Verhuizen naar Frankrijk: voor- en nadelen

Frankrijk is niet alleen een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders, maar ook een gewilde bestemming voor Nederlanders die willen emigreren. Ga je emigreren naar Frankrijk? Sommige Nederlanders nemen nog niet de stap om gelijk te gaan wonen in Frankrijk, maar kopen vaak eerst een tweede huis waar ze zomers lekker kunnen vertoeven. Zo kunnen ze soms langzaam wennen aan het idee om te wonen in Frankrijk.

Je eigen omgeving

Maar het wonen in een land of op vakantie gaan in een land zijn natuurlijk wel twee hele verschillende dingen. Dit zul je dan ook vaak horen van je omgeving wanneer je ze over je plannen verteld. Wat zij dan niet weten is dat over een verhuizing naar het buitenland vaak jaren is nagedacht en er tot het moment van uitspreken dan ook ook voldoende over is nagedacht.

Heb je hulp nodig?

Ben jij ook iemand die nadenkt over emigreren naar Frankrijk of ben jij de persoon die al genoeg heeft nagedacht en ga je de stap nu echt zetten? Dan begrijpen wij dat je hier soms wat ondersteuning bij nodig hebt. Daarom hebben wij geprobeerd om in dit artikel het een en ander voor jou op een rij te zetten. Tuurlijk zijn onze voor- of nadelen die van jou niet, maar zo kun jij wel een beeld voor jezelf vormen.

Wil je echt naar Frankrijk verhuizen?

Het is natuurlijk niet zomaar dat Frankrijk zo populair is onder Nederlanders die verhuizen naar het buitenland. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Deze factoren willen wij in dit artikel graag bespreken. Verder willen wij niet alleen de pluspunten bespreken, maar ook de nadelen. Dit omdat het gewoonweg erg belangrijk is om bij een verhuizing naar het buitenland alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Weet je het heel zeker?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen gaan wij in dit artikel de voor- en nadelen bespreken om je zo een goed mogelijk beeld te geven van je emigratie naar Frankrijk. Het is een grote stap, dus als je nog twijfels hebt dan begrijpen wij dit volkomen. Naar het buitenland verhuizen en je leven in Nederland achterlaten is natuurlijk niet niks. Denk er daarom gewoon goed over na.

Voordelen van het wonen in Frankrijk

We beginnen natuurlijk eerst met de voordelen, dus lees gauw verder:

Het weer

Dit is natuurlijk wel het eerste wat in mensen opkomt wanneer ze denken aan andere landen. Wanneer je in Frankrijk gaat wonen zul je altijd kunnen genieten van het weer en de zon. Het ligt er natuurlijk ook aan wáár je in Frankrijk gaat wonen. Als je de Côte d’Azur als voorbeeld neemt dan schijnt de zon daar ongeveer 300 dagen per jaar! Dit betekent dat je daar in de wintermaanden kunt genieten van een soort fijn voorjaarsgevoel. Wel ligt de Côte d’Azur in het zuiden van Frankrijk waar het klimaat iets lekkerder is dan in het noorden van het land. In noorden van Frankrijk schijnt de zon namelijk een stuk minder en is er ook veel meer regen. De winters zijn er dan ook stuk kouder dan in het zuiden van het land. En mensen willen vaak wel lekker weer en zon wanneer zij naar het buitenland verhuizen.

De natuur

In Nederland genieten we ook wel van de natuur, maar dat is toch anders. Een dagje strand of een dagje naar het bos om te wandelen betekent dat heel Nederland dat ook doet. En Nederland is natuurlijk niet erg groot. Dit betekent dat we dan ook altijd in de file staan of hordes mensen tegenkomen door de drukte op het strand of in natuurgebieden. In Frankrijk zul je hier niet zo snel last van hebben. Het land is zo groot en er is nog zoveel natuur te ontdekken. Dit kun je in Frankrijk gewoon ontdekken zonder ook maar één persoon tegen te komen.

Frankrijk heeft prachtige bergen, valleien en meren. Vergeet trouwens ook het zuiden van het land niet met zijn prachtige stranden.

Je bent altijd dichtbij Nederland

Een ander voordeel van het emigreren naar Frankrijk is dat het dichtbij Nederland is. Dit betekent dat je familie en vrienden uit Nederland altijd dichtbij zullen zijn. Zo kunnen zij je altijd bezoeken en anders kun jij altijd even terug naar Nederland.

Het eten

De Fransen zijn een erg trots volk en één ding waar ze erg trots op zijn is de Franse keuken. Vaak komen de producten ook vers van het platteland en het totale aanbod van groente en fruit is dan ook enorm. In alle dorpen kom je wel markten tegen waar je deze verse producen kunt kopen. Er wordt in de Franse keuken dan ook veel gebruikt gemaakt van seizoensgebonden producten en lokale ingrediënten. Verder is in de Franse cultuur familie erg belangrijk en komen zij vaak bijeen, inclusief vrienden en goede flessen wijn.

Zorgverzekering

De kwaliteit van de zorg in Frankrijk is van erg hoog niveau. De Franse gezondheidszorg is namelijk gebaseerd op het solidariteitsprincipe. Dit betekent dat alle inwoners van Frankrijk de verantwoordelijkheid dragen voor de kosten van de zorg. De Franse overheid vind het erg belangrijk dat mensen die niet werken ook gewoon recht zullen hebben op zorg.

Werkende Fransen betalen hun premie maandelijks door 5% van hun salaris in te leveren. De rest van je premie wordt aangevuld door je werkgever. Wanneer je dit vergelijkt met je zorgkosten in Nederland zie je natuurlijk wel een groot verschil. De zorgkosten in Frankrijk liggen gewoonweg een heel stuk lager dan in Nederland.

Nadelen van het wonen in Frankrijk

Nu we een aantal voordelen hebben besproken zullen wij zoals beloofd nu de nadelen bespreken. Nadat je ook de nadelen heb gelezen kun je voor jezelf een goede afweging maken. Misschien zijn er dingen waar je eerder nog niet over hebt nagedacht.

Heimwee

Veel mensen die naar Frankrijk verhuizen krijgen er op den duur wel een beetje last van. Heimwee. Dit is volkomen normaal en de een zal hier meer last van hebben dan de ander. Als buitenlander kun je je erg alleen voelen in het begin en als je eenmaal in een ander land gaat wonen moet je natuurlijk eerst aan alles wennen. Neem hier dan ook rustig de tijd voor.

De Franse taal

De Franse taal staat erom bekend een moeilijke taal te zijn. Dus heb jij je droomhuis in Frankrijk gevonden en wil jij je droom waarmaken? Dan is het verstandig om eerst een beetje Frans te leren spreken. Het niveau van de Engelse taal ligt in Frankrijk erg laag. Vooral op het platteland of in het zuiden bijvoorbeeld aan de Côte d’Azur, daar wordt amper Engels gesproken. Het niveau van Engels in Frankrijk is een beetje vergelijkbaar met andere Zuid-Europese landen. Dus zorg ervoor dat je een beetje basiskennis hebt van de taal zodat je gesprekken kunt voeren en nieuwe mensen kunt leren kennen.

De Franse taal en je zaken goed regelen

Verder is het natuurlijk niet alleen belangrijk om de taal te leren om mensen te leren kennen, maar ook om je zaken te kunnen regelen bij verschillende instanties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Franse belastingdienst. Op zo een Frans belastingkantoor zal men bijna geen Engels kunnen en als jij dan ook geen basiskennis hebt van het Frans is het erg lastig communiceren. Op deze manier kun jij je zaken natuurlijk niet goed regelen en is er een grote kans dat jij straks tegen onnodige problemen aanloopt door de taalbarriére. Misschien heb je in Frankrijk al vrienden of kennissen? Of misschien ken je de nieuwe lieve buren al? Dan heb je natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om iemand in je nieuwe kring om advies of hulp te vragen.

De Fransen

Frankrijk bestaat net als Nederland uit veel verschillende mensen en het is dan ook daarom dat we natuurlijk niet uit kunnen gaan van vooroordelen. De waarheid over Franse mensen zal uiteindelijk ergens in het midden liggen. Veel Nederlanders kennen de Franse mensen alleen uit de toeristische plaatsen en deze drukke plaatsen kun je natuurlijk niet als maatstaf nemen. Franse mensen staan in het buitenland vooral bekend nors en kortaf te zijn. Terwijl er natuurlijk ook gewoon vriendelijke Franse mensen zijn.

Cultuurverschil

Wat wel een verschil is met Nederland is dat Franse mensen wel wat geslotener zijn dan Nederlandse mensen. Dit kan voor een Nederlander best moeilijk zijn en hier moet je wel rekening mee houden wanneer je naar Frankrijk gaat emigreren. Hierbij moet je dus ook rekening houden dat Franse mensen vaak geen Engels spreken. De taal in combinatie met de gesloten cultuur zal het erg moeilijk maken om relaties aan te gaan met mensen. Probeer dit desondanks wel gewoon te doen, want bij een verhuizing naar een ander land is het erg belangrijk dat je snel vrienden en relaties moet maken. Dit is niet alleen belangrijk voor jou mentale welgesteldheid, maar het zal je ook helpen bij je integratie.

De Fransen in de grote steden

In de grote steden zijn de mensen natuurlijk wat minder gesloten en zijn ze het wel gewend om buitenlanders tegen te komen. In een grote stad zal het daarom allemaal wat makkelijker gaan. Verder is het zo dat Fransen erg gesloten overkomen, omdat zij gewoonweg niet graag de vuile was buiten hangen en dit doen we in Nederland natuurlijk wel wat sneller. Dit is een klein cultuurverschilletje.

Persoonlijke situatie

Een nieuw leven opbouwen is gewoon erg moeilijk en tot hoeverre en hoe snel je geaccepteerd zult worden hangt natuurlijk ook van jezelf af. Spreek je de Franse taal al een beetje en ben je bereidt om zo snel mogelijk te integreren? Dan zullen Fransen positief verrast zijn en sneller een praatje met je maken. Een gouden tip is om de Fransen de tijd te gunnen om je te leren kennen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn Fransen nogal een gesloten volk, maar wanner zij je eenmaal hebben leren kennen zul je merken dat het lieve en warme mensen zijn.

Internationale verhuisbedrijven

Verhuizen naar Frankrijk betekent natuurlijk dat je een internationale verhuizing moet plannen. Je wilt je spullen veilig meeverhuizen. Let hierbij wel op dat je een verhuisbedrijf inhuurt die gespecialiseerd is in internationale verhuizingen. Nederland heeft veel verhuisbedrijven die je hierbij kunnen helpen. Kijk daarom eerst goed rond in het verhuiswereldje en kijk welke bedrijven hierin gespecialiseerd zijn.

Kosten van een verhuizing naar Frankrijk

De gemiddelde kosten van een verhuizing zijn erg moeilijk in te schatten. Dit komt vanwege het feit dat verhuizingen verschillend zijn en daardoor zijn ook de aantal factoren die de prijzen bepalen bij elke verhuizing anders. Wanneer je gaat verhuizen zal een verhuisbedrijf kijken naar wat er nodig is om de verhuizing op de juiste manier uit te kunnen voeren. Zo zal het bedrijf kijken naar de grootte van je inboedel, het formaat van je huis en de bereikbaarheid van je woning. Zo weten zij precies hoeveel verhuizers zij nodig hebben en of er grote verhuiswagens nodig zijn. De bereikbaarheid van de woningen is belangrijk, omdat een stad makkelijker bereikbaar is dan wanneer jij ver van de bewoonde wereld moet zijn. Verder zijn jouw wensen natuurlijk ook belangrijk. Heb je extra services nodig? wil je er bijvoorbeeld een in-/uitpakservice bij huren? Heb je extra verhuizers nodig? Dit zijn enkele voorbeelden die de prijs voor jouw verhuizing kunnen verhogen of verlagen.

Internationale verhuisbedrijven kunnen je goed helpen en zullen ook rekening houden met jouw wensen. Zo komen jouw spullen veilig en wel aan.

Vraag gratis offertes aan

Het beste wat je kunt doen is offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Helaas zitten hier wel enkele nadelen aan. Ten eerste heb jij waarschijnlijk geen tijd om alle verhuisbedrijven te bellen en ten tweede moet je hierbij goed oppassen. Bij veel bedrijven kun je bij een aanvraag van een offerte namelijk opeens vastzitten aan een overeenkomst terwijl dit natuurlijk nog helemaal niet de bedoeling is.

Vergelijk verhuisoffertes

Voor de eerdergenoemde problemen hebben wij bij Moova een oplossing gevonden. Wij begrijpen dat jij op zoek bent naar een internationaal verhuisbedrijf dat jou goed kan helpen, maar jou hierbij natuurlijk wel de scherpste prijzen voor aanbiedt. Ook begrijpen wij dat jij geen tijd hebt om verschillende internationale verhuisbedrijven te bellen of mailen om een offerte aan te vragen.

Wat is de oplossing van Moova nu? Bij ons kun je op onze website met een klik verschillende gratis én vrijblijvende offertes aanvragen. Dit betekent dat je nergens aan vast zult zitten totdat je hier zelf voor kiest. Zo krijg jij snel de offertes binnen, kun je deze vergelijken en wanneer je weet bij welk bedrijf je een stuk goedkoper uit zult zijn kun je een overeenkomst aangaan. Op deze manier probeert Moova jouw verhuizing makkelijker te maken.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er voor- en nadelen van een emigratie naar Frankrijk. Maar een voordeel van ons hoeft geen voordeel voor jou te zijn en vice versa. Daarom is het belangrijk dat jij goed naar je eigen situatie, behoeften en verwachtingen kijkt zodat je kunt nadenken over deze belangrijke stap in je leven. Heb je dit gedaan en je ook nog eens goed voorbereid? Dan kun je jouw verhuizing naar het buitenland starten en wensen wij je veel succes!

Heb je nog vragen?

Zijn er dingen die jij wilt weten en die wij in dit artikel niet besproken hebben? Dan kun je altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Wij hebben niet alleen artikelen online staan over een verhuizing naar Frankrijk, maar ook naar andere landen binnen de Europe Unie.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer