Verhuizen naar Spanje tijdens Corona

Een prachtig land met een heerlijk klimaat. Het is dus niet zomaar dat Spanje een van de populairste landen is voor Nederlanders die naar het buitenland verhuizen. Ook onder Belgen is het land erg populair. Nu wil jij gaan emigreren naar Spanje en kun je waarschijnlijk niet wachten om ook te vertrekken en te genieten van het heerlijke klimaat.

COVID-19 & emigreren naar Spanje

Je zou denken dat door de pandemie minder mensen emigreren, maar niets is minder waar. In 2020 stond de teller van het aantal ingeschreven Nederlanders in heel Spanje op 51.385 en dat is in 2021 gestegen. Weliswaar zijn de cijfers een stuk lager dan voorgaande jaren, maar dit jaar staat de teller alweer op 52.690 Nederlanders in Spanje.

Goede voorbereidingen treffen

Of je nu vóór de dolle corona periode bent geëmigreerd of tijdens COVID-19 klaar bent voor een emigratie, er is een ding en dat is: een goede voorbereiding is het halve werk! Voor een emigratie is dit natuurlijk belangrijk. Je vertrekt namelijk wel uit je eigen huis voor een Spaans leven. En ook al klinkt een Spaans leven voor veel mensen heerlijk en makkelijk, het is toch een grote stap.

Spaanse COVID-19 cijfers

Wat is het laatste nieuws uit Spanje? Volgens de Spaanse overheid zijn er tot nu toe totaal 8,52 miljoen besmettingen gemeld. Spanje heeft 47,35 miljoen inwoners. Hiervan is 80,6% volledig gevaccineerd en heeft 85,4% de eerste dosis gehad. Verder heeft 37,6% ook al de booster toegediend gekregen.

Ook is het goed om te weten welke vaccins Spanje gebruikt. Het land is begonnen met het toedienen van Pfizer en BioNTech, maar nu worden er ook vaccins van AstraZeneca, Moderna en Janssen gebruikt.

Maatregelen van de Spaanse overheid

De Spaanse overheid heeft rekening gehouden met buitenlanders die er wonen of werkzaam zijn. De regering heeft tijdens de eerste alarmfase van het land drie maatregelen doorgevoerd om het verblijf voor buitenlanders in Spanje makkelijk te houden. Dit heeft gezorgd voor veel vertrouwen in de Spaanse regering en kun je zien dat COVID-19 geen reden hoeft te zijn voor het uitstellen van je emigratie.

Werk- en verblijfsvergunningen

Ten eerste zijn de werk- en verblijfsvergunningen die op het punt stonden te verlopen tijdens de eerste alarmfase, automatisch verlengd met een periode van 6 maanden. Ten tweede hebben ze voor een automatische verlenging gezorgd voor buitenlanders die een werkvisum hadden voor 3 maanden. Deze zijn aan het einde van de alarmfase ook automatisch verlengd met een periode van 90 dagen.

Deur open voor buitenlanders

Ook kregen buitenlanders die tijdens de eerste alarmfase naar Spanje reisden vanwege werk, vrije toegang en waren de grenzen dus eigenlijk open. Dit heeft Spanje gedaan om de deur voor mensen die willen werken in Spanje open te houden.

Europese landen

Deze maatregelen zijn vooral voor inwoners van buiten de Europese Unie, maar zo krijg je wel een beeld van hoe de dingen daar zijn geregeld. Gelukkig zijn Nederland en Spanje beide Europese landen en is het voor Europeanen nóg makkelijker om te emigreren naar een ander EU-land.

Nederland, COVID-19 en reizen naar Spanje

Maar jij hebt je beslissing, ongeacht COVID-19, al genomen en wilt je droom verwezenlijken, dus moeten we nog beginnen. Spanje is op dit moment geel gekleurd door de Rijksoverheid. Dit betekent dat je er naartoe kunt, maar dat het wel risicovol is. Dit is vooral belangrijk voor Nederlandse vakantiegangers die na weken vakantie in Alicante of een weekend in Barcelona met vrienden weer terug naar Nederland moeten. Jij gaat als het goed is om te blijven, dus is het nergens voor nodig om hierover na te denken.

Wat zijn de Spaanse inreisvoorwaarden?

Omdat Nederland door het Spaanse ministerie ook als risicogebied wordt gezien, zijn er om toegang te krijgen tot de Spaanse bodem een aantal maatregelen die we in acht moeten nemen. Laat je dus vóór vertrek goed inlichten.

Vaccinaties en testen

De mensen die willen vaccineren moeten 12 jaar en ouder zijn en moeten minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd zijn. Kinderen vanaf 12 jaar die nog niet gevaccineerd zijn en meereizen met gevaccineerde ouders moeten een negatieve PCR-test overhandigen.

Ben je voor de eerste keer gevaccineerd en wacht je op je tweede prik of heb je al COVID-19 gehad? Dan ziet de Spaanse regering dit als volledig gevaccineerd.

Vaccinatieplicht in Spanje?

Het land heeft géén vaccinatieplicht, dus als jij niet gevaccineerd bent en dit ook niet wilt kun je het volgende doen: je kunt een officieel document overhandigen met het bewijs dat je al COVID-19 hebt gehad. Dit bewijs moet minimaal 11 tot maximaal 180 dagen na je eerste positieve PCR-test zijn afgegeven. Is dit niet het geval? Dan moet je in het bezit zijn van een negatieve uitslag van je PCR-test die niet langer dan 72 uur geleden is afgenomen. Aan de andere kant kun je ook een negatieve antigeen sneltest overhandigen die maximaal 48 uur eerder is afgenomen.

Internationale QR-codes

Alle bewijzen kun je aantonen via de internationale QR-code in de CoronaCheck-app. Óók als je pas je eerste vaccin hebt gekregen.

Aanvullende informatie

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder al deze verplichtingen het land binnen reizen en ook zonder de verplichte quarantaine. Ook moet je als je afreist per vliegtuig, trein of boot de Health Control Form invullen en moet dit maximaal 48 uur van tevoren worden gedaan. Het is verplicht voor álle reizigers, ook met alleen een tussenstop.

Na het invullen van het formulier ontvang je een QR-code op je telefoon. Dit is wel een andere QR-code dan de code die in de Coronacheck-app staat, dus let hier goed op.

Tot slot

Heb jij ondanks COVID19 toch besloten om te emigreren naar Spanje? Dan wensen wij jou heel veel succes en weten wij bijna zeker dat het wel goed gaat komen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer