Verhuizen naar Italië tijdens Corona

De Nederlanders die een aantal jaren geleden naar Italië vertrokken hoefden geen rekening te houden met het voor ons nu welbekende coronavirus. Nu moet je niet alleen nadenken over het emigreren zelf, maar wie nu naar Italië verhuist moet in de eerste instantie eerst nadenken over een andere zaken. De belangrijkste is dan misschien wel COVID19 of beter bekend al corona. Wil je eerst een vakantie in Italië doorbrengen? Dan moet je hier helaas ook rekening mee houden. Er zijn tegenwoordig namelijk allerlei speciale inreisvoorwaarden. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden door de coronapandemie bespreken wij in dit artikel. Op deze manier kun jij je Italiaanse droom waarmaken zonder al te veel problemen. Ga je emigreren naar Italië? Lees dan gauw verder.

Voorbereiding emigreren naar Italië

Zoals men al van oudsher zegt: een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral voor een zaak als emigreren is dit natuurlijk zeker waar. Voor een vakantie, studie of een verblijf van korter dan drie maanden hoef je natuurlijk minder dingen te regelen dan bij een emigratie. Je hebt meer dan alleen je paspoort nodig. Je gaat namelijk emigreren naar Italië om er voor langere tijd te wonen. Misschien wel voor altijd. Wie weet?

Reisadvies Italië

Italië heeft een geel reisadvies. Dit betekent dat je er wel gewoon naartoe kunt reizen, maar dat je hierbij wel moet opletten, omdat er veiligheidsrisico’s zijn. Ook zijn er inreisbeperkingen voor Nederlanders die Italië binnen willen reizen.

Actuele situatie Italië

Italië is aan het begin van de pandemie erg hard getroffen. Gelukkig gaat het vandaag de dag veel beter met de cijfers. Het land is niet meer in lockdown. De regio’s in Italië worden door het nationaal instituut aangeduid met kleurcodes. De volgende kleuren zijn van toepassing:

  • Rood – hoog risicogebied
  • Oranje – gemiddeld risicogebied
  • Geel – laag risicogebied
  • Wit – geen (nauwelijks) risicogebied

De actuele situatie laat zien dat er geen enkele regio in Italië op dit moment rood gekleurd is. Onder de kleurcode oranje vallen Abruzzo, Friuli Venezia Guilia, Piemonte, Sicilia en Valle Aosta. Op dit moment vallen Calabria, Campania, Emilia Romagna, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, PA Bolzano, PA Trento, Puglia, Sardegna, Toscana en Veneto onder kleurcode geel. De witte kleurcode, dus geen (nauwelijks) risicogebied zijn Basilicata, Molise en Umbria.

Italiaanse vaccinatiecijfers

Het gemiddelde van het aantal positief geteste mensen in Italië was deze week 104.110. Italië heeft een erg strikt vaccinatieprogramma. Op dit moment hebben 50.074.605 Italianen hun eerste vaccinatie gehad. Zijn er 46.007.252 volledig gevaccineerd en hebben 32.507.970 hun boostershot ook al gekregen. Italië doet het met de vaccinatiecijfers fantastisch en hoop hiermee de coronapandemie eindelijk binnenkort achter zich te laten.

Sociale zekerheid

Italië heeft een goed en ruim sociaal zekerheidssysteem. Ook wel de ‘previdenca sociale’ genoemd. Dit systeem zorgt voor uitkeringen bij bijvoorbeeld werkeloosheid, ziekte of zwangerschapsverlof. Dit is in combinatie met de publieke gezondheidszorg (servizio sanitario) een goede vangnet voor de bevolking van het land de hard zijn getroffen door de coronapandemie.

COVID-19 maatregelen Italië

De Italiaanse maatregelen om corona in te dammen zijn vergelijkbaar met Frankrijk. Een mondkapje is bijvoorbeeld in alle openbare ruimtes en ook het openbaar vervoer voor lange afstanden verplicht. In Italië geldt deze maatregel zelfs voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder. Verder dien je voor toegang tot bijna alle openbare ruimtes de Green Pass te tonen. Op deze manier wil Italië het land langzaam weer opbouwen.

Green Pass Italië

Net zoals Frankrijk de Passe Sanitaire heeft, heeft Italië de Green Pass. Deze heeft iedereen vanaf 12-jarige leeftijd nodig voor toegang tot bijna alle openbare ruimtes. Dit betekent dat je de pas in winkels, horeca, musea, pretparken, bioscopen, theaters, sportscholen, zwembaden, stadions en noem het maar op moet kunnen tonen.

Nederlanders kunnen hun CoronaCheck-app gebruiken om hun QR-code te tonen. Je QR-code moet dan tonen dat je gevaccineerd, hersteld of recentelijk (max 48 uur) negatief getest bent.

Voor het openbaar vervoer in Italië heb je op dit moment nog geen Green Pass nodig. Dit geldt dan alleen voor de ’treni regionali’ dus het openbaar vervoersnetwerk in een regio. Reis je met de trein of bus naar buiten de regio? Dan heb je wel een Green Pass nodig.

Naar Italië reizen

Wanneer je hebt besloten om in Italië te gaan wonen moet je natuurlijk ook Italië in kunnen reizen. Nu je ons uitgebreide verhaal over corona in Italië hebt kunnen lezen kun je waarschijnlijk ook raden dat er bepaalde inreisvoorwaarden zijn waar je je aan dient te houden. Overigens is dit nu door corona overal in het buitenland zo. Je kunt tegenwoordig niet meer naar het buitenland vertrekken zonder dat je eerst alle informatie over het land met betrekking tot COVID-19 hebt opgezocht. En deze maatregelen en regels moet je zeker niet vergeten, want anders kun je het land niet in om te gaan genieten van je emigratie.

CoronaCheck-app

Je moet de CoronaCheck-app op je telefoon geïnstalleerd hebben en heb je ook een ‘Digitaal Corona Certificaat’ (DCC) nodig. In de CoronaCheck-app kun je jouw DCC opslaan en kun je deze bij eventuele controles tonen.

Geldigheid vaccinatiebewijs

In Italië zijn vaccinatiebewijzen 6 maanden geldig. Om als buitenlander Italië in te kunnen reizen mag een vaccinatiebewijs nog wel 9 maanden geldig zijn.

Vaccinaties om Italië binnen te reizen

Je moet minimaal 14 dagen of maximaal 9 maanden geleden volledig gevaccineerd zijn of je hebt minimaal 1 dag geleden je boostervaccin gekregen. Je reiscertificaat moet dan opgesteld zijn in het Engels, Italiaans, Frans of Spaans.

Testen om Italië binnen te reizen

Je hebt een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur of een antigeentest die niet ouder is dan 24 uur bij aankomst. Dit geldt voor alle reizigers ouder dan 6 jaar. Er zijn wel reizigers die uitgezonderd zijn van de testverplichting en dit zijn zakenmensen, grenswerkers of mensen die op doorreis zijn.

Een herstelbewijs

Je herstelbewijs mag niet ouder dan 6 maanden zijn.

Het is trouwens ook goed om te weten dat je gevaccineerd moet zijn met Pfizer, Moderna, Janssen, Astra-Zeneca of Novavax.

Toeristen

Reizigers in Italië zijn ook verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen. Het maakt in dit geval ook niet uit of je per vliegtuig, auto of trein reist. Dit formulier moet altijd ingevuld worden en er wordt hier steekproefsgewijs door de autoriteiten in Italië op gecontroleerd.

Sicilië

Ga je jouw emigratie avontuur in Sicilië beginnen? Dan is het goed om te weten dat je op deze mooie plek ook bij aankomst verplicht bent om je te laten testen. Het maakt dan niet uit of je al een geldig DCC hebt. Dit is een speciale maatregel van Sicilië.

Verhuizen naar Italië

Jij bent hier natuurlijk niet informatie aan het lezen voor je vakantie naar Italië, maar je wilt gewoon echt naar Italië verhuizen om een ander leven te beginnen. Wanneer je gaat emigreren naar Italië wil je natuurlijk ook je spullen verhuizen. Om je spullen zo veilig mogelijk te kunnen verhuizen is het natuurlijk het verstandigst om een van de verhuisbedrijven in Nederland in te huren voor je verhuizing naar het buitenland.

Verhuiskosten

Wij Nederlanders en eigenlijk de meeste mensen willen natuurlijk altijd de prijzen van iets weten voordat we ons hier verder in gaan verdiepen. Helaas is het zo dat voor het verhuizen naar een ander land online weinig prijsindicaties te vinden zijn. Dit komt vanwege het feit dat verhuizen iets persoonlijks is. De hogere of lagere kosten voor de verhuizing hangen dan ook af van jouw persoonlijke wensen en de grootte van je inboedel.

Gratis offertes aanvragen

Wat je daarom het beste kunt doen is online vrijblijvend offertes aanvragen. Dit kun je doen via MOOVA. Zo hoef je ook niet met elk verhuisbedrijf apart contact op te nemen, maar krijg je via een paar simpele stappen die je op MOOVA uitvoert gratis offertes toegestuurd van verschillende verhuisbedrijven. Zo kun jij rustig je keuze maken en zonder enige problemen emigreren naar Italië.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen heeft de Italiaanse regeling om strenge maatregelen genomen. Wij hebben in dit artikel geprobeerd om je zoveel mogelijk hierover te informeren. Echter, de regels veranderen met de dag, dus je kunt het beste vóór je vertrek nog even op de website van het ministerie van buitenlandse zaken kijken. Wat ook erg handig is dat als je Italiaanse vrienden hebt, deze vrienden je misschien ook kunnen helpen.

Heb je nog vragen?

Zijn er nog andere dingen die je graag wilt weten met betrekking tot je emigratie naar Italië? Dan kun je ook altijd onze andere artikelen op de website raadplegen. Wie weet wordt jouw vraag daar beantwoord.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer