Verhuizen naar Zwitserland

Vroeger dacht men bij een emigratie totaal niet aan Zwitserland. Er werd dan meteen gedacht aan Zuid-Frankrijk, Spanje of bijvoorbeeld Curaçao. Tegenwoordig is het echter zo dat Zwitserland steeds meer in trekt raakt en er dan ook steeds meer mensen beslissen om te verhuizen naar Zwitserland.

Sommige Nederlanders hebben het land al vaker bezocht tijdens wandel, ski of andere vakanties en zijn hierdoor verliefd geworden op het land. Maar vaak is het toch vanwege de hoge levensstandaard in Zwitserland dat men besluit om er naartoe te emigreren. Ben jij ook iemand die binnenkort naar Zwitserland verhuist? Dan kan dit artikel je misschien verder helpen.

Waarom is Zwitserland nu zo in trek?

Het land heeft niet alleen een prachtige natuur, een rijke cultuur en is het er fijn om te wonen, maar het land staat bekend om veel meer dingen. Zo is het gunstige fiscale klimaat, dat ook gunstig is voor mensen van niet Zwitserse afkomst een belangrijke reden om naar het land te verhuizen. Wel zijn er regionale verschillen en zijn er bepaalde dingen per kanton anders geregeld.

Zwitserland heeft ook een erg hoge levensstandaard. Zo zijn er zeer goede zorgvoorzieningen en is het onderwijssysteem ook erg goed geregeld. Ook is het land een van de veiligste landen in de wereld.

Verder is het een politiek stabiel land en behoort Zwitserland niet tot de Europese Unie. Veel mensen vinden dat dit zo zijn voordelen met zich meebrengt.

De Europese unie (EU)

Zwitserland ligt dan wel in Europa, maar naar Zwitserland verhuizen kan dus niet zomaar. Dit komt omdat het land geen lid is van de Europese unie. Het is misschien raar om te geloven wanneer je dit zo leest, want de meeste mensen denken namelijk dat dit wel zo is. Om het goed te kunnen begrijpen komt hier een klein geschiedenislesje over Zwitserland en Europa.

Geschiedenislesje over Zwitserland en de EU

In 1992 heeft het land een officiële aanvraag ingediend bij de EU om toe te kunnen treden tot de unie. De Zwitserse bevolking heeft echter later dat jaar door middel van een referendum aangegeven geen lid te willen worden van de Europese Economische ruimte. Hierna heeft Zwitserland niks meer gedaan met hun officiële aanvraag. Het is pas sinds kort dat Zwitserland te kennen heeft gegeven dat ze deze aanvraag graag terug willen trekken.

De Zwitserse grens

Het is natuurlijk wel zo dat Zwitserland goede banden heeft met de EU. Ook al behoort het land bijvoorbeeld niet tot de EU, het is door de ligging wel gedwongen om goede afspraken te maken met de Europese Unie. Het land is namelijk omringd door landen die wél lid zijn van de EU en daarom heeft Zwitserland dus ook te maken met open grenzen. Daarom zijn de EU en Zwitserland genoodzaakt geweest om hierover duidelijke afspraken te maken. Vandaar dat Zwitserland bijvoorbeeld wel behoort tot het Schengengebied van de Europese landen.

Zorgeloze emigratie

Als je naar Zwitserland wilt verhuizen is het verstandig om hier van tevoren goed onderzoek naar te doen. Kijk hierbij goed naar wat het verhuizen naar Zwitserland met zich meebrengt. Kijk hierbij niet alleen naar bijvoorbeeld de cultuur van een land, maar kijk vooral ook goed naar wat er allemaal geregeld moet worden. Emigreren naar Zwitserland is voor veel mensen verwarrend, omdat het land niet bij de EU hoort, maar dus wel bepaalde dingen van de EU heeft.

Benodigde documenten

Het land staat bekend om haar bureaucratie, dus bereidt je goed voor op een stapel papierwerk. Er zijn ook bepaalde documenten die je mee moet nemen tijdens de verhuizing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papieren voor de douane. Zwitserland heeft namelijk wel bepaalde regels voor wanneer er spullen ingevoerd worden.

Verder is het ook belangrijk om naar je eigen documenten te kijken. Denk hierbij aan je paspoort/ID-kaart of je Nederlandse rijbewijs. Deze moeten natuurlijk niet alleen bij het inreizen geldig zijn, maar je wilt dat deze nog wel voor een langere tijd geldig zijn. Je hebt de documenten namelijk nodig bij het regelen van heel veel van je zaken met betrekking tot je emigratie in Zwitserland. Je hebt aan het begin van een emigratie natuurlijk geen tijd om achter zulke zaken aan te gaan. Zo’n verhuizing vergt namelijk al heel veel tijd en energie.

Officiële talen

In Zwitserland zijn er 4 officiële talen. Dit zijn het Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het Reto-Romaans wordt alleen in kanton Graubünden gesproken. Welke taal je in Zwitserland zult horen of spreken ligt er dus aan in waar je in Zwitserland zit. In kanton Zürich wordt bijvoorbeeld de Duitse taal gesproken, maar in kanton Genève is dat weer het Frans.

Als er bepaalde documenten zijn die vertaald of gelegaliseerd moeten worden voor je emigratie naar Zwitserland ligt het dus ook aan naar welk kanton je verhuist. Volgens de Zwitserse wet mag elk kanton zelf bepalen welke talen er voor de documenten gebruikt worden, maar natuurlijk is dit altijd de taal dat het meest gesproken wordt in een kanton. Ook zijn er natuurlijk kantons die tweetalig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Biel/Bienne. In Biel wordt er Duits én Frans gesproken. Hier staan alle straatnamen in beide namen en ook officiële documenten kunnen in beide talen opgesteld worden.

Wil jij in een kanton gaan wonen, maar spreken ze er bijvoorbeeld Frans en ben jij hier niet zo goed in? Dan kun je er natuurlijk ook nog altijd voor kiezen om in een ander kanton te gaan wonen!

Zorgverzekering

Bij een emigratie dien je in Nederland je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Ga je dus binnenkort verhuizen naar Zwitserland? Dan is het goed om te weten dat je verplicht bent om in Zwitserland direct een zorgverzekering af te sluiten. Het land heeft namelijk een verzekeringsplicht. Dit heet de ‘grunversicherung’.

Verzekeringsplicht in Zwitserland

Zoals je eerder hebt kunnen lezen heb je in Zwitserland een verzekeringsplicht. Het land financiert dit systeem door middel van de verzekeringspremies.

De basis ziektekostenverzekering

De basisverzekering is verplicht. Hierbij is de dekking bij alle verzekeraars in Zwitserland hetzelfde. Echter moet je hierbij wel goed opletten, want er zijn wel enorme prijsverschillen. Kijk in jouw kanton goed naar de verschillende zorgverzekeraars.

De aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is in Zwitserland niet verplicht. Bij een aanvullende verzekering zijn de verschillen tussen de prijzen en dekkingen erg groot. Verder is het ook goed om te ween dat verzekeraars je bij een aanvullende verzekering mogen weigeren. Bij het afsluiten een basisverzekering mogen zij dit niet.

In Zwitserland wonen en corona

Zwitserland heeft net als de rest van de wereld te maken gehad met COVID19. Hierdoor heeft het land extra regels en maatregelen in moeten zetten om alles onder controle te kunnen houden. Wij begrijpen dat als je gaat verhuizen je natuurlijk wel op de hoogte wilt zijn van de ontwikkelingen van een land met betrekking tot de coronapandemie.

Praktische tips

Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij het verhuizen naar Zwitserland wel het een en ander kijken en kan zo een internationale verhuizing wat obstakels opleveren. Je hoeft hier niet bang voor te zijn, want als jij je gewoon goed voorbereid kan zo een internationale verhuizing ook gemakkelijk verlopen. Maak voor jezelf daarom een ‘checklist verhuizen’ en noteer hier de belangrijke stappen die jij moet zetten om je emigratie zo goed vlot mogelijk te laten verlopen. Zo kun jij zonder stress alle punten netjes afvinken.

Uitkering

Een uitkering die jij in Nederland ontvangt mag je niet altijd meenemen naar het buitenland. Wanneer je binnen de EU, Europese Economische Ruimte (EER), of Zwitserland verhuist zijn de regels wel wat soepeler dan wanneer je naar buiten deze gebieden verhuist. De volgende uitkeringen mogen bijvoorbeeld niet meegenomen worden naar Zwitserland:

  • Uitkeringen op basis van de participatiewet of andere bijstandsregelingen
  • Een uitkering op basis van de Toeslagenwet

Een Wajong-uitkering mag je ook niet meenemen naar Zwitserland. Wel zijn er hierop uitzonderingen mogelijk, dus je kunt hiervoor het beste contact opnemen met het UWV. Ook gelden er voor kinderbijslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag speciale regels. Voor meer informatie betreft deze zaken kun je contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Een WW-uitkering kun je in de eerdergenoemde gebieden voor drie maanden meenemen. Hierover kun je ook het beste contact opnemen met het UWV.

Pensioen

Om een pensioen in het buitenland te kunnen ontvangen moet er gekeken worden naar hoelang je in Nederland gewerkt of gewoond hebt. Ook moet er gekeken worden naar welk land je verhuist. Soms kun je namelijk in bepaalde landen niet je gehele AOW ontvangen, maar zul je hier een deel van ontvangen. Meer informatie hierover kun je bij de Sociale Verzekeringsbank of bij je eigen pensioenfonds opvragen.

Internationaal verhuizen

Een internationale verhuizing vraagt om de nodige voorbereiding. Wanneer je naar Zwitserland gaat verhuizen is het daarom verstandig om ruim van tevoren op zoek te gaan naar een internationaal verhuisbedrijf. Zo een internationale verhuizer heeft namelijk jarenlange ervaring met internationale verhuizingen. In Zwitserland krijg je bijvoorbeeld te maken met de Zwitserse douane. Zij kunnen er dan ook voor zorgen dat jouw verhuizing naar Zwitserland zorgeloos verloopt. Wanneer je in het buitenland gaat wonen wil je natuurlijk wel dat jouw inboedel door een gespecialiseerd verhuisbedrijf probleemloos afgeleverd wordt op je nieuwe adres.

Kosten verhuizen naar Zwitserland

De kosten voor een internationale verhuizing zijn moeilijk in schatten, omdat elke verhuizing natuurlijk toch wel anders is. Denk hierbij aan de grootte van bijvoorbeeld je inboedel en woning, maar denk ook aan de bereikbaarheid van je woning. De grootte van je inboedel en woning zal effect hebben op de prijs voor hoeveel verhuizers er ingezet moeten worden en bijvoorbeeld hoe groot de verhuiswagen moet zijn. Verder zijn ook jouw wensen erg belangrijk in het berekenen van de kosten voor een verhuizing. Wil jij bijvoorbeeld extra services boeken? Denk hierbij aan een in-/uitpakservice. Of heb je liever dat je zelf alles in en uitpakt? Heb je extra verhuizers nodig? Al deze dingen kunnen de prijs voor een verhuizing naar het buitenland enorm opkrikken.

Vanwege al de eerdergenoemde redenen is het belangrijk dat wanneer jij naar het buitenland verhuist je eerst verhuisoffertes aanvraagt bij verschillende verhuisbedrijven.

Gratis verhuisoffertes aanvragen

Het is erg belangrijk om de offertes voor je verhuizing bij verschillende verhuisbedrijven aan te vragen. Zo kun jij voor jezelf een beeld vormen van de gemiddelde kosten. Met deze offertes zul je ook zien wat een verhuisbedrijf jou kan bieden. Wij begrijpen dat je gaat verhuizen naar het buitenland en misschien helemaal geen tijd hebt om contact op te nemen met verschillende verhuisbedrijven voor de offertes. Daarom hebben wij bij Moova hier een oplossing voor bedacht. Bij Moova heb je het namelijk snel geregeld en kun je gemakkelijk gratis verhuisoffertes aanvragen. Binnen 2 minuten heb jij de gratis offertes aangevraagd en kun je op je gemak thuis je keuze maken.

Heb je een verhuisbedrijf gevonden dat jou aanspreekt en waarvan je denkt dat zij jouw internationale verhuizing goed kunnen uitvoeren? Dan kun je hier contact mee opnemen en je verhuizing doorgeven.

Tot slot..

Het klopt dat Zwitserland een land is dat in Europa ligt, maar een groot deel van de regels in het land verschillen met de regels in Nederland en de rest van de EU. Dit komt natuurlijk door zoals je eerder hebt gelezen vanwege het feit dat Zwitserland geen lid is van de EU, maar wel bepaalde afspraken heeft met de EU. Wij begrijpen dat dit allemaal heel erg ingewikkeld en verwarrend voor je kan zijn en daarom hebben wij geprobeerd om je in dit artikel van wat informatie te voorzien.

Heb je nog vragen?

Zijn er bepaalde onderwerpen die wij niet besproken hebben of heb je misschien nog andere vragen? Dan kun je ook altijd de andere artikelen op onze website raadplegen. Misschien wordt jouw vraag daar wel beantwoord. Heb je nog andere specifieke vragen? Dan kun je ook altijd contact met ons opnemen.

Betrouwbare verhuizers over de vloer?

Ontdek binnen een paar minuten welke verhuisbedrijven het best passen bij jouw verhuizing.
Picture of moova

moova

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies om jou de beste ervaring te geven. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer