Verhuizen naar Italië: zorgverzekering

Je hebt je keuze gemaakt en gaat verhuizen naar het buitenland. Dit betekent dat één van de belangrijkste zaken die je moet regelen je zorgverzekering is. Je kunt bij een verhuizing naar het buitenland namelijk niet meer verzekerd blijven bij je Nederlandse zorgverzekering. Wanneer je je hebt uitgeschreven bij de Nederlandse gemeente mag je wettelijk gezien ook niet meer verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Let hier goed op, want anders kun je in de problemen komen. Verder heb je bij een emigratie naar Italië ook niks aan een reisverzekering, omdat je er gaat wonen. Je dient je met de verklaring van de inschrijving dan aan te melden bij een Italiaans ziekenfonds. Wil je meer weten over zorgverzekeringen in Italië? Lees dit artikel dan gauw verder.

Ben je verplicht om je te verzekeren in Italië?

Als je gaat verhuizen naar Italië is het goed om te weten dat ze in Italië een nationale gezondheidszorg hebben. Dit heet de Servizio Sanitario Nazionale (SSN). Dit is een gratis gezondheidszorg voor alle inwoners van Italië. Dit systeem werkt erg goed, omdat je door middel van het betalen van belastingen in Italië automatisch deelneemt aan de gezondheidszorg. Zo heeft iedereen niet alleen recht op gezondheidszorg, maar krijgt men deze zorg ook daadwerkelijk.

Werkgever en belastingen

Wanneer je in Italië gaat werken zal je werkgever dit bedrag afdragen aan de overheid. Hier hebben zij geen toestemming voor nodig en dit zal dan ook automatisch gebeuren. Werkgevers zijn verplicht dit te doen. Ook kun je op deze manier je familie meeverzekeren. Denk hierbij aan je echtgenoot kinderen of andere familieleden die bij jou wonen.

Buitenlanders en verzekeringen

Dit is wel alleen voor de publieke gezondheidszorg en niet voor de particuliere. Deze dien je zelf, indien gewenst, af te sluiten. Veel Italianen vinden dat ze genoeg hebben aan deze openbare zorg, maar vaak zijn de buitenlanders in het land er toch wat geruster op wanneer zij ook een particuliere zorgverzekering afsluiten.

Italiaanse zorg: een heel gedoe

De Italiaanse overheid krijgt ondanks het goed regelen van de gezondheidszorg waar in de regel, alle inwoners van Italië recht op hebben, veel kritiek te verduren. Dit komt vanwege het feit dat de gezondheidszorg in het land zich niet focust op het bevorderen van de gezondheid van Italianen, maar meer op het behandelen van ziekten. Een goed voorbeeld hiervan is dat ze in Italië bijna geen preventieve medicatie kennen en dat regelmatige gezondheidscontroles ook bijna niet gebeuren.

Dit zijn dan ook de voornaamste redenen dat veel buitenlanders in Italië er toch voor kiezen om er een particuliere zorgverzekering bij te nemen.

Waarom is de gezondheidszorg in Italië een heel gedoe?

Er is een groot gebrek aan zorgpersoneel wat ervoor zorgt dat er erg lange wachtlijsten zijn. De ziekenhuizen zijn vaak vervallen en liggen er ook vaak teveel mensen op een zaal. Hierdoor zul je helaas niet veel privacy hebben. Het komt ook vaak voor dat familieleden eten langs brengen, omdat het eten in de ziekenhuizen vaak niet goed is. Ook gebeurd het regelmatig dat men door het personeelstekort het zelfs vergeet om eten uit te delen.

Italiaanse cultuur

Zo zie je dat wanneer je ziek ben in een land als Italië je best veel kunt hebben aan familie en vrienden. In de Italiaanse cultuur zijn familie en vrienden ook belangrijk en zorgen zij in zulke tijden ook voor elkaar.

Soorten zorgverzekeringen in Italië

Zoals je eerder hebt kunnen lezen hebben ze in Italië de nationale gezondheidszorg waarbij je de premie via je werk betaald. Dit is een bijdrage dat via belastingen geïnd wordt,. Op deze manier heeft iedereen recht op een ziektekostenverzekering.

En daarnaast heb je dus wat we eerder besproken hebben ook de particuliere gezondheidszorg. Deze vergoed weer andere zaken die de publieke gezondheidszorg niet vergoed. Verder is er natuurlijk ook nog een internationale zorgverzekering.

Particuliere gezondheidszorg

Wanneer je in Nederland pensioen ontvangt heb je in Italië geen recht op de gratis gezondheidszorg. In dit geval kun je een particuliere zorgverzekering, ofwel ‘assicuranzione sulla salute’ afsluiten. Je dient hiervoor een formulier in te vullen om je aanvraag af te ronden. Let bij het afsluiten van een particuliere zorgverzekering goed op wat voor soort contract de verzekeringsmaatschappij aanbiedt. Vaak hebben zij contracten waarbij je vanwege het soort contract niet meer kunt wisselen van zorgverzekeraar en zit je er soms 5 jaar aan vast.

Verzekeringsmaatschappijen

Je kunt deze verzekeraars vinden in het ‘Instituto Nazionale delle Assicuarazioni’ (INA). Vroeger werd dit door de Italiaanse overheid beheerd, maar het werd later geprivatiseerd. Enkele bedrijven zijn Europa Assistance, Filo Diretto, Pronto Assistance en Sanicard.

Kosten particuliere gezondheidszorg

De kosten voor particuliere verzekeringen variëren enorm. Maar om je een goede indicatie te geven kunnen we zeggen dat de kosten voor een familie van 4 ongeveer tussen de €1300 en €2000 per jaar zal zijn. Voor oudere mensen zijn de premies vaak wel iets duurder.

Speciale tarieven

Ook bieden veel zorgverzekeraars speciale tarieven aan voor gezinnen. Dit noemen ze de ‘polizza per nucleo familiare’. Ook kun je extra dekkingen afsluiten in het geval van inkomstenverlies, ook wel de ‘polizza di idennitá gioarnaliera’ genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer je invalide zou raken na een ziekte of ongeluk.

De eerder genoemde voorbeelden zijn wel situaties waar je goed over na moet denken. We begrijpen dat dit geen leuke dingen zijn en je je hier niet op wilt concentreren, maar we raden het je aan om dit toch wel te doen, want je wilt straks niet met hoge rekeningen of zonder inkomsten te zitten in het buitenland.

Dekkingen

De ‘Servizio sanitario nazionale’ (SSN) dekt ziekenhuis- en doktersbezoeken en medicijnen. Je hebt 75% recht op korting op de kosten van poliklinische zorg, je krijgt gratis of gesubsidieerde medicijnen, verblijft gratis in een ziekenhuis en krijgt gesubsidieerde tandzorg.

Verwachtingen van de Italiaanse gezondheidszorg

Wel moeten we hierbij vermelden dat de ziekenhuizen waar patiënten terecht kunnen niet erg luxe zijn. Je zult het verschil met de Nederlandse ziekenhuizen wel merken, maar dat heb je wel vaker in het buitenland.

Huisarts in Italië

Wanneer je na het verhuizen succesvol je inschrijving hebt afgerond en een Italiaanse zorgverzekering hebt kunnen afsluiten mag je hierna je eigen huisarts kiezen. Wel moet je uit artsen kiezen van een speciale lijst, want anders heb je geen recht op vergoeding via de zorgverzekering.

Kinderen en huisartsen

Het is heel gewoon dat in Italië kinderen hun eigen arts hebben en dit niet dezelfde huisarts is als die van hun ouders. Vaak is het zo dat kinderen zich na hun 16e zich inschrijven bij een nieuwe arts.

Openingstijden

De huisartsen zijn doordeweeks geopend van 08:00 tot 10:00 waarna ze sluiten om daarna weer vanaf 15:00 tot 17:00 te werken. In de weekenden zijn ze helemaal gesloten. Na het verhuizen is het verstandig om goed naar dit soort zaken te kijken.

Wees op tijd!

In Italië moet je ook echt op tijd zijn voor een doktersafspraak, want het is ”wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Dit betekent dat wanneer je een keer te laat bent je erg lang moet wachten. Wel denken we dat je na dit meegemaakt te hebben het snel zal afleren om te laat te komen en het geen volgende keer laat gebeuren. Verder kan de huisarts je medicijnen voorschrijven of je verwijzen naar een specialist. Zo zie je maar weer dat bij verhuizen meer komt kijken dan alleen je inboedel meenemen.

Medicijnen en publieke gezondheidszorg

Wanneer je via de huisarts een recept krijgt voor medicijnen kun je deze altijd bij de apotheek ophalen. Wanneer je dus gebruik maakt van de publieke ziekenfonds in Italië krijg je kortingen op medicijnen. Dit vanwege het feit dat de overheid de kosten gedeeltelijk vergoedt.

Medicijnen en private gezondheidszorg

Heb jij geen publieke ziekenfonds, maar ben je alleen particulier verzekerd? Dan moet je altijd het gehele bedrag betalen, want de particuliere zorgverzekeraar zal dit niet vergoeden. Zo zie je maar weer dat je met een particuliere verzekering ook extra bijdragen hebt.

Een goede voorbereiding

Zoals men van oudsher al zegt: een goede voorbereiding is het halve werk. Hierbij komt ook nog eens het feit dat een zorgverzekering enorm belangrijk is. Of je nu in Nederland, Italië of ergens anders woont. Dit is iets wat goed geregeld moet worden, omdat je anders in sommige situaties gewoonweg geen recht zult op hebben op medische hulp Heb je ergens wel recht op medische hulp? Dan zul je de rekening zelf moeten betalen en en de medische wereld staat heel erg bekend om de hoge rekeningen.

Wanneer je dit allemaal lees is de keuze toch snel gemaakt? Let dus op dat je het allemaal goed regelt zodat je straks niet tegen onnodige problemen aan zult lopen.

Tot slot

Wil je gaan werken of wonen in Italië? Dan kun je in principe altijd zeker zijn van de gezondheidszorg in het land. Vooral wanneer je zorgt dat je je snel inschrijft bij een Italiaanse verzekeraar.

Heb je een inkomen als werknemer? Dan is het via de belastingen zo geregeld dat je verzekerd bent en krijg je een verzekeringspolis van de publieke gezondheidszorg in Italië.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer