo zorg je er ook voor dat je je burgerservicenummer krijgt. Met je bewijs van registratie kun je namelijk vervolgens je Deense burgerservicenummer aanvragen. Dit noemen ze in Denemarken het CPR-nummer. Dit nummer is essentieel om je zaken in Denemarken te regelen.

Na 5 jaar in Denemarken gewoond te hebben kun je een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Een internationaal verhuisbedrijf voor jouw verhuizing naar Denemarken

In Denemarken wonen betekent natuurlijk ook dat je jouw inboedel mee wilt nemen. Omdat het een verhuizing naar het buitenland betreft is het slim om goed rond te kijken voor een internationaal verhuisbedrijf. Deze hebben namelijk vaak jarenlange ervaring met internationale verhuizingen. Hierdoor hoef jij je helemaal geen zorgen te maken over je verhuizing naar Denemarken en zullen zij alles vlot en netjes uitvoeren. Op deze manier wordt jouw inboedel ook veilig en schadeloos afgeleverd op jouw nieuwe adres in Denemarken.

De prijzen voor het inhuren van een internationaal verhuisbedrijf

De gemiddelde kosten voor een verhuizing binnen Nederland zijn al moeilijk in te schatten, dus laat staan een verhuizing naar het buitenland. In dit geval dus Denemarken. Niet alleen is elke verhuizing anders, maar ook de basiskosten en extra kosten zijn anders. De basiskosten zijn bijvoorbeeld brandstof en het aantal verhuizers dat ingezet moet worden voor de verhuizing. Ook moet er gekeken worden naar de grootte van jouw inboedel, want dan kan er ook gekeken worden naar welke verhuiswagens er in gezet moeten worden. De eerder genoemde extra kosten zijn eigenlijk jouw wensen. Wil je er bijvoorbeeld een extra in-/uitpakservice bijhuren? Of heb je extra verhuizers nodig? Dan kunnen dit soort kosten de prijs voor jouw verhuizing natuurlijk wel omhoog krikken.

Verhuisoffertes ontvangen

Om te weten wat de precieze kosten voor jouw verhuizing zijn kun je het verhuisoffertes aanvragen bij verhuisbedrijven. Hierbij is het wel verstandig om dit bij meerdere verhuisbedrijven te doen zodat je een goed beeld kunt krijgen van de prijzen van verschillende bedrijven. Deze kunnen namelijk nogal verschillen. Let bij het aanvragen van verhuisoffertes wel op dat dit je geen geld kost en dat je ook niet zomaar aan een overeenkomst vast zult zitten.

Gratis verhuisoffertes bij Moova

Omdat wij begrijpen dat jij misschien helemaal geen tijd hebt om verschillende verhuisbedrijven in jouw regio te zoeken die ook nog eens gespecialiseerd moeten zijn in internationale verhuizingen hebben wij mij Moova hier een oplossing voor bedacht.

Op onze website kun je namelijk binnen twee minuten een aanvraag indienen voor een gratis verhuisofferte. Hierna krijg jij de offertes van verschillende verhuisbedrijven uit jouw regio toegestuurd. Deze service is ook geheel vrijblijvend, dus zit je nergens aan vast zonder dat jij dit zou willen. Op deze manier kun je thuis rustig op je gemak naar de offertes kijken en hierna het verhuisbedrijf kiezen dat het beste bij jou past. Makkelijker kunnen wij het toch niet maken?

Tot slot

Om het hele verhaal kort te maken: wees gewoon goed voorbereid op je emigratie naar Denemarken. Vanuit Nederland lijkt alles zo makkelijk, maar helaas is dit niet zo. Kijk goed rond op website en kijk hierbij ook goed naar hun algemene informatie. Misschien heb je al vrienden in Denemarken die ook kunnen helpen bij je verhuizing.

Gouden tip

Verdiep je ook eens alvast in het Deens, want aan de Nederlandse taal zul je in Denemarken niet veel hebben. Ja, de Denen spreken vrij goed Engels, maar het is toch ook wel fijn wanneer je de taal alvast een beetje spreekt toch!?

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je gewoon wat meer weten over emigreren naar Denemarken? Lees dan ook eens onze andere artikelen met betrekking tot emigreren naar Denemarken.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer