Verhuizen naar Frankrijk: zorgverzekering

De gezondheidszorg in Frankrijk is erg goed geregeld. Dit is natuurlijk een geruststelling voor als je binnenkort naar Frankrijk gaat verhuizen. Medische zorg is natuurlijk toch wel iets om goed over na te denken. Wat extra geruststellend is om te weten is dat volgens de World Health Organization Frankrijk uitstekende gezondheidszorg heeft. Wil je meer weten over de Franse gezondheidszorg? Lees dit artikel dan gauw verder.

Franse Gezondheidszorg

Net als in Nederland is een zorgverzekering in Frankrijk verplicht. De Franse overheid ziet dit als een recht waar je op verschillende manieren gebruik van kunt maken. Het is immers zo dat iedereen recht heeft op medische zorg. In Frankrijk kun je jouw zorgverzekering afsluiten via de overheid of via je werkgever. Je kunt hierover het beste met je nieuwe werkgever in Frankrijk praten om te kijken wat de beste opties voor jou zijn.

Toegankelijkheid Franse gezondheidszorg

Sommige mensen kunnen vanwege hun lage (geen) inkomen hun zorgpremie niet betalen. Dit is in Frankrijk geen probleem, want de overheid zorgt er dan gewoon voor dat je verzekerd blijft. Dit komt vanwege het feit dat het solidariteitsbeginsel in Frankrijk erg belangrijk is en de Franse gezondheidszorg hierop gebaseerd is.

Het solidariteitsprincipe in dit geval betekent dat alle inwoners van het land verantwoordelijk zijn voor de kosten van de zorg en deze verantwoordelijkheid dus samen dragen. Het solidariteitsbeginsel zorgt er dus ook voor dat mensen die vaak of chronisch ziek zijn minder premie betalen. Hierdoor betaalt deze groep mensen bijna geen ziektekosten.

De kosten voor een basisverzekering

Het deel van de bevolking die wel gewoon hun zorgverzekering kan betalen dient dit via hun salaris af te dragen. Dit is maandelijks 5% van je salaris wat je dan inlevert. Wat je aan premie betaald wordt ook vaak aangevuld door je werkgever.

Extra zorgverzekering afsluiten

De ziektekostenverzekering die we eerder hebben besproken is een basisverzekering. Naast deze ziektekostenverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is dan een particuliere verzekering die je kunt afsluiten voor bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie of andere extra’s. Hoe dit geregeld is lijkt dan wel weer erg op hoe we het in Nederland geregeld hebben. Wel moeten we zeggen dat een particuliere verzekering in Frankrijk wel veel goedkoper is dan in Nederland of zelfs andere Europese landen.

Eigen bijdrage

Ook al is de verzekering via de overheid geregeld, er wordt tegenwoordig wel steeds vaker om een eigen bijdrage gevraagd. De kosten hiervoor zijn erg laag. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde behandeling in het ziekenhuis dan een eigen bijdrage levert van ongeveer €18. Dit bedrag moet je dan zelf betalen, omdat het niet wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Dit krijg je dan weer wel vergoed als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Dit is dus ook gelijk de reden dat het grootste deel van de Franse bevolking een extra particuliere verzekering afsluit.

Nederlandse zorgverzekering

Wanneer je in Nederland verzekerd bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar ben je ook verzekerd in andere Europese landen. Dit betekent dat je in alle landen van de Europese Unie recht hebt op medische zorg. Wel moet je dan in het bezit zijn van een EHIC-pas. Deze kun je bij je Nederlandse zorgverzekeraar aanvragen.

EHIC-pas en wonen in het buitenland

Een EHIC-pas gebruiken is dan wel alleen in het geval van vakantie of voor een verblijf van minder dan 3 maanden. Als je echt gaat emigreren dien je natuurlijk je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen.

Eigen onderneming in Frankrijk

Het ligt natuurlijk aan de bedrijfsvorm die je in Frankrijk kiest, maar vaak ben je dan ook gelijk verzekerd. Dit kan je op jaarbasis veel schelen aan premie. Kijk dit goed na om te kijken waar jij voor in aanmerking komt.

Praktische informatie

In Frankrijk mag jij je eigen huisarts kiezen en mag je ook zo vaak wisselen van huisarts als jij dat wilt. Ook mag je wanneer je wordt doorverwezen naar een ziekenhuis zelf bepalen naar welk ziekenhuis je wilt voor je behandeling.

Uitkering/pensioen in het buitenland

Ook is het goed om te weten dat wanneer jij in Nederland nog een uitkering krijgt of pensioen ontvangt de Nederlandse staat nog steeds verantwoordelijk is voor jou. De Nederlandse staat is dan verplicht om te blijven betalen voor jouw zorgkosten.

Frankrijk is een verdragsland

Wel dien je hier de dingen goed voor te regelen. Omdat wij jouw persoonlijke situatie niet weten kun je het beste contact opnemen met de desbetreffende organisatie zodat je dit goed kunt regelen. Vergeet ook niet contact op te nemen met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in Nederland. Dit is de organisatie die de betalingen, uitkeringen en de door jouw gemaakte zorgkosten in Nederland regelt.

Tot slot

Heb je nu echt besloten om in Frankrijk te gaan wonen? Dan heb je kunnen lezen dat je wel rekening dient te houden met de regels in het land en moet je ervoor zorgen dat je goed op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. Je kunt ook gebruikmaken van onze andere artikelen op de website voor meer informatie.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer